Objavljeno: 10.3.2005 17:15 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Cybershot DSC-T1

Trg žepnih digitalnih fotoaparatov je postal nekakšen pokazatelj tega, kaj je danes mogoče postoriti z vse večjo miniaturizacijo. Sony je doslej na tem trgu sodeloval le z manj zmogljivimi (lahko bi rekli "igračkastimi") modeli DSC-U, šele model DSC-T1, ki smo ga preizkusili tokrat, pokaže, da ta japonski gigant tudi na tem področju zmore veliko, če le hoče.

T1 je namreč silno majhen žepni fotoaparat, ki ima tipalo z ločljivostjo celih 5 milijonov pik (2592 × 1944), premore trikratni optični zum in ima 5 × 3,8 cm velik zaslon LCD (povprečni konkurent 3 × 2,5 cm), ki je zelo dobro viden tudi na soncu. Na prvi pogled popolna igračka za v žep, ki naj bi zmogla tudi zelo dobre posnetke.

Po temeljiti rabi pa smo vendarle našli tudi nekaj slabosti, ki kažejo na to, da od "žepnih" ni pričakovati vsega tistega, kar omogočajo večji digitalni fotoaparati. Najprej nas je zbodlo, da T1 nima optičnega kukala, kar pomeni, da je fotografiranje ponoči skorajda nemogoče (zaslon je takrat črn in se na njem kaj vidi šele ob prvi ostritvi). Fotografiranje ponoči je oteženo tudi zato, ker fotoaparat ne omogoča namestitve na stojalo, to pa pomeni, da ga bomo morali puščati na kaki drugi nepremični podlagi. In, ne nazadnje, vgrajena bliskavica je zelo slabotna. Po uradnih podatkih "nese" le 1,5 metra in tudi naše izkušnje niso nič boljše. V popolni temi je skorajda neuporabna, fotografiranje v nekoliko večji mračni sobi pa tudi ni veliko boljše. Po drugi strani moramo vzeti v zakup, da smo preizkušali prototip, saj fotoaparat še ni naprodaj.

Pohvaliti pa velja hiter optični zum, ki ga zagotavlja Carl-Zeissov "teleskopski" objektiv, skrit v ohišju (nekaj podobnega, a "debelejšega" že nekaj časa uporabljajo Minoltini žepni fotoaparati). Tudi digitalni zum si zasluži pohvalo, saj deluje podobno kot pri močnejšem modelu V1 - če imamo nastavljeno manjšo ločljivost posnetka, lahko dodatno približujemo tudi brez izgube kakovosti. Pri trimilijonskih posnetkih do 3,8x, pri enomilijonskih celo do 6,1x.

Tudi nastavitveni menuji so zelo logično urejeni in priročni, a med njimi ne najdemo popolnoma ročnega načina delovanja (kjer bi lahko nastavljali zaslonko in čas). Najdemo pa poseben makro način, ki omogoča hitro in natančno ostrenje tudi pri oddaljenosti 1 cm, s čimer T1 postane skorajda optični bralnik. Ko smo že pri menujih, omenimo, da so tipke za premikanje po njih in za dodatno nastavljanje morda malo preveč izpostavljene (a to je pri majhnih merah fotoaparata razumljivo) in lahko nehote pritisnemo nekaj, česar nismo hoteli (nam se je večkrat zgodilo, da smo ob potegu iz žepa vklopili način makro).

Naj omenimo še možnost snemanja video posnetkov, kjer lahko s T1 vklopimo celo snemanje v velikosti 640 × 480 pik s polnimi 25 slikami na sekundo. A le, če imamo tudi hitro pomnilno kartico Memorystick Duo Pro. V osnovi je priložena manj zmogljiva kartica Duo (32 MB), z njo pa lahko zajemamo le s hitrostjo 15 slik na sekundo. Škoda, ker ločljivost 320 × 240 pik ni na voljo (tam bi navadna kartica morda še "potegnila" 25 slik na sekundo).

Kakovost posnetkov v dobrih svetlobnih razmerah (težave z bliskavico smo že omenili) je dobra, a ne tudi vrhunska. Tu in tam smo opazili, da ostrina slike ni taka, kot bi morala biti, po drugi strani pa je bilo obvladovanje svetlosti slike (t. i. metering) zelo dobro, saj pri žepnih modelih še nismo videli tako dobre fotografije, posnete naravnost v sonce. Tudi prilagajanje beline je zelo dobro, tako da snežni posnetki niso "vlekli" na modro.

Sony Cybershot DSC-T1

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-4,4; ostrenje 0,4 m-neskončno (1-20 cm makro); čas od 1/1000 do 1 s; doseg bliskavice od 0,2 do 1,5 m; ISO samodejno, 100, 200, 400.

Cena: 119.900 tolarjev.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 280 66 00.

Za: Majhne mere in velik zaslon LCD, ki je viden tudi na soncu. Trdna izdelava. Kljub majhnosti ima optični zum. Odličen makro.

Proti: Nima optičnega kukala, ne omogoča natančnih ročnih nastavitev, nekoliko nerodno postavljene nastavitvene tipke. Slaba bliskavica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji