Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij - avgust 2016

Tehnomanija

Tehnomanija

Sodeč po raziskavi družbe Gartner, so izdelovalci prišli do meje, ko je že zelo težko v telefone vgraditi nekaj izrazito novega ali drugačnega.

 25.05.2016

Evropska Unija je končno naredila korak naprej na področju liberalizacije nakupovanja prek meja. Pripravili so sveženj ukrepov, s katerim podjetjem prepovedujejo tako imenovane geoblokade, s katerimi so trgovci in ponudniki storitev omejevali dosegljivost posameznih izdelkov in storitev v posameznih državah. Pridobili bomo predvsem kupci v manjših državah, ki smo bili zaradi manj zanimivega trga pogosto blokirani. Ukrepi bodo še posebej pomembno vplivali na ponudbo digitalnih vsebin, kot so filmi in TV serije. Res pa je, da mnogi opozarjajo, da so geoblokade simptom, ne pa vzrok, še posebej, ker bodo države kljub temu obdržale svoje specifične zakone o avtorskih in drugih pravicah, kar predstavlja resno oviro pri kasnejšem uveljavljanju ukrepov.

03.06.2016

Google je povsem resno sprejel opozorila določenega dela znanstvenikov,  zaskrbljenih nad nevarnostjo prevlade robotov in umetne inteligence v morda ne tako daljni prihodnosti. Nedavno so objavili dokument o nizu rešitev, lahko govorimo o pravcatem ogrodju, s katerim bodo v storitve in izdelke vgrajevali »varnostna stikala« za izklop delovanja ob morebitnem ogrožanju ljudi. Prvi izdelek, v katerega so vgradili tako stikalo, je računalnik »Deep Mind«, ki je zaslovel z zmagami v znameniti igri Go. Ogrodje bo še posebej uporabno pri robotih, ki lahko potencialno še bolj neposredno ogrožajo varnost okolice. Zanimiv je koncept, kjer se umetna inteligenca sama uči, kako preventivno ravnati ob nevarnosti.

30.05.2016

Rast prodaje pametnih telefonov se bo leta 2016 krepko zmanjšala. Sodeč po raziskavi družbe Gartner, so izdelovalci dosegli mejo, ko je že zelo težko v telefone vgraditi nekaj izrazito novega ali drugačnega, zato se bo letos prodaja povečala »le« za okoli 7 %, to je precej manj od 14,4 % v minulem letu. Pomanjkanje novih zamisli pesti tudi enega glavnih igralcev na področju, družbo Apple, ki bo menda podaljšala cikel temeljite prenove svojih telefonov z današnjih dveh na tri leta.

26.05.2016

Zanimiva raziskava družbe Gartner potrjuje nekaj, kar ponudniki mobilnih aplikacij najbrž vedo že dalj časa. Uporabniki zapravljajo kar okoli 24 % več denarja za nakupe različnih dodatkov in storitev znotraj aplikacij, kot za samo osnovno aplikacijo. Statistika kaže, da uporabniki v povprečju v ta namen zapravijo okoli 9,2 dolarja na vsake tri mesece. Največ na mesec zapravljajo uporabniki, stari od 18 do 24 let.

14.06.2016

Video posnetki poteka iger, ki jih igrajo drugi, so vedno bolj priljubljeni med navdušenci za ta žanr. Tako zelo, da je celo Apple napovedal, da bo v prihajajoči iOS 10 vgradil funkcije, s katerimi lahko drugi spremljajo pretočni video dogajanja na igralčevem zaslonu tablice ali telefona. Za nameček lahko uporabnik med igranjem dodaja svoje zvočne in tekstovne komentarje. Navajajo, da utegne biti ReplayKit, kot se imenuje ogrodje, uporabno tudi v druge namene, denimo za izobraževanje in poslovno rabo. Žal se sliši tudi kot dobra metoda za vohunjenje.

08.06.2016

Ko govorimo o računalniških igrah, ne gre spregledati zadnje mode: ustanavljanja mednarodnih prvenstev v posamezni igri, še posebej, ko gre za eŠport. Microsoft je tako nedavno sprožil mednarodno prvenstvo za dirkaško igro Forza Motorsport. Nogometni klub Valencia pa je prvi v Evropi, ki premore tudi posebno ekipo za tekmovanje v eŠportih. Menda je v ozadju večmilijonski posel, ki se mu obeta strma rast.

10.06.2016

Po tem, ko je Edward Snowden razkril metode delovanja ameriške agencije NSA, predstavniki te agencije precej bolj odprto in brez sramu razkrivajo svoje načrte, najbrž da bi prestrašili nasprotnike, posredno pa tudi javnost. Na vojaški tehnološki konferenci v Washingtonu so odkrito priznali, da imajo ambicijo zajemati podatke iz prav vseh internetnih naprav (IoT), do katerih se jim uspe dokopati. Na vprašanje, ali bodo prisluškovali tudi internetno povezanim otroškim igračam in spodbujevalnikom srčnega utripa, so odgovorili odrezavo: »Obojemu.« NSA skuša očitno vzpostaviti novo »normalno« stanje, tako da njihovo početje sčasoma ne bi več veljalo za škandal. Pozor!

20.06.2016

Programski roboti ali, skrajšano, Boti utegnejo postati sila koristno orodje tudi za razne prevare. V New Yorku so odkrili zgled zlorabe te sodobne tehnologije za množični nakup, da bi preprodali zelo iskane vstopnice skupine U2, ki je gostovala v dvorani Madison Square Garden. Neznancu je s spretno napisanim Botom uspelo kupiti kar 1012 vstopnic v manj kot minuti. Krajevne oblasti že ukrepajo in nameravajo tako početje umestiti med kriminalna dejanja.  

14.06.2016

Necrus, eden največjih botnetov na svetu, je tako rekoč čez noč nehal delovati. Omrežje, ki je eden glavnih krivcev za nezaželeno pošto (spam) in pogost sejalec zlonamerne kode, po nekaterih ocenah sestavlja okoli 6 milijonov računalnikov z okoljem Windows, ki ga nadzorujejo neznanci. Videti pa je, da je omrežje zdaj ostalo brez glavnega nadzornika in navodil, kaj početi naprej, zato povsod beležijo velik upad prometa z nezaželeno vsebino. O razlogih lahko le ugibamo, poleg tega ni rečeno, da kdo ne bo poskušal zopet vzpostaviti nadzora nad kompromitiranimi računalniki. Bere pa se kot scenarij vohunskih filmov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji