Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2020

Tretji Samsungov pregibnež - Galaxy Z Fold2

V rokah smo imeli že tretji Samsungov poskus na področju pregibnih telefonov. Po prvem Galaxy Fold in nato malce drugačnem Galaxy Flip Z je zdaj z nami še Galaxy Z Fold2.

Prvi Galaxy Fold je bil pogumen poskus izuma nove prodajne kategorije, kako narediti telefon, ki lahko postane tudi tablica. Malce se je zapletlo, ko so prvi novinarski preizkuševalci poskušali odlepiti z zaslona nekaj, kar so imeli za začasno zaščito in so s tem uničili napravo. Hitro popravljena različica je bila boljša, pa vendar bi težko rekli, da je naprava, ki stane 2.000 evrov, postala prodajna uspešnica. Nato je bil predstavljen še manjši, žepni (ženski?) preklopnik Flip Z. Kako bo torej uspelo tretjemu, modelu Z Fold2?

Novi Galaxy Z Fold2 je videti kot nekaj, kar je drugačno (pregibno, kombinacija telefona in tablice) in hkrati posodobljeno z vsemi tehničnimi priboljški, ki jih Samsung trenutno zmore v svojih telefonih serij Galaxy S in Note. Prvotni Fold je imel sprednji zaslon, ki je bil sramotno majhen. Zdaj to ni – sprednji zaslon Folda2 zavzema (skoraj) polno sprednjo stran naprave, kot to od telefonov pričakujemo že nekaj let. Prvotni Fold je imel v razprtem stanju tudi veliko zarezo (notch), v kateri so bili objektivi za kamere, čeprav je Samsungovi telefoni takrat že dolgo niso imeli več. Fold2 je posodobljen tudi v tej smeri – na velikem razprtem zaslonu je le »luknjica« za kamero, kot smo tega vajeni pri telefonih Galaxy. Zaslon (ta je zdaj 7,6-palčni in ne več 7,3), ki je seveda tudi tokrat tipa AMOLED, omogoča res odlično mehko 120-herčno osveževanje oziroma se samodejno prilagaja, po potrebi, tako kot smo to prvič videli v modelu Galaxy Note20. Samodejno prilagajanje osveževanja je pomembno, saj prvotni »hitri« zasloni, ki so vgrajeni v modele Galaxy S20, zaradi stalnega osveževanja trošijo (pre)več električne energije in s tem baterije. Do neke mere je primerljiv s telefoni S in Note tudi fotoaparat, ki ima tri izbočene objektive. Ti omogočajo običajni, ultraširoki in zum pogled. Res pa je, da so vsi objektivi le 12-megapikni in da je zuma le za dvakratno povečavo.

Samsung je veliko vložil tudi v uporabnost novega formata. Prav, imamo telefon, ki lahko postane tablica. Toda ali je lahko še kaj več? Sistem za prepogibanje se lahko ustavi pri kotih od 75 do 115 stopinj in ne le pri 90 ali 180. Prepogibanje naj tudi ne bi »zajemalo« prahu in nečistoč, kar je bil pogost očitek pri modelu Fold. Pri tem pomagajo majhne ščetke, prvič uporabljene pri modelu Z Flip, seveda pa telefon še vedno ni vodoodporen oziroma odporen na prah, kot smo vajeni pri današnjih vrhunskih aparatih. Aplikacije za video (tudi Youtube) in nekatere priložene aplikacije, denimo koledar ali fotografska aplikacija, se prikazujejo drugače, če je telefon zaprt, odprt ali napol odprt. Pri napol odprtem lahko v zgornji polovici gledamo video, v spodnji pa imamo nadzorne tipke. Programski del naprave omogoča hkraten prikaz (in delovanje) do treh aplikacij, katerih razpored lahko enostavno spreminjamo. Med aplikacijami, ki to podpirajo, denimo Microsoftov Office, lahko podatke prenašamo s potegom prsta. Ali bodo uporabniki to tudi v resnici počeli, bomo še videli. Nam novost nekako ni stekla. Selfije lahko izdelujemo s sprednjo ali z zadnjo kamero, saj sta na voljo dva zaslona. Še več, fotografirana oseba se lahko v enem od zaslonov opazuje, preden jo dokončno ovekovečimo. In ne nazadnje – Z Fold2 omogoča, da se aplikacije s sprednjega zaslona »preselijo« na večjega, ko napravo odpremo. Če aplikacija to podpira, tudi v drugačnem razporedu elementov. To je res nekaj, kar nam je bilo med preizkusom zelo všeč.

Z Fold2 je v zaprtem načinu sicer malce tanjši kot prvi model, vendar je še vedno videti zajeten, ko ga primerjamo z običajnimi telefoni. Sprednji zaslon sicer sega (skoraj) prek celotnega zaslona, vendar je telefon nenavadno ozek, čemur se bo treba privaditi (tipkovnica, denimo, je zelo drobcena). Tudi masa ni nič manjša, morda tudi zato, ker je vgrajena nekoliko večja baterija. Ta zmore 4.500 mAh, enako kot pri Galaxy S20+ ali Note20 Ultra, vendar mora pri Foldu2 upravljati veliko večji zaslon. Res pa je, da je vgrajen varčnejši procesor Snapdragon 865+. Ta je tudi hitrejši. Če gre verjeti testnemu programu Geekbench, 5–7 odstotkov v enojedrnem načinu in kar 13 v večjedrnem. Skratka, Fold2 je hiter, tudi po občutku!

Uporabnik se bo pri Fold2 vendarle moral privaditi, da občutek drsanja s prstom po zaslonu še vedno ni popolnoma enak kot pri običajnih telefonih, saj površina seveda ni pravo steklo (četudi mu Samsung tako pravi). Nekoliko nerodno ga je tudi odpreti, saj je za to treba nekaj malega moči in spretnosti. Vidna je tudi »guba« na sredi zaslona, kjer se telefon pregiba, vendar ni moteča.

Kot rečeno, v zloženi obliki je to v primerjavi z vrhunskimi »navadnimi« telefoni to še vedno debel in ozek polizdelek, vendar bolje trenutno očitno še ne gre. Ne dvomimo pa, da bo to eno od področij, kjer bo delo nadaljeval Fold3.

Samsung Galaxy Z Fold2

pregibni telefon, tretja generacija

Kje: Bolje založene trgovine.

Cena: 2.000 EUR

Za: V razprtem načinu se odlično obnese. Odličen zaslon, hitro delovanje.

Proti: V zaprtem načinu je še vedno debel in (pre)ozek. Ni vodoodporen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji