Objavljeno: 30.4.2019 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2019

Test Samsung Galaxy A50

Vrag je, kot kaže, vzel šalo in Samsung na Huaweijevo ofenzivo odgovarja z vsemi topovi. Nekoč je bilo treba čakati celih 12 mesecev, da so luč sveta ugledale tehnološke novosti, ki so jih pripravili v tem korejskem podjetju, pa še te so se pojavile le v najdražjih modelih Galaxy S. No, danes je 12 mesecev očitno predolga doba, zato novosti kapljajo sproti. Vse, kar premorejo veliki (Galaxy S), pa zelo hitro dobijo tudi »srednji« (Galaxy A). Včasih še celo prej – prvo širokokotno kamero v svetu Samsung je, denimo, lansko jesen pridobil model Galaxy A9, modeli S (10) so jo povzeli šele spomladi.

Povedano velja tudi za najnovejši model Galaxy A50, ki smo ga imeli v rokah. Telefon, ki se ponuja za zelo ugodno ceno 350 evrov (v tujih spletnih trgovinah ga je mogoče dobiti celo za manj kot 300 evrov!) ima namreč skoraj »vse, kar imajo tudi veliki«, kot smo nekoč rekli.

Najprej smo bili navdušeni nad zaslonom OLED, ki v tem cenovnem razredu nikakor ni običajen. Resda ne gre za ukrivljeno različico, ki smo je vajeni pri modelih S, toda kakovost prikaza, tudi na soncu, ni prav nič slabša. In ker telefon ni ukrivljen, je manj »izmuzljiv« oziroma manj neroden za uporabo. Zaslon OLED omogoča tudi stalen prikaz ure/datuma, stanja baterije in ikonic z obvestili, kar je nekaj, česar se boste prav hitro navadili, O ter tudi vgradnjo podzaslonskega bralnika prstnih odtisov, ki v A50 deluje odlično.

Zaslon sega skoraj od roba do roba, le spodaj je približno 3 mm »brade«, na zgornji strani pa je zelo majhna zareza, v kateri sedi objektiv za fotoaparat. Ta na sprednji strani ni nič posebnega, na zadnji pa sta na voljo dva objektiva, od katerih je eden širokokotni, kot smo ga vzljubili v zgoraj omenjenemu Galaxy A9 in najnovejših Galaxy S10. Tega objektiva bo zagotovo vesel vsak turist, tak ali drugačen, saj je odličen za fotografiranje znamenitosti, ki navadno padejo iz kadra, da o panoramskih posnetkih niti ne govorimo. Resnično menimo, da bi širokokotni objektiv moral imeti prav vsak telefon, in verjamemo, da ne bo dolgo, ko se bo to tudi zgodilo. Za zdaj ga poleg omenjenih modelov Samsung premorejo le še najdražji telefoni Huawei. Pri tem velja omeniti, da je Samsungov še malce širši, torej zajame večji zorni kot.

Za konec hvale omenimo še baterijo zmogljivosti 4000 mAh, kar so, denimo, najdražji samsungi pridobili šele lansko jesen, v modelu Note9. Zdaj pa je na voljo v telefonu, ki stane trikrat manj od omenjenega. Seveda lahko s priloženim polnilnikom baterijo tudi hitro polnimo.

V resnici telefonu zamerimo le malce počasnejše delovanje, tu od najdražjih modelov najbolj odstopa. Po meritvah je hitrost nekje v rangu Samsungovih modelov S8 iz leta 2017 pa tudi občutek ob uporabi je podoben. Kar v resnici pomeni, da bo za veliko večino uporabnikov, ki so se odločili za telefon ne porabiti tisoč evrov, popolnoma dovolj hiter.

Nestrpno pričakujemo, česa še bomo deležni v modelih Galaxy A; napovedani model A80 prinaša menda že ima spet novost – kamero, ki se obrača. Rečemo lahko le: Hvala, konkurenca!

Samsung Galaxy A50

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8,5

Cena: 350 EUR

Za: Ugodna cena, zaslon OLED, zmogljiva baterija, širokokotni fotoaparat, podzaslonski bralnik prstnih odtisov.

Proti: Le povprečno hitro delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji