Objavljeno: 27.2.2007 10:37 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Februar 2007

Skype + DECT = Philips VoIP321

Skype je v modi, brezžični telefoni pa že od nekdaj tudi. Moderni pa so tudi telefoni, ki ponujajo oboje. Philipsov VoIP321 je eden izmed njih.

Rešitev, ki jo ponuja Philips, ni nič novega, saj je na trgu kar nekaj podobnih izdelkov, ki so bili na voljo praktično od začetkov Skypa. Pred časom pa so ponudili tudi prve rešitve, ki omogočajo popolno neodvisnost od računalnika, o čemer smo pisali tudi v naši reviji. Kljub rešitvam, ki uporabnika "osvobodijo" stalno prižganega računalnika, pa zanimanje za naprave, podobne tej, ki smo jo preizkusili tokrat, še vedno ni upadlo.

Philipsov VoIP321 je kombinacija navadnega daljinskega telefona za analogno telefonijo DECT in telefonijo Skype. Za uporabo telefonije Skype je treba priključiti bazno postajo prek vrat USB na računalnik. Za uporabo analogne linije priključimo bazno postajo še v telefonsko omrežje. V računalniku se nam samodejno namesti nova zvočna kartica, nato je treba namestiti le še gonilnike, ki omogočajo, da krmilimo program Skype prek telefonske slušalke. Seveda je treba namestiti tudi sam Skype, ki mu v zvočnih nastavitvah preverimo, ali je izbrana pravilna zvočna kartica. Skypu je treba samo še potrditi, da se strinjamo, da ga lahko Philipsovi gonilniki upravljajo.

Brezžična slušalka ni ravno oblikovalski dosežek leta, prav tako niso nič posebnega funkcije, ki jih omogoča. Zaman po nastavitvah iščemo polifonično zvonjenje ali podobne priboljške, ki jih novodobni telefonski aparati povečini podpirajo. Prav tako zaslon ni barven - je le dvobarven, osvetljen oranžno, a kljub temu pregleden.

Na tipkovnici je rdeča tipka s črko S - ob pritisku nanjo se izpišejo stiki v programu Skype. Na seznamu se poleg imen izpiše tudi status stika, podobno kot v programu. Kakovost zvoka pogovorov je odlična. Enako velja za gonilnike, ki delujejo stabilno in se nam med preizkušanjem niso sesuli niti enkrat. Poleg klicanja drugih uporabnikov Skype podpira tudi klice v stacionarna in mobilna omrežja (storitev SkypeOut) in konferenčne zveze. Čeprav lahko v imenik telefona shranimo do petdeset stikov, so ti za klice v stacionarna ali mobilna omrežja. Skype stike lahko dodajamo le v programu.

Telefonski aparat seveda podpira vse običajne možnosti analognih aparatov: izpis številke kličočega, čakajoči klic itd.

Na koncu lahko pohvalimo to, da je v brezžično slušalko vgrajen tudi zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki deluje brezhibno.

Vsekakor je telefonski aparat dobrodošel pri uporabnikih, ki neradi ždijo za računalnikom in so hkrati naročniki analogne telefonske linije. Na žalost pa mora biti pri uporabi Skypa računalnik še vedno prižgan.

Philips VoIP321

Kaj: Telefon Skype in DECT v enem.

Izdeluje: www.philips.si.

Cena: 74,90.

Za: Enostavna raba, kakovost zvoka.

Proti: Skromen nabor dodatnih funkcij, računalnik mora biti še vedno prižgan.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji