Objavljeno: 25.6.2005 10:50 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2005

Tehnomanija: junij 2005

Tehnomanija: junij 2005

Podjetje Red Hat je spet "rdeče vroče". Tokrat ne zaradi novih izdelkov, pač pa zaradi dveh nepričakovanih dogodkov, katerih posledice bomo morda razumeli šele čez čas. Michael Dell, ustanovitelj, eden najpomembnejših lastnikov in do nedavnega direktor družbe Dell, je namreč v odprtokodno družbo presenetljivo vložil skoraj 100 milijonov dolarjev svojega (zasebnega) denarja, prek investicijske družbe MSD. Čeprav je tako MSD kot Dell zanikata, da bi bil v ozadju začetek zgodbe o prevzemu podjetja, se mnogi sprašujejo, kaj je resnični motiv, saj bi se našle tudi boljše naložbe. Še bolj presenetljivo pa je dejstvo, da sta se konec marca na zasebni večerji pogovarjala Red Hat in Microsoft. Pobuda je menda prišla celo od Steva Ballmerja osebno. Vsebina pogovorov ni znana, Microsoft pa ne daje izjav. Nekako v istem času pa je Bill Gates javno izjavil, da ima Microsoft interes sodelovati z odprtokodnimi družbami in se glede tega razgledujejo. Ali je na obzorju nov prevzem?

*

Ali se bližajo boljši časi za tablične prenosne računalnike? Microsoft je, v nasprotju s pričakovanji (slaba prodaja doslej), nedavno potrdil, da še povečuje svoj vložek v to področje. Začeli so tesno sodelovati z nekaterimi izdelovalci strojne opreme, da bi znižali stroške in s tem pocenili tablične računalnike. Microsoft pa pri tem ni sam, saj se očitno za tovrstne prenosnike ogreva tudi Apple. V javnost je pricurljala novica, da je Apple patentiral obliko in funkcionalnost tabličnega Maca, vendar podjetje o tem zaenkrat molči. Dosedanje izkušnje s tovrstnim početjem tega podjetja so pokazale, da je po takih korakih skoraj vselej v roku leta dni sledil tudi izdelek.

*

Apple se morda pripravlja tudi na objavo prodajalne s filmskimi posnetki in morda celo na tolikokrat omenjeni, pa vsakič zanikani Video iPod. V zadnji različici programske opreme za glasbeno spletno trgovino iTunes se je brez predhodne najave pojavila možnost predvajanja video posnetkov, čeprav takih vsebin Apple v svoji trgovini še ne ponuja. Nekateri sicer menijo, da bo v prvem koraku Apple ponudil glasbene video posnetke, vendar v Holywoodu mnogi trdijo, da se znamenite filmske družbe pogovarjajo z nekaterimi "velikimi" ponudniki, ki imajo "verodostojne" načrte. Imen seveda ne omenjajo.

*

Sodeč po informacijah s Tajvana, kjer svoje prenosnike izdeluje tudi večina ameriških izdelovalcev računalnikov, naj bi lepo prihodnost imeli prenosniki z večjimi zasloni. Dell naj bi pripravljal prenosni računalnik s kar 19-palčnim zaslonom LCD. Uporabljen naj bi bil predvsem kot delovna postaja za posebne namene, recimo pregledovanje digitalnih rentgenskih slik, in v inženirskih poklicih. Take računalnike uporabniki sicer prenašajo zelo redko, cenijo pa velike zaslone. Po nekaterih vesteh naj bi se tudi HP ubadal z zamislijo prenosnika s kar 20-palčnim zaslonom, čeprav jasnih načrtov menda še ni. Poznavalci razmer na Tajvanu pa trdijo, da bosta oba izdelovalca v prihodnje močno povečala ponudbo 15,4- in 17-palčnih zaslonov v prenosnikih, saj je prodaja le-teh presenetljivo dobra.

*

Danes je že več kot očitno, da še daleč ni enotnega stališča, kako obravnavati pravice uporabnikov digitalnih pravic in sistemov proti kopiranju digitalnih vsebin. Francosko sodišče je nedavno razsodilo, da je uporaba sistema CSS, ki je temelj zaščite pred kopiranjem, nelegalna, nekaj založnikov pa je zato tožnikom moralo že plačati odškodnine. V Avstraliji pa se pripravljajo na večjo spremembo v zakonodaji, ki bo močno osvobodila pravice uporabnikov, ki imajo legalno kupljene vsebine. Te bodo lahko ne glede na določila založnikov kopirali na druge nosilce in v naprave, denimo glasbo v predvajalnike MP3. V Kanadi je menda povsem legalno snemati TV programe na nosilce in jih celo prodajati. V ZDA pa se pod sedanjo administracijo nadaljuje zaščita glasbene in filmske industrije. George Bush je tako podpisal nov zakon, ki lahko uporabnike omrežij P2P spravi v zapor. Poenostavljeno povedano: kdor prek takih omrežij ponuja še neobjavljene filme, lahko "odsedi" do tri leta. Medtem pa je interesno združenje MPAAA vložilo velikansko število tožb proti uporabnikom. V zadnjem svežnju jih bilo menda že kar 10.000.

*

Medtem pa si raziskovalci po vsem svetu prizadevajo najti tehnologijo, ki bi učinkovito in legalno preprečila nelegalno širjenje vsebin. Finsko podjetje Viralg je tako oznanilo, da imajo učinkovit sistem za preprečevanje nelegalne izmenjave prek omrežij P2P. Sistem posnema digitalni podpis in ob najdenem vzorcu nelegalnih vsebin v podatkovni tok P2P datotek začne vnašati naključne bite, s čimer naredi take kopije neuporabne. Viralg naj bi tehnologijo uspešno uporabljal že eno leto za zaščito finske podružnice založbe BMG, čeprav o podrobnosti tehnologije v javnost ne želijo dajati podatkov. Tehnologijo pa je že dalo pod drobnogled nekaj velikih ameriških korporacij. Ali so časi podtalnih omrežij P2P šteti?

*

Samodejno posodabljanje je eden od vse bolj priljubljenih načinov, kako zagotoviti ažurno stanje programske opreme, predvsem izdelkov, ki zagotavljajo varnost računalnikov. Toda kaj se zgodi, če izdelovalec nehote naredi napako v eni od posodobitev? Družbi Trend Micro se je tako zgodilo, da so v eni od datotek s popravki pomotoma ustvarili zanko, ki se je začela izvajati v neskončnost in razmeroma hitro porabila vsa razpoložljiva sredstva v računalniku. V roku nekaj ur so samo na Japonskem dobili čez 300.000 prijav uporabnikov, ki so se jim računalniki "ustavili". Trend Micro je sicer reagiral (to je pravzaprav njegov posel), vendar se kljub temu niso izognili ostrim kritikam. Da bi vsaj malo omilil stanje, so kupcem ponudili, da povrnejo stroške popravila računalnikov, ki so bili "obremenjeni".

*

Letos praznujemo še eno pomembno obletnico: 25 let od nastanka operacijskega sistema PC-DOS. IBM je z njim leta 1981 začel revolucijo, ki ni nič manjša od samega računalnika IBM PC, na katerem je deloval, ne glede na številne kritike glede njegove zasnove in neštetokrat javno izpostavljene pomanjkljivosti. Zanimivo je, da DOS še vedno marsikje živi, čeprav v dobi grafičnih uporabniških vmesnikov in tridimenzionalne grafike vse bolj zgublja svoj pomen. Zanimive pa so tudi raziskave, ki nakazujejo, da se mnogi uporabniki DOSa raje odločajo na prehod na Linux, ki je s stališča načina rabe bližje temu okolje kakor grafično okolje Windows.

*

Ko smo že pri odpisanih - v skupnosti uporabnikov operacijskega sistema OS/2 se je začelo podpisovanje peticije, da bi IBM objavil izvirno kodo sistema kot odprto kodo. Nenazadnje je prav IBM tisti, ki je v zadnjih letih močno podprl odprto kodo in si zaradi tega celo "prislužil" gigantsko tožbo družbe SCO. Kljub temu da se o OS/2 po ukinitvi programa le malo sliši, je krog uporabnikov še vedno precej velik, ti pa želijo ohraniti podporo, na tak ali drugačen način. IBM še ni odgovoril.

Sodeč po informacijah s Tajvana, kjer svoje prenosnike izdeluje tudi večina ameriških izdelovalcev računalnikov, naj bi lepo prihodnost imeli prenosniki s 17-palčnimi in celo 19-palčnimi zasloni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji