Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2016

Tehnomanija

Tehnomanija

V podjetju Cisco so izračunali, da bodo video posnetki leta 2020 predstavljali že okoli 80 % celotnega internetnega prometa.

U 08.03.2016

Največji telekomunikacijski operaterji po svetu so že začeli opravljati prve preizkuse nove generacije mobilne telefonije, ki ji pravimo tudi 5G. Čeprav enotnega standarda ni mogoče pričakovati pred letom 2018, komercialne rabe pa ne pred 2020, so Verizon, Deutche Telekom in drugi že začeli s preizkusi na terenu. Glavne prednosti nove tehnologije bodo manjša latenca, delovanje v vseh razmerah rabe (tudi pri velikih potovalnih hitrostih), manjša poraba energije in podpora bistveno več hkratnim povezavam do baznih postaj kot doslej. Seveda pa tudi višje hitrosti – merjene v gigabitih na sekundo v dobro pokritih okoljih, pa tudi vsaj 10 Mb/s menda tudi na najbolj oddaljenih lokacijah, kjer je še signal.

 

U 11.03.2016

Internetni video doživlja v zadnjih letih ekspresno rast in nič ne kaže, da se bo to ustavilo. V Ericssonu so izračunali, da lahko do leta 2020 pričakujemo kar okoli 55 % rast povečanja rabe, v Ciscu pa so izračunali, da bodo tedaj video posnetki predstavljali že okoli 80 % celotnega internetnega prometa. Video je postal med drugim temeljni gradnik pri marsikaterih poklicih. 96 % vprašanih marketinških agencij navaja, da je internetno video sporočanje njihovo poglavitno komunikacijsko sredstvo. Glasbena industrija pa vse manj razmišlja o ploščah, CDjih, celo digitalni glasbi. Prvi cilj je marsikje prav video.

U 09.03.2016

Izdelovalci mobilnih telefonov, s Samsungom na čelu, vse bolj stokajo in opozarjajo na nevzdržnost cen, ki jih dosegajo na definitivno zasičenem trgu. Kaže, da zdaj vidijo rešitev v nekakšnem sistemu naročnin na nove modele. Samsung je tako v Veliki Britaniji in Južni Koreji začel program finančnega najema, s katerim kupec dobi pravico zamenjati novi Galaxy S7 ali S7 Edge z novim modelom, ko bo ta na voljo. Tudi če se še ni iztekel program financiranja, ki sicer traja 24 mesecev. Mesečni obrok bo zato nekaj višji, a kljub temu računajo, da bosta z zgodnjo zamenjavo zadovoljna tako kupec kot izdelovalec.

U 13.03.2016

Redkokatera država je naklonjena virtualnim valutam, toda doslej so jih večinoma tolerirale. Nič več. Rusko ministrstvo za finance pripravlja zakonsko spremembo, po kateri bo ponujanje in promoviranje virtualnih valut absolutno prepovedano. Grozijo s kaznimi do štirih let za zasebnike ali do sedem let za odgovorne v finančnih ustanovah, če bodo poslovali z virtualnimi valutami. Uradno naj bi se tako borili proti kriminalu, ki je prvi posegel po virtualnih valutah za pranje denarja.

U 03.03.2016

Nova generacija prikazovalnikov navidezne resničnosti, z Oculus Riftom na čelu,  bo za primerno delovanje potrebovala zelo zmogljive računalnike. Kot kaže, pa vsaj v začetni fazi ne gre računati na Applove Mace. Palmer Luckey, avtor Oculus Rifta, je javno izjavil, da bodo Mace podprli, »brž ko bo Apple začel ponujati spodobno strojno opremo«. Navajajo namreč, da Maci tudi v najzmogljivejših različicah ne dosegajo standardov za primerno delovanje Rifta, zlasti zaradi zgolj povprečne grafične zmogljivosti.

U 04.03.2016

BMW nikakor ne namerava prepustiti primata pametnih in samovozečih vozil podjetjem iz računalniške industrije. Trdijo, da pravzaprav nimajo alternative, če ne želijo postati čez čas le »ponudniki strojne opreme« za dosežke in storitve informacijskih družb. Zato so zagnali nov zaposlitveni program, s katerim želijo doseči, da bi v razvoju dosegli razmerje kar okoli 50 : 50, kar zadeva delež računalniških strokovnjakov glede na druge kadre podjetja. Težavo vidijo v tem, da nemški šolski sistem ne daje dovolj usposobljenih kandidatov. To najbrž že pomeni, da lahko pričakujemo nov val eksodusa nadarjenih inženirjev v Nemčijo.

U 23.02.2016

Infotainment sistemi v najnovejših avtomobilih kljub tehnološkemu preskoku glede na preteklost še vedno krepko zaostajajo za zmožnostmi sodobnih pametnih telefonov. Zakaj ne bi torej telefoni kar nadomestili infotainment sistema? Honda je predstavila konceptno vozilo, v katerega je skupaj z izdelovalcem namenskega programa Drivemode postavila telefon v avtomobilski kokpit. Tu ga lahko krmilimo s prepoznavanjem glasu, pa tudi krmilnim sistemom,  priključenim na telefon. Na telefon se priključijo tudi drugi elektronski sistemi v avtomobilu, denimo tipala za bližino in vzvratna kamera. Vse skupaj je preprostejše in ceneje, kot pa danes zagotavljajo izdelovalci avtomobilov. Kako, da se ni tega še nihče spomnil?

U 21.02.2016

Aplikacije za mobilne naprave imajo najbrž največjo zaslugo za uspeh teh platform. Poskrbele so za revolucijo cen, kjer si lahko skoraj vsak program omislimo za nekaj evrov. Toda množičnost rabe je kljub nizkim cenam ustvarila velikanski trg. Po ocenah nedavne raziskave bodo izdelovalci aplikacij za mobilne naprave leta 2020 zaslužili že 100 milijard dolarjev, dobesedno po pregovoru »kamen na kamen, palača«. Podobno kot pri strojni opremi je morda le še vprašanje časa, kdaj bodo po prihodkih izpodrinile navadne (namizne) programe.

U 07.03.2016

Boj proti piratom dobiva na globalni ravni nove razsežnosti. Google je objavil podatek, da je februarja dobil kar 75 milijonov zahtevkov za odstranitev spletnih povezav iz iskalnika, ki kažejo na piratske vsebine. To je kar 30.000-krat več kot leta 2012. Razlog za tako rast je predvsem to, da vse več lastnikov pravic danes uporablja računalniške programe in algoritme za iskanje nedovoljenih vsebin in avtomatsko javljanje kršitev. Zanimivo, da je prijaviteljev le okoli 3000.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji