Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2016

Teorije zarote

Osebno se imam za dokaj prizemljenega uporabnika tehnologije, ki ne verjame v teorije zarote. Vsaj ne tako zelo, da bi na vsakem koraku opozarjal na množico različnih lobijev, ki nam menda krojijo življenje. Od farmacevtskih in biogenetskih do, seveda, državnih. Res pa je, da sem bil o tem stališču v zadnjih letih že prisiljen vnovič razmisliti. Pred nekaj leti, ko je prišlo na dan, da sta bili vojni v Afganistanu in Iraku sproženi na podlagi (nalašč) prirejenih podatkov in »dejstev«, nazadnje pa nekaj kasneje, ko je Edward Snowden razgalil mednarodno obveščevalno skupnost in njene vohunske metode, ki danes prodirajo v vse pore naših digitalnih življenj. Ta dva preobrata sta mi dala misliti, ko mi je kolega na kavi omenil, da tudi zadnja afera v zvezi s Samsungom že malce smrdi po zaroti.

Pa si najprej oglejmo ključno dejstvo – Samsung je zamočil, o tem ni dvoma. Ni še sicer popolnoma jasno, kje in kako (nekaj teorij o tem si lahko preberete v članku v tokratni številki), vsekakor pa gre za tehnično napako. Dejstvo je tudi, da so se težave s telefoni, ki so se pretirano greli in celo vžigali, že dogajale, a nikoli v takem obsegu.

Po drugi strani pa je treba spomniti na to, da je bilo primerov težav z Note7 manj kot sto. Sliši se veliko, a v množici 2,5 milijona prodanih telefonov v resnici ni. Kljub temu je negativna propaganda, ki so je deležni Korejci, drastično presegla znani Volkswagnov »dieselgate«. Tam je podjetje zavestno in nalašč zavajalo nadzorne državne organe po svetu, uporabnike pa še posebej, pa nam kljub temu ne mahajo pred očmi z opozorili o umazanih in nevarnih Volkswagnih. Pomislite – to, da je s Samsungom nekaj hudo narobe, nam povedo že na vsakem letalskem poletu. Še več, telefona večinoma sploh ne pustijo na krov, z vžigalniki za cigarete pa teh težav ni. To, da je s Samsungom nekaj narobe, vedo tudi tisti, ki do zdaj za to podjetje sploh še niso slišali, saj nas o tem bombardira(m)jo mediji na vsakem koraku. Če nič drugega, smo vsi z veseljem prenesli naprej novico, da ima Samsung težave še s samo menjavo telefonov, ker gre pač za hitro vnetljivo zadevo, ki ne sodi niti v prtljažne prostore letal. V ta namen so celo izdelali negorljive škatle, v katerih jih je moč prevažati.

Je taka huda antipropaganda v resnici le naključje ali pa je dogodek nekdo izkoristil in ga pomaga še dodatno razpihniti? Dogaja se namreč v času, ko je trg telefonov zasičen, vsakoletne novosti pa ne prinašajo več takega napredka, da bi izdelovalcem kot nekoč kar čez noč večale tržni delež. iPhone 7 je pač le evolucijski napredek v primerjavi s predhodnikom in čeprav se kljub temu odlično prodaja, se je odlično prodajal tudi Note7. Veliko bolje kot prejšnji model Galaxy S7. Spomnimo se tudi, da Apple niti približno ni največji izdelovalec telefonov. Ne, to je Samsung. Spomnimo se še, da množica tožb, ki je bila v vsej dobi pametnih telefonov sprožena med Applom in Samsungom, niti približno še ni odločena, sploh pa ne v prid Appla.

Sosledje dogodkov je sumljivo, priznajte. Toda ne, sam v tako teorijo zarote v resnici ne verjamem. Vsaj dokler me ne bodo dejstva nekoč kasneje morda popravila. Bi pa opozoril, da je Apple sicer res najvrednejše podjetje na svetu, a še vedno le podjetje. Samsung pa je država, četrtina Južne Koreje, če smo natančni. Samsung je eno tistih azijskih podjetij, ki na koncu vedno izplavajo, nekako se najde denar, volja, politična podpora. Spomnimo se samo japonskega Mitsubishija, ki je bil nekoč središče japonske (civilne in vojaške) industrije in ga je uspelo razbiti šele porazu v drugi svetovni vojni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji