Objavljeno: 30.9.2007 14:15 | Avtor: Igor Harb | Monitor September 2007

Ura in pol

Mobilni telefoni so v zadnjih desetih letih zadali zelo resen udarec industriji ročnih ur, saj se vse manj ljudi, predvsem mlajših, odloča, da bi uro sploh nosili. Pa vendar je ročna ura še zmeraj tudi statusni simbol. Sony Ericsson je zato združil moči s podjetjem Fossil in izdelal ročno uro, ki za povezavo z mobilnim telefonom uporablja povezavo bluetooth.

Sama ideja komuniciranja prek ročne ure izhaja iz stripa o Dicku Tracyju, v katerem slavni policist svojo ročno uro uporablja nekako tako kot dandanes uporabljamo mobilne telefone. Le da nima težav z dosegljivostjo omrežja ali trajanjem akumulatorja. Poleg tega je zvočnik na uri ravno dovolj glasen, da lahko sam sliši sporočila iz centrale in ne moti nikogar okrog sebe.

No, Sony Ericsson MBW-100 ni telefon, temveč zgolj dodatek k temu. Majhen zaslon pod urnimi kazalci prikazuje podatke iz telefona, z dvema gumboma ob strani pa lahko tudi upravljamo določene funkcije aparata. Ura tako prikazuje ime ali telefonsko številko kličočega, besedilo sporočil SMS in opomnikov, lahko pa jo uporabimo tudi za zagon predvajalnika glasbe v aparatu. Ob klicu začne ura vibrirati, kar je precej nenavaden občutek, na katerega se je najbrž mogoče navaditi. Sony Ericsson skuša uro promovirati poslovnežem, ki bi tako na sestankih lahko diskretno spremljali, kdo jih kliče ali kaj podobnega. Povezovanje ure in telefona ter uporaba funkcij je omejena na dva gumba, a je zelo preprosta, ko jo enkrat osvojimo.

Po videzu sodi ura med večje tovrstne naprave, debel kovinski pas pa ne pripomore ravno k eleganci. Na ljudeh s tanjšimi zapestji je pravzaprav videti zelo smešno. Poleg tega se od klasičnih ročnih ur razlikuje tudi po tem, da jo moramo polniti. Povezava bluetooth seveda porabi precej več energije kakor urni mehanizem, zato dobimo priloženo stojalo za polnilec. Slednjega ni v škatli, vendar niti ni nujno potrebno, saj ura deluje zgolj s telefoni Sony Ericsson, tako da ga uporabnik ure že ima.

Če povzamemo, je Sony Ericsson MBW-100 precej masivna ročna ura, ki jo moramo redno polniti, če nočemo, da se ustavi, njena funkcionalnost pa je omejena na vibriranje ob klicih, prikaz sporočil SMS in upravljanje glasbenega predvajalnika. In za povrh stane več kot 300 evrov. Sicer Sony Ericsson že napoveduje tri nove modele ur z oznako MBW-150, ki naj bi jih, po fotografijah in specifikacijah sodeč, odlikoval bolj eleganten dizajn, daljše trajanje delovanja in nekaj novih funkcij, med drugim polno upravljanje predvajalnika glasbe. No, morda bo MBW-150 celo potencialno uporaben izdelek.

Sony Ericsson MBW-100

Kaj: Ročna ura s podpora bluetoothu.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.com.

Cena: 329 EUR.

Za: Ideja.

Proti: Oblika, cena, trajanje akumulatorja, (ne)uporabnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji