Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2016

Slonček, ducat let pozneje

Andrej Preston je bil pred desetletjem svetovna uspešnica. Naš izvozni artikel. Večji od Laibacha in bistveno večji od Prevca in podobnih. V otroški sobi je vzpostavil Suprnovo.org, eno prvih strani za izmenjavo torrent datotek. V dveh letih je postala največja na svetu in s tem verjetno še danes najuspešnejši slovenski spletni projekt. Umaknil se je še pravi čas in brez hujših posledic.

Kaj počne Slonček danes?

Slonček že dolgo ni več Slonček, vmes je postal Andrej, no, trenutno delam kot senior dizajner UI v ameriškem podjetju, ki se ukvarja s strojnim učenjem in umetno inteligenco na področju marketinga. Pač, predvidevanja, kaj bo kdo nekoč kupil in koliko.

Koliko časa je že, odkar si zapustil Slovenijo? Zakaj?

Odšel sem pred devetimi leti. Pravzaprav je vse to povezano s Suprnovo. Po njenem zatonu sem se odpravil v Ameriko, na študij. Želel sem si postati televizijski producent; tega sem si goreče želel že vse od dvanajstega leta.

Aha, v času največjega razcveta Suprnove pa si bil star okoli 14 let?

Tako je. Štirinajst, petnajst ...

Kako pa je bilo v tako rosnih letih stopiti v svet, da tako rečem, resnega biznisa?

Dejansko se sploh nisem zavedal, da sem v tem svetu. Kar zgodilo se je. Hej, naenkrat imam deset tisoč obiskovalcev na svoji spletni strani, uuu, danes jih je pa že sto tisoč!? Pravzaprav šele zdaj nekako dojemam, kaj se je dogajalo. Takrat se mi je zdelo vse normalno, nisem imel občutka, da bi se dogajalo kaj posebnega.

Kolikšen pa je bil največji dnevni obisk?

Dva milijona.

Si se takrat kaj gibal na domači sceni IT?

Kakšni sceni IT? (Smeh.) Ne, sploh ne.

Kje pa si dobil potrebno znanje?

Vse skupaj je bilo sprva zasnovana res zelo preprosto. Doma smo imeli preprost strežnik za souporabo datotek, ki se je imenoval Suprnova, no, zdaj veste, od kod ime. Pa imeli smo za takrat običajen kabelski internetni priključek s 16 Kb/s hitrostjo nalaganja podatkov. Spletna stran ni zahtevala nobenih posebnih znanj, saj sem jo delal v Microsoftovem FrontPagu in vse sem v bistvu vsak dan osveževal »na roke«, kot se reče. Nobenih znanj HTML nisem imel. Toda tako je bilo, recimo, prvi mesec, potem pa so mi priskočili na pomoč znanci, jaz pa sem se prelevil v nekakšnega koordinatorja vsega skupaj. Na koncu delovanja je bilo vse skupaj v tehničnem pogledu že kar profesionalno; stran so podpirali štirje strežniki, vsak s povezavo 100 Mb/s, kar je bilo v tistih časih že kar spodobno.

Na začetku je bila suprnova.org čisto navadna datoteka HTML, ki jo je Andrej urejal v – Microsoft Frontpagu.

»S tem sem se začel ukvarjati zato, ker nikjer drugje nisem mogel priti do serije Stargate.«

Moderirana zbirka torrentov, razkošen forum, namenska radijska postaja … koliko ljudi pa je delalo na vsem tem na vrhuncu?

Kakih osemdeset. A seveda prostovoljno.

Vse skupaj je trajalo približno dve leti, kako se je končalo?

Stran sem zaprl, še preden je policija uvedla kakršnokoli preiskavo. To se je zgodilo šele kak mesec pozneje. Slutil sem, da je vse skupaj postalo preprosto preveliko, zato sem se odločil za zaprtje. Pa če povem po resnici, me je začelo malo motiti, da bom morda vse življenje znan kot pirat ali po kaki sorodni etiketi. Ravno sem se bližal polnoletnosti in spomnim se, da je bilo tedaj vse zelo čudno.

Kako pa je bila videti hišna preiskava?

Kakih deset policistov in kriminalistov mi je okoli pete ali šeste ure zjutraj prineslo sklep o preiskavi v posteljo. Spomnim se, kako je ironija hotela, da sem imel oblečeno ravno majico Suprnova. Zaplenili so mi računalnike, toda vse se je izteklo brez nadaljevanja, kazenskega postopka ni bilo. Kot rečeno, stran sem že prej ugasnil sam od sebe, na domačih računalnikih pa tako ni bilo ničesar.

Kako pa so se tedaj odzvali tvoji starši? Sprašujem, ker je možno, da so te pri tem podpirali?

So me kar podpirali, predvsem zato, ker niso čisto dobro dojemali, na kakšni ravni vse skupaj poteka, kako gromozanska je dejansko Suprnova. Mama je vedno govorila, dovolj si star, da veš, kaj je prav. Ko je na vrata potrkala policija, pa strani, kot sem rekel, ni bilo več, zato se s tem nismo kaj dosti ukvarjali.

Če danes sešteješ pluse in minuse, bi se še enkrat podal v tako avanturo?

Pred dvanajstimi leti da, danes pa seveda ne. Po zatonu Suprnove sem se še nekaj poslovnih sekund ukvarjal s projektom novičarske strani s področja P2P, kakršna je potem postal TorrentFreak. Pa pozneje s torrent odjemalcem eXeem. A tedaj je nenadoma vse, česar sem se lotil, zahtevalo kup dela. Nič več ni tako lepo organsko poletelo, kot je poletela Suprnova. Nenadoma ni več nikogar nič zanimalo. Hja, težko se je bilo privaditi tudi meni. Počasi je dozorelo spoznanje, da se vse, česar se bom lotil, nemara le ne bo spremenilo v zlato. A to sem hitro prebolel.

Potem me je želja po delu na televiziji zanesla v video produkcijo, še vedno imam tudi svoj kanal na YouTubu s kakimi sto tisoč naročniki, a to je povsem nepovezano s Suprnovo. No, pa tudi na tem kanalu že kar nekaj časa nisem več dejaven.

Zadnji dve leti se ukvarjam s snovanjem uporabniških vmesnikov in uporabniško izkušnjo. Ugotovil sem pač, da Hollywood ni to, kar sem si predstavljal, in sem pobegnil nazaj v tehnologijo. To je še sveže, iz Los Angelesa v San Francisco sem se preselil šele pred dvema mesecema.

Malo smešno pa je, da me moj mladostni projekt še vedno spremlja. V katerokoli službo sem prišel, vedno me je po dveh mesecih nekdo odkril na Wikipediji. In potem sledijo vprašanja. (Smeh.)

Suprnova na vrhuncu slave – leta 2004.

Kako pa gledaš na izmenjavo datotek danes?

Menim, da je še vedno razlog za to, pravzaprav sem malo šokiran, da se v tem desetletju ni kaj dosti spremenilo. Menim, da bi stvari morale že počasi kreniti po sledeh Spotifya, ki je bil sprva omrežje P2P, danes pa ponuja zakonit dostop do milijonov glasbenih datotek. Obenem pa sem si predstavljal, da bo v tem času napredovala tudi tehnologija torrentov, pa v bistvu ni.

Vsekakor menim, da ko bo dovolj zakonitih možnosti, ne bo več razlogov za piratstvo. Če ponazorim z lastnim zgledom: sam sem se s tem začel ukvarjati zato, ker nikjer drugje nisem mogel priti do svoje priljubljene serije Stargate. In če se gremo filozofijo prostega pretoka informacij v spletu, pa do nekaterih stvari kljub temu ne moremo priti niti proti plačilu, no, v teh primerih bo vedno razlog za izmenjavo P2P. Ne vem, zakaj ne? 

www.suprnova.org skozi čas

2001 – Nastanek porazdeljenega protokola P2P BitTorrent

2002 – Slonček (Andrej Preston) konec tega leta postavi prvo različico Suprnove.

2003 – Stran v začetku leta doživi popolno prenovo; torrenti se nalagajo samodejno, uporabniki dobijo statistiko o sejalcih in pijavkah. Na iskalnik bo treba še nekaj časa počakati.

2003 – Deljenje datotek doživi prvi resen globalni razmah in Recording Industry Association of America (RIAA) napove temu početju odločen boj na sodišču.

2003 – Poleti tega leta ima Suprnova že nekaj manj kot 700.000 dnevnih obiskovalcev. Osem mesecev pozneje število naraste na 1,2 milijona na dan.

2004 – Novembra poročilo družbe CacheLogic objavi podatek, da je BitTorent zaslužen za okoli 35 odstotkov globalnega spletnega prometa. Suprnova je na vrhuncu delovanja in oddaja celo svoj radijski program, Novastream. Nastajajo lažni posnetki strani, denimo Suprnova.net, ki pa za delovanje zahtevajo plačilo.

2004 – Potem ko so Suprnovo že nekaj mesecev pestili pogosti izpadi, se zadnje dni decembra na naslovnici prikaže obvestilo o uradnem zaprtju strani.

2005 – Januarja Slonček doživi hišno preiskavo, obenem izide prva različica eXeema, s katerim želita skupaj s Supermedom (njegov brat Marko) utreti novo omrežje P2P. Projekt končata konec istega leta.

2005 – Suprnova.org postane novičarska stran za izmenjavo P2P, a že čez dobrega pol leta ugasne, pretežno zaradi slabega obiska. Marca istega leta ugasne tudi nekdaj zelo obiskani forum.

2005 – Novembra tožilstvo opusti kazenski pregon zoper Prestona.

2007 – Lastniki Suprnove.org domeno brezplačno odstopijo uporniški skandinavski druščini The Pirate Bay in ta stran tudi znova zažene, a brez večjega vnovičnega razcveta. O tem smo pisali tudi v Monitorju (www.monitor.si/novica/suprnova-org-je-nazaj).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji