Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2013 | Teme: apple, iPad

Trio tipkaric

Kmalu po predstavitvi Applove tablice iPad so začeli nastajati najrazličnejši dodatki zanjo – med  zanimivejšimi so različne tipkovnice, ki iPad približajo marsikateremu uporabniku. Preizkusili smo tri različne modele, od katerih vsak ponuja nekaj svojega.

Gre za Logitechove tipkovnice, imenovane Bluetooth Easy-Switch keyboard, Solar Keyboard Folio in Ultrathin Keyboard Cover. Najširši potencial ima prva, saj ni namenjena zgolj rabi v navezi z iPadom – čeprav tudi to obvlada.

Gre namreč za dokaj navadno brezžično tipkovnico, ki uporablja standard bluetooth, obenem pa jo lahko sparimo s tremi različnimi napravami. V zgornjem levem vogalu ima namreč tri tipke s številčnimi oznakami, z njimi lahko hitro preklapljamo med tremi napravami. Sami smo to brez težav preizkusili v navezi z iPadom, navadnim (okenskim) prenosnikom in računalnikom iMac.

Tipkovnica je osvetljena od zadaj, vanjo pa je vgrajen akumulator, ki naj bi zdržal od deset dni (pri uporabi najvišje osvetlitve) pa do enega leta (brez osvetlitve) – tipkovnico polnimo prek vmesnika USB. Vgrajeno je tipalo za zaznavanje svetlobe, s katerim lahko naprava sama prilagaja osvetlitev tipk (seveda lahko to prilagajamo tudi ročno). Dodali so tudi tipalo gibanja, saj se osvetlitev od zadaj ob naši nedejavnosti samo ugasne in samodejno prižge ob vnovičnem tipkanju, zadaj pa je tudi fizična tipka za popoln izklop tipkovnice.

Model, ki smo ga preizkusili, je imel kar nekaj za Apple specifičnih tipk, denimo tipko za odstranitev optičnega nosilca, na voljo pa je tudi soroden model, namenjen uporabnikom okenskih in androidnih naprav. Tipkanje je dokaj udobno, občutek je podoben kot pri Applovih tipkovnicah. Tipke so torej nizke, hoda je razmeroma malo, je pa povratna informacija kar dobra. Še najbolj smo pogrešali številčnico, ki pa je na prenosljivih tipkovnicah vse bolj redka.

Solar Keyboard Folio in Ultrathin Keyboard Cover pa sta namenjena zgolj rabi z iPadom. Konkretno obe podpirata iPade od druge generacije naprej (prvi pa je žal nekoliko predebel). Če se najprej pomudimo pri prvem, gre za zaščitno ohišje, v katero zataknemo tablico, ob odprtju pa imamo na voljo še tipkovnico. Naokoli so odprtine za dostop do vseh tipk iPada (tudi vmesnika za priklop), za povezavo s tablico je seveda v rabi bluetooth.

Na zunanji strani so manjše sončne celice, prek katerih se zadeva polni. Ker te naprave ne potrebujejo veliko energije, verjamemo, da bodo celice povsem zadoščale za redno polnjenje akumulatorja. Tipkovnica se samodejno izključi ob neuporabi, še vedno pa moramo biti pazljivi, da nam ne zmanjka energije ob nepravem času, saj tipkovnica ne omogoča drugačnega polnjenja.

Tipkanje po njej ni nič posebnega, predvsem bi si želeli malo manj gumijast občutek tipk, a bo za večino potreb več kot dovolj (seveda iPad ni ravno naprava, na kateri bi pisali romane). Malo bolj nas je zmotila teža 460 gramov – seveda brez iPada. Skupaj z iPadom tretje generacije bomo tako nosili naokoli paket, težak dober kilogram.

Tretja tipkovnica se imenuje Ultrathin Keyboard Cover. V osnovi deluje podobno kot Applovi lastni zaščitni pokrovi, imenovani Smart Cover. Na strani je namreč tečaj z magneti, z njim se zadeva kot pokrov priključi na iPad. Ob neuporabi tako ščiti le zaslon tablice. Nad tipkovnico je reža, v katero postavimo iPad v položaj za tipkanje. Ta reža ima tudi dodatne magnete, ki pomagajo držati tablico, četudi niso ravno obvezni, saj se iPad povsem solidno drži tudi v pokončni legi (kjer magneti ne pridejo do izraza).

Tako kot pri prejšnjih dveh tipkovnicah je tudi tu v rabi bluetooth, za polnjenje je na voljo vmesnik USB. Morda bi si želeli še možnost polnitve neposredno iz iPada, čeprav naj bi naprava zdržala do pol leta (ob dveh urah rabe na dan). Občutek med tipkanjem je podoben kot pri prej opisanem Keyboard Folio, a se raje premika po ravnih površinah, saj je spodnja stran iz podobnega aluminija kot sam iPad (Solar Keyboard Folio se bolje drži gladkih površin). Ker se tu iPad le zatakne v režo, je tudi manj pripraven za tipkanje na kolenih.

Od teh treh tipkovnic se nam zdi, kot smo omenili v uvodu, najzanimivejša prva, torej model Easy-Switch, vsaj za tiste, ki redno uporabljajo več naprav hkrati (lahko tudi kak pametni telefon). Med drugima dvema pa nam je bolj všeč model Folio, saj ponuja večjo zaščito za tablico, obenem pa večjo fleksibilnost pri rabi (uporaba na kolenih, recimo). Vse tri pa se nam zdijo nekoliko drage glede na ponujeno.

Bluetooth Easy-Switch Keyboard

Brezžična tipkovnica.

Izdeluje: www.logitech.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 120 EUR.

✓    Podpora trem napravam hkrati, osvetlitev tipk.

✗    Cena.

Solar Keyboard Folio

Ovitek za tablice iPad s tipkovnico.

Izdeluje: www.logitech.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 120 EUR.

✓    Napajanje na sončne celice, zaščita za tablico.

✗    Cena, teža.

Ultrathin Keyboard Cover

Brezžična tipkovnica in pokrov za iPad.

Izdeluje: www.logitech.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 115  EUR.

✓    Enostavna raba.

✗    Cena, nekoliko nestabilna na neravnih podlagah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji