Objavljeno: 24.4.2006 18:51 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2006

Tehnomanija: april 2006

Tehnomanija: april 2006

Ali še kdo verjame izjavam Googla, da ne načrtuje pisarniškega paketa? Po nakupu spletnega urejevalnika besedil Writely in namigih, da bodo kmalu predstavili tudi spletni program za vodenje koledarjev, se zdi, da v primerjavi s tipičnimi pisarniškimi paketi manjkata le še program za predstavitve in preglednica. Tudi pomotoma objavljene informacije o projektu spletne hrambe datotek GDrive potrjuje, da se vse giblje v tej smeri. Zdi se, da Google načrtno noče povečevati pričakovanj, dokler ni vse nared, vsekakor pa je jasno, da ima s svojimi spletnimi storitvami ambicijo nadomestiti veliki del programov, ki jih danes uporabljamo v osebnih računalnikih. S tako strategijo ni več nemogoč še nedavno sanjski cilj vsakega računalniškega podjetja - postati družba, vredna več kot 100 milijard dolarjev.

*

Medtem pa se na Microsoftovi strani ubadajo s prihodom novega pisarniškega paketa Office 2007. Toda zdi se, da bodo kljub številnim zanimivim novostim imeli resne težave s prepričevanjem uporabnikov za prehod na novo različico. Številna podjetja so namreč izrazila zaskrbljenost zaradi korenitih sprememb v delovanju osnovnih programov, to pa bo večinoma zahtevalo vnovično šolanje zaposlenih, pri dosedanjih različicah podjetja pa so se znanja le osveževala. Podjetja so tudi zaskrbljena nad tem, da Office 2007 prinaša povsem nov zapis datotek, zato bodo imeli najbrž marsikje težave z združljivostjo s starejšimi programi. Na udaru bodo zlasti dokumentni sistemi, ki so zelo občutljivi za take spremembe. V celoti podjetja pričakujejo, da se bodo tudi zaradi povečali stroški lastništva pri prehodu, in marsikdo se je začel ozirati tudi po alternativah.

*

Manjši, a specializirani izdelovalci računalnikov za navdušence in igračarje vse bolj rinejo v ospredje. Po tem, ko so začela v internetu krožiti ugibanja in zanikanja o možnosti, da bi Dell kupil podjetje Alienware, znano po svojih "navitih" PCjih, je presenetila tudi napoved družbe VoodooPC, da bodo še letos predstavili namizni računalnik, ki bo uporabniku ponudil 8 TB (!) prostora. Poleg najzmogljivejših procesorjev in grafičnih kartic bo imel kar 16 diskov. Razkazovanje moči ali znanilec prihodnosti? V VoodooPC preprosto trdijo, da se pripravljajo na prihod Windows Viste, predvsem pa video posnetkov HD. Znano je, da video posnetki v visoki ločljivosti, odvisno od stopnje stiskanja, potrebujejo od 11 GB do kar 410 GB za uro posnetkov. S tega vidika se terabajtni PCji morda vendarle ne zdijo tako nemogoči.

*

Čeprav sprejemanje novega brezžičnega standarda IEEE 802.11n poteka s polževo hitrostjo, so v podjetju NetGear objavili, da bodo še pred poletjem trgu ponudili brezžične vmesnike, sposobne dosegati hitrosti kar do 600 Mb/s. Za zdaj še ne želijo razkrivati podrobnosti, razen podatka, da bodo poskrbeli za zdržljivost s standardom, ne glede na to, kdaj bo sprejet. Zanimiva izjava, če upoštevamo, da so izdelovalci doslej komaj dosegli osnutek kompromisa komaj za polovico nižje hitrosti.

*

Domala povsem na tiho pa je bil sklenjen dogovor med Intelom in mladim podjetjem Transitive, po katerem naj bi razvili programski vmesnik, s katerim bo mogoče na procesorjih Itanium in Xeon poganjati programe za procesorje RISC, in to brez vnovičnega prevajanja kode. Za zdaj še ni jasno, za katere procesorje RISC gre (Sun, HP, IBM ali SGI), obljubljajo pa razmeroma majhen pribitek zaradi tolmačenja kode v realnem času. Projektu daje verodostojnost predvsem to, da tehnologijo Transitive že uporabljata v svojih izdelkih SGI in Apple, ki je tak način delovanja vgradil v izdelek Rosetta, ki omogoča izvajanje macovskih programov na novih računalnikih z Intelovo platformo.

*

Mlado podjetje SiteAdvisor, ki izhaja iz tehnološkega parka univerze MIT, se je nedavno lotilo obsežnega projekta analize varnosti domala vseh spletnih strani in na podlagi tega trži poseben dodatek za spletne brskalnike, ki uporabnika opozarja, katere spletne strani so varne in katere ne. Bolj kot to pa je zaskrbljujoč podatek glede na dosedanjo analizo, ki kaže, da se v vsakem trenutku po svetovnem spletu pretaka več kot 5 % prometa z najrazličnejšimi internetnimi zlorabami.

*

Ali Kitajska vzpostavlja vzporedni internetni domenski sistem? Kot kaže, so se naveličali čakati na obljube organizacije ICANN o vpeljavi domenskega sistema, ki bi uporabljal tudi kitajske pismenke. V internetu je namreč tako, da je za spletne naslove treba uporabljati latinske znake, ne glede na to, ali je vsebina narejena za druge abecede in znake. Po mnenju Kitajske to zavira popularizacijo rabe interneta, zato so v sodelovanju z družbo I-DNS.net razvili sistem za nove domene, ki so, posplošeno gledano, ekvivalenti domen .com (gongsi), .net (wangluo) in kitajske .cn (zhongguo). Sistem naj bi bil neviden za uporabnika in deluje prek posebnega dodatka za brskalnike. Strokovnjaki kljub temu opozarjajo, da bi tak način enostranskih rešitev lahko ogrozil univerzalno dostopnost spletnih strani, ki ga zagotavlja današnji domenski sistem, sploh pa je lahko zgled za druga območja (npr. arabsko govoreče države), da bi ubrali podobno pot.

*

To, da Kitajsko vse bolj spoštujejo kot informacijsko velesilo, kaže tudi nedavna izjava izvršnega direktorja družbe SAP. V nemškem izdelovalcu sistemov ERP tako povsem resno ocenjujejo, da jim bo v prihodnje predstavljal večjo konkurenco kitajski razvojni potencial kot pa trenutno glavni tekmec, družba Oracle. V SAP so celo tako neposredni, da ocenjujejo, da se bo ta tekmec pojavil že v naslednjih petih letih, čeprav imen ne navajajo. Kitajska naj bi bila po mnenju analitikov tudi uspešnejša pri razvoju programske opreme kot sosednji velikan, Indija, ki se je v zadnjih letih bolj osredotočila na storitve. Razvoj programske opreme pa ima lahko potencialno večjo dodano vrednost, zato je za Kitajsko tudi bolj zanimiv.

Google ima s svojimi spletnimi storitvami ambicijo nadomestiti veliki del programov, ki jih danes uporabljamo v osebnih računalnikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji