Objavljeno: 23.10.2005 21:03 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2004

Ročni računalnik kot vodnik

Sprejemniki GPS, v obliki kartic CompactFlash ali kot namenske rešitve za določen model ročnih računalnikov sodijo med bolj priljubljene dodatke. Ogledali smo si Palma, v katerega je GPS že vgrajen. Izdeluje ga eden največjih izdelovalcev teh sprejemnikov.

Garminov iQue 3600 sodi po tehničnih značilnostih med najzmogljivejše ročne računalnike s Palmovim operacijskim sistemom. V ohišju standardnih mer (7,2 × 12,7 × 2 cm) in mase (160 g) najdemo Motorolin procesor DragonBall MLX ARM 9 s taktom 200 MHz, 32 MB pomnilnik in 3,8-palčni zaslon z ločljivostjo 320 × 480 pik. Vnosno polje za znake je programsko, tako da lahko, kadar v ročni računalnik ne vpisujemo podatkov, za prikaz slike uporabimo celoten zaslon (podobno kakor pri Palmovem vrhunskem modelu Tungsten T3). Zmožnosti računalnika lahko razširimo s karticami SD(IO), z drugimi napravami pa ga lahko povežemo prek kabla ali infrardečega vmesnika.

Kot rečeno, je posebnost Garminovega ročnega računalnika vgrajeni sprejemnik GPS. Tega vklopimo tako, da anteno, ki je na zadnji strani računalnika zložena v ohišje, izvlečemo. Pri tem se na zaslonu samodejno prikaže okno programskega paketa Que za delo z vgrajenim modulom GPS. Računalniku je v evropski različici priložen tudi zelo podroben zemljevid večine zahodnoevropskih držav, ki ne obsega Slovenije. Za to, da bo Garmin uporaben tudi pri nas, je torej treba dokupiti dodatne zemljevide. Na voljo je paket za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino.

Programska oprema in priloženi zemljevidi sodijo med zmogljivejše tovrstne pripomočke. Zemljevid v večini mest, tudi slovenskih, obsega vsaj glavne ulice, večja mesta pa so prikazana zelo podrobno, tako da moramo praviloma ob večji povečavi izklopiti prikaz nekaterih podatkov na zaslonu, drugače se na zemljevidu sploh ne znajdemo. Podatki so dokaj aktualni, tako da so na zemljevidu Slovenije pravilno označeni tudi avtocestni odseki, zgrajeni v zadnjih letih, razen najnovejših, seveda. Program omogoča samodejno izračunavanje najboljše poti, pri čemer lahko na pot vplivamo z različnimi nastavitvami (najkrajša možna pot, najkrajši možni čas potovanja, izogibanje cestam, za katere je treba plačati cestnino ...). Naenkrat lahko shranimo do petdeset poti, pri čemer ima lahko vsaka pot največ 50 orientacijskih točk. Algoritem za izračunavanje poti je dokaj zmogljiv in med preizkušanjem se je redko zgodilo, da je izbral pot, ki ni bila vsaj blizu optimalne. Pri zemljevidih zahodnoevropskih držav je na voljo tudi možnost, da nas v križiščih na vneseni poti računalnik opozarja in pove, v katero smer moramo zaviti. Za naše kraje te možnosti ni.

V praksi se Garminov GPS odreže zelo dobro. Dober vtis je nekoliko skažen le na začetku, saj si za začetno iskanje satelitov vzame kar precej časa, zato je za prvi prikaz položaja treba počakati nekaj minut. Razlog je privzeta nastavitev naprave, da smo na Tajvanu, zato sistem potrebuje več časa za preklop na "naše" satelite. Osveževanje položaja po začetnem čakanju je potem hitro, tudi na natančnost položaja nismo imeli večjih pripomb, saj je na primer pri sprehodu po Ljubljani vseskozi kazal pravilen položaj, njegovo natančnost pa bi na grobo lahko ocenili na nekaj metrov.

Garmin je s posrečenim skupkom ročnega računalnika in sprejemnika GPS poskrbel za trenutno najsodobnejšo napravo za popotnike, kljub temu pa po merah naprava ne izstopa iz konkurence, ki sprejemnika GPS nima vgrajenega. Zanj bo zato treba odšteti tudi nekoliko višji znesek, a še vedno manj, kot bi stal nakup podobno zmogljivega ročnega računalnika (Tungsten T3) in ločenega sprejemnika GPS. Sodobni raziskovalci pa bodo pri popotovanju skozi divjino morali upoštevati tudi to, da je sprejemnik GPS, kar zadeva energijo, dokaj požrešna naprava in je zato iQue 3600 primernejši za preboj skozi urbano džunglo, kjer ni predaleč do vtičnice.

Garmin je s posrečenim skupkom ročnega računalnika in sprejemnika GPS poskrbel za trenutno najsodobnejšo napravo za popotnike

Garmin iQue 3600

Kaj: Ročni računalnik z operacijskim sistemom PalmOS in vgrajenim sprejemnikom GPS.

Izdeluje: Garmin, www.garmin.com.

Prodaja: Skill informatika, www.skill-info.si, (01) 423 55 51.

Cena: 181.440 tolarjev; dodatni zemljevidi (Slovenija, Hrvaška, BiH) 30.600 tolarjev.

Za: Zmogljivost, ločljivost zaslona, vgrajen sprejemnik GPS.

Proti: Nekoliko visoka cena, začetno iskanje satelitov in prvi prikaz položaja traja precej časa, čas trajanja akumulatorja je ob vklopljenem sprejemniku GPS kratek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji