Objavljeno: 10.3.2005 17:15 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Cybershot DSC-V3

Sony se je med izdelovalci digitalnih fotoaparatov, vsaj med zmogljivejšimi kompaktnimi modeli, povzpel med bolj zveneča imena, in to kljub temu da v analognem svetu fotografije ni pomenil nič. A očitno v Sonyju ne spijo na lovorikah, saj svojo paleto izdelkov vseskozi dopolnjujejo z novimi modeli. Tako so pred kratkim predstavili naslednika sicer uspešnega modela Cybershot DSC-V1, ki je dobil oznako DSC-V3. Sony nima edini nenavadnega zaporedja številk, saj podobne preskoke številk poznamo tudi v Canonu. Je pa res, da je po drugi strani pri Sonyju ta preskok v določeni meri kar upravičen. Če namreč večina izdelovalcev naslednike svojih uspešnih modelov le nadgradi z zmogljivejšimi tipali, je namreč v Sonyju novosti precej več. Najprej je tu ohišje. Je nekoliko večje kot pri predhodniku, a je oblikovano veliko bolj ergonomsko, ima prijeten odebeljen del za dober prijem, ki je prevlečen z nedrsečo prevleko, nasploh pa je videz aparata veliko bolj "resen" in se ga ne bi sramoval niti resnejši uporabnik. Objektiv sicer ostaja enak kot pri modelu DSC-V1, a to ni nič slabega, saj gre za kakovosten objektiv Carl-Zeiss s štirikratnim optičnim zumom, ki je enak goriščni razdalji med 34 in 136 milimetri v formatu leica. Če mu kaj zamerimo, je to nekoliko slabša svetlobna jakost v položaju tele, ki je enaka 4, medtem ko je pri širokem kotu dobrih 2,8. Samodejno zna ostriti od 40 centimetrov naprej, v makro načinu pa od 10 centimetrov naprej. Pri ostrenju so na voljo vsi Sonyjevi priboljški, kot sta lasersko hologramsko ostrenje in pa seveda osvetljevanje z infrardečo svetlobo, s pomočjo katerega lahko slikamo tudi v popolni temi. Tega lahko uporabljamo le za iskanje scene (ki jo potem slikamo brez infrardeče svetlobe) ali pa lahko sliko tako tudi posnamemo (rezultat je zelenkasto-siva slika "zasanjanih" barv).

Tipalo, ki ga DSC-V3 uporablja za zajemanje, izkorišča 7,08 milijona svetlobnih elementov. Največja slika ima tako ločljivost kar 3072 × 2304 pik, na voljo pa so tudi nižje ločljivosti razreda 5 MP in 3 MP ter še nekaj nižjih, ki pa niso primerne za razvijanje. Aparat ima tudi štirikratni digitalni zum, ki ga lahko uporabljamo tako, da aparat prilagodi ločljivost slike v nižjo ločljivost in je rezultat v bistvu enak, kot če bi "povečavo" naknadno izrezali iz slike (in torej ne gre za povečevanje pike). Odslej je z napravo mogoče snemati tudi video ločljivosti VGA s hitrostjo 30 slik/s.

Kakovost slik je zelo dobra, šuma je malo (tega uspešno odpravlja z algoritmom za odpravljanje šuma), nekaj ga je s cvetenjem. A ne preveč, tako da smo s kakovostjo fotografije v bistvu zelo zadovoljni. Podobno velja tudi za samo hitrost in zanesljivost ostrenja (ki je impresivna). Prav tako je avtomatika, ki meri osvetljevanje, ena od odlik aparata, ki si zaslužijo hvalo. V tem trenutku gotovo eden boljših aparatov.

Sony Cybershot DSC-V3

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,08 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 34-136 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,0; ostrenje 40 cm-neskončno (10-40 cm makro); čas 1/2000-30 s; doseg bliskavice 0,5-3,5 m; občutljivost ISO: samodejna, 100, 200, 400, 800.

Cena: 160.200 tolarjev.

Prodaja: CHS, (01) 280 66 00, www.chs.si.

Za: Odlična fotografija, zelo hitro ostrenje, oblika, ročni nadzor, IR svetloba in lasersko ostrenje.

Proti: Cena, majhna hitrost objektiva v tele položaju, slabše samodejno prilagajanje bele v zahtevnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji