Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2014 | Teme: amd

Reciklaža

V Monitorjev laboratorij je tik pred koncem koledarskega leta prispel bržkone še zadnji primerek AMDjevega procesorja AMD Vision pred predstavitvijo nove generacije. A10-6790K je trenutno drugi najzmogljivejši procesor iz družine AMDjevih procesorjev z vgrajeno grafiko, obenem pa velja za razmeroma dostopnega.

Medtem ko se AMD pripravlja na splavitev tretje generacije procesorjev z vgrajeno grafiko Radeon, so se v korporaciji bržkone odločili počistiti zalogo starejših procesorjev. Vsaj tak občutek smo dobili ob preizkusu novega modela A10-6790K, ki tako po tehničnih lastnostih kot tudi po imenu zelo spominja na trenutnega zastavonošo A10-6800K. Razlika med procesorjema je zgolj v 100 MHz manjšem delovnem taktu novinca, katerega štiri procesorske sredice delujejo s frekvenco 4 GHz, ki se v primeru manjše obremenitve procesorja na posameznih jedrih lahko poveča tudi na 4,3 GHz, medtem ko so drugi tehnični podatki, s količino predpomnilnika vred (4 MB), povsem enaki. Gre za procesor iz t. i. serije Black Edition, na to kaže črka K na koncu imena, kar pomeni, da ima odklenjen množilnik, zato mu lahko v BIOSu brez težav nastavimo višji takt delovanja. Že prvi korak – dvig frekvence za 100 MHz – nas tako privede do zmogljivosti modela A10-6800K.

A če AMD kakšno področje resnično obvlada, potem je to grafika in selitev grafičnih cevovodov v osrednji procesor očitno ni prav težka naloga. V primeru preizkušenega procesorja grafično srce zaseda kar 42 odstotkov vseh tranzistorjev v jedru (teh je 1,3 milijarde), kar nam da jasno vedeti, pri  katerih nalogah se bo sicer štirijedrni procesor dobro odrezal. V AMDju se očitno niso šli revolucije, temveč le cenovno sprejemljivo evolucijo. Grafično srce Radeon HD 8670D, ki utripa pri 844 MHz, je namreč v praksi okoli petino zmogljivejše od prejšnje generacije procesorjev in to se v praksi pozna. Srednje zahtevne igre tako lahko brez težav igramo v polni visoki ločljivosti, in to brez namenske grafične kartice. Če dodamo še to in izkoristimo AMDjevo tehnologijo Dual Graphics, pa bomo deležni znatnega povečanja grafičnih zmogljivosti. Očitno res ni več daleč dan, ko se bomo tudi z grafičnimi sredicami, integriranimi v procesor, lahko igrali na dveh ali več zaslonih … Edini očitek rešitvi Dual Graphics velja občasnim anomalijam slike, če uporabljamo grafično kartico s pomnilnikom GDDR5 (če  imamo kartico s pomnilnikom GDDR3, jih ni).

Ker gre za procesor, ki omogoča enostavno navijanje, se temu početju seveda nismo mogli upreti. Ob manjšem zvečanju napetosti pa smo dosegli dolgoročno stabilno delovanje vseh štirih jeder le pri taktu 4,5 GHz, kar predstavlja le dobrega pol gigahertza prirastka. Prav zato se je znova oglasila naša teorija, da morebiti AMD z oznako A10-6790K pač opremlja tiste kose silicija, ki niso uspešno prestali vseh preizkusov, da bi postali model A10-6800K.

V lanski poletni številki smo, denimo, preizkusili še procesor AMD A10-6700, ki velja za varčnejšo različico te družine procesorjev, razlike med njimi pa so res minimalne, to je razvidno tudi iz rezultatov v tabeli. Model A10-6790K je tako najcenejši med vsemi, zato predstavlja logično izbiro, saj kljub nekoliko višji porabi med mirovanjem in obremenitvijo tudi na daljši rok ne bo izničil prihranka na račun (razmeroma poceni) porabljene električne energije.

AMD A10-6790K

Izdeluje: AMD, www.amd.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 120 EUR.

✓    Grafične zmogljivosti, odklenjen množilnik (enostavno navijanje).

✗    Matematično šibkejši od konkurence.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji