Objavljeno: 29.4.2008 09:46 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2008

Tehnomanija: april 2008

Tehnomanija: april 2008

Ameriško sodišče je obsodilo na devet let zapora Jeremyja Jaynesa, ki so ga aretirali že leta 2003 zaradi množičnega razpošiljanja nezaželene pošte. Podjetni Jaynes je že tedaj poslal okrog 10 milijonov sporočil na dan, na sodišču pa se je zagovarjal s svobodo govora. Toda oglaševal je tudi lažne izdelke in storitve, zato je sodišče presodilo, da načelo svobode govora tu ne velja. Še je pravica na tem svetu, lahko dodamo in upamo, da bo to nagnalo srh v kosti vsem, ki poskrbijo za 90 % nezaželenih sporočil v naših poštnih predalih.

*

Ali je bila nedavna zmaga blu-raya proti HD-DVD zgolj nečedna trgovina z interesi med japonskimi izelovalci? V senci te odmevne novice, le dan po napovedi Toshibe o umiku podpore HD-DVD, sta namreč Toshiba in Sony podpisala dogovor o ustanovitvi skupnega podjetja za proizvodnjo čipov. Toshiba naj bi tako dobila večji del kolača pri proizvodnji procesorjev Cell, ki jih Sony vgrajuje v svoje konzole PlayStation. S tem naj bi omilili izgubo, ki naj bi bila zaradi opustitve zapisa HD-DVD skoraj milijardo dolarjev. Nekakšen japonski "daj-dam" torej.

*

Prodornost družbe Google je naletela na mogočno oviro - ameriško vojsko. V prizadevanjih, da bi v treh dimenzijah čim bolj zvesto prikazali zlasti ozemlje ZDA, so precej temeljito opisali vojaško bazo Fort Sam v Teksasu, pri čemer so bili vidni vhodi, objekti, ovire in drugi podatkih, ki bi bili "koristni", denimo, za teroriste. Rezultat je ta, da je Google dobil prepoved slikanja in objavljanja kartografskih podatkov za vse vojaške baze ZDA, sporne podatke pa so morali ostraniti iz storitev Google Earth in Google Maps.

*

Brezžični vmesniki po standardu 802.11n sicer ponujajo večjo hitrost prenosa podatkov, vendar imajo tudi eno resno, a manj znano omejitev - za delovanje pri polni zmogljivosti porabijo precej električne energije. Pravzaprav več, kot dovoljuje standard PoE (power over ethernet), ki se uporablja pogosto za napajanje dostopnih točk v omrežjih. Zato je najprej razveselila in nato presenetila novica, da je nemški Siemens to rešil. Hec je v tem, da v Siemensu nočejo nikomur razkriti, kako so to storili. Ker je bilo precej dvomov, so dali rešitev preizkusiti neodvisnemu strokovnjaku in ta je potrdil, da imajo Simensove dostopne točke HiPath večji domet kakor druga oprema, ko je povezana na PoE.

*

Apple je po dolgem nagovarjanju razvijalcev končno objavil razvojni komplet za mobilni telefon iPhone. Za razliko od drugih izdelovalcev, ki dobesedno vabijo razvijalce, je imel Apple okolje telefona povsem zaprto. Po začetnem navdušenju nad potezo pa je pricurljal na dan podatek, ki deluje kot hladen tuš. Programi drugih izdelovalcev ne bodo mogli uporabljati večopravilnosti operacijskega sistema, prav tako ne bodo mogli delovati v ozadju. To pomeni, da bo ob preklopu na drug program ali, še bolj banalno, ob telefonskem klicu vsak program preprosto nehal delovati. Vsekakor polomija za telefon, ki naj bi bil tehnološko najbolj napreden. Analitiki menijo, da bodo razvijalci raje posegli po drugih platformah, kot je Windows Mobile in prihajajoči Google Android.

*

Da Apple iPhone morda le ni samo med in mleko, na neki način nakazuje tudi mnenje Steva Wozniaka, soustanovitelja družbe, ki je javno precej kritiziral Applov prvi poizkus na področju telefonije. Woz, kot pravijo legendi iz Cupertina, ne more razumeti, da Apple že v prvo generacijo ni vgradil podpore 3G telefoniji, prav tako pa opozarja na nekatere arhitekturne napake, ki so jih spretno prikrili z marketinško kampanjo. Wozniak je sicer tudi dokaj kritičen do novejših izdelkov družbe Apple, med drugim do ultra lahkega MacBooka Air, za katerega meni, da zaradi preveč kompromisov ne bo uspešen.

*

Tehnologija pametnih oznak RFID je v zadnjem mesecu doživela hud udarec po tem, ko sta dva nemška raziskovalca uspešno vdrla v varnostni mehanizem za šifriranje podatkov v karticah, ki temeljijo na čipih Mifare Classic RFID. Taka vezja so po nekaterih ocenah uporabili v več kot milijardi kartic po vsem svetu, ki obsegajo zlasti kartice za nadzor dostopa v poslovne prostore, v nekaterih primerih pa tudi v bančnih karticah in sistemih za plačilo javnega prevoza. Problem je še posebej resen, ker so na demonstraciji razbili zaščito z razmeroma poceni opremo in zgolj v nekaj minutah. Vlada na Nizozemskem, kjer so kartice najbolj razširjene, je že objavila uradno opozorilo o nevarnosti rabe teh kartic. Za zdaj še vsi molčijo, kdo bo odgovarjal za posledice, saj še ni znano, ali bo mogoče urediti popravke ali pa bo treba zamenjati celotno infrastrukturo.

*

Microsoft je presenetil javnost, nekoliko pa tudi pristojne ameriške organe, s tem ko je dostavil razvojno različico naslednje generacije operacijskega sistema Windows 7, naslednika današnjega sistema Windows Vista, v pregled ameriški komisiji za preprečevanje monopolov. S tem se želijo v Microsoftu obvarovati morebitnih sankcij, ki izhajajo iz dosedanjih obtožb in zaradi katerih so v Evropi morali kar trikrat plačati kazen. Svoje razvojne načrte želijo tako vnaprej uskladiti in zmanjšati možnosti, da bi ob novi različici zopet naleteli na nove tožbe. Korak preseneča zlasti zato, ker uradno Windows 7 še ne gre pričakovati pred letoma 2009 ali 2010. Ali to pomeni, da razvoj poteka hitreje, kot je bilo načrtovano?

*

Vse kaže, da je naslednja stopnja razvoja ponudbe mobilne telefonije fiksni mesečni znesek za neomejeno rabo oziroma količino klicev. V samo nekaj dnevih so domala vsi ameriški ponudniki mobilne telefonije predstavili svoje načrte za brezžični dostop, cene pa segajo nekje od 100 dolarjev (okrog 63 evrov) za neomejeno telefonijo in kratka sporočila SMS v okviru ZDA. Za 140 dolarjev (88 evrov) je mogoče celo dobiti paket, v katerem prek mobilnega telefonskega omrežja lahko neomejeno kličemo, pa tudi opravimo podatkovne prenose. Čeprav so ponekod ti paketi na voljo tudi v Evropi, analitiki menijo, da je prava plima šele pred nami. Nekateri, kot je recimo Ericsson, gredo celo tako daleč, da zaradi teh novih premikov trdijo, da je popolnoma nesmiselno investirati v javne Wi-Fi vroče točke, saj bo mobilna telefonija in podatkovni prenos nove generacije popolnoma prevladal.

*

Znanstveniki angleške univerze v Plymouthu se pripravljajo na naslednji podvig na področju umetne inteligence. Robota z imenom iCub, ki bo nared predvidoma naslednje leto, bodo v naslednjih štirih letih učili govoriti. Toda ne tako, da bi mu kar "vsadili" znanje, temveč tako, kot starši učijo otroke. S postopnim nadgrajevanjem znanja naj bi predvsem stimulirali robotsko učenje, saj verjamejo, da so lahko take metode bolj učinkovite kot dosedanji poizkusi. Da ne gre za majhen eksperiment, kaže podatek, da je za projektom cel konzorcij partnerjev, zagotovili pa so tudi vsa ustrezna sredstva za izpeljavo projekta.

Programi za iPhone, narejeni s strani drugih izdelovalcev, ne bodo mogli uporabljati večopravilnosti operacijskega sistema, prav tako ne bodo mogli delovati v ozadju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji