Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2015 | Teme: windows

Sam svoj video mojster

Urejanje videa je danes bistveno več kot le rezanje video izsekov in bolj ali manj posrečeno lepljenje teh izsekov na časovnico. Najboljši programi iz te kategorije namreč lahko z nekaj znanja uporabnika poskrbijo, da tudi na prvi pogled preprosti posnetki postanejo zabavni, privlačni, skratka gledljivi. Na srečo so na voljo video urejevalniki, ki so hkrati razumljivi in enostavni za uporabo za začetnike, pa tudi dovolj zmogljivi za naprednejše uporabnike.

CyberLink PowerDirector 13 je eden najbolj dovršenih programov za urejanje videa ta hip. Njegova največja odlika je ta, da orodja za profesionalce ponudi na način, s katerim jih s pridom izkoristijo tudi začetniki in ljubitelji.

CyberLink PowerDirector 13 je eden najbolj dovršenih programov za urejanje videa ta hip. Njegova največja odlika je ta, da orodja za profesionalce ponudi na način, s katerim jih s pridom izkoristijo tudi začetniki in ljubitelji.

Večina uporabnikov še vedno meni, da je urejanje videa zahtevno opravilo. No, saj je, a ga sodobna orodja močno olajšajo, predvsem pa poenostavijo do obisti, zato se lahko s tem izzivom spopade tudi začetnik. V svetu urejevalnikov videa tako največ štejeta prav uporabniški vmesnik in njegova funkcionalnost, saj je od njiju odvisna uporabniška izkušnja. Čim bolj intuitivno bo delo s programom, tem raje ga bo imel uporabnik. Med osnovami za delo z video posnetki so, denimo, enostavnost uvoza datotek z video zapisom in postavljanje časovnice. Šele nato pridejo na vrsto dodatna orodja in izboljšave, ki poskrbijo za ustvarjanje napovednika, posebnih učinkov in prehodov itd. Boljši programi vsebujejo tudi izobraževalne vsebine, nekakšne hitre vodnike po svojih funkcijah. K sreči imajo danes skorajda vsi urejevalniki videa vsaj dva načina dela, enostavnega in močno avtomatiziranega za začetnike, ter naprednega, pri katerem bodo prišli na svoj račun zahtevnejši uporabniki, ki bodo lahko po svojem okusu priredili vsako najmanjšo podrobnost. Glede na to, da se danes občinstva le še povečujejo, velja preveriti tudi, kako prijazen je posamezen program do priprave vsebine za ploščke (DVD, Bluray) ali prenos v internet (npr. YouTube ali Facebook).

Programi za urejanje videa, namenjeni širšim množicam uporabnikov, navadno dosegajo cene med 50 in 150 evri. K sreči pa se med njimi najde tudi precej brezplačnih alternativ, ki manj zahtevne naloge prav tako opravijo z odliko. Najbolj razširjen program je tako bržkone Windows Movie Maker, ki je del paketa Windows Essentials. Slednji je brezplačno na voljo uporabnikom operacijskih sistemov Windows 7 in 8. Microsoftu je zares uspelo izdelati program, ki urejanje videa močno poenostavi, obenem pa uporabnikom omogoča še enostavno deljenje umetniških del s prijatelji in znanci. Čeprav se bo naprednim uporabnikom program zdel pretirano poenostavljen, ga prav preprostost rezanja in kombiniranja posnetkov naredi divje uporabnega.

Če bi želeli video posnetke le hitro obrezati in združiti, lahko posežemo tudi po brezplačnem orodju WeVideo. Ker gre za spletno rešitev, je še največja ovira nalaganje »težkih« video posnetkov. Posrečena je tudi izbira med nekaj deset tematsko pripravljenimi ovitki.

Program Lightworks je na voljo tako v brezplačni kot plačljivi različici (Pro), ključna razlika je predvsem v najvišji kakovosti izvoza obdelanega videa – v brezplačni različici je ta omejena na visoko ločljivost (HD, 720p). O zmogljivostih programa pove vse raba s strani nekaterih hollywoodskih studiev, saj delo s programom spominja na skupinsko delo z dokumenti. Prilagodljivost in natančnost dela sta preprosto izjemni, pogrešali bomo le bogatejši nabor video učinkov.

Med plačljivimi programi za urejanje videa je gneča še precej večja. Številni uporabniki prisegajo na uporabo programa Cyberlink PowerDirector, ki je na trgu že več kot desetletje, obenem pa je resnično zelo izpiljen. Gre za program, ki zelo dobro zadene tanko ločnico med uporabnostjo in funkcionalnostjo, saj premore prav vsa orodja, ki bi si jih ljubitelj urejanja videa želel, profesionalec pa brez njih ne more. Kombinacija intuitivnega uporabniškega vmesnika in preglednosti je pisana na kožo tudi začetnikom. Velika prednost je tudi velikanska spletna skupnost uporabnikov tega programa, zato praktično nobeno vprašanje ne ostane brez odgovora.

Med prilagodljivejše urejevalnike videa sodi Magix Movie Edit Pro, pri čemer uporabnikom prinaša par edinstvenih funkcij. Ena od njih je predmetno urejanje vsebin, torej lahko na časovnico postavimo praktično katerokoli večpredstavno vsebino. Program ponudi še vrsto uporabnih dodatkov, npr. možnost enostavnega ustvarjanja zabavnih video napovednikov iz izdelanega video projekta.

Staroste iz video sveta zastopa program Corel Video Studio, ki je vedno sodil med najboljše take aplikacije. Najnovejša različica X8 prinaša bogat nabor video učinkov, prehodov in tematskih predlog, s katerimi bo delo še hitrejše. Naprednejše uporabnike bo razveselil z izdatnimi nastavitvami in funkcijo sledenja gibanju motiva na posnetku. Med preverjene plačljive programe za urejanje videa, s katerimi bi le težko zgrešili, lahko uvrstimo še programe Pinnacle Studio (več kot 1800 učinkov), Nero Video (podpora ločljivosti 4K in stabilizaciji videa) ter Adobe Premiere Elements (vrsta uporabnih orodij iz dražjega programa Adobe Premiere Pro).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji