Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2016

Širjenje ozkega grla

Željno smo jih pričakovali, naposled tudi dočakali. Lastniki osnovnih plošč z vodilom M.2 se bodo kot majhni otroci razveselili novih pogonov SSD oziroma NVMe, ki odpravljajo še zadnje ozko grlo v sodobnem računalništvu.

omunikacija z napravo, ki hrani podatke v računalniku, je že dolgo ozko grlo sodobnega računalništva, pa naj gre za klasični disk ali pogon SSD. Slednji so se na vodilu SATA3 nekako ustavili pri 500–550 MB/s in nič ni bilo videti, da bi lahko naredili pomembnejši preboj. Dokler se niso izdelovalci osnovnih plošč skupaj z industrijo odločili, da je čas za naslednji korak. In ozko grlo je kar naenkrat postalo širše, precej širše.

Vodilo M.2 pozna tri vrste izvedb: SATA, PCIe-AHCI in PCIe-NVMe. Prva na vodilu SATA uporabnikom ne prinaša nič novega z vidika zmogljivosti, zato pa drugi dve s pridom izkoristita širino vodil PCIexpress za prenos podatkov, razlika je le v protokolu, ki te podatke prenaša – starejši AHCI ali novejši NVMe. Tokrat preizkušeni predstavnik nove dobe, pogon OCZ RD400 z zmogljivostjo 512 GB, sodi med slednje, uporablja pa vodilo PCIe x4. Zanj bomo potrebovali predvsem eno izmed novejših plošč, saj vse še zdaleč ne podpirajo protokola NVMe. OCZ se je odločil, da RD400 ponudi v različici, v kateri je pogon SSD z vodilom M.2 vgrajen na kartico, ki jo vgradimo v režo PCIexpress. Slednje bo razveselilo uporabnike, ki nimajo osnovne plošče z vodilom M.2, drugače bi priporočili vgradnjo pomnilniške ploščice neposredno v to vodilo (pazite le, da vaša plošča podpira protokol NVMe). Ker je kartica, na kateri »gostuje« pogon SSD, le polovične velikosti, je prikladno priložen tudi nosilec za vgradnjo v manjša (beri: nižja) ohišja.

OCZ na papirju obljublja veliko, celo vrednosti, kot so 2600 MB/s pri branju in 1600 MB/s pri zapisovanju podatkov, kar je velik preskok v primerjavi s povprečnim pogonom SSD. Tudi vrednosti IOPS so se praktično podvojile (190.000 oziroma 120.000). Je pa OCZ precej skop, kar zadeva tehnične specifikacije izdelka, a očitno uporablja hišne rešitve, torej krmilnik Toshiba in pomnilniške module vrste MLC NAND. Se pa zato izdelovalec toliko bolj razpiše o garancijskih pogojih. OCZ RD400 ima petletno garancijo s takojšnjo zamenjavo morebiti okvarjenega pogona. Model z zmogljivostjo 512 GB zmore v svoji življenjski dobi prepisati kar 296 terabajtov podatkov, kar bi moralo zadostovati tudi za najzahtevnejše uporabnike.

Še največjo razliko bodo opazili uporabniki, ki obdelujejo fotografije in video posnetke.

In kaj povedo vedno neizprosne številke? Na kratko, OCZ RD400 je raketa, tako glede branja kot zapisovanja podatkov je v samem vrhu trenutno dostopnih rešitev na trgu in daleč najhitrejši pogon SSD, kar smo jih imeli doslej možnost preizkusiti v Monitorjevem laboratoriju. V bistvu bi potrebovali vsaj dva taka pogona, da bi vam lahko povedali, kako hitro lahko kopira podatke, saj je v praksi vsaj enkrat, pogosto pa še precej večkrat hitrejši od povprečnih pogonov SSD. Kaj nam to koristi? Operacijski sistem bomo zagnali kakšno sekundo hitreje, pa tudi nalaganje zahtevnih programov in iger bo vidno hitrejše. Še največjo razliko bodo opazili uporabniki, ki obdelujejo fotografije in video posnetke ali pa velike količine podatkov, saj se bodo ti, posebej če se njihove velikosti merijo v gigabajtih, naložili in shranili precej hitreje. Preizkus s programom ATTO je pogonu nameril hitrost branja fantastičnih 2717 MB/s in zapisovanja 1629 MB/s, program AS SSD pa je postregel z nekoliko slabšimi rezultati. Kot zlato sredino zato objavljamo zaslonski posnetek programa CrystalDiskMark, ki je med obema vrednostma.

Superhitri pogon ima seveda svojo ceno. V Sloveniji OCZ RD400 sredi avgusta še ni bil uradno naprodaj, severni sosedje pa so različico zmogljivosti 512 GB prodajali le malenkost ceneje od 300 evrov. Da, hitrost se plača, kdor ve, zakaj jo potrebuje, pa bo zanjo rade volje odštel nekaj več denarja. OCZ sicer pogon RD400 izdeluje tudi v različicah s 128, 256 GB in 1 TB pomnilnika.

Veseli nas, da se je OCZ z novim izdelkom vrnil na pota stare slave. Bali smo se že, da bo pod vladavino Toshibe preprosto obsojen na izdelavo povprečnih modelov pogonov SSD, opremljenih s Toshibinimi pomnilniškimi čipi, zato je zmota toliko slajša.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji