Objavljeno: 16.10.2005 17:31 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Januar 2004

Spletno zapravljanje

Nakupovalna središča postajajo nekakšna svetišča potrošniške družbe, nakupovanje v njih pa svojevrsten obred, zato ni pravzaprav nič nenavadnega, da se upravljavci nekih drugih svetišč in obredov počutijo nekoliko ogroženi in si "svojega" dneva ne pustijo kar tako prevzeti. A to je že druga zgodba, s katero se bomo ukvarjali kdaj drugič. Oglejmo si, kje vse lahko v spletu zapravimo težko prislužene denarce.

Najboljši sosed

www.mercator.si

Tudi zato, ker je obisk trgovine postal za marsikoga najsvetlejši dogodek tedna, spletno nakupovanje ni tako zelo razširjeno, kakor so si nekateri pred leti predstavljali. A če bi si radi prihranili nekaj časa in truda, se vsekakor splača, recimo, enkrat na mesec obiskati spletno poslovalnico najboljšega soseda in tam kupiti tisto, za kar tako ali tako že vnaprej veste, da boste kupili. Čemu bi se trudili in iz trgovine tovorili moko, sladkor, olje, mineralno vodo, pivo, sokove in kar je še podobnih reči, če vam jih lahko prinesejo na dom?

Mercatorjeva spletna trgovina posluje že dobra štiri leta, nedavno pa so jo nekoliko prenovili in naredili še prijaznejšo. Vmes so sicer opustili količinske popuste, pa tudi cenovno mejo, nad katero vam stvari dostavijo brezplačno, so že nekajkrat povišali - trenutno boste morali nakupiti za vsaj 15.000 tolarjev ali pa vas bo dostava na dom stala 800 tolarjev. Izbira je solidna, čeprav v primerjavi s "pravimi" trgovinami še vedno ostaja nekoliko omejena.

Kakorkoli, pisec teh vrstic ima že dolgo v osebnem izboru, eni od prijaznosti Mercatorjeve spletne trgovine, shranjena osnovna živila in pijače, in tu in tam, ko domače zaloge skopnijo, za nakupovanje namesto ure ali dveh porabi minutko, ter se pri tem vedno znova čudi, zakaj tega ne počno vsi.

Amazon

www.amazon.com, www.amazon.co.uk, www.amazon.de

Amazonu je v osmih letih, odkar deluje, uspelo iz spletne knjigarne zrasti v največjo veleblagovnico na svetu, v kateri lahko kupimo tako rekoč vse. Dobro, lokomotiv res nimajo in tudi igle bi verjetno zaman iskali, imajo pa zato skoraj vse drugo. V naših krajih Amazon kljub pestri ponudbi še vedno obiskujemo predvsem zaradi knjig, v glavnem zaradi velikanske izbire, precej manj zaradi ugodnih cen. Te so sicer na prvi pogled res precej nižje kakor v domačih knjigarnah, a prednost hitro skopni, ko prištejemo še poštnino, svoj piskrček pa hitro pristavijo tudi domači dacarji, ki državi odmerijo davek na dodano vrednost.

Pred nakupom se vsekakor splača storiti dvoje - najprej pogledati v domače trgovine, potem pa primerjati še cene v različnih podružnicah Amazona. Knjige in plošče so v ameriški praviloma cenejše kakor v angleški ali, recimo, nemški, a je poštnina pri evropskih podružnicah precej nižja, pa še pošiljka bo hitreje pri nas. Preverba v domačih trgovinah je obvezna tudi pri nakupu filmskih DVD, saj je pri nas marsikateri cenejši, glasbenih plošč pa tako ali tako menda nihče več ne kupuje.

V Amazonu prodajajo še cel kup drugih reči, recimo fotoaparate, gospodinjske aparate, računalnike in podobno, a nas, vsaj zaenkrat, pred skušnjavo brani kar sama trgovina, saj v naše kraje teh stvari še ne pošiljajo. Bo pa zanimivo videti, kako se bodo stvari odvijale čez nekaj mesecev, ko bomo v Evropski zvezi, saj je, recimo, v nemškem Amazonu marsikatera od naprav zabavne elektronike cenejša kakor v domačih trgovinah.

Domače knjigarne

Za nakup knjige v enem od Amazonov se največkrat odločimo, ker je v domačih knjigarnah, klasičnih ali spletnih, izbira precej skromnejša. Za obisk domače spletne knjigarne se navadno odločimo iz kakega drugega razloga. Največja je verjetno Emka (www.emka.si), obiskali pa jo bomo predvsem zaradi udobnosti, če se nam zdi, da je prebirati opise enostavneje kakor listati po knjigah, pa še poti do knjigarne in gneči v njej se izognemo. Davek za udobnost je razmeroma skromna izbira, manjša kakor v povprečno založeni klasični knjigarni, pa tudi cene niso menda nič nižje. Podobno velja za spletno knjigarno Cankarjeve založbe (www.cankarjeva-z.si) in DZS (www.dzs.si), le da v slednji obljubljajo 5 odstotkov nižje cene.

Kot bralce Monitorja vas verjetno vsaj občasno zanima računalniška literatura. Največjo izbiro, tako domačih kakor tudi tujih računalniških priročnikov, imajo v Založbi Pasadena (www.pasadena.si), kjer lahko kupite tudi žepne računalnike Palm, Sonyjeve digitalne fotoaparate, Microsoftove miške in še nekaj malenkosti.

Precej nenavadna knjigarna, pravzaprav bolj nekakšen antikvariat, je Knjiga.org (www.knjiga.org). Poudarek je na ugodnih cenah, poleg izbora novih knjig pa prodajajo tudi rabljene. Če ste član knjižnega kluba Svet knjige, si lahko z obiskom spletne strani www.svetknjige.si prihranite pot do enega od klubskih centrov.

Spletni katalogi

Spletne trgovine pravzaprav niso posebej revolucionaren izum, saj so le nekoliko naprednejša elektronska različica klasične kataloške prodaje. Nič nenavadnega torej, da v spletu najdemo tudi elektronski različici najbolj priljubljenih primerkov kataloške prodaje - Neckermann (www.neckermann.si) in Quelle (www.quelle.si).

Oba sta si po ponudbi in cenah podobna skoraj kakor jajce jajcu, tudi v spletni različici. Spletišči sta sicer razmeroma dobro urejeni, a po nakupovalnem doživetju vseeno precej zaostajata za, recimo, Amazonom. Brskanje po spletnem katalogu je, če ne veste natanko, kaj bi sploh radi, bolj nepregledno kakor listanje po papirnatem in hitro se vam lahko zgodi, da boste kaj tudi spregledali. Po drugi strani pa boste lahko z vgrajenim iskalnikom hitro našli natanko tisto, kar bi radi kupili.

Navdušene kataloške nakupovalce bodo razveselile posebne spletne razprodaje, naročite pa se lahko tudi na e-obvestila, da ne bi slučajno zamudili te ali one še posebno ugodne priložnosti za zapravljanje. Naročilo lahko oddaste kar v spletu, če sodobni tehnologiji ne zaupate najbolj, pa lahko vedno uporabite tudi dobri stari telefon.

Gospodinjski aparati

www.gospodinjski-aparati.si

Ena od bolje založenih, predvsem pa lepo in pregledno narejenih domačih spletnih trgovin je namenjena gospodinjskim aparatom. Tudi ta je pravzaprav le spletna različica klasičnega kataloga - ali pa je morda ravno nasprotno in je katalog papirnata različica spletnih Gospodinjskih aparatov? Kakorkoli že, izbirati iz pestre ponudbe aparatov je enostavno. Vsi so opremljeni s podrobnimi tehničnimi podatki, kar izbiranje še dodatno olajša. Opozoriti vas moramo le na cene, ki pogosto niso ravno najnižje. Pred nakupom torej obiščite še katerega od spletno-trgovskih tekmecev in si oglejte tamkajšnje cene.

Veliki nakupovalni pok

www.bigbang.si

Merkurjev ali Bofexov (kdo bi dandanes vedel, kako je s temi lastniškimi povezavami) BigBang slovi po bogati ponudbi in ugodnih cenah. Vse ali vsaj večino tistega, kar lahko kupite v njihovih trgovinah, od plošč in filmov do zabavne elektronike, računalniške opreme in bele tehnike, vam je na voljo tudi v BigBangovi spletni trgovini, ki pa se ji pozna, da je predvsem dodatek klasičnim. Mnogi izdelki so namreč predstavljeni precej skopo, nekateri celo brez slike. Kupec lahko na primer samo ugiba, kateri pralni stroj je WOL2050EU, saj razen skrivnostne šifre in cene o njem v spletni trgovini ni prav nobenega drugega podatka. Na pomoč nam sicer, kakor vedno, priskoči Google, ki nam razkrije, da imamo opraviti z Boshevim strojem, za spletno trgovino pa taka skopost s podatki seveda ni ravno pohvalna.

Mimogrede, enaka ponudba kakor v BigBangovi spletni trgovini, vsaj kolikor nam je uspelo takole na hitro preveriti, je tudi v Bofexovi Shopolini (www.shopolina.com). Tudi Shopolina je žal podobno špartansko opremljena - pri malo prej omenjenem pralnem stroju sicer piše, da je Boshev, drugih podatkov o njem pa prav tako ne dobimo.

Primerjajte cene

Preden se odločite za zadnji, usodni klik, ki pomeni nakup, preverite, ali ste izbrali trgovino z najugodnejšo ceno. Cene so namreč lahko prav neverjetno različne. Sonyjev fotoaparat DSC-P92 na primer v eni od domačih trgovin, omenjenih na teh straneh, stane 119.990, v drugi 94.990, v tretji 93.990, v četrti 91.661 in v peti samo 90.900 tolarjev.

Ali pa žepni računalnik Tungsten T2; v eni od spletnih trgovin je zanj treba odšteti dobrih 127 tisočakov, v drugi pa smo ga odkrili za samo 90 tisočakov - do razprodaje zalog. Trgovin namenoma ne omenjamo, kajti do takrat, ko boste to brali, se lahko cene že spremenijo, predvsem pa v nobeni trgovini ni vse najceneje.

Pred nakupom vedno primerjajte cene, prihraniti utegnete marsikateri tolarček.

Avdion

www.avdion.com

Avdion je, po Slovarju slovenskega knjižnega jezika, radijski sprejemnik z eno elektronko (leta 1906 ga je izumil in poimenoval audion pionir radijske tehnike Lee DeForest), tako pa se imenuje tudi bogato založena spletna trgovina z napravami zabavne elektronike. Ponudba televizorjev, fotoaparatov, zvočnikov in kar je še podobne robe je v Audionu pestra, večina naprav je dovolj natančno predstavljena, najpomembnejše pa so bržkone cene, ki so v povprečju za desetino nižje kakor v klasičnih trgovinah. Izbor izdelkov je sicer omejen le na določene blagovne znamke, pri nekaterih kategorijah celo samo na eno. V Avdionu očitno prodajajo predvsem tiste naprave, za katere jim je pri dobaviteljih uspelo dobiti take prodajne pogoje, da lahko v spletni trgovini ponudijo zelo ugodno ceno.

Superge

www.superge.si

Današnja mladež, ki je zrasla z najkicami, verjetno sploh ne ve, da so športni copati domači izraz superga dobili po nekdaj zelo priljubljenem italijanskem izdelovalcu tovrstne obutve (www.superga.it). Superg, tistih izvirnih italijanskih, tudi ni na sicer bogatem seznamu blagovnih znamk športne obutve, ki jo lahko kupimo v največji slovenski spletni trgovini superg. So pa zato tam vse druge znane, od Adidasa in Pume do Nike, Converse, Rebook ...

Marsikomu se bo sicer zdelo v spletu nakupovati obutev nekoliko nevarno, a če natanko veste, kateri model bi radi imeli in katera številka se najbolje prilega vašim nogam, ker jo nosite že vrsto let, ni pravzaprav nobene ovire. Drugače pa si lahko tu vsaj ogledate zelo pestro ponudbo in primerjate cene s tistimi v klasičnih trgovinah.

Varen nakup

Kupci so, podobno kakor pri kataloškem, tudi pri spletnem nakupovanju dobro zakonsko zavarovani. Vsako "na daljavo" kupljeno blago namreč lahko, ne da bi vam bilo za to treba navesti kakršenkoli razlog, v 15 dneh po nakupu vrnete. Ali, natančneje povedano, najpozneje v 15 dneh morate prodajalcu pisno sporočiti, da ste si premislili, potem pa imate še 15 dni časa, da blago, seveda nepoškodovano, v originalni embalaži in na svoje stroške tudi zares vrnete. Prodajalec vam mora vrniti vse, kar ste mu plačali, se pravi kupnino in morebitne stroške dostave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji