Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2015

Tekma za prestiž

Tekma za prestiž

Ko so se v preteklosti računalniška podjetja podala na področja, na katerih niso imela (dolgoletnih) izkušenj, se ti poizkusi navadno niso končali preveč uspešno. Kljub temu se to dogaja še naprej, pravzaprav celo še bolj intenzivno in s širšimi ambicijami. Poglejmo le Googlovo udejstvovanje na področju avtomobilov, robotike, medicine in telekomunikacij. Apple kot eden glavnih tekmecev očitno ne more ali ne želi stati križem rok. Poleti so pricurljale informacije, da se je dogovarjal z nemškim izdelovalcem BMW za dobavo ali partnerstvo pri električnih avtomobilih, ki bi bili osnova Applovim modelom za avtonomno vožnjo. Apple se menda tudi spogleduje z možnostjo, da bi postal ponudnik telekomunikacijskih storitev z odkupom prostih zmogljivosti omrežij v ZDA in Evropi. Novica, ki so jo v Applu, ki sicer govoric praviloma ne komentira, ostro uradno zanikali. V igri je prestiž, odločitve pa v teh primerih niso vselej najbolj racionalne.

❘❙❚❘❙❘❘  04 - 08- 2015

Windows 10 resnično meri na vse vrste naprav. S pomočjo dolgoletnega strateškega partnerja Acerja so v Microsoftu z njim med drugim naslovili spletno usmerjene Googlove Chromebooke. Novi Acerjevi Cloudbooki uporabljajo zelo podobno strategijo, a Microsoftov ekosistem, cene pa so primerljive s Chromebooki. 11-palčni model stane 170, 14-palčni pa 200 dolarjev. K temu  Microsoft dodaja letno naročnino na Office 365 in 100 GB prostora v spletnem pomnilniku OneDrive. Vprašanje pa je, ali ima pri tem res še kaj prostora za zaslužek ali pa gre zgolj za sredstvo za pridobivanje oziroma ohranitev tržnega deleža.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 08- 2015

Navidezna valuta pomeni tudi zgolj navidezno lastništvo. Japonsko sodišče je zavrnilo tožnika, ki je zahteval vrnitev bitcoinov, izgubljenih med neslavnim propadom tržnice Mt.Gox. Obrazložitev je sila preprosta – ker bitcoinov ni v fizični obliki, ne morejo biti predmet vračila. Toliko o tem, koliko današnji pravni sistemi varujejo novo, neznano lastništvo v internetnih časih. Tožnik je izgubil približno 130.000 dolarjev, seveda v uveljavljeni valuti.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 08- 2015

Za poznavalce nakupnih navad potrošnikov je kar manjše presenečenje, da po prihodu pametnih ur s številnimi tipali povpraševanje po specializiranih, a manj zmogljivih športnih zapestnicah ne pojenja. Ravno nasprotno. Podjetje Fitbit, sicer vodilni ponudnik na področju, poroča, da je v zadnjem četrtletju celo potrojilo dobiček pri prodaji svojih izdelkov. Pomenljiva je tudi odločitev nemške korporacije Adidas, da za 220 milijonov evrov kupuje avstrijskega izdelovalca namenskih aplikacij za spremljanje športnih dejavnosti Runtastic, kar dokazuje, da je potencial za specializirane športne izdelke še vedno zelo velik.

❘❙❚❘❙❘❘  05 - 08- 2015

Pred kakim desetletjem, ko je platforma PC absolutno prevladovala v računalništvu, bi se zdelo naslednje skoraj nemogoče. IBM je nedavno objavil, da bo v okviru svojih storitev skrbel za namestitve Applovih računalnikov Mac v poslovnih okoljih, kjer bodo dodajali tudi lastne poslovne rešitve. Microsoft pa je objavil novo orodje za prenos programov iz okolja iOS na mobilno platformo Windows, da bi pridobil prepotrebno podporo neodvisnih izdelovalcev programov. Spomnimo se, nekoč je IBM povsem ignoriral podjetje Apple, izdelovalci programske opreme pa so se trudili prenašati programe PC na Applovo platformo, kjer jih je primanjkovalo. Ali še kdo potrebuje boljši dokaz, da so se vloge v zadnjih letih povsem zasukale?

❘❙❚❘❙❘❘  12 - 08- 2015

Napoved vremena je področje, kjer razvijajo najsodobnejše rešitve s področja izvedenskih sistemov in napovedne analitike. Dosedanji modeli so kolikor toliko uspešni le za napovedi do dveh tednov. Kitajski strokovnjaki pa so objavili znanstveno poročilo, v katerem trdijo, da lahko natančno določijo lokalne vremenske značilnosti tja do mesec dni naprej. Teorija kaosa, torej majhnih, krajevnih sprememb, ki lahko imajo neproporcionalno velike posledice na globalnem vremenskem modulu, omejujejo zmožnost natančnega predvidevanja za daljše obdobje, saj bi bil potrebni podatkovni model preprosto prevelik in preveč zapleten. Kitajci so ubrali drugo pot, osredotočili so se na majhne, lokalne podatkovne modele, s katerimi lahko predvidijo predvsem najnevarnejše vremenske pojave, kot so neurja. Če se bo izkazalo, da model deluje, bo to pomembna novost za številne človekove dejavnosti.

❘❙❚❘❙❘❘  06 - 08- 2015

Pametni telefoni so v začetku poletja prvič prehiteli osebne računalnike kot najbolj priljubljeno sredstvo za dostop do spletnih storitev. Podatek se nanaša predvsem na količino prenesenih podatkov na ciljne naprave. Dobršen del zaslug gre na račun večpredstavnih vsebin, zlasti video posnetkov. V istem obdobju je Google objavil podatek, da povprečna seja na strežniku YouTube danes traja že okoli 40 minut, to je dvakrat več kot pred letom dni. Telefoni so torej vedno bolj v vlogi pametnih prenosnih televizorjev. Pri Gartnerju so medtem izračunali, da bomo s pametnimi telefoni leta 2015 prenesli predvidoma 52 milijonov TB podatkov, to je 59 % več kakor leta 2014.

❘❙❚❘❙❘❘  14 - 07- 2015

Applova platforma za krmilnike pametnih hiš HomeKit se razvija bistveno počasneje, kot bi pričakovali glede na sloves izdelovalca. Razlog je menda v vztrajanju velikana iz Cupertina, da so izdelki, združljivi s platformo HomeKit,  dovolj varni in opremljeni s primernimi nabori in sistemsko programsko opremo, ki jamči možnost dolgotrajnega upravljanja varnosti. Izdelovalci opreme pa silijo v drugo smer in hočejo izdelke čim prej in čim ceneje poslati na trg. Četudi raziskave kažejo, da lahko na največje varnostne pomanjkljivosti naletimo ravno na platformah Internet of Things (IoT). 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji