Objavljeno: 10.8.2010 12:27 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, GPS, android

Telefonirajmo z GPS

Razmah pametnih telefonov in drugih priročnih naprav z vgrajenimi sprejemniki signala GPS je povzročil pravo poplavo namenskega programja, ki trenutni položaj uporabnika spretno izkorišča za najrazličnejše storitve.

Danes se že težko izgubimo. Vse več je majhnih napravic, ki omogočajo sprejem satelitskega signala za ugotavljanje položaja (GPS), ustrezna vezja pa se vse bolj širijo tudi v mobilne telefone, ki so ena najbolj priljubljenih tehnoloških igrač in jih po svetu uporablja že na milijarde ljudi. A tudi mobilni telefoni postajajo vse bolj "pametni" in po svojih zmogljivostih že prekašajo osebne računalnike izpred nekaj let. Kombinacija visoko zmogljivega procesorja, brezžične podatkovne povezljivosti in sprejemnika GPS pa so plodna tla za rast najrazličnejših inovativnih aplikacij, ki lahko bistveno vplivajo na naše vsakdanje življenje, delo in izkoriščanje prostega časa. Ponudba je v resnici vsak dan večja in če smo lastniki katerega od sodobnih pametnih telefonov, lahko uživamo v vsak dan večji ponudbi najrazličnejšega programja in spletnih storitev. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj značilnih predstavnikov. Nikakor ne gre za temeljit pregled, bolj za prikaz značilnih predstavnikov teh aplikacij, ki smo jih tudi sami z veseljem uporabljali.

Signal GPS je sicer silno uporaben, še posebej izboljšan z zemeljskimi postajami (A-GPS), vendar nam ne omogoča ugotavljanja smeri, ko naprava miruje. Kmalu so tako številni mobilniki pridobili še digitalni kompas, kar je skupaj z merilcem pospeška in že od prej skoraj vsenavzočimi kamerami omogočilo nastanek programov za dopolnjeno resničnost (augmented reality), ki nam živo sliko, zajeto s kamero naprave, prekrijejo z dodatnimi informacijami, kot so položaji restavracij, muzejev in drugih zanimivih točk, vse do takih, specifični publiki namenjenih informacij, kot so npr. lokacije zadnjih "ščebetov" (sporočil uporabnikov Twitterja) v naši bližini, kajti tudi druge spletne storitve postajajo vedno bolj dovzetne za trenutni položaj uporabnika in ugotavljanje trenutne lokacije v spletnem brskalniku mobilne ali namizne naprave je ena od pomembnih značilnosti prihajajočega standarda HTML5.

Programje, ki izkorišča prepoznavanje lokacije in smeri, se deli v nekaj glavnih skupin. V prvi so preprosti pripomočki, ki omogočajo shranjevanje trenutnega položaja in kasnejši priklic ter usmerjanje nazaj ali prikaz položaja na zemljevidu. Na tak način delujejo številni programčki vrste "stari, kje je moj avto?", znajo pa priti prav tudi gobarjem, stezosledcem ali iskalcem zakladov (geocaching). Druga skupina so napredni analizatorji signalov, ki jih pridobijo prej omenjena tipala, povezana s položajem in smerjo naprave. Tu najdemo kompase, analizo sprejema GPS, radarje in podobne "tehnične" pripomočke na eni, ter pripomočke pri vadbi, rekreaciji, spremljanju prehojene ali prekolesarjene poti in drugega na drugi strani. Večinoma lahko zabeležene podatke tudi izvozimo in jih kasneje vizualiziramo v različnih programih (npr. Google Earth) ali npr. statistično obdelamo v preglednici. Zelo hitro se rojevajo tudi programi, namenjeni družabnemu izkoriščanju trenutnih lokacij večjega števila uporabnikov. Običajno so spojeni s spletno storitvijo, omogočajo pa ocenjevanje lokalov in krajevnih znamenitosti ali kar sporočanje vtisov. Pravo moč seveda pokažejo, ko se z njimi ukvarja zadosti velika skupnost uporabnikov. V to smer se širijo tudi številne obstoječe spletne storitve (npr. Twitter, Facebook ...). Naslednja skupina so programi za navigacijo, ki so od prvih primerkov, namenjenih predvsem rabi v avtomobilu, že znatno napredovali. Tako v sodobnih različicah ponujajo tudi usmerjanje do javnih prevoznih sredstev ali pripravo poti za pešačenje, ponekod celo za kolesarjenje. Seveda pa je zelo priljubljena tudi dopolnjena resničnost, ki smo jo že omenili in tudi predstavlja značilno skupino programov, ki izkoriščajo trenutno lokacijo.

Vsekakor se kaže jasen trend, da bo večina programov, ki izkoriščajo prepoznavanje položaja, nadgrajevala svoje storitve s podatkovnim povezovanjem v splet. Tu imamo žal v Sloveniji, še bolj pa širše v Evropi, hud problem, ki ni le nevšečnost za uporabnike, temveč pravi mlinski kamen okrog tehnološko napredne industrije, ki preprosto ne more ponuditi inovativnih, podatkovno povezanih storitev za mobilne naprave, dokler bomo takoj po prestopu meje plačali pravo malo bogastvo, če bomo med gostovanjem v drugem omrežju prenesli kak megabajt podatkov. Poglejmo na drugi strani ZDA, od koder sta že prišla tako Applov iPhone, ki je pognal mobilno rabo spleta v neslutene višave, kot Googlov Android in njegova s spletom povezana navigacija, ki deluje skoraj po vsej celini za znano ceno neomejenega podatkovnega paketa. Kot je pred leti dokaj poceni dostop do širokopasovnih internetnih povezav prenovil softversko industrijo, je danes poceni dostop do mobilnega podatkovnega povezovanja ključen za rojstvo novih storitev, ki bodo vplivala na življenja milijonov in lahko zrastejo v mogočno industrijo.

Sledi preizkus nekaterih značilnih programov te vrste, ki smo jih preizkušali na telefonih Motorola Milestone (Android 2.1) in Apple iPhone 3GS. Slednjega so nam prijazno posodili pri TušMobilu, ki je edini mobilni ponudnik pri nas, ki ga prodaja v različnih podatkovnih paketih, pa čeprav tega ne oglašuje ravno na veliko.

Google Maps

Program, ki je začel svoje življenje kot impresivna spletna aplikacija, se je izvrstno znašel tudi na mobilnih napravah. Google Maps je veliko več kot le aplikacija, saj svojo storitev prikaza zemljevidov, satelitskih in zračnih posnetkov ter različnih dodatnih slojev ponuja tudi drugim programom. Na napravah, opremljenih s sprejemnikom GPS, je Maps izvrsten pripomoček. Z njim si lahko pomagamo pri iskanju izbranih lokacij ali načrtovanju poti, pri čemer nam ponuja celo izbiro med cestnim in javnim transportom ter tudi pešpoti. V ZDA je na voljo še dodatno načrtovanje poti za kolesarje, kar naj bi s časom dobili tudi drugod po svetu. Kot sama spletna storitev tudi mobilni Maps ponuja prikaz različnih slojev, kot so zaznamki, povezani z zapisi v Wikipedii, naše shranjene mape (pod Google računom, s katerim smo prijavljeni), priljubljene točke za različna svetovna mesta, trenutno pa je mogoče vklopiti celo prikaz prizorišč svetovnega prvenstva v nogometu. Sloji se nenehno dopolnjujejo in sledijo aktualnemu dogajanju po svetu. Na sodobnih napravah z Androidom 2.1 in podporo živim ozadjem je mogoče Maps uporabiti tudi na ta način, tako da imamo za ozadje domačega zaslona vedno zemljevid lokacije, kjer smo, skupaj s posebnimi sloji, če želimo.

Že nekaj časa je del Maps tudi storitev Latitude, s katero lahko sporočamo trenutni položaj izbranim prijateljem, hkrati pa spremljamo tudi njih. Šušlja se, da naj bi Latitude kmalu ponujal tudi možnost ocenjevanja lokacij, s čimer bi Google posvojil še eno od priljubljenih storitev svojih konkurentov. Uporabniki Maps lahko vklapljajo tudi nekatere nove storitve, ki so še v preizkušanju, npr. merilni trak za hitro določanje razdalj, iskanje po kategorijah in dodatni informativni oblaček ob prikazanih zadetkih itn. Edina slabost Maps je odvisnost od podatkovne povezave. Na srečo pa je nekaj pripomočkov (za sisteme Android), ki omogočajo shranjevanje map na kartico SD (Maps Offline, NaviComputer ...), s čimer lahko izbrane lokacije kasneje pregledujemo tudi brez povezave v splet.

Google Maps

Vrsta: Zemljevidi in usmerjanje.

Podlaga: Android, BlackBerry, iPhone, Symbian S60, Windows Mobile.

Splet: www.google.com/mobile/maps.

Cena: Brezplačno.

Za: Številne storitve.

Proti: Zahteva podatkovno povezljivost.

Google Sky Map

Google je znan po vzpodbujanju prostovoljnih projektov med zaposlenimi in sad takšnega truda je tudi naslednji program. Sky Map je izvrsten prikaz zmogljivosti sodobnih mobilnih naprav, ki ne bo pustil ravnodušnega nobenega od opazovalcev večernega neba. S pomočjo sprejemnika GPS, digitalnega kompasa in trenutnega časa lahko učinkovito spremlja, v katero točko neba smo ga usmerili, in na podlagi teh informacij prikaže sliko nebesnih teles, proti katerim kažemo. Slika na zaslonu se živo spreminja s pomikanjem naprave in nam pojasnjuje položaj galaksij, meglic, ozvezdij, planetov ... Del programa je tudi manjša galerija z izborom nekaterih najbolj čudovitih posnetkov vesoljskega teleskopa Hubble (izbor iz Google Sky Hubble Gallery, ki je del Google Earth), ki nam jih lahko prikaže v podrobnostih in tudi pomaga najti, če so slučajno kje na trenutno vidnem zvezdnem nebu.

Prav iskanje nebesnih teles je zelo zabavna zmožnost Sky Map. S pomočjo iskalnika, ki nam pomaga s sprotnimi sugestijami, lahko določimo želeno nebesno telo, Sky Map pa nas bo zatem s pomočjo smerne puščice vodil do ustrezne lokacije na nebu. V nastavitvah je mogoče izbirati, katere podrobnosti nam zvezdni zemljevid prikazuje. Lahko se odločimo, da povezovalnih črt ozvezdij ne želimo videti, ali pa izklopimo prikaz podob planetov in bo namesto njih prikazana le barvna pika približne velikosti. Lokacijo je mogoče določiti tudi ročno, če bi npr. radi preverili, kakšno nebo je trenutno nad Južnoafriško republiko.

Upravljanje programa je resnično preprosto, saj večino stvari opravimo z dotikom. Kratek dotik zaslona prikaže simbole slojev, s katerimi izbrane hitro vklopimo ali izklopimo. S pomočjo posebnega stikala lahko začasno izklopimo samodejno sledenje položaju in se zatem po zvezdnem nebu pomikamo z drsenjem prstov po zaslonu. Mogoče je vklopiti tudi nočni način, ki prikaže precej temnejšo sliko, manj motečo za oči, ki so se navadile na opazovanje v mraku.

Google Sky Map

Vrsta: Opazovanje nočnega neba.

Podlaga: Android.

Splet: www.google.com/sky/skymap/.

Cena: Brezplačno.

Za: Iskanje nebesnih teles.

Proti: Hubblova galerija je skromna.

GPS Status

Programov, ki bi prikazovali trenutno stanje magnetometra, sprejemnika GPS, merilca pospeška in drugih tipal, ki jih premorejo sodobne mobilne naprave, je cel kup. Po podrobnostih pa med njimi izstopa GPS Status, ki se je rodil v naši soseščini, na Madžarskem. Če smo ljubitelji obilice podatkov, ki jih ustrezna tipala nenehno sporočajo sistemu, bo GPS Status zanimiva izbira. Na voljo je v brezplačni različici, ki pa ji z nakupom dodatka lahko odklenemo še nekatere zmogljivejše storitve.

Na osnovnem zaslonu vidimo nekakšen razširjeni kompas, ki kaže "magnetno iglo" ter trenutno usmerjenost v stopinjah in v eni od splošnih smeri zemljevida. A to še zdaleč ni vse. Najbolj zanimivi so izrisani položaji satelitov GPS, ki jih je sprejemnik zaznal, z zeleno barvo pa so označeni tisti, na katere je vezan za določanje trenutnega položaja. Jakost signala posameznega satelita je prikazana tudi na posebnem grafu pod kompasom, kjer spet lahko s pomočjo barve razberemo vezane satelite. Posebna točka na kompasu spremlja tudi trenutno nagnjenost naprave, ki jo lahko razberemo tudi iz številčnega prikaza nižje.

Poleg tega lahko na številskih merilnikih razberemo še zaznano jakost magnetnega polja, trenutni pospešek, hitrost gibanja, nadmorsko višino, čas zadnje določitve položaja ter seveda podrobno izpisani zemljepisno dolžino in širino.

GPS Status omogoča tudi uporabo v načinu "Radar", kjer označimo trenutno točko, ki jo kasneje prikazuje na kompasu, tako da jo potem z lahkoto najdemo. Točko lahko prikaže tudi na zemljevidu, za kar izkoristi ustrezno aplikacijo na sistemu, tipično Google Maps. No, če je ta res Maps, potem lahko za usmerjanje do zabeležene točke uporabimo tudi njegovo storitev iskanja poti.

Že tako izvrsten pripomoček dopolnjujejo še izčrpne nastavitve in pogosto dopolnjevanje programa z novimi različicami. Po nadgradnji nas program celo popelje na spletno stran, kjer so razložene ključne novosti.

EclipSim GPS Status

Vrsta: Kompas in analiza tipal.

Podlaga: Android.

Splet: m.eclipsim.com/gpsstatus

Cena: Brezplačno (podprt z oglasi, z donacijo jih odstranimo).

Za: Številne storitve.

Proti: Nič.

GPS Tracker

Sodobne mobilne naprave so razmeroma drage igračke, ki pa jih zlahka založimo ali pozabimo ne neznanem mestu. Takrat je seveda dobrodošla vsakršna pomoč, a če smo se vnaprej dobro pripravili, naša naprava ne bo zares izgubljena. Ena od rešitev teh težav je kombinacije spletne storitve InstaMapper in programa GPS Tracker. Brezplačna spletna storitev nam omogoča registracijo ene ali več naprav, na katero namestimo dodaten programček, GPS Tracker, vnesemo nekaj nastavitev (dodeljeni ključ naprave, njeno ime, pod katerim jo bomo prepoznali, želeno pogostost javljanja položaja, merske enote, natančnost spremljanja ter samodejni zagon ob vklopu naprave). Programček bo zatem tiho tekel v ozadju in po potrebi sporočal svoj položaj po podatkovni povezavi spletni storitvi. Ta nam na zemljevidu (spet Google Maps, tokrat spletni) sproti riše točke, ki označujejo zadnje javljene položaje. Sporočanje položaja poteka v določenem časovnem intervalu (privzeto vsakih 5 sekund), če se naprava premika s hitrostjo, večjo od 20 milj/uro ali če nekdo dejavno spremlja položaj naprave prek spleta. GPS Tracker v splet sporoča trenutni položaj in hitrost. Najbolje bo, če storitev uporabljamo z neomejenih podatkovnim paketom, sicer je lahko naš račun za mobilne storitve precej zasoljen.

Spletna storitev InstaMapper shranjuje javljene položaje za do 30 dni nazaj, tako da lahko pregledujemo bogato zgodovino romanja naših naprav. Zabeleženih 100.000 položajev lahko celo izvozimo za nadaljnjo obdelavo s kakim drugim pripomočkom. GPS Tracker je na voljo za naprave Android, iPhone, Blackberry in nekatere starejše modele Motorole, za katere je bil celo razvit. V ZDA je mogoče takšno napravo dobiti že za 40 dolarjev in z neomejenim podatkovnim paketom, ki stane 0,35 ameriškega centa na dan, zato je tam InstaMapper poceni rešitev sledenja vozil in podobnih premičnin. Pri nas je žal podatkovni promet zaradi razdrobljenega trga, še posebej če pogledamo celotno Evropsko zvezo, za široko, tudi čezmejno sledenje, občutno predrag.

InstaMapper/GPS Tracker

Vrsta: Zapisovanje položaja.

Podlage: Android, iPhone.

Splet: www.instamapper.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Podpora za več naprav.

Proti: Lahko je veliko breme za baterijo.

MyTracks

Googlov MyTracks je namenjen športnikom. Med aktivnostjo na prostem (tek, kolesarjenje, hoja) lahko gledamo, kako se premikamo po karti, kakšna je naša hitrost in višina (pa tudi višinski profil). Vse te podatke si lahko ob vadbi posnamemo in jih po vadbi pošljemo po pošti (GPX, KML, CSV), seveda pa lahko posnetek tudi "tvitnemo". Med vadbo lahko na pot dodajamo tudi oznake.

Vse, kar naj bi program počel, tudi zares zna in s tem ni prav nikakršnih težav. Vmesnik je jasen in razumljiv in uporaba programa je zares preprosta. A kot po navadi se hudir skriva v podrobnostih. Kako uporabni bodo podatki, ki jih snemamo in/ali gledamo sproti, je odvisno od samega sistema GPS (sprejemnik, vgrajena antena). Mi smo na našem standardnem testu na kolesu (glej članek o GPS napravah za kolesarje) telefon HTC Desire nosili na hrbtnem žepu kolesarske majice. Ko smo bili na odprti cesti, ni bilo nikakršnih težav, kakor hitro pa smo prišli med stavbe ali v gozd, so hitrosti in višine tako "plesale", da številke pravzaprav ne dajo nobene pametne informacije. Ob tem vsekakor velja poudariti, da bodo ob koncu vadbe razdalje in povprečne hitrosti zelo natančne. Pri višinah pa se naprava precej zmoti, zabeležili smo konstantno odstopanje (za kakih 40 m), pa tudi skakanje okoli neke srednje vrednosti. Odstopanje bi bilo sicer mogoče odpraviti, če bi program imel možnost kalibracije višine, a "žaganje" brez pomoči barometričnega višinomera najbrž ne (spet velja omeniti, da če gledamo višinski profil na napravi, program za prikaz višine precej pogladi in so profili videti lepi in gladki).

MyTracks torej dela vse to, kar obljublja, prijateljem boste takoj po obisku gora res lahko poslali, kje in kako ste hodili, v vseh mogočih oblikah. Tudi med pohodom boste vseskozi natančno vedeli, kje ste (v ozadju je namreč vedno Googlova običajna mapa Maps). Za tek po gozdu, kjer bi sproti gledali hitrosti in višine, pa zadeva najbrž ne bo primerna.

GPS proti barometru

Na naši standardni gorsko kolesarski testni progi (glej članek o GPSih za kolesarje) smo primerjali podatke s tistimi, ki jih dobimo s Polarjem S725 (Polarjev kolesarski model, ki hitrost meri s pomočjo tipala hitrosti in višino s pomočjo kalibriranega barometričnega višinomera).

Naj poudarimo, da je program MyTracks na telefonu HTC Desire v resnici zajel 2887 pik, ki pa smo jih z algoritmom za glajenje spravili na 1040 pik, kolikor jih je posnel tudi Polar s fiksnim petsekundnim intervalom. V resnici so torej podatki MyTracks še bolj "nažagani". Največja "zglajena" hitrost je denimo 69,3 km/h, posneta pa kar 72 km/h. Če bi verjeli le GPSu, smo se vozili 20,9 km s povprečno hitrostjo 14,7 km/h, v resnici pa sta bili ti vrednost 23,4 km in 16,4 km/h.

Hitrosti, ki jih zajame GPS, so veliko bolj "žagaste" in nerealne od tistih, ki jih izmeri natančen kolesarski merilnik.

Tudi višinska razlika je precej odstopala. Na že zglajenih vrednostih je GPS pokazal 470 m vzpona 763 m spusta, Polar pa je realno izmeril 480/480 m.

GPS pri meritvah višine ponavadi odstopa, predvsem pa v hribih in gozdu precej "skače".

Tudi pri GPS posneti poti je kar nekaj težav. Kot kaže izsek ture (modra črta HTC, rdeča črta Garmin 605) HTC Desire ponekod čisto izgubi signal, na drugih delih pa "pleše" okoli prave vrednosti ali pa pot aproksimira kot ravno črto, kjer smo v resnici naredili ovinek. Po drugi strani pa na odprtih delih ni nikakršnih težav, kot kaže desni del drugega izseka.

Mario Zec

MyTracks

Vrsta: Zapisovanje položaja za športnike.

Podlaga: Android.

Splet: mytracks.appspot.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavna raba, povezava s spletom.

Proti: Za resne športnike ne zadostuje, potrebujemo še druge merilne naprave.

Layar Reality Browser

Layar je nizozemsko podjetje, ki je med prvimi ponujalo programček za dopolnjeno resničnost (augmented reality), ta pa je zadnje čase postala kar poseben, priljubljen žanr programja za mobilne naprave, opremljeno s tipali za določanje položaja. Layar Reality Browser učinkovito prepleta živo sliko, zajeto s pomočjo kamere mobilne naprave, in podatke o zanimivih točkah v bližini, ki nam jih prikazuje s prekrivki na živi sliki.

Program se hitro dopolnjuje in je vizualno zelo izpiljen. Zadnje različice se ne zaženejo več neposredno v živi sliki, dopolnjeni z izpostavljenimi točkami, temveč v brskalniku zanimivih lokacij, kjer najprej podrobno določimo, kaj nas pravzaprav zanima. Zanimive točke so na voljo v številnih katalogih, med katerimi je precej zastonjskih, poslovni model Layarja pa temelji na plačljivih katalogih, ki jih lahko kupimo z uporabniškim računom, tako da so nam kasneje na voljo tudi na različnih napravah. No, tudi izbira brezplačnih katalogov je zelo pestra, seveda pa bomo v(tujih) urbanih središčih našli še bogatejše izbiro, predvsem povezano z bližnjimi zanimivimi lokacijami. No, tudi pri nas lahko kar precej zanimivih točk najdemo npr. skozi katalog Wikipedie, ki nam bo prikazal točke okrog nas, za katere obstajajo ustrezni članki spletne enciklopedije, lahko pa si npr., ogledamo tudi, kje vse v bližini je kdo nedavno zaščebetal na Twitterju. Našli bomo tudi kataloge za spletni storitvi Foursquare in Gowala ter še mnogo, mnogo drugih. Določamo lahko tudi lastne točke, kar zna biti zanimivo tako pri parkiranju avtomobila na prostranem parkirišču, ki ga ne poznamo dobro, kot za označevanje zaznamkov na turističnem potovanju, seveda če nam podatkovna povezljivost to omogoča. Tudi Layar je brez nje precej neuporaben, saj ne omogoča posebnega predpomnjenja, s katerim bi si zanimive kataloge lahko prenesli, npr. na kartico SD, in kasneje uporabili tudi brez povezave. Po drugi strani pa bi na ta način Layar izgubil svoj glavni čar, ki je živ vpogled v trenutno dogajanje.

Layar Reality Browser

Vrsta: Dopolnjena resničnost.

Podlage: Android, iPhone.

Splet: www.layar.com.

Cena: Brezplačno, kupimo določene kataloge.

Za: Bogat nabor funkcij.

Proti: Plačilo za nekatere koristne kataloge.

Mobile Maps

Danes, ko sodobne mobilne naprave z velikostjo in ločljivostjo zaslonov, občutljivih za dotik, ne zaostajajo več za namenskimi pripomočki za navigacijo, je izdelovalcem takega programja seveda zelo pomembno, da se čim prej preselijo tudi nanje. Sygic je znani slovaški ponudnik programja za avtomobilsko navigacijo, ki so ga prilagodili številnim napravam, med drugim tudi sodobni sistemom Android in iPhone. Čeprav gre za enega najboljših takih programov (podobni so še CoPilot, NDrive, iGo ...), se mu pozna, da je razvit na enotnih temeljih za vse naprave, kjer se izvaja, zato ne izkorišča vseh posebnosti sistema, kot je npr. Android. Po drugi strani je njegova uporaba kljub vsemu zelo preprosta in intuitivna. Vse opravimo z dotiki zaslona, gumbi naprave pa niso kaj dosti uporabni. Dobro bi bilo, če bi podpiral vsaj na Androidu nadvse uporaben gumb za vrnitev. Namesto njega moramo s prstom meriti na dokaj droben navidezni gumb na dnu zaslona. Po drugi strani se zna povezati s sistemskim seznamom stikov, tako da se lahko hitro usmerimo do katerega od naslovov, ki je pri njih shranjen. Še več, iz Mobile Maps lahko stik tudi hitro pokličemo, npr. da še prej preverimo razpoložljivost sob v hotelu, kamor smo se napotili.

Mobile Maps ponuja zelo dobre in redno ažurirane zemljevide, ki so nameščeni na sami napravi, zato za delovanje ne potrebuje podatkovne povezljivosti. Si pa z njo seveda lahko pomaga, predvsem za pridobivanje dodatnih zanimivih točk in informacij o trenutnem stanju v prometu. S podatkovno povezanim Mobile Maps je mogoče tudi sporočati pomembne podatke o prometu drugim povezanim uporabnikom programa.

Podpora slovenskim uporabnikom je izvrstna. Zemljevidi so natančni in zelo ažurni, na voljo pa je tudi prijeten ženski glas (radijske napovedovalke), ki nas bo usmerjal med vožnjo v zborni slovenščini. Tudi interesnih točk za Slovenijo je v zemljevidih Mobile Maps precej, seveda pa jih lahko tudi dopolnjujemo.

Sygic Mobile Maps

Vrsta: Cestno usmerjanje.

Podlage: Android, iPhone, Maemo, Symbian, Windows Mobile.

Splet: www.sygic.com.

Cena: 59,99 EUR.

Za: Kakovostni zemljevidi.

Proti: Cena.

MobileNavigator

Nemško podjetje Navigon je zgled izdelovalca namenske programske opreme za usmerjanje, ki se je ob vzponu priljubljenosti pametnih telefonov med prvimi odločil prenesti svoje programje tudi nanje, najprej na revolucionarni iPhone, kasneje pa skoraj na vse pomembnejše mobilne podlage. Zatem so se z namenskimi napravami iz ZDA celo povsem umaknili in stavijo zgolj na programje za mobilnike. Temu zgledu so do danes sledili tudi skoraj vsi drugi ponudniki, nekateri so celo sodelovali pri razvoju novih pametnih telefonov (kot sta npr. Garmin in Acer na podlagi Android).

MobileNavigator Europe navdušuje s svojimi zemljevidi in kakovostnim prikazom 3D, ki na zemljevidu dodatno prikazuje zanimive točke z ustreznimi ikonami. Posebnost je "resnični pogled", ki dodatno vizualizira križišča, da so čim bolj podobna naravnemu videzu. Tu sicer ne more konkurirati resničnim posnetkom, ki jih ponuja Googlova navigacija, a ta zahteva podatkovno povezljivost, tu pa je vse na voljo z namestitvijo. Za iPhone je tako aplikacija naravnost gromozanska (1,85 GB), saj paket vsebuje vse potrebne podatke za delovanje. Pri usmerjenju ima Navigon prilagodljiv algoritem, ki spremlja naše navade in se nam bo z daljšim časom uporabe znal prilagoditi. Podobno kot Sygicov izdelek se zna povezati s stiki, shranjenimi na telefonu, tako da je iskanje cilja olajšano, če imamo naslov že pripet k nekemu stiku. Zelo izčrpna je tudi zbirka podatkov zanimivih točk (POI), ki so zelo dobro "popredalčkane", npr. restavracije imamo urejene tudi po vrsti hrane, ki jo strežejo (najdi je mogoče npr. restavracijo z afriško hrano v Ljubljani).

Z ustrezno podatkovno povezanostjo se storitve Navigona še izboljšajo. Za večino zahodne Evrope so na voljo živi podatki o prometnih razmerah. MobileNavigator zna podrobnosti s poti sporočati tudi v priljubljeni družabni omrežji, Twitter in Facebook, če se tako odločimo. Program je povezan tudi z Googlovim krajevnim iskalnikom (local search), ki dobro dopolnjuje zanimive točke.

Navigon Mobile Navigation Europe

Kaj: Usmerjanje.

Podlage: Android, iPhone, Symbian, Windows Mobile.

Splet: navigon.com/portal/int/produkte/navigationssoftware.

Cena: 119,99 USD.

Za: Vizualizacije, izčrpna zbirka podatkov.

Proti: Cena.

MotionX

Za tiste, ki radi aktivno preživljajo svoj prosti čas in so lastniki katere od naprav z iOS (iPhone, iPod touch ...), je ena najboljših aplikacij MotionX, ki spada v skupino programja, ki zvesto zapisuje meritve tipal in omogoča njihovo obdelavo. MotionX bo prišel prav sprehajalcem, pohajkovalcem, tekačem, kolesarjem, smučarjem, letalcem, dirkačem in tudi tistim, ki iščejo skrite zaklade. Program se nenehno dopolnjuje in je v spletni trgovini zelo dobro ocenjen s strani številnih uporabnikov.

Z njegovo pomočjo lahko pregledujemo žive grafikone hitrosti in višine, ki smo jih premagali. Izračuna nam tudi stopnje vzpona/spusta, naložimo lahko tudi zemljevide, tako da so nam na voljo brez podatkovne povezave. Program zvesto shranjuje podatke in omogoča deljenje zabeleženih poti s prijatelji, do zbrane količine 5 MB/pot. Omogočen je tudi prikaz kompasa in satelitov za pozicioniranje GPS. Za dodaten bonus lahko neposredno iz MotionX krmilimo tudi glasbo, ki jo imamo shranjeno na napravi in jo lahko poslušamo med premagovanjem poti.

Z možnostjo shranjevanja posameznih točk na poti (waypoints) si lahko podrobno opišemo, kje točno smo se gibali, in kasneje pot ponovimo ali tekmujemo s prej doseženim časom. V program je vdelana tudi štoparica, tako da lahko natančno izmerimo tudi porabljeni čas na segmentih poti. Možno je tudi slikanje fotografij, ki jih prav tako pripnemo točki poti. Vse skupaj je mogoče izvoziti in vizualizirati npr. v Google Earth. Točke poti lahko delimo s prijatelji tudi prek družabnih omrežij Twitter in Facebook. Shranjene koordinate je možno pregledati v vrsti različnih zapisov (UTM, MGRS, DMS/DM/D), tako da jih lahko kasneje tudi statistično obdelujemo z različnimi pripomočki.

Vsekakor gre za lepo zaokrožen program, ki mu ne manjka nič posebnega, saj se - kot omenjeno - nenehno dopolnjuje na podlagi odziva uporabnikov. Na voljo je v dveh različicah, brezplačni, Lite, ki ne podpira vse funkcionalnosti, in v ne pretirano dragi polni različici, ki jo lahko kupimo za slabe tri dolarje.

MotionX GPS

Kaj: Beleženje položaja.

Podlage: iPhone.

Splet: motionx.com/gps.

Cena: Brezplačno (Lite)/2,99 USD (polna).

Za: Številne zmožnosti.

Proti: Nima spletne shrambe.

Navigation

Če se ponudniki programja za navigacijo hitro selijo tudi na pametne telefone, je Google z Androidom 2.0 ponudil povsem novo možnost za usmerjanje, ki v okoljih, kjer je na širokem področju mogoča poceni podatkovna povezljivost, ponuja številne prednosti. Googlov Navigation je razširitev storitve Maps, ki nas lahko po izračunani poti tudi usmerja, korak za korakom, kakor smo tega vajeni pri običajni navigacijski opremi. Vendar pa Navigation deluje le s podatkovno povezljivostjo, saj zemljevide, zanimive točke, pa tudi zračne in ulične posnetke, podatke o prometu in druge pomembne informacije sproti prenaša po brezžični povezavi. Navigation je bil sprva na voljo le v ZDA, potem tudi v Veliki Britaniji, nedavno pa so podprli skoraj vso zahodno Evropo. No, z nekaj hekerskega truda ga je mogoče odkleniti tudi za rabo v Sloveniji in še marsikje po svetu, čeprav se včasih zna zgoditi kaj nenavadnega.

Seveda ni naključje, da se Navigation uradno ne da uporabljati kar povsod po svetu. Google se želi povezati z ustreznimi krajevnimi ponudniki informacij o prometu, tako da lahko s svojo storitvijo ponudi res povsem drugačno, izboljšano uporabniško izkušnjo, sicer proti programom s shranjenimi zemljevidi ne bi imel prednosti.

Prednosti Navigation so seveda številne, poleg možnosti usmerjanja tudi za pešačenje (ponekod tudi za kolesarjenje), je izvrstna dopolnitev možnosti vklopa sloja zračnih posnetkov, tako da imamo veliko boljšo predstavo, kjer vse moramo potovati. Po ZDA in zahodni Evropi je marsikje mogoča celo uporaba posnetkov ulic (street view), kar nam omogoča skoraj realistično podobo križišč, kjer se znajdemo. Celoten paket izvrstno dopolnjuje še iskalnik, ki ga lahko upravljamo tudi z govorom.

Navigation je sicer storitev, ki je kritično odvisna od podatkovne povezljivosti, vendar lepo kaže, kakšna bo prihodnost teh storitev. Čas za enotno, nizko ceno podatkovnega prometa vsaj v celotni Evropski zvezi je zaradi te in podobnih storitev že zdavnaj dozorel, v ZDA pa je prav Navigation razlog za marsikaterega uporabnika, da si omisli napravo z Androidom 2.

Google Maps Navigation (beta)

Vrsta: Usmerjanje.

Podlaga: Android (2.x).

Splet: www.google.com/mobile/navigation/.

Cena: Brezplačno.

Za: Satelitski in ulični posnetki.

Proti: Pri nas (uradno) še ne deluje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji