Objavljeno: 28.12.2017 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Januar 2018

Računalniška preteklost se vrača

Posnemanje starih računalniških arhitektur na PC nas popelje v več desetletij stare računalniške svetove. Preizkusili smo posnemovalnike 8-bitnih in 16-bitnih računalniških »ikon« za Windows 10 in se prepričali, da so res odlični. Izmuznili pa se nam niso niti posnemovalniki Macov na PC-ju.

Commodore 64 in ZX-Spectrum (WinVICE in Fuse)

Posnemovalniki starih osebnih računalnikov, kot so Commodore 64, ZX-Spectrum, Atari 1040 STF in Amiga 3000, so postali aktualni z vzponom osebnih računalnikov v devetdesetih letih preteklega stoletja in seveda s propadom Sinclairja in Commodorja. Skoraj »čez noč« smo se morali ob nakupu peceja navaditi na novo računalniško okolje. Stari programi in podatki so pri večini uporabnikov ostali v škatlah, saj jih na peceju niso mogli poganjati.

A neutrudni programerji se s tem nikakor niso mogli sprijazniti. Nastali so posnemovalniki starih 8-bitnih in 16-bitnih hišnih računalnikov, ki so v začetku delovali dokaj slabo. Danes pa druga generacija odlično posnema stare računalnike in njihove strojne arhitekture, v spletu ne manjka niti starih programov in iger.

Kasneje so se posnemanim računalnikom pridružili še Applovi Maci, odkar temeljijo na skoraj na isti strojni osnovi kot PC, pa imamo še (neuradno) možnost posnemanja z orodji za virtualizacijo, kot so VMWare Workstation in Virtual Box.

Kako delujejo?

Zadnja generacija posnemovalnikov deluje pod novejšimi različicami Windows, predvsem Windows 10, pa tudi v novejših strežniških različicah Windows. Današnji peceji so tako hitri, da brez težav posnemajo delovanje celotne strojne arhitekture, in ne zgolj mikroprocesorja. Stare aplikacije in igre zato veliko bolje delujejo kot pri prvi generaciji posnemovalnikov. Posnemanje strojnih arhitektur je realistično tudi glede hitrosti delovanja in celo posnemanja načinov izrisa grafike (npr. izpis na televizijski zaslon pri Commodorju 64). Kakovostni posnemovalniki poznajo tudi veliko podtipov računalnikov. Denimo, poleg Commodorja 64 lahko z WinVICE posnemamo tudi Commodore 128, PET, PLUS4 in CBM-6x0/7x0. Podobno lahko s FUSE posnemamo vse Sinclairove Spectrume, Timexe in Pentagone.

Vendar raba posnemovalnikov starih računalnikov ni samoumevna. Pri zelo starih arhitekturah, kot sta Commodore 64 in ZX Spectrum, so posnemovalnikom priložene tudi slike bralnih pomnilnikov (ROM, angl. read only memory) originalnih računalnikov, katerih osnovna programska koda se zažene ob vklopu posnemanega starodobnega računalnika. S tem nastane osnovno okolje za poganjanje programov in računalniških iger.

Pri Atarijih, Amigah in Macih pa si avtorji posnemovalnikov ROMov očitno niso upali priložiti, saj bi s tem lahko kršili licenčno pravo. Ustrezen ROM naj bi uporabniki skopirali iz originalnega računalnika, lahko pa ga najdemo tudi na raznih ljubiteljskih spletnih portalih. A potrebujemo za vsak posneman podtip računalnika drugačen ROM. Iskanje teh pa zna biti kar dolgotrajno.

Tudi igre navadno niso priložene. Najdemo jih lahko na ljubiteljskih spletnih straneh, kjer so že pripravljene v datotekah, ki omogočajo nalaganje v posnemovalnike.

Posnemovalniki Applovih Macov so poglavje zase, saj so še nekoliko nedodelani in do uporabnikov neprijazni.

WinVICE

Posnemovalnik Commodore 64 je odličen in na uporabnika deluje tako, kot da pred seboj ne bi imel peceja, temveč prastar računalnik. Hitrost posnemanja je dobro usklajena in igranje starih iger daje vtis, kot da jih igramo na Commodorju 64. Posnemanje disketne enote in kasetnika je prav tako natančno in kakovostno. Avtorji posnemovalnika sicer priznavajo, da so drugi posnemovalniki Commodorjevih računalnikov v sklopu WinVICE še v razvoju, a so kljub temu tudi ti na visoki ravni.

ST Basic na Atariju STE s 4 MB RAMa (Steem.SSE)

Nastavitev je veliko, tako na ravni izrisa grafike kakor tudi pri zvoku. Izbiramo lahko tudi hitrost delovanja. Poleg normalne hitrosti delovanja (100 %) so na voljo tudi različne stopnje pohitritve ali upočasnitve. Za pohitritev počasnih trenutkov skrbi t. i. svetlobna hitrost (angl. warp speed), ko lahko PC pri posnemanju pokaže svojo brutalno moč. No, igranje iger pri taki hitrosti vsekakor ni mogoče, je pa mogoče na primer pohitriti nalaganje datoteke iz navidezne tračne enote. A treba je biti pazljiv, saj se lahko pri pretiravanju s hitrostjo tudi kaj zatakne.

Dobro je vedeti tudi, da si WinVICE nastavitve ob izhodu iz programa lahko zapomni. Če gre kaj narobe in se morda priljubljena igrica ne naloži več, je k sreči mogoča tudi obnova že nastavljenih nastavitev. Delamo lahko tudi posnetke stanja pomnilnika. To je tako, kot če bi Commodore zamrznili v času in ga po želji spet odmrznili. Denimo igro, ki se dolgo nalaga, lahko zamrznemo in stanje kadarkoli v trenutku obnovimo.

FUSE in ZX-Spectrum.NET

FUSE je vsestranski posnemovalnik Sinclairovih računalnikov Spectrum, Timex, Pentagon in Scorpion, ki je preveden za različne računalniške arhitekture in operacijske sisteme. V Windows 10 je kakovosten in hiter. Moti le počasno nalaganje podatkov z navideznih trakov v zvočnih datotekah WAV ipd. Včasih kako funkcionalnost tudi težko dosežemo, saj moramo poznati pravo kombinacijo tipk z ZX Spectruma, a tudi to je čar posnemanja originalnega računalnika. K sreči si lahko naredimo posnetek stanja posamezne igre in igro v trenutku obnovimo, podobno kot pri WinVICE. Pomagamo si lahko tudi s sliko izvirne Spectrumove tipkovnice, ki je vgrajena v posnemovalnik kot pomoč.

Alternativa FUSE je posnemovalnik ZX-Spectrum.NET, ki je po svoji funkcionalnosti podoben FUSE, a ni zastonj. Zdi se, da si s FUSE deli isto jedro, snovalci posnemovalnika pa so se izdelek očitno odločili tržiti. Z neregistrirano različico zato dosežemo le omejen nabor funkcionalnosti.

Steem.SSE in WinUAE

Steem.SSE je odličen posnemovalnik Atarijev, ki podpira vse različice s pomnilniki velikosti od 512 KB do 4 MB in več. Omogoča tudi »gradnjo« eksperimentalnih Atarijev z največ 14 MB pomnilnika in prikazovalnikom z visoko ločljivostjo, veliko večjo do 640 × 400 pik, kolikor je bila (najvišja) monokromatska ločljivost. Res pa je, da v visoki ločljivosti deluje kaka višja različica TOSa, aplikacije pa večinoma ne, ali pa ne znajo izkoristiti celotnega zaslona. Pri katerikoli ločljivosti lahko uporabimo tudi celozaslonski način. Tako se PC dobesedno prelevi v enega od Atarijev. Z navideznim Atarijem 1040 STF smo testirali vse stare aplikacije in igre iz arhiva in vse so delovale prav tako kot na izvirnem Atariju 1040 STF. Navidezni Atari posnema celo zvok disketnika. Vtis, ki ga posnemovalnik naredi na poznavalca Atarijev, je zato odličen.

Igra Ball Crazy za ZX-Spectrum (Fuse)

Igra Donkey Kong za Commodore 64 (WinVICE)

Podporni programi

X1541 je star dosovski program za prenos disket iz disketnika Commodore 64 na PC. Povežemo ga prek tiskalniških vrat (če jih PC še ima), poganjati pa ga moramo v DOSu. Podobno imamo tudi za druge osnove na voljo ustrezna programska orodja za prenos programov. Zelo veliko je programov na kasetah, saj je njihov prenos najenostavnejši. Posnamemo jih lahko iz navadnega kasetnika, ki ga povežemo z vhodom za zvok na PC. Tako nastane datoteka WAV, ki jo lahko naložimo neposredno v ustrezen posnemovalnik ali pa jo prej s posebnimi programskimi orodji (npr. O.T.L.A) nekoliko preoblikujemo v prirejeno obliko, ki jo posnemovalnik lažje naloži.

Pri 16-bitnih računalniških arhitekturah, kot sta Atari 1040 STF in Amiga 3000, teh težav nimamo, saj so diskete praviloma združljive s 3,5-palčnimi disketnimi enotami, ki jih je uporabljal PC. Potrebujemo le disketno enoto in ustrezen program, ki prebere vsebino diskete po sektorjih in jo pretvori v datoteko za posnemovalnik (npr. ST Recover za Atari). Nekaterim posnemovalnikom so ti programi že priloženi.

Posnemovalnik Amig, WinUAE, deluje prav tako dobro kot Steem.SSE. Če igramo igre, je uporaba enostavna, le diskete moramo pogosto menjavati. Na težave naletimo, ko se odločimo namestiti Workbench, ki je sistem oken z namizjem, podoben Atarijevemu TOSu. Potrebujemo izvirne namestitvene diskete ali pa kako njihovo kopijo iz interneta.

Pri Steem.SSE in WinUAE imamo tudi možnost rabe navideznega diska, ki lahko shrani bistveno več podatkov kot diskete, a smo pri tem omejeni na aplikacije in igre, ki nimajo zaščite pred kopiranjem in jih lahko zaganjamo z navideznega diska.

Mini vMAC, SheepShaver in Basilisk II

Mini vMAC Je enostaven črno-bel posnemovalnik prve generacije računalnikov Macintosh. Pozna se mu nekoliko nedodelanosti, saj nekatere igre puščajo za seboj grafiko. Deluje hitro in zanesljivo. Je pa res, da so igre v črno-beli tehniki manj zanimive kot pri Commodorjih, Amigah in Atarijih. A moramo vedeti, da Mac ni bil narejen za igre, temveč za resno delo.

F15 Strike Eagle II na Amigi 3000 (WinUAE)

Poleg posnemovalnika potrebujemo še ustrezen ROM in zagonski disk. Uporabnike, vajene dela z miško, bo motilo, da je treba poznati kar precej kombinacij tipk, s katerimi upravljamo posnemovalnik. K sreči je na voljo pomoč.

DOSBox

PC je ves čas zadržal združljivost nazaj zahvaljujoč Intelovim mikroprocesorjem; ne pa tudi Microsoftov Windows. Danes imamo tako tudi za PC stare igre posnemovalnik DOSBox, ki v Windows pričara staro dosovsko okolje, ne da bi morali računalnik na novo zagnati v kaki stari različici DOSa.

Posnemovalnika Mac 68k in Mac PowerPC, Basilisk II in SheepShaver delujeta v barvah, a ju je kar težko uporabljati, saj sta precej nedodelana. Obenem avtorji že od leta 2010 niso izdali nove distribucije, temveč le prenovljeno datoteko *.EXE, s katero zamenjamo glavno datoteko posnemovalnika, ko že namestimo celotno distribucijo. Poleg tega moramo sami »naloviti« še ustrezen ROM in imeti zagonsko disketo. No, slednje je razumljivo, saj gre za licenčno programsko opremo.

Lembracs Scramble na Macintoshu (Mini vMAC)

VMWare Workstation in Virtual Box kot posnemovalnika Mac OS X

Odkar imajo Applovi Maci z OS X skoraj enako strojno arhitekturo kot običajni peceji, jih ni težko posnemati. Pravzaprav sploh ne gre za pravo posnemanje, bolj za prilagoditev strojnega okolja.

VMWare Workstation in Virtual Box sta okolji, v katerih lahko poganjamo navidezne računalnike; predvsem kopije peceja. Znata se prilagajati zahtevam in potrebam različnih operacijskih sistemov, ki jih izberemo, preden izdelamo nov navidezni računalnik. Možnosti za izdelavo navideznega računalnika z Mac OS X razumljivo ni, saj si pri Applu tega ne želijo.

Vendar lahko po navodilih iz spleta (uporabimo t. i. fliko, oz. angl. patch) spremenimo VMWare Workstation in Virtual Box tako, da omogočata tudi izdelavo navideznih računalnikov z OS X. Toda poudariti je treba, da za vse potrebujemo tudi namestitveni DVD oziroma datoteko *.ISO za OS X.

Mac OS X 10.12 Sierra zadovoljivo deluje na skoraj poljubni pecejevski osnovi z novejšim Intelovim procesorjem. Opozoriti velja, da utegnemo imeti težave predvsem pri starejših procesorjih, saj OS X preverja ID procesorjev.

Bo posnemanje še potrebno?

Vprašanje, kateri operacijski sistem deluje na kateri strojni osnovi, se vedno bolj marginalizira. Trenutno sta najbolj priljubljeni Intelova in ARMova strojna osnova. Prva je namenjena splošnim računalnikom, druga pa mobilnim telefonom in tablicam. Aplikacije za mobilne telefone in tablice razvijamo na pecejih. Posnemovalnik je tako kar razvojno okolje za PC.

Namizje TOS 1.62 na Atariju STE s 4 MB RAMa (Steem.SSE) 

Z manjšanjem števila arhitektur in s selitvijo programske opreme na univerzalno strojno arhitekturo se bodo potrebe po posnemovalnikih manjšale, a nostalgija po preteklih računalniških osnovah bo ostala, z njo pa tudi posnemovalniki. Že v nekaj letih lahko pričakujemo kakovostnejše posnemovalnike tudi za Applove Mace.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji