Objavljeno: 23.11.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2021

Samsung Galaxy A52s 5G

Samsungov novi Galaxy A52s je nekoliko izboljšan model A52 in A52 5G, oba so predstavili marca letos. Gre za telefon srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda. Njegova predhodnika, predvsem model A52 5G, sta bila zelo dobro sprejeta, torej je to le nadaljevanje te zgodbe.

Največja novost je uporaba novejšega in zmogljivejšega procesorja, Qualcommovega Snapdragon 778G 5G. Gre za osemjedrni procesor višjega srednjega razreda, prinese pa kar solidno zmogljivost. Telefon je zelo odziven in prijeten za uporabo, tudi pri sintetičnem preizkusu zmogljivosti Geekbench se dobro obnese. Preizkusili smo model s 6 GB pomnilnika, obstaja sicer tudi model z 8 GB, a ga v času pisanja v naših spletnih trgovinah nismo našli. Prostora za uporabniške podatke je bilo v preizkušenem modelu 128 GB, obstaja tudi alternativa z 256 GB.

Vsekakor velja pohvaliti zaslon. Ta meri 6,5 palca, ločljivost je 2.400 × 1.080 pik, njihova gostota je torej 405 pik na palec. Gre za zaslon Super AMOLED, z odlično frekvenco osveževanja 120 Hz in dovolj visoko svetlostjo za udobno uporabo tudi na močnem soncu. Pri hitrosti osveževanja lahko izbiramo med 60 in 120 Hz, žal ni samodejnega prilagajanja. V praksi bi s prilagodljivim spreminjanjem frekvence lahko prišli do manjše porabe energije, tako pa se moramo sami odločiti, kaj je pomembneje – bolj gladko delovanje zaslona ali nekoliko manj požrešno.

Iskreno povedano, želeli bi si še optični zum, četudi le dva- ali trikratni.

Vzdržljivost akumulatorja je solidna, ne prinaša pa presenečenj. Večina uporabnikov lahko računa na dva dni uporabe. Največja moč napajanja je 25 W. V tem cenovnem segmentu najdemo tudi hitrejše konkurente. V škatli je sicer navaden napajalnik zmogljivosti 15 W. Telefon nima možnosti brezžičnega napajanja.

Črno ohišje je solidno in v pričakovanih okvirih glede na cenovni razred. Gre za kakovostno plastično ohišje, zaslon pa uporablja steklo Gorilla Glass 5. Z rahlo zaobljenimi robovi lepo sedi v roki, seveda velja upoštevati njegovo velikost. Pohvalna je odpornost na vdor vode in prahu po IP67 (potop do enega metra do 30 minut). Zanimivo pa je, da je spodaj na voljo tudi klasični izhod za slušalke. Na pladnju, kamor vstavimo kartico SIM, je prostor še za MicroSD.

Fotografski sklop sledi smernicam drugih telefonov tega razreda, klasičnemu širokemu objektivu so tako dodani ultraširoki, makro in globinska kamera. Iskreno povedano, želeli bi si še optični zum, četudi le dva- ali trikratni. Po našem mnenju bi bila to boljša izbira od ultraširokega ali makro objektiva, je pa dejstvo, da je tak objektiv za proizvajalca dražji. Kakovost fotografij je dobra, na voljo je res veliko različnih načinov in dodatkov – v sodelovanju s Snapchatom so v osnovno fotografsko aplikacijo v načinu Fun Mode dodali tudi kup Snapchatovih filtrov.

Novi A52s 5G je skoraj neopazno soliden telefon. Njegovi glavni prednosti sta dobra zmogljivost in kakovost zaslona, seveda ob upoštevanju cenovnega razreda. Cena je glede na ponujeno morda res malo visoka, saj dobimo pri marsikaterem kitajskem proizvajalcu podobno sestavo za nekaj manj denarja, a to je pač cena, ki jo prinese prepoznavnost znamke.

Samsung Galaxy A52s 5G

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 380 EUR

Za: Zaslon, zmogljivost, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Cena, nima optičnega zuma.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji