Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2021

Realme 8 in 8 Pro

Realme je zanimiv kitajski proizvajalec telefonov, tesno povezan s sestrskim podjetjem Oppo – oba sta v lasti podjetja BBK Electronics. Ponujajo telefone z zelo dobrim razmerjem med ceno in lastnostmi, s čimer si je na našem zadnjem preizkusu cenejših telefonov pohvalo prislužil model Realme 7 Pro. Takrat je naš Anže komentiral, da enostavno »dostavi največ« v kontekstu najcenejših naprav.

Tokrat smo na preizkus dobili nova modela Realme 8 in 8 Pro – neke vrste naslednika prej omenjenega 7 Pro in njegovega cenejšega brata Realme 7. Novinca se uvrščata v enaki cenovni razred – model Pro velja v času pisanja okroglih 300 evrov, osnovni model pa je 60 evrov cenejši.

Navzven praktično ne opazimo razlik med njima. Po bližnjem pregledu je edina opazna v majhnem napisu na zadnjem fotoaparatu, kjer model Pro ponudi 108 milijonov pik, navadni model pa 64 milijonov. Ohišji sta pri obeh telefonih plastični, a dovolj kakovostni, se pa na njiju precej opazijo prstni odtisi. Zadnja stran modela Pro je nekoliko enostavnejša, odeta v enostavno, temno modro barvo (Punk Black), »navaden« model pa ima še dodan napis Dare to Leap, barva je še malo temnejša (Cyber Black). Dimenzije obeh telefonov so praktično identične, enako velja tudi za težo in diagonalo zaslona.

Zanimivo, da je na zaslona obeh telefonov že dodana zaščitna folija. Sami teh folij sicer ne uporabljamo, a se zavedamo, da si marsikateri uporabnik ne predstavlja telefona brez nje. Oba imata za ta cenovni razred res odličen zaslon – gre za Super AMOLED s svetlostjo 430 cd/m², z najvišjo svetlostjo 1.000 cd/m² in ločljivostjo 2.400 × 1.080 pik. V primerjavi s konkurenco je vgradnja zaslona OLED res pohvalna, sploh pri cenejšem modelu. Oba imata v spodnji del zaslona vgrajen tudi bralnik prstnih odtisov, v zgornji levi vogal pa luknjico za prednjo kamero.

Tudi strojna oprema je za ta razred solidna. Zmogljivejši model uporablja Qualcommov Snapdragon 720G (enako kot predhodnik, torej model 7 Pro), cenejši pa Mediatekov G95. Prvi je malenkost hitrejši, a je razlika razmeroma majhna, pri preizkusu enega jedra je cenejši model okoli 10 odstotkov počasnejši, pri preizkusu vseh osmih jeder pa je razlika le še okoli pet odstotkov. Večja razlika je pri igrah – po preizkusu 3DMark Wild Life je model Pro okoli 40 odstotkov zmogljivejši. Sami smo preizkusili model Pro s 6 GB pomnilnika in 128 GB prostora za podatke, navadna osmica pa je imela 4 GB pomnilnika in 64 GB prostora – so pa na voljo tudi bolj radodarne sestave.

V tem trenutku je Realme 8 ena najboljših izbir med cenejšimi telefoni.

V uporabi je Android 11 s preobleko, imenovano Realme UI 2. Ta je dovolj podobna klasičnemu Androidu, da nas med delom ni zmotila, je pa nameščenih nekaj odvečnih aplikacij – denimo paleta Amazonovih. Niso pa pretiravali, sistem je po našem mnenju dovolj neobremenjen, odzivnost je pri obeh telefonih zelo dobra.

Tudi pri fotografiranju se telefona dobro izkažeta. Tu je model Pro nekoliko zmogljivejši, ponuja boljše tipalo, predvsem visoko ločljivost, s katero lahko z obrezovanjem pridejo do trikratnega zuma. Oba imata še ultraširoki in makro objektiv ter tipalo globine. Ni optične stabilizacije slike, a je to glede na cenovni razred razumljivo.

Pri obeh telefonih dobimo v paketu še napajalnik, kabel in prozorno gumijasto zaščitno ohišje. Zmogljivejši model ima dodan napajalnik moči 50 W, cenejši model pa 30 W. Prvi telefon do 50 odstotkov napolni v 17 minutah, drugi pa v 26. Pri bateriji je zanimivo, da ponudi cenejši model 4.000 mAh, dražji pa 3.500. Vzdržljivost je pri obeh sicer povsem dovolj dobra, a bo cenejši model zdržal malenkost dlje.

Nova Realme telefona nadaljujeta solidno ponudbo v vstopnem cenovnem razredu. Še več – v tem trenutku je Realme 8 ena najboljših izbir med cenejšimi telefoni. Edini minus je odsotnost vodotesnosti. Zahtevnejši uporabniki lahko sicer posežejo po modelu Pro, ki ponudi malenkost več zmogljivosti (predvsem pri igrah), malo boljši fotoaparat ter hitrejše napajanje.

Realme 8

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 240 EUR

Za: Zaslon, hitrost, cena, vzdržljivost baterije.

Proti: Ni vodotesen.

  

Realme 8 Pro

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 300 EUR

Za: Zaslon, hitrost, hitro napajanje, vzdržljivost baterije.

Proti: Ni vodotesen, premalo prednosti v primerjavi z modelom 8.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji