Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2015

Srednja pot

NVIDIA je naposled le uslišala igričarje, ki so od lanske jeseni ponižno čakali, kdaj bodo na voljo kartice srednjega cenovnega razreda. Večina teh namreč ne potrebuje zverin, kot sta GeForce GTX 970 in GTX 980, ki sta sposobni poganjati igre v ločljivosti 4K, temveč se brez težav zadovoljijo s karticami GTX 960, s katerimi so igre v polni visoki ločljivosti Full HD še vedno videti odlično.

Prav polna visoka ločljivost je danes med igričarji daleč najbolj razširjena, saj se z monitorji, ki sliko prikazujejo v ločljivostih 1440p ali 4K (2160p), lahko pohvalijo le redki. K temu pripomorejo tudi nakupovalne navade posameznikov – večina uporabnikov še vedno kupuje monitor glede na dolžino diagonale in ne glede na ločljivost, ki jo je sposoben prikazati. Prav tako je monitor računalniška naprava, ki se v povprečnem gospodinjstvu obdrži najdlje, saj lahko preživi več računalnikov.

Srednji razred grafičnih kartic je za oba največja izdelovalca še kako pomemben, saj so tu prodajne številke razmeroma visoke. Gre za kartice, ki stanejo od 200 do 300 evrov in ponujajo zelo dobro razmerje med ceno in zmogljivostmi, pri čemer pri slednjih vodi predvsem to, da jim igranje iger v polni visoki ločljivosti ne povzroča nobenih težav. Tako po takih karticah posegajo tudi igričarji, ki sicer nekaj privarčujejo z nakupom cenejšega monitorja, pa tudi tisti, ki si namesto monitorja za igranje iger raje omislijo kar televizor z daljšo diagonalo.

Kartica GeForce GTX 960 temelji na prilagojeni arhitekturi Maxwell, ki slovi kot nadvse učinkovita. V primeru tokrat preizkušene kartice je njeno srce (grafični procesor z oznako GM206) sestavljalo 3,5 milijarde tranzistorjev, nameščenih na površino velikosti 294 mm². Poraba električne energije kartice je v tokratnem primeru dobra, ni pa odlična. Zakaj? V grobem je namreč kartica pol manj zmogljiva kot model GTX 970, porabi pa le četrtino manj energije. Smo pa kljub temu veseli, da se NVIDIA ni odločila za še bolj grob poseg po krčenju jedra in zmogljivosti, saj tako vsaj v primeru testirane MSIjeve kartice ta premore precej dober navijalski potencial – tako procesor kot pomnilnik smo glede na referenčne vrednosti dvignili za skoraj petino, za prav toliko so se nato dvignili tudi rezultati v igrah. V tabeli seveda navajamo vrednosti nenavite kartice.

MSIjeva kartica se je posebej dobro izkazala pri hlajenju. Velika hladilna rešitev TwinFrozr V, katere rebra segajo čez zgornji rob kartice (in tako onemogočajo vgradnjo v kompaktnejša ohišja), premore kar dva ventilatorja. Izdelovalčevo »pretiravanje« z velikostjo hladilnega sistema ima tudi svetlo plat. Kartica je namreč nadvse tiha in hladna. Med mirovanjem in nezahtevnim igranjem smo se morali celo večkrat prepričati, da z njo ni kaj narobe, saj je preprosto ugasnila delovanje ventilatorjev in odvajanje toplote prepustila vročecevni zasnovi. Igričarji, ki ne marajo glasnih grafičnih kartic, bodo v tem primeru odlično postreženi.

Za to, da kartica s samo 128-bitnim pomnilniškim vodilom lahko konkurira lanskemu modelu z 256-bitnim vodilom in večjim številom obdelavnih enot, ima največ zaslug nova pomnilniška arhitektura z naprednimi kompresijskimi algoritmi. Kartica, opremljena z 2 GB pomnilnika, postreže z okoli 25 % večjo prepustnostjo pomnilnika, zato udarec, ki ga povzroči ožje vodilo, ni tako očiten. So nas pa kljub temu malce razočarale zmogljivosti oziroma sam napredek. NVIDIA, ki je kartico omejila s 128-bitnim pomnilniškim vodilom, je poskrbela, da je kartica le do desetino (ali celo manj) hitrejša od lanskega modela GTX 760 in za manj kot tretjino od predlanskega GTX 660. Je pa zato občutno varčnejša in tišja. Glede na veliko razliko v primerjavi z modelom GTX 970 lahko upravičeno pričakujemo, da bomo med letom ugledali tudi GTX 960 Ti z znatno boljšimi zmogljivostmi. Tako se zdi tudi cena nad 260 evrov razmeroma visoka, saj kartica ta hip težko konkurira AMDjevima tekmicama R9 280X in R9 285, njena cena za doseganje razmerja cena/zmogljivost pa bi morala na ravni trenutnega prvaka Radeon R9 290 pasti pod 200 evrov.

Kupce nove kartice bodo razveselile predvsem tehnologije, ki jih najdemo tudi na dražjih primerkih te generacije. Zdi se, da bo tudi GTX 960 združljiva s prihajajočo grafično knjižico DirectX 12, OpenGL 4.4 pa je že v celoti podprt. Največja novost, vsaj tako trdijo v zelenem taboru, pa je tehnologija VXGI, ki doda nov sloj realizma (globine) 3D sliki. Gre namreč za prikaz pik, ki nosijo v sebi tudi 3D podatke. Demo posnetki in par iger pričajo o tem, da je 3D slika na ta račun presneto realistična. NVIDIA se tudi pri tej kartici hvali z rešitvijo Dynamic Super Resolution (DSR), ki naj bi igre v polni visoki ločljivosti naredila podobne ločljivosti 4K. Po našem mnenju gre za pretiravanje, vsekakor pa se zdi ta napreden algoritem glajenja robov s filtrom zelo učinkovit in ga pozdravljamo.

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G

Grafična kartica

Prodaja: vse bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 263 EUR.

✓    Zelo tiha, hladno delovanje, navijalski potencial.

✗    Le manjši napredek v zmogljivostih glede na prejšnjo generacijo, cena.

4835725

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji