Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor Februar 2009

Spletno nakupovanje v tujini

Odkar je Slovenija polnopravna članica Evropske unije, vse več spletnih trgovin rade volje pošlje kupljeno blago tudi na sončno stran Alp. Iz evropskih trgovin boste blago dobili brez dajatev in če najdete trgovino z znosno visoko poštnino, lahko marsikateri izdelek kupite prek spleta ceneje kot v domačih trgovinah. Pripravili smo pregled enajstih preizkušenih spletnih trgovin.

Elektronika

Cyberport

Cyberport

Kje: www.cyberport.de, www.cyberport.at.
Država: Nemčija, Avstrija.
Najnižja poštnina: 15 EUR.

CyberPort je precej znana trgovina za računalnike, računalniške komponente, programsko opremo in igre, avdio in video naprave, fotografske aparate in potrebščine, navigacijske naprave in drobne gospodinjske aparate. V ponudbi je tudi oprema Apple, specializirani pa so tudi za nove izdelke, ki so pri njih na voljo hitreje kot pri konkurenci.

Cene v trgovini so za večino artiklov zelo konkurenčne, čeprav jih kljub temu velja preveriti tudi drugod. Poštnina je praviloma 15 evrov, blago pa je dobavljeno v treh do petih delovnih dneh s hitro dostavno službo in dobro zapakirano. Omogočajo izdelavo osebnih in poslovnih uporabniških računov, plačamo pa s kreditno kartico ali po predračunu. Enkrat na leto izdajo debel barvni katalog, ki ga lahko brezplačno in brez poštnine naročite na svoj naslov.

TECHNIKdirekt

TECHNIKdirekt

Kje: www.technikdirekt.de.
Država: Nemčija.
Najnižja poštnina: 22 EUR.

TECHNIKdirekt je bila ena prvih spletnih trgovin v Evropi, iz katere so rade volje pošiljali blago v Slovenijo. Zasloveli so s ponudbo fotografskih artiklov, kasneje pa so jo razširili na zabavno elektroniko, računalnike in izdelke za osebno nego in celo gospodinjske aparate.

Cene so podobne tistim v CyberPort, tu in tam pa lahko odstopajo tako navzgor kot navzdol, zato jih velja primerjati.

Pixmania

Pixmania

Kje: www.pixmania.com.
Država: Francija.
Najnižja poštnina: 8,90 EUR

Pixmania je med Slovenci že dobro uveljavljena francoska spletna trgovina, ki del svoje ponudbe dostavlja tudi v Slovenijo. K temu sodijo fotografski aparati, video kamere, računalniki in oprema, avdio, navigacijska in telefonska oprema in celo tv aparati.

Ravno televizorji so velikokrat dober nakup in po zapisih na raznih forumih jih slovenski kupci prav radi naročajo. Poštnina je precej nizka, majhne izdelke vam bodo poslali za vsega 8,90 evra, večje, recimo 101 cm tv aparat, pa za dobrih 50 evrov.

Računalniške igre, filmi

GameStation

GameStation

Kje: www.gamestation.co.uk.
Država: Velika Britanija.
Najnižja poštnina: 2,95 GBP.

V GameStation so specialisti za računalniške igre in konzole. Zaradi agresivne politike prodajnih akcij in šibkega britanskega funta so nakupi silno poceni. Igre so tudi več kot 50 % nižje kot v domačih trgovinah, da o bistveno večji izbiri ne izgubljamo besed.

Brez težav bodo kamorkoli v Evropsko unijo dostavili tudi igralno konzolo, poštnina pa je za tak nakup smešne tri britanske funte. Naj se igre začnejo!

Sendit

Sendit

Kje: www.sendit.com.
Država: Velika Britanija.
Najnižja poštnina: 2,25 EUR.

V trgovini sendit imajo ugodno ponudbo računalniških iger, konzol, opreme, filmov, glasbe, knjige in še česa. Vsega v Slovenijo ne dostavljajo, pri filmih, glasbi in igrah pa ni težav z dostavo. Ker tudi Sendit posluje iz Velike Britanije, so trenutno cene zelo nizke zaradi nenavadno nizke vrednosti funta.

Knjige, glasba

Amazon

Amazon

Kje: www.amazon.com, www.amazon.de, www.amazon.co.uk.
Država: ZDA, Nemčija, Velika Britanija in druge.
Najnižja poštnina: 5 EUR.

Amazon še vedno velja za največjo in najbolj slovito spletno trgovino. V ameriški podružnici je mogoče kupiti dobesedno vse - od knjig in glasbenih plošč, s čimer so v Amazonu začeli zgodbo o uspehu, pa vse do hrane. V evropskih podružnicah je ponudba skromnejša, a kljub temu ponujajo silno veliko izdelkov. Večina izdelkov je na voljo iz Amazonovih skladišč, nekatera področja pa pokrivajo pogodbeni partnerji, ki prodajajo znotraj Amazona. Žal elektronskih naprav in še kakšnega artikla ne boste mogli naročiti v Slovenijo, tudi iz nemške ali britanske podružnice ne, še vedno pa so ena prvih izbir za knjige.

V ameriški podružnici boste dobili več izdelkov po nekaj nižjih cenah, če boste naročali iz evropskih podružnic, pa boste izdelke dobili prej in zagotovo brez uvoznih dajatev, poštnine pa so primerljive. Če boste ob prejemu morali plačati uvozne dajatve, torej carino in davek na dodano vrednost, je odvisno od velikost oz. vrednosti pošiljke in dobre volje carinika, ki bo pošiljko obdelal. Najbolje pa je, da ob naročanju v ceno dajatve kar vštejete in morebiti boste pozitivno presenečeni.

Športna oprema

Globetrotter

Globetrotter

Kje: www.globetrotter.de.
Država: Nemčija.
Najnižja poštnina: 7,60 EUR.

Ena največjih nemških verig športnih trgovin ponuja izdelke tudi prek spleta. Ponujajo pretežno opremo za gornike in ljubitelje narave - oblačila, čevlje, šotore, opremo in podobno. Cene so praviloma boljše kot v domačih trgovinah, poštnina pa tudi ni pretirana, velja pa omejitev, da mora kupiti za vsaj 52 evrov. Kot kupec boste brezplačno prejemali tudi njihov barvni in debel katalog izdelkov.

Blue Tomato

Blue Tomato

Kje: www.blue-tomato.com.
Država: Avstrija.
Najnižja poštnina: 10 EUR, nakup nad 200 EUR brezplačno.

Blue Tomato je velikanska spletna trgovina za surferje, borderje, skaterje in vse druge ljubitelje priznanih znamk oblačil, očal, obutve in športne opreme. Severni sosedje so pripravili odlične cene, nizko poštnino, ob večjem nakupu pa poštnine sploh ni! Tudi barvni katalog vam dostavijo brezplačno.

Posebnost trgovine je, da omogoča nakupovanje tudi v slovenščini, kar je redkost in res lepo presenečenje.

Vse drugo

eBay

eBay

Kje: www.ebay.com, www.ebay.de, www.ebay.co.uk.
Država: Združene države Amerike, Nemčija, Velika Britanija in druge.
Najnižja poštnina: Odvisno od prodajalca.

Če izdelka ne najdete v nobeni izmed znanih spletnih trgovin, ga boste skoraj gotovo našli na eBayu. Res je, da je eBay nastal kot spletno mesto za male oglase in licitiranje, a dandanes večino ponudbe predstavljajo prodajalci, ki prodajajo po fiksni ceni in izdelke prodajo takoj.

Na eBay se obrnite, ko želite zares poiskati najboljšo ceno, ki jo zagotavlja izjemna konkurenca. Najbolj mamljivi nakupi so iz ZDA in z Daljnega vzhoda, predvsem Hongkonga. A pri teh nakupih nikar ne pozabite na uvozne dajatve!

Zelo veliko pa boste lahko nakupili iz Evrope. Pobrskajte tako za elektronskimi napravami, športno opremo in otroško opremo. Ravno pri slednji lahko prihranite silno veliko, če otroški voziček ali avtomobilski sedež kupite v eni izmed avstrijskih ali nemških spletnih trgovin, ki ponujajo blago tudi na eBayu. Preizkušeno je mogoče najti nove izdelke tudi do 30 % ceneje kot v domačih trgovinah, pa še ponudba barv in modelov je večja. Na eBayu je za plačevanje največkrat zahtevan račun na PayPalu in to spletni nakup naredi še bolj varen. Prodajalec namreč nikoli ne izve številke kreditne kartice.

Posebneži

ThinkGeek

ThinkGeek

Kje: www.thinkgeek.com.
Država: Združene države Amerike.
Najnižja poštnina: 43 USD.

V ThinkGeek boste našli genialne majice za računalnike navdušence in igračarje, razne igračke, potegavščine, pisarniške potrebščine, pa tudi knjige. Vse to v duhu "geekov".

Izbira je res pestra, vsak dan dodajajo nove mamljive artikle, cene pa se gibljejo od dolarja za drobnarije, majice stanejo 15 dolarjev in več, našli pa boste tudi naprave za več sto dolarjev.

S pošiljanjem v Slovenijo ni težav, na žalost pa je poštnina precej visoka. Poleg tega je precej verjetno, da boste morali ob prevzemu poravnati tudi uvozne dajatve.

Dealextreme

Dealextreme

Kje: www.dealextreme.com.
Država: Hongkong.
Najnižja poštnina: Brezplačno!

Najkrajši opis trgovine dealextreme je "300 tolarjev šop za ljubitelje elektronskih igračk in podobne šare". Med tisoči in tisoči izdelkov ne boste našli prav veliko priznanih znamk, zato pa boste našli morje uporabnih pa tudi neverjetno norih kitajskih elektronski igračk. USB grelcev do žogic za sproščanje, ščitnikov in rezervnih delov za igralne konzole, modrozobih vmesnikov in bralnikov pomnilniških kartic in celo testov za nosečnost in kondomov. Kljub temu se skrivajo med šaro tudi pravi zakladi za drobiž. Recimo vodotesna tipkovnica, ki jo lahko zvijete, fotografski "dežnik", razni kabli in pretvorniki, izvijači in podobno.

Vse to za le peščico ameriških zelencev in, kar je še najbolj zanimivo - brez poštnine. Res je, prav ste prebrali. Tudi če naročite igračko za 2 dolarja, vam jo bodo poslali brezplačno.

Naj vas opozorimo: brskanje vas bo zasvojilo in na koncu boste nabrali za nekaj deset evrov navlake, ki je ne potrebujete. Govorimo iz izkušenj. Navali, narod!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji