Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2017

Sony Alpha 6300

Sony je na fotografskem področju zelo močan, sploh v segmentu brezzrcalnih aparatov z izmenljivimi objektivi. Njihova serija NEX se je že pred časom preimenovala, zdaj tudi te aparate prodajajo pod oznako Alpha (ali le »a«). Najnovejši model je a6300. Gre za aparat srednjega zmogljivostnega in cenovnega razreda, naslednik modela a6000, ki je pred dvema letoma nadomestil model NEX-6.

Aparat ima zelo dobro in kakovostno ohišje, narejeno iz magnezijeve zlitine. Na desni strani je prijetno odebeljen ročaj, zaradi katerega aparat lepo sede v roko. Kljub temu je razmeroma lahek, vsaj v primerjavi s tipičnimi DSLRji tega zmogljivostnega razreda. Digitalni okular je postavljen v zgornji levi vogal. Gre za solidno velik okular z dobro ločljivostjo. Zajema tudi tipalo, s katerim aparat zazna, da smo ga približali k očesu, in temu primerno ugasne zaslon in vključi okular. Pohvalimo lahko tudi hitrost osveževanja zaslona v okularju. Osvežuje se pri 120 slikah na sekundo (namesto pri klasičnih 60).

Zaslon je nagibni, navzgor ga lahko dvignemo za približno 90 stopinj, navzdol pa za 45. Zlasti pri zajemu videa bi si želeli še nekoliko več svobode. Po diagonali sicer meri tri palce, ločljivost ni nič posebnega. Nadzor je dobro urejen, izbira programa je rešena z vrtljivim kolescem na zgornji strani, poleg vseh klasičnih sta na voljo tudi dva programa, ki ju nastavimo po lastnih željah.

Za glavno nastavitev uporabljamo kolesce v zgornjem desnem vogalu (torej pod palcem). Še eno je postavljeno zadaj, kombinirano s štirismerno tipko in srednjo tipko za potrditev. To, drugo kolesce je sicer med fotografiranjem manj uporabno, uporabnejše je za hitrejše sprehajanje med fotografijami in menuji. Po aparatu je še nekaj namenskih tipk in par funkcijskih tipk, ki jim lahko sami dodelimo namembnost.

Ena večjih izboljšav je pri sistemu samodejnega ostrenja. Tu so se zgledovali po modelih a7. Aparat namreč uporablja hibridni sistem, torej tako zaznavanje faze (kot DSLRji) kot zaznavanje kontrasta (kot kompaktni modeli). Premore res veliko tipal za ostrenje in se res dobro obnese, tako pri hitrosti ostrenja kot pri natančnosti – seveda je to odvisno tudi od uporabljenega objektiva. Na zgornji strani je na voljo tudi vmesnik za zunanje bliskavice.

V Sonyju se vsekakor spoznajo na fotografska tipala (njihova tipala uporablja tudi veliko konkurentov), to se pozna tudi tukaj. Tipalo ima 24 milijonov pik in postreže z zelo dobrimi rezultati. Občutljivost gre do ISO 25.600, programsko pa do 51.200. V praksi ostane zelo dober do ISO 1600, šum začnemo opažati okoli ISO 6400. Po tem je to eden najboljših fotoaparatov tega cenovnega razreda – še nekoliko boljši od tokrat preizkušenega Canonovega EOS 80D.

Aparat se dobro obnese tudi pri zajemu videa. Premore visoko ločljivost 4K (3840 × 2160 pri 30 ali 24 slikah na sekundo) ter FullHD pri do 120 slikah na sekundo. Na voljo je tudi vhod za mikrofon, ni pa izhoda za slušalke, s katerimi bi lahko sproti preverjali nivo zvoka. Kot se za današnje fotoaparate spodobi, ima tudi ta vgrajeno povezavo WiFi, zraven je še NFC za hitrejše povezovanje s telefoni.

Nova Sonyjeva Alpha 6300 je več kot dosleden naslednik modela a6000. Gre za enega najboljših aparatov srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda. Sony ponuja tudi lepo zalogo različnih objektivov, obstaja pa tudi kar nekaj adapterjev, s katerimi lahko s temi aparati uporabljamo tudi Nikonove in Canonove objektive (med drugim). Edina ovira bo cena aparata, saj stane ohišje 1100 evrov.

Sony Alpha 6300

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1100 EUR (ohišje), 1450 EUR (z objektivom 16–50 OSS).

Za: Kakovost fotografij, kakovost ohišja, hitrost in natančnost ostrenja, kakovost videa.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji