Objavljeno: 27.3.2006 23:42 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2006

Tehnomanija: marec 2006

Tehnomanija: marec 2006

Večni dvoboj na področju zmogljivosti mikroprocesorjev je ubral nova pota. To, kar so bili v preteklosti megaherci, postajajo zdaj procesorji z več jedri. Med tem, ko dvojedrni procesorji šele dodobra prihajajo na trg, se izdelovalci že pripravljajo na novo bitko procesorjev s štirimi jedri, ki naj bi se zgodila predvidoma leta 2007. Tako Intel kot AMD bosta v kratkem razgrnila svoje strategije na tem področju, a to ni zanimivo za vsako rabo. Medtem ko procesorje z več jedri brez težav vidimo v strežnikih, ki obdelujejo veliko količino podobnih transakcij (na primer strežba spletnih strani), je namreč vzporedno izvajanje kode v računalnikih za osebno povsem druga pesem. Velika večina današnjih programov, denimo, sploh ne zna izrabiti več jeder, vprašanje pa je tudi, koliko lahko tak pristop posameznemu uporabniku koristi tudi v prihodnje. Intel in AMD pa omenjata, da bo razvoj procesorjev morda nekega dne pripeljal do izdelkov, ki bodo imeli tudi po deset ali celo sto jeder na čip. Zdi se, da nas v tem primeru čakajo še korenite spremembe.

*

Birka med Intelom in AMDjem pa ne pozna meja že danes. Zadnji predmet razburjenja je Intelov dogovor z družbo Skype, da bodo uporabniki računalnikov z Intelovimi procesorji imeli možnost uporabljati posebno različico priljubljenega programa za internetno telefonijo, ki bo omogočala povezovanje do deset uporabnikov v konferenčne klice. Brez tega jih Skype danes podpira pol manj. AMD je takoj oznanil, da gre za nepošteno dejanje, ki onemogoča konkurenco. Morda je pred vrati še ena tožba.

*

Velik uspeh družbe Apple na področju digitalne glasbe bo na to področje prej ali slej pritegnil tudi druge velikane. Ugledni analitiki tako napovedujejo, da bo Google v roku od treh do šest mesecev objavil svojo spletno trgovino glasbe po vzoru servisa Apple iTunes. Dokaz za to je lahko nedavni vstop na področje ponujanja video posnetkov, ki pa je bil za Google dokaj sramežljiv in neprepričljiv. Po drugi strani Microsoft skupaj s partnerji skoraj zagotovo pripravlja svojo alternativo iPodom, prav verjetno pa tudi servisu iTunes. Toda čeprav se zdi, da je naskok na Apple zelo verjeten in enostaven, v praksi še zdaleč ni tako. Lep dokaz je nedavna odločitev družbe Dell, da opusti proizvodnjo svojih predvajalnikov Pocket DJ z vgrajenimi diski. Dell je poskusil tekmovati z Applom in si je razbil zobe. Zdaj pravijo, da bodo poskusili enako s predvajalniki, ki temeljijo na pomnilnikih Flash. Najbrž bo še zabavno.

*

Pravni zaplet, v katerega je vpletena družba Research in Motion (RIM), bolj znana po mobilnih bralnikih elektronske pošte Blackberry, dobiva zelo zanimive razsežnosti. To, kar je bilo sprva videti kot nepomembna pravda, se je sprevrglo v proces, ki grozi celo zapreti podjetje, ki je v ZDA silno priljubljeno. RIM je izgubil kar nekaj procesov in prizivov, menda pa je znesek za poravnavo zelo visok, oziroma previsok za preživetje. RIM je zadnji hip napisal povsem novo programsko opremo, ki zna zaobiti patente tožitelja, družbe NTP, vendar so se že razširile govorice, da bodo prej ali slej toženi tudi zaradi tega poskusa. Kupci pa so medtem nervozni, saj ugledni analitiki opozarjajo, naj ne stavijo preveč na Blackberryje. To so seveda brž izkoristili tekmeci, Microsoft, Nokia in drugi, in zagnali pravo kampanjo na področju potisne pošte (push mail). Zdi se, da bo Blackberry na dolgi rok potegnil kratko, tako kot Palm, ko so se tekmeci spravili nanj.

*

Podjetje Borland smo že od nekdaj povezovali z dobrimi razvojnimi orodji, predvsem za okolje Windows. Borland je imel nekoč sicer še precej bolj ambiciozne načrte (spomnimo se časov, ko so tekmovali z Microsoftom na področju pisarniških programov Office), vendar so se naposled odločili specializirati za podporo razvojnikom. Zato je toliko bolj šokantno, da namerava podjetje prodati ali preseliti v drugo družbo svoja razvojna orodja in morda še kaj več. Borland naj bi se namesto tega osredotočil na programe za avtomatizacijo življenjskega cikla in testiranja programov (application lifecycle management). Mnogi menijo, da je poglavitni razlog za tako drastično odločitev čedalje večja priljubljenost odprtokodnega razvojnega okolja Eclipse, ki ga vse bolj uporabljajo tudi ponudniki komercialnih programov in rešitev.

*

Leta 2006 naj bi doživeli preboj vmesnika HDMI tudi v računalništvo. Prav mogoče je, da bomo konec leta vsi kupovali grafične kartice, ki znajo sliko brez težav in izgube kakovosti prenašati prek domala vseh izdelkov zabavne elektronike, kot so televizorji, ojačevalci in projektorji. Za povrh prek enega samega kabla, ki prenaša sliko in zvok vzporedno. Kaj pa, če bi vse skupaj prenašali kar brezžično? Podjetje Radiospire tako razvija adapterje, ki signale HDMI s hitrostjo 3 Gb/s prenašajo brezžično na razdalji tja do pet metrov. To je dovolj, da brezžično prenesemo katerikoli računalniški zaslon, pa tudi večkanalni prostorski zvok in tv signal v visoki ločljivosti (HDTV). Avtorji menijo, da lahko čez čas domet signala še znatno povečajo. Bližajo se torej časi, ko bomo v stanovanju dokončno brez kablov. Hura!

*

Ali se nam obetajo cenejši klici iz mobilnih omrežij v tujini? Evropska komisija meni, da so cene mobilnih telefonskih storitev med gostovanjem v tujih omrežjih (roaming) odločno previsoke, zato namerava z novo zakonodajo poseči v njihovo regulacijo. Visoke cene gostovanj so po mnenju EU neupravičene, zato nameravajo v naslednjih mesecih predlagati uredbo, ki bo za razliko od direktive vse članice zavezala k prilagoditvi cen. Uredba sicer ne bo določala cen mednarodnega gostovanja, pač pa bo zapovedala poenotenje s cenami nacionalnega gostovanja.

*

Sodeč po raziskavi družbe Jon Peddie Research, več kot polovica današnjih računalnikov ne bo ustrezala specifikacijam za udobno delo z okoljem Windows Vista. Večina starejših računalnikov ima namreč grafične pospeševalnike, ki so osredotočeni na procesiranje 2D uporabniškega vmesnika, močno pa so podhranjeni na področju 3D pospeševanja, kjer bo Windows Vista blestel. Ali lahko temu rečemo zarota velikanov? Najbrž bodo ob Microsoft prvi navdušeni izdelovalci računalnikov, za katere je to zlata jama in priložnost, da prodajo nekaj novega.

*

Začetek leta 2006 je bil poln drobnih, a zanimivih mejnikov, ki jasno ponazarjajo, kako se razvija računalniška in digitalna tehnologija v celoti. Kodak je kot zgodovinsko največji ponudnik na področju fotografije objavil, da je prvič v zgodovini ustvaril več prihodkov z digitalno tehnologijo kakor z izdelki za klasični fotografski film. To je najbrž nesporen dokaz za to, da je digitalna fotografija zmagala. Drug zanimiv podatek pa je ta, da je v novoletnem obdobju prodaja prenosnih računalnikov v ZDA prvič presegla prodajo namiznih modelov. Tudi to je pomemben mejnik, ki potrjuje vse večjo usmerjenost v mobilnost.

Čeprav se zdi, da je naskok na dvojec Apple iPod/iTunes zelo verjeten in enostaven, v praksi še zdaleč ni tako.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji