Objavljeno: 29.6.2021 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2021

Prvi test Windows 11 – malo naprej in malo v preteklost

Nova velika različica okolja Windows? To se ne dogaja ravno pogosto, ne nazadnje je Microsoft Windows 10 predstavil že davnega leta 2015. Kaj lahko torej pričakujemo od nove generacije okolja, ki ga danes uporablja velika večina uporabnikov osebnih računalnikov na svetu? Sodeč po videnem, spet evolucija, zagotovo ne revolucija. Toda ali je to dobro ali slabo, si res želimo revolucije?

Windows 11 prinaša svežo podobo, ki ponuja začetno stran in tipko Start na sredini zaslona.

Le nekaj dni pred najavljenim dogodkom, na katerem naj bi Microsoft spregovoril o prihodnosti Oken, je na splet pricurljala kar kompletna diskovna slika operacijskega sistema Windows 11, build 21996. Datumi razkrivajo, je bila zgrajena 30. maja 2021. Čeprav to nikjer ne piše, sodimo, da gre za eno od delovnih različic ali pa predoglednih (preview) različic operacijskega sistema. Že takoj na začetku bomo zato zapisali, da bo imela končna različica okolja Windows 11 najbrž tudi druge zanimive lastnosti, ki v preizkušeni različici niso vidne, prisotne ali znane.

Če se malo pošalimo, je videti, kot da je nastanek okolja Windows 11 narekoval marketinški oddelek Microsofta. No, zagotovo pa je imel veliko besedo oddelek za uporabniško izkušnjo, saj je večina novosti kozmetične narave in s ciljem poenostaviti pa tudi osvežiti uporabniško izkušnjo.

Vpadljivo opazna je že začetna stran Oken, kjer so ikone vključno s startno tipko prenovljene in centrirane glede na širino zaslona. Tudi ko kliknemo na startno tipko, se pred nami odpre prenovljeno okno z ikonami priljubljenih programov in s seznamom nazadnje uporabljenih programov in dokumentov. Marsikdo bo pri tem takoj opazil podobnost z uporabniško izkušnjo, ki je že vrsto let del Applovega operacijskega sistema macOS.

Menda pa je navdih iz projekta Windows 10X, s katerim je Microsoft želel narediti posebno različico operacijskega sistema za naprave z dvema zaslonoma (tablice/telefone), a so ga letos spomladi uradno ukinili. Nekateri menijo, da ni tako in da je Microsoft preprosto ime Windows 10X nadomestil z Windows 11 in ga namenil vsem tipom uporabnikov in naprav. Kdo bi vedel, itak je za večino vseeno.

Natančnejši pogled razkrije, da so se razvijalci uporabniškega vmesnika dotaknili skoraj vseh elementov zaslona. Ob privzeti barvni shemi in s sliko na ozadju pa celota res deluje sveže in pomlajeno. V avtomobilski pa še kateri drugi industriji temu pravijo facelift. Del te grafične prenove je nova oblika oken. Ta so zdaj zaobljena, s čimer delujejo bolj elegantno, spet na moč podobno kot pri MacOS.

V Windows 11 je Microsoft očitno dokončno opustil ploščice (tiles) in se vrnili k manjšim in elegantnejšim ikonam, ki ponazarjajo programe. Nekaj, kar zagotovo pomeni korak v preteklost, kar samo po sebi ni nič narobe. Iz preteklosti so se vrnili tudi gradniki (widgets), ki na zaslonu prikažejo različne povzetke najkoristnejših informacij: vremensko napoved, zadnjo novico, zasedenost diska in podobno.

Verjetno se Microsoftovi razvijalci v tem vnovičnem poskusu zgledujejo po podobnih grafičnih elementih, ki jih srečamo v najnovejših različicah mobilnih operacijskih sistemov iOS in Android. Kdo ve, morda pa bomo Okna spet srečali na kakšni novih generaciji mobilnih naprav. Skušnjava za uspeh na mobilnem področju je za Microsoft najbrž še vedno prisotna in (pre)velika.

Iz preteklosti so se vrnili tudi gradniki (widgets), ki na zaslonu prikazujejo različne povzetke najbolj koristnih informacij.

Še en dokaz, da Windows 11 spet meri na mobilno področje, so izboljšave pri delu z zasloni na dotik in s pisalnimi peresi. Predvsem so povečali število gest z več prsti, ki omogočajo hiter preklop med programi, minimiziranje in ponovno odpiranje oken ter preklop med njimi. Tudi tu vidimo podobnosti z načinom dela pri drugih opcijskih sistemih za mobilne naprave.

Kot že rečeno, se ob pritisku na meni start prikažejo ikone najbolj priljubljenih programov. To seveda lahko nastavljamo, z enim klikom na tipko pa pridemo tudi do klasičnega seznama programov kot v Windows 10. Tu je morda zanimivo, da preizkušena različica (build 21966) privzeto ponuja ikone konkurence, ki jo doslej nismo srečali: Netflix, Facebook Messenger, Twitter. Mar se obetajo novi dogovori, o katerih še nič ne vemo? Kdor pozna zgodovino Microsoftovega nasprotovanja vključevanju tekmecev, bo zagotovo opazil kar precejšnjo spremembo politike.

Kar nekaj sprememb lahko opazimo pri orodju za nastavitve okolja. Organizacija in videz sta za zdaj sicer enaka kot v Windows 10 (ni pa rečeno, da bo tako v končni različici), so pa nove številne nastavitve, ki jih doslej nismo poznali. Med drugim lahko s spremembo barvne sheme (denimo temni režim, dark mode) in postavitvijo začetnega menija na levo stran poustvarimo doslej znani videz začetnega zaslona v Windows 10.

Razporejanje oken po zaslonu je zdaj enostavnejše, če se z miško dlje časa zadržimo na tipki za povečanje okna.

O hitrosti novega okolja Windows 11 ne bi radi kaj dosti razpravljali, tudi zato, ker smo jo testirali v virtualnem okolju. Toda celo tu je opazno, da se je Microsoft močno potrudil pri animacijah oken, denimo povečevanju, zmanjševanju, premikanju. Vse deluje hitreje, bolj mehko. Osebno se mi zdi zelo lepo, da so precej izboljšali mehanizem, s katerim posamezno okno samodejno razširimo ali »pripnemo« na izbrani kot zaslona. Doslej smo to morali početi s potegom okna čez (izbrani) rob zaslona, paziti pa smo morali, kje, saj je bilo od tega odvisno, ali se je okno dalo na polovico ali četrtino. Windows 11 zdaj predlog razporeditve pokaže kot grafični meni, če se z miško zadržimo daljši čas na tipki za maksimiranje okna. Uporabno, zlasti če uporabljamo velike zaslone ali celo več njih.

Microsoft je močno predelal in poenostavil namestitveno proceduro (setup). Poleg prijetnejše grafične predloge je opazno manj zaslonov z vprašanji, ta pa so tudi bolj nazorna, da bodo manj izkušeni manj zmedeni. Izstopa možnost določitve profila oziroma namena uporabe računalnika. Izbiramo lahko med nastavitvami za igre, pisarniško delo, kreativno delo (video, zvok) in druge profile, skladno s tem pa bo namestitvena procedura nastavila tudi parametre operacijskega sistema. V preteklosti je bilo treba za največji izkoristek krepko poseči pod pokrov operacijskega sistema. Videti je, da bo to zdaj preprosteje.

Namestitev sistema je zdaj enostavnejša in omogoča določitve profila oziroma namena uporabe računalnika.

Če bi morali soditi zgolj iz videnega v tej preizkusni različici, brez navodil, namigov ali vsaj uradnega seznama novosti, je Windows 11 resnično predvsem kozmetična prenova, ki si je prislužila novo številko. Prav tako bi jo lahko imenovali Windows 10 Build , kar najbrž ni daleč od resnice. Nobene revolucije torej, prej spogledovanje s tekmeci in z lastno preteklostjo. Nekakšen kompromis med željami marketinga (dajmo že ven novo številko verzije!) in obstoječim naborom uporabnikov. Kajti bodimo iskreni: na vsakega uporabnika, ki bi si želel še več, še bolj sveže, najdemo danes lahko dva ali tri, ki bodo prej dejali: »O, ne, že spet nova verzija.« Windowsi ostajajo torej vsaj za zdaj vpeti v klešče obstoječih uporabnikov, združljivosti (s programi) in želje, da bi z eno različico zadovoljili vse.

Resnici na ljubo, Microsoftu gre za zdaj še vedno nadvse dobro, zato nekih radikalnih potez pravzaprav nismo niti pričakovali. Toda dejstvo je, da je operacijski sistem Windows po vseh merilih zdaj že star izdelek. Koncipiran na temeljih in arhitekturi iz računalniške davnine. Verjamemo, da je danes mogoče narediti drugače in celo bolje. Tako pa je prevladala modrost v stilu: »Kar ni pokvarjeno, tega ni treba popravljati.« (Ain’t broken, don’t fix it.)

Windows 11

prihajajoča nadgradnja Windows

Kje: www.microsoft.com

Za: Nekaj zanimivih sprememb uporabniškega vmesnika.

Proti: Zaenkrat nobenih prelomnih novosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji