Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2019

Sony Xperia 1

Od vseh podjetij, ki so na začetku pohoda pametnih telefonov stopila v ring, je bilo Sonyju najlažje pripisati največ možnosti za uspeh. Prenosne naprave so znali delati (Walkman), ko so začeli proizvajati nekaj novega, so imeli dobre modele (Trinitron TV) in niso se bali modernih tehnologij (Playstation). Da ne govorimo o tem, da so od vsega začetka vodilni pri proizvodnji tipal za fotoaparate.

Na začetku je še nekako kazalo, da jim bo uspelo, saj so bili nekaj časa v samem vrhu cenejših telefonov in tudi med dražjimi so imeli par primerkov, ki so dostojno nosili blagovno znamko Sony. Zadnjih pet ali šest let pa so nekako obupali. Pravega hita že dolgo niso imeli in zadnji resni poskus ponovnega zagona z Xperio Z se ni obnesel. Tako zdaj že vrsto let od njih dobivamo solidne telefone, ki so vedno malce za konkurenco, a vseeno med dražjimi.

Z Xperio 1 (Sonyjev marketinški oddelek je treba spoštovati, ker jim vedno znova uspe na ime Xperia prilepiti novo številko ali črko, ki daje vtis, da gre za popolnoma nov začetek) Sony stavi na obliko. Xperia 1 ima namreč izjemno visok in ozek zaslon, ki je v horizontali razmerja 21 : 9 (3.840 x 1.644). V tem razmerju so tudi posneti nekateri filmi in gre za butično razmerje, ki ga cenijo predvsem cinefili. Večina videa na spletu oziroma YouTubu pa je v razmerju 16 : 9, tako je ogled teh posnetkov mogoč na dva načina: ali imamo levo in desno črne črte ali pa video povečamo in s tem zapolnimo ves zaslon, a s tem odrežemo zgornji in spodnji del slike. Oblika zaradi videa tako ne bo prepričala, ima pa takšna oblika eno bolj zanimivo lastnost. Za branje spletnih strani in družabnih omrežij je visok in ozek zaslon presenetljivo uporaben. Veliko več informacij je na zaslonu in zato ga je užitek uporabljati. Vseeno gre za zelo visok zaslon, tako da s palcem ne dosežemo vseh kotov. Sony je sicer dodal dvojni dotik gumba domov, ki vmesnik pomanjša, a dejstvo je, da se ta telefon uporablja z dvema rokama, kar danes sicer velja za večino telefonov. Vseeno je izkušnja zelo dobra, in ko smo prešli nazaj na »normalen« Pixel 2 XL, se nam je kar naenkrat zdel preširok.

Xperii 1 strojno ni mogoče dosti očitati, saj jo žene Snapdragon 855, ima 6 gigabajtov pomnilnika in 128 GB shrambe. Zaslon je OLED in ni med najboljšimi, a le zato, ker mu manjka nekaj svetlosti.

Na zadnji strani so tri leče in fotoaparat je tokrat zelo dober. To pri Sonyju ni pravilo, saj so na tem področju vedno malce zaostajali, kar je sploh čudno, ker delajo večino tipal, ki jih uporabljajo konkurenti. Tokrat pa so fotografije v svetlobi dobre, v temi se solidno znajde in ima širokokotno lečo. Vse skupaj ni na ravni najzmogljivejšega Pixla, Huaweija, Samsunga ali iPhona, a veliko res ne zaostaja. Prednja kamera je na žalost nekoliko slabša, kar je očitno neka bolezen, ki jo ima, denimo, tudi LG. Omeniti velja še to, da Sony vztraja pri naprednih video funkcijah, tako lahko snemamo tudi v ločljivosti 4K, prednaložena pa je aplikacija Cinema Pro. Z njo je mogoče iz kamere iztisniti še več, če seveda to znamo.

Bralnik prstnih odtisov je na desni stranici, kar nas niti ne moti. Bolj čudno je, da je gumb za vklop in izklop ločen od bralnika, saj to pri Sonyju znajo združiti.

Programska oprema je svetla točka Xperie 1, saj je Android vedno manj obremenjen z preobleko. Privzeto nameščena je celo Googlova tipkovnica Gboard. Pri Sonyju so se nekaj trudili z bližnjicami, ko prst podrsamo po robu zaslona, a gre bolj za slab »demo« kot za uporabno funkcionalnost.

Tako kot vedno pri Sonyju tudi tokrat malce zaostajajo za konkurenco – pogrešamo brezstično polnjenje, ki bi moralo biti del standardne opreme vsakega telefona najvišjega cenovnega razreda.

Sony Xperia 1 je dober telefon in zaradi visokega zaslona bo znal koga premamiti. Predvsem je to po dolgem času končno malce bolj resen Sonyjev poskus, kar lahko le pozdravimo. Vseeno pa ne sodi v sam vrh ponudbe, saj slaba prednja kamera in odsotnost brezstičnega polnjenja Xperio 1 postavita tja, kjer se Sony že leta počuti domače. Pod vrh.

Sony Xperia 1

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 8,5

Prodaja: Operaterji.

Cena: 850 EUR

Za: Visok in ozek zaslon, dober fotoaparat.

Proti: Slaba prednja kamera, ni brezstičnega polnjenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji