Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2011 | Teme: iPhone, iPad

Slovo vizionarja

Slovo vizionarja

Bil je eden izmed peščice prvih, ki so verjeli v osebno računalništvo, tisto za množice. Človek, ki je desetletja združeval visoko tehnologijo, stilno oblikovanje in preprosto uporabniško izkušnjo. Človek, ki je prinesel inovativnost in drugačno razmišljanje, ne glede na področje, s katerim se je ukvarjal. V zadnjem času pa karizmatični vodja skupine, ki je spremenila v zlato skoraj vse, kar je naredila. Odšel je Steve Jobs.

Zgodovinarji pravijo, da lahko na preteklost pravilno gledamo šele čez čas, s primerno distanco. Šele tedaj lahko objektivno ocenimo pomen posameznega obdobja, dogodka, osebe ali izdelka. V tem splošnem pravilu pa so izjeme, ko je že takoj jasno, da smo priča nečemu, kar bo kasneje zapisano z velikimi črkami. To zagotovo velja za Steva Jobsa, človeka, ki je v svojem življenju nanizal toliko teh zgodovinsko pomembnih mejnikov, da je že skoraj neverjetno. Človek, ki so mu te zasluge priznavali že tedaj, ko je bil še med nami.

V vseh teh letih, še posebej pa v zadnjem času, je bilo o Jobsu silno veliko napisanega. Najprej predvsem v računalniških krogih, kasneje v širši javnosti in na vseh celinah. Nič čudnega, saj se njegov življenjepis bere kot pravljica. Svoje prvo podjetje je ustanovil v garaži, letos pa ga je pripeljal do tega, da je postalo največ vredno podjetje na svetu. Vmes je to podjetje zapustil, kar je sovpadlo s stagnacijo in krizo podjetja, da bi se kasneje vrnil in pripeljal vnovični preporod. S tem je dvakrat dokazal, da je človek, ki lahko prinese odločilne spremembe. O vsestranskosti in sposobnosti govori tudi to, da je uspešno zakoličil nove smeri tudi na področjih zunaj računalništva. Poglejmo le podjetje Pixar, ki je na podlagi Jobsove vizije postavilo nove temelje družinske zabave in animiranih filmov.

Na neki način je to prvo obdobje Jobsa in družbe Apple sicer zelo zanimivo, a poslovno predvidljivo. Šlo je pač za start-up podjetja, za katera sta značilni hitra rast in uspeh. Zlasti v časih, ko je bila celotna panoga še mlada, kot je bilo računalništvo v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega desetletja. Osebno se mi zdi precej večji uspeh drugi mandat na vrhu družbe Apple, ko je bilo treba družbo, tedaj že velikana, usmeriti v novo smer. Zdaj že lahko rečemo, da je to popolnoma uspelo.

Poseben čar uspeha družbe Apple je tudi v tem, da so dosegli zavidljive rezultate tudi na področjih, kjer niso bili prvi in niso orali ledine. Predvajalnik iPod ni bil prvi, ki je omogočal predvajanje digitalne glasbe, a je kljub temu spremenil industrijo glasbe. Telefon iPhone definitivno ni bil prvi mobilnik, pa vendar je čez noč postal uspešnica. Ne nazadnje tudi iPad ni bil prvi tablični računalnik, pa vendar danes skoraj prevladuje na tem področju.

Skrivnost je v podrobnostih, kot so trgovina iTunes (iPod), zaslon na dotik in dodatni programi (iTunes), pa še marsikaj drugega. Če bi vse to pripisali zgolj Jobsu, bi najbrž naredili krivico množici izvrstnih inženirjev, ki so te izdelke pravzaprav razvili. Toda Steve ima to zaslugo, da je postavil okvirje, prisluhnil zamislim in odobril razvoj prihodnjih uspešnic. Najbrž pa lahko sklepamo, da je vsaj toliko idej tudi zavrnil, čeprav bi marsikje drugje brez težav prišle na trg.

Steve Jobs je bil prej dober arhitekt in oblikovalec, šele nato direktor. Sam je priznaval, da mu slednje ni primarnega pomena, čeprav je imel dovolj karizme in poslovne spretnosti, da je tudi to počel z odliko. Njegova dodatna vrednost, ki jo ima na žalost danes zelo malo direktorjev, je prefinjen smisel za to, kaj bo na trgu uspelo. Zelo dobro se je znal postaviti v kožo potrošnika, še bolje pa je znal opisati, kaj mora imeti izdelek, ki lahko na trgu uspe. Visoko, precej višje kot drugje, je postavil slog in oblikovanje izdelkov, medtem ko so drugje poudarjali predvsem zmogljivosti in lastnosti. Apple je šel pogosto, celo praviloma, v drugo smer. Na prvo mesto so postavljali enostavnost rabe, pogosto so majhno število funkcij ponujali kot prednost. S tem so se približali množicam, ki niso bile računalniški navdušenci.

Številni zapisi in pričevanja pravijo, da je bil Jobs zahteven vodja. Okoli sebe je zbiral samo najboljše in od sodelavcev zahteval največ, kar se da. Kdor ni bil dorasel tempu ali ga prenesel, je bil hitro odstranjen. Po drugi strani je bil Jobs tudi nadvse osebno zadržan človek, ki je skrbno varoval zasebnost, tako da je o tej plati njegovega življenja znanega precej malo. Pa vendar je kljub temu znal nagovoriti množice kot malokdo drug. Njegovi otvoritveni govori, po večini povezani z napovedmi novih izdelkov, so bili v zadnjih letih spremljani, kot bi šlo za kak pomemben športni dogodek ali koncert. Nedvomno je tudi ta del prispeval k domala histeričnim nakupom novosti, čemur v današnjih kriznih časih ni para. Kdorkoli ga bo moral nadomestiti na tem področju, bo imel zelo težko nalogo.

Jobs se je poslovil na vrhuncu, kot največji športniki in glasbeni miti. Za sabo pušča podjetje, ki je v taki formi, kot ni bilo še nikoli. Toda, če je podjetje na vrhuncu, pomeni, da je pred njim samo še pot navzdol. Tako je pač v življenju. Vprašanje je le, kdaj bo do tega prišlo, oziroma kako spretno bodo zadeve vodili njegovi nasledniki. Steve je imel vanje, zlasti Tima Cooka, ki ga je sam izbral, velikansko zaupanje. Javnost in vlagatelji ta hip temu verjamejo.

V današnjih časih, ko se na svetu spoprijemamo z gospodarsko, moralno in še kakšno krizo, bi lahko mirno zapisali, da bi bil svet bržkone drugačen, ko bi bilo več takih ljudi, kot je bil Steve Jobs. Ljudi, ki bi imeli vizijo in bi jo znali tudi uresničiti v praksi, ne glede na ovire na poti. Izdelki, ki jih je omogočil Steve Jobs, so zaznamovali številna življenja množic ljudi po svetu, več kot bi si lahko predstavljali tudi v najbolj divjih sanjah, tam v osemdesetih letih.

Sam nisem bil nikoli goreč navdušenec za Applove izdelke, čeprav imam in uporabljam tri njihove uspešnice. Priznam pa, da so me navdušili bolj, kot sem sprva predvideval. Na področju osebnih računalnikov sem pač človek "PC generacije", najbrž zato, ker si je dalo v tistih pionirskih časih PC še nekako kupiti, Apple pa je bil tedaj pregrešno drag. Mislim pa, da smo to delitev, tudi s pomočjo Steva Jobsa, nekako prerasli. Preden nas je zapustil, nam je odprl vrata v neko novo obdobje, ki ga ne bodo več zaznamovali osebni računalniki, temveč mobilne naprave. Naredil je to, kar zmorejo le pravi vizionarji.

"Jobs se je poslovil na vrhuncu, kot največji športniki in glasbeni miti. Za sabo pušča podjetje, ki je v taki formi, kot ni bilo še nikoli."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji