Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, projektor

Projicirajmo poslovno

Izbor poslovnega projektorja se ob poplavi različnih modelov zdi kot igranje igre na srečo. A tudi v svetu igralništva se tisti bolje podkovani z znanjem znajdejo bistveno bolje od laikov, ki se zanašajo zgolj na srečo. Prav zato smo pripravili hiter pregled lastnosti, ki jih velja preučiti, ko kupujete poslovni projektor. Oboroženi z znanjem, namreč ne morete izbrati slabega projektorja.

Izbor ustreznega poslovnega projektorja je precej lažji, kot je videti na prvi pogled. Čeprav na trgu izbiramo med več deset različnimi modeli, se moramo pred nakupom posvetiti le nekaj ključnim dejavnikom, ki našo izbiro močno zožijo. Ko bomo tako ločili zrna od plev, nam bodo ostali le še dobri modeli.

Kakšno ločljivost potrebujem?

V svetu projektorjev je ločljivost eden ključnih podatkov pri izbiranju projektorja, vendar ima bistveno večjo težo pri postavljanju sistemov hišnega kina kot pri poslovni rabi. Ločljivost projektorja lahko opredelimo kot število pik, ki sestavljajo sliko, in je tipično sestavljena iz zmnožka dveh števil, npr. 1024 × 768. Pri tem prvo število predstavlja število pik na vodoravni osi, drugo pa na navpični. Ločljivost torej označuje število podrobnosti, ki jih projektor lahko prikaže. Projektorji z visokimi ločljivostmi imajo manjše pike, ki so manj vidne na platnu, a bomo za višjo ločljivost odšteli tudi občutno več denarja.

Projektorji so kos najrazličnejšim ločljivostim, a le ena je t. i. naravna ločljivost, pri kateri projektor deluje optimalno. Pri tej ločljivosti se namreč projektor odlikuje z izjemno ostro sliko, pri manjših ločljivostih je slika razumljivo slabša, pri višjih pa žal večinoma prav tako. Projektorji namreč vsebino, ki je v višji ločljivosti od njihove, obdelajo in prilagodijo, pri tem pa uporabljajo različne tehnologije stiskanja, ki pri svojem delu odreže cel kup podatkov. To pri prikazu večjih pisav ni moteče, pri manjših pisavah (recimo, da želite prikazati Excelovo tabelo ali Wordove pisave, visoke od 9 do 12) pa silno neprijetno. Projektor bo še vedno prikazal berljivo pisavo, a bo neostra in neredko tudi raztresena, to pa bo gledalce seveda motilo. Če torej pogosto prikazujete različne podrobne tabele (finančni podatki), drobno besedilo ali inženirske risbe, raje posezite po projektorju z visoko ločljivostjo.

Če boste s projektorjem večinoma prikazovali klasične predstavitve, grafe, tabele in podobne dokumente, potem posezite po projektorju z ločljivostjo XGA (manj zahtevni bodo brez težav shajali tudi s SVGA). Višje ločljivosti namreč spremlja precej "težja" nalepka s ceno, zato se jim, če jih ne potrebujete nujno, zlahka odpoveste. O projektorjih ločljivosti (W)SXGA in boljših velja razmisliti, če bo večina vaših vsebin opremljena z natančnimi inženirskimi risbami, digitalnimi fotografijami z veliko podrobnostmi ...

Za kar najboljšo sliko velja projektor oskrbovati z vsebino v njegovi naravni ločljivosti. To danes ni več težava, saj na osebnih in prenosnih računalnikih lahko preprosto nastavimo ustrezno ločljivost. Tudi če tega ne storimo, bo projektor sam prilagodil (povečal ali pomanjšal) ločljivost svojim zmogljivostim, vendar se lahko pri tem tudi zmanjša kakovost same slike (zrnavost, mehka slika); včasih, čeprav redko, se celo izboljša (če mu dostavljamo vir v višji ločljivosti) - odvisno od posameznega projektorja in vanj vgrajenih elektronskih pomagal. Poslovni projektorji namreč ne potrebujejo zmogljivih čipov za izredno natančen prikaz barvnih odtenkov, s katerimi so, denimo, opremljeni modeli za hišni kino, zato so tudi cenejši.

Svetilnost lahko skoraj enačimo z zmogljivostmi

Svetilnost projektorja, ki jo merimo v ANSI lumnih, krajše lumnih, določa njegovo sposobnost prikaza slike v svetlih prostorih. Čim višja bo svetilnost, tem dražji bo projektor. Čeprav med laično javnostjo velja, da so projektorji z višjo svetilnostjo vedno boljši in primernejši za posamezno nalogo, še zdaleč ni tako. Osnovnega pravila, ki bi nam omogočilo enostavno izbiranje po številkah, v tem primeru ni. Poiskati moramo namreč projektor, ki v okolju, v katero ga nameravamo postaviti, ne bo prikazoval ne presvetle ne pretemne slike.

Pri izbiranju svetilnosti projektorja moramo upoštevati več dejavnikov. Eden takih je povprečno število ljudi v sobi - če je v sobi večje število ljudi, je treba projicirano sliko povečati, da jo lahko vsi udobno vidijo. Za kakovosten prikaz večjih diagonal pa potrebujemo visoko svetilnost. Seveda so za povprečne sejne sobe, v katerih potekajo predstavitve in sestanki, dovolj že osnovni modeli, če le ne gre za izjemno svetle prostore.

In že smo pri svetlosti prostorov. Temna soba bo vedno postregla z najboljšo sliko, ne glede na to, kakšno svetilnost premore projektor. Seveda pa večina poslovnih sestankov poteka v vsaj delno osvetljenih prostorih, saj si udeleženci zapisujejo stvari, pomemben pa je tudi njihov medsebojni očesni stik. Projektor z dobro svetilnostjo bomo torej potrebovali v prostorih, kjer luči ni mogoče ugasniti, zastreti oken oziroma popolnoma zatemniti prostora. Če bomo v temen prostor postavili projektor z zelo visoko svetilnostjo, bomo občinstvu zelo verjetno povzročili glavobol, saj bo slika enostavno presvetla in naporna za gledanje.

Izbor ustrezne svetilnosti projektorja je odvisen od projekcijskega platna, ki ga bomo uporabljali, saj pomembno vpliva na kakovost prikazane slike. Večina sodobnih projekcijskih platen ponuja zadosten odboj svetlobe, zato tudi svetilnostno razmeroma šibek projektor ob ustreznih nastavitvah postreže z dobro sliko. Uporaba projekcijskega platna je zato močno priporočljiva, če ne kar nujna. Če nameravate projektor uporabljati v različnih okoljih (npr. ste trgovski potnik) in platno ni vedno na voljo, velja poseči po projektorju z višjo svetilnostjo, saj stene ne veljajo za posebej dobre odsevnike svetlobe.

Razmisliti moramo še o namenu uporabe projektorja. Če bomo projektor uporabljali predvsem kot pripomoček za izobraževanja in skupinsko delo, potrebujemo večjo svetilnost, saj narava dela zahteva svetlejšo sobo zaradi samega poteka komunikacije. Klasične predstavitve, ki uporabljajo grafe, fotografije, pa tudi video posnetke, se navadno odvijajo v temnejših razmerah, zato je lahko moč žarnice projektorja manjša. Če bomo projektor uporabljali za več različnih namenov, moramo pri izbiri upoštevati našo najzahtevnejšo možnost.

Tipične ločljivosti poslovnih projektorjev

Pri izbiri ločljivosti poslovnega projektorja imamo veliko izbiro samo na papirju, v praksi pa se izkaže, da okoli tri četrtine poslovnih projektorjev ponuja ločljivost XGA. Izjeme so najdražji modeli z visokimi ločljivostmi ter ultraprenosni ter v zadnjem času odkriti žepni projektorji, ki zaradi svojih fizičnih omejitev prikazujejo manjše ločljivosti.

SVGA, 800 × 600 pik

Projektorji z ločljivostjo SVGA predstavljajo vstopni razred poslovnih projektorjev in so na voljo po zelo ugodnih cenah. Kljub temu so še vedno lahko povsem korektna izbira, če jih nameravamo uporabljati v manjših sobah in za prikazovanje vsebin z nizko stopnjo podrobnosti.

XGA, 1024 × 768 pik

Projektorji z ločljivostjo XGA so v poslovnem segmentu daleč najbolj razširjeni in medtem ko so njihovi bratranci, namenjeni uporabi v sistemih hišnega kina, že preskočili na polno visoko ločljivost, nič ne kaže, da bi osnovni poslovni modeli pogrešali višje ločljivosti.

WXGA, 1280 × 800 pik

Ločljivost WXGA, ki se počasi ponuja v poslovnem svetu, je širokokotna različica ločljivosti XGA. Razmerje stranic pri ločljivosti WXGA je 16 : 9, a ker je le malo dokumentov v takem formatu, je jasno, da XGA z razmerjem 4 : 3 bolj ustreza zahtevam poslovnega segmenta.

SXGA, 1280 × 1024 pik

Projektorji z ločljivostjo SXGA so včasih veljali za višji razred, s prihodom višjih ločljivosti pa so skorajda izginili s trga.

SXGA+, 1400 × 1050 pik

Enako kot za ločljivost SXGA lahko zapišemo tudi za njeno širokokotno različico z oznako +. Danes v ponudbi skorajda ne bomo našli projektorja s to ločljivostjo.

UXGA, 1600 × 1200 pik

Ločljivost UXGA še danes velja za eno najvišjih v svetu poslovnih projektorjev, uporabljajo pa jo projektorji, ki so namenjeni zahtevnim predstavitvam, saj so zmožni prikazati veliko količino podrobnosti. Uporabljajo se za prikaz inženirskih risb, delovanja programja CAD/CAM ...

WUXGA, 1920 × 1200 (1080) pik

Zgornjo mejo ločljivosti v današnjih poslovnih projektorjih predstavlja polna visoka ločljivost, t. i. Full HD (1080p). Zaenkrat je na trgu še razmeroma malo projektorjev s to ločljivostjo, a je pričakovati, da se bodo z nižanjem cen tehnologije počasi vsi poslovni projektorji preselili v višje ločljivosti, čeprav jih, roko na srce, za prikaz poslovnih predstavitev zvečine pravzaprav ne potrebujejo.

Grobo lahko namembnost in uporabo projektorjev z različnimi svetilnostmi razdelimo takole:

Manj kot 1500 lumnov

Ti projektorji danes veljajo za najpreprostejše in najcenejše. To seveda še zdaleč ne pomeni, da so slabi ali manj primerni, celo nasprotno - v temnih prostorih znajo biti celo najboljša izbira. Vendar je to hkrati tudi njihova največja omejitev, saj bodo za prikaz lepe slike potrebovali vsaj delno zatemnjen prostor, vdor dnevne svetlobe pa bi povzročil precej sprano sliko.

Od 1500 do 2500 lumnov

Projektorji v tem rangu svetilnosti so zelo razširjeni, saj veljajo za zelo univerzalne naprave. Primerni so za večino sejnih sob in učilnic, pri svojem delu pa zahtevajo le malce temnejše svetlobne razmere, popolna zatemnitev prostora pa ni potrebna.

Od 2500 do 4000 lumnov

Preskok v razred više se pozna že pri ceni naprav. Visoka svetilnost projektorja lažje kljubuje dnevni svetlobi, zato ga lahko namestimo tudi v večje prostore, kjer bo postregel z večjo sliko za večje število udeležencev.

4000 in več lumnov

Ultrasvetli projektorji so namenjeni najzahtevnejšim in največjim okoljem, saj njihove svetilnosti lahko dosegajo in presegajo 12000 lumnov. Temu primerne so tudi cene projektorjev, a ker se uporabljajo predvsem v velikih konferenčnih dvoranah, avditorijih, cerkvah, koncertnih dvoranah, nočnih klubih itd., naložbo vanje upravičuje veliko število ljudi, katerim postrežejo z zelo velikimi diagonalami prikazane slike.

Pazite na enotnost osvetlitve

Zelo pomemben podatek je tudi enotnost osvetlitve (ang. uniformity). Kakovost slike namreč določa več dejavnikov, ne le ločljivost, svetilnost in kontrast. Enotnost osvetlitve je prav tako zelo pomembna, predstavlja pa odstotek svetilnosti, ki se prenaša od kota do kota in od roba do roba slike. Čim višji je odstotek, tem bolj natančen je prikaz slike čez celotno projicirano površino. Za čim boljšo sliko izbirajte med modeli, ki premorejo stopnjo enotnosti 85 odstotkov ali več.

Naštete tehnične lastnosti so tiste, ki v grobem skrčijo izbor poslovnega projektorja za posamezne potrebe na okoli 10 primerkov. O favoritih pa nato odločajo podrobnosti, nekatere med njimi so za uporabnika bolj, druge pa manj primerne. Če kateri izmed v nadaljevanju naštetih lastnosti pripisujete še posebej velik pomen, se velja v njeno primerjavo med posameznimi modeli temeljito poglobiti.

Možnost povečave

Leča projektorja omogoča tudi povečavo slike, optični zum pa med posameznimi modeli lahko zelo variira. Predvsem prenosni projektorji so v tem elementu nekoliko bolj omejeni. Projektor z možnostjo povečave 1,2 : 1 tako omogoča 20-odstotno povečanje slike, model z 2,0 : 1 pa 100-odstotno povečanje. Različne velikosti slike lahko dosežete tudi s premikanjem projektorja in večanjem/manjšanjem razdalje do platna, vendar ker gre pri večini poslovnih projektorjev za fiksne namestitve, lahko možnost povečave pride še kako prav.

Trapezni popravek slike in premik leče

Včasih prostorske omejitve onemogočajo postavitev projektorja pravokotno na projicirno površino. Nekateri modeli že omogočajo premik leče (v vse smeri), ki to nevšečnost elegantno odpravlja, lahko pa so opremljeni tudi z možnostjo trapeznega popravka slike. Namreč, če sliko projiciramo pod nepravim kotom, dobimo namesto pravokotne površine trapez, ki ga boljši modeli znajo odpraviti. Pri tem velja omeniti, da praktično vsako projiciranje pod kotom terja davek v obliki nekoliko manjše ostrine ter prikazanih podrobnosti projicirane slike.

Kontrast

Kontrastno razmerje je določeno na podlagi najsvetlejših in najtemnejših delov slike. Poslovni projektorji zmorejo visoke kontraste (2000 : 1 in večje), saj ti pridejo prav pri ogledu fotografij ali video posnetkov. Za prikaz dokumentov, grafov in tabel, skratka računalniških vsebin, pa zadostujejo že krepko manjše vrednosti (recimo 500 : 1), zato je temu kos prav vsak sodoben poslovni projektor.

Opremljenost z vmesniki in priključki

Zaradi razmeroma velikih mer so projektorji nedvomno ena izmed naprav z največjim številom različnih priključkov. V poslovnih okoljih so njihovi najpogostejši pajdaši prav namizni ali prenosni računalniki, katerih grafične kartice premorejo izhode VGA, DVI in/ali HDMI, s temi (in številnimi drugimi) pa so opremljeni tudi sodobni projektorji. Boljši modeli premorejo tudi večje število posameznih priključkov, zato lahko nanje hkrati priklopimo večje število naprav in tako preprosto preklapljamo med različnimi viri slike.

Stroški lastništva

Pri poslovnih projektorjih so zelo pomembni tudi skupni stroški lastništva naprave v daljšem obdobju, v katere so všteti nabavni in namestitveni stroški, vzdrževalni posegi (menjava vse prej kot poceni žarnic), le redko pa ti izračuni upoštevajo tudi porabo energije, ki sicer ni ravno zanemarljiv strošek (povprečen poslovni projektor ima porabo med 350 in 500 W, zmogljivejši modeli seveda še občutno več). Posamezni izdelovalci se zelo razlikujejo tudi glede jamstva, to je sicer skoraj vedno večletno, a tudi med dvema in petimi leti so velike razlike. Pohvalno pa je to, da vse več izdelovalcev daje tudi večletno garancijo na barve, torej kakovost prikazane slike.

Pomoč strokovnjakov

Laični pristop pri nakupovanju sodobne projekcijske opreme lahko povzroči več škode kot koristi. Ker je nakup projektorja večinoma fiksna in enkratna investicija, se pri tem velja obrniti na strokovnjaka. Ta si po navadi prostor ogleda in se s stranko pogovori o željah in dejanskih možnostih ter poišče najbolj optimalno rešitev. Resda bo zato na računu izpisana postavka za kakšno svetovalno uro, a bo ta znesek krepko manjši od morebitnih napak, zadovoljstvo ob rabi pa zagotovoljeno. V ponudbo specializiranih ponudnikov večkrat ne sodi le montaža, temveč tudi strokovno uvajanje uporabnikov za delo z novo opremo, kjer se uporabniki naučijo optimalne rabe in vzdrževanja projektorja.

+

Uporabni tudi doma

Tale informacija bi lahko sodila v rubriko "Ali ste vedeli?". Veliko poslovnih projektorjev namreč projicira zelo lepo in čisto video sliko, zato jih lahko brez sramu uporabimo tudi za hišni kino. Seveda jim za razliko od namenskih video projektorjev manjka cel kup elektronike za lepšanje videa, vendar se ob dobrem viru izkažejo z zelo dobrim prikazom video posnetkov. Če seveda imate možnost odnesti projektor iz službe tudi domov.

Zlati monitor

V razredu prenosnih poslovnih projektorjev smo zaradi majhne teže in kompaktnosti, dobre zmogljivosti in seveda dokaj ugodne cene za zmagovalca izbrali Optomo EP7155i. Najbližji konkurent je zopet bil Casiov predstavnik XJ-SC210 z močno optično povečavo, vendar slabšim svetlobnim tokom.

V razredu osnovnih poslovnih projektorjev smo izbrali Epsonov projektor EB-X6, ki se lahko pohvali z zelo ugodno ceno, dobro zmogljivostjo in prenosom slike prek povezave USB. Za tiste, ki bi radi uporabljali povezavo DVI, pa bo prava izbira ugodna Optoma DX609v

Zaradi širokega razpona srednjega poslovnega razreda smo za zmagovalca izbrali Optomo EP782, ki ponuja zelo zmogljiv in bogato opremljen projektor. Če pa zelo močna osvetlitev ni tako pomembna, priporočamo Toshibo TLP-X200, ki se lahko pohvali z dobro opremo in tihim delovanjem.

Brezžično do kabla

Uporaba brezžične povezave WLAN za prenos slike na projektor resda ni optimalna, a ima več prednosti kot slabosti. Zaradi omejitve hitrosti prenosa podatkov smo omejeni pri predvajanju videa, vendar to pomanjkljivost premaga dejstvo, da se lahko s projektorjem povežemo brez kakršnekoli zmešnjave s kabli, iskanjem pretvornikov in seveda brez motenj, ki lahko nastanejo pri daljših kablih. Priznamo pa, da je pri nekaterih projektorjih (predvsem zaradi nerodne programske opreme) možnost, da uporabnik kaj hitro izgubi živce z vzpostavitvijo brezžične povezave.

Kaj pa če projektor že imamo in smo si brezžičnost zaželeli naknadno? Infocusov LiteShow II je vmesnik, ki sliko, poslan prek povezave WLAN, posreduje naprej projektorju prek kabla VGA. Ker včasih med projiciranjem potrebujemo tudi povezavo v splet, je na pretvornik možno priklopiti omrežni kabel.

Uporaba sistema je razmeroma preprosta. Takoj ob vklopu vmesnika se nam na projektorju izpišejo navodila, kako vzpostaviti povezavo. Po izbiri vmesnika na seznamu brezžičnih povezav s spletnim brskalnikom odpremo naslov, kjer si lahko namestimo ustrezno programsko opremo ali pa vstavimo priloženi CD. Uporabniški vmesnik je sila preprost in ponuja le najnujnejše nastavitve. Tako lahko izbiramo med hitrostjo prenosa slik (5, 10 ali 15 slik na sekundo). Celoten sistem deluje zelo dobro, za prenos videa pa žal ni najprimernejši. Če bi to kljub vsemu želeli, pa lahko program samodejno zniža ločljivost in predvajanje videa poteka razmeroma gladko. Največja ločljivost, ki jo premore pretvornik, je 1280 × 800 pik.

Kljub temu da je pretvornik izdelalo podjetje InFocus, ga lahko uporabljamo s katerimkoli projektorjem. Rahlo prednost pa imajo seveda InFocusovi projektorji, saj imajo nekateri že pripravljeno napajanje za pretvornik LiteShow II.

Cena? 216 evrov.

Prenosni poslovni projektorji

Casio XJ-SC210

Projektorji Casio-vi so znani predvsem po svojih izredno zanimivih merah. So silno tanki in zato primerni za transport v torbi skupaj s prenosnikom. Višina osnovnih modelov je borih 43 milimetrov. Podoben projektor smo imeli na preizkusu že lani. Šlo je za rahlo naprednejši model SC215, ki se po specifikacijah praktično ne razlikuje od tokratnega SC210. Moč žarnice ostaja enaka in njen svetlobni tok je precejšnjih 2500 lumnov, prav tako bomo našli elektronsko nastavljivo povečavo in ostrino. Edina razlika med modeloma je ta, da je SC210 ostal brez vhoda USB, ki pri modelu SC215 omogoča priklop pomnilniških enot USB za pregled fotografij.

Kljub majhni višini in dokaj kompaktnemu ohišju je kakovost slike presenetljivo dobra. Edina slabost stisnjenega ohišja je nekoliko slabše hlajenje s posledično bolj hrupnimi ventilatorji. Kljub majhni leči se projektor lahko pohvali z zelo ostro sliko in velikansko optično povečavo. Večina konkurenčnih projektorjev ponuja optično povečavo do 1,2×, pri Casio pa ponujajo kar 2,0× povečavo. Vsekakor lastnost, ki doda k fleksibilnosti rabe.

Z naborom vhodov so bili tudi tokrat skopi, saj je na voljo zgolj VGA in kompozitni vhod. Seveda pa lahko vhod VGA z ustreznim kablom uporabimo tudi kot komponentni vhod.

Posebnosti projektorja posledično pomenijo tudi nekoliko višjo ceno kot pri konkurentih. Ta pa je kljub vsemu precej bolj ugodna kot pri rahlo naprednejšem modelu XJ-SC215, ki smo ga preizkusili že lani.

Casio XJ-SC210

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2500 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 2000 ur.

Cena: 1668 EUR.

Za: Mere, kakovost in mere slike.

Proti: Življenjska doba žarnice.

InFocus IN1100

Podjetje InFocus ima v razredu prenosnih projektorjev dva modela, ki se rahlo razlikujeta po moči in ločljivosti. Model IN1100 ima ločljivost 1024 × 768 pik ter svetlobni tok 2100 lumnov, drugi model, ki ga žal nismo imeli na preizkusu, pa ima nekoliko višjo ločljivost 1280 × 800 pik in svetlobni tok 2300 lumnov. Projektor je razmeroma kompakten in silno lahek (1,25 kg). Seveda je zaradi kompaktnosti tudi nekoliko glasnejši, a to lahko pri projektorjih takega malega formata tudi pričakujemo. Testirani model je prijetno presenetil tudi z razmeroma dobro kakovostjo slike. Na voljo je več barvnih profilov in barve so dokaj pravilne. Nastavljamo lahko količino bele barve, če pa želimo povsem naravne barve, nam slika nekoliko potemni zaradi ne preveč močne žarnice. Zaradi ne preveč dobre optične povečave smo nekoliko omejeni pri postavitvi, kljub temu pa je slika zadovoljivo ostra in enakomerno osvetljena. Od priključkov bomo na projektorju našli analogni vhod VGA, S-video in kompozitni vhod, kot novost pa je InFocus v projektorje uvedel tudi povezavo USB, vendar ne za upravljanje računalniške miške, temveč za prenos slike. Podobno ponujajo tudi nekateri Epsonovi projektorji. Računalnik pri tem preprosto povežemo s kablom USB, programska oprema za namestitev pa je na samem projektorju. Ko program namestimo, se samodejno vzpostavi povezava s projektorjem. Hitrost prenosa slike je zelo dobra in težko rečemo, da je povezan prek USBja in ne prek klasičnih povezav. Kot dodatek pa lahko s priloženo programsko opremo tudi povsem upravljamo projektor, kot bi v rokah držali daljinski upravljalnik.

InFocus IN1100

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2100 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur. ur.

Cena: 1320 EUR.

Za: Kakovost slike, povezava USB.

Proti: Glasno delovanje, optična povečava.

Optoma EP7155i

Lani smo imeli na preizkusu Optominega malčka EX330, tokrat pa smo imeli priložnost preizkusiti rahlo večji, vendar precej zmogljivejši model EP7155i. Od projektorja tako majhnih mer in teže (1,4 kg) ne moremo pričakovati enakih zmogljivosti, kot jih vidimo pri precej večjih projektorjih. Pa vendar so se pri Optomi odločili, da vanj kljub vsemu vgradijo silno močno žarnico, ki premore svetlobni tok 3000 lumnov. Seveda takšna številka kar kliče po preizkusu. Izmerili smo, da navedena številka ne odstopa bistveno od realnega stanja. Vendar moramo poudariti, da višje vrednosti dosežemo le pri določenih barvnih načinih, ki omogočajo zelo svetlo in barvno nepravilno sliko. K sreči je na voljo več barvnih načinov, količino bele pa lahko še dodatno znižamo. S tem seveda nekoliko znižamo svetlost projicirane slike, vendar ta odstopanja glede na naše meritve niso drastična, poštevaje zmogljivost projektorja. Kakovost projicirane slike je tako precej boljša od predhodnika EX330, nekoliko slabša je le optična povečava, saj bomo za veliko sliko na platnu potrebovali kar nekoliko večjo razdaljo od platna. Ker gre le za nekoliko naprednejši projektor, je temu primerno pričakovati poleg vhoda VGA tudi vhod HDMI, na voljo pa so še S-video, kompozitni in avdio vhod. Žarnica ima zaradi svoje moči nekoliko krajšo življenjsko dobo kot model EX330, ki je pri obratovanju pri polni moči zgolj 2000 ur. Seveda je tako močno žarnico treba tudi močneje hladiti. To pa pomeni kar precej glasno delovanje, tudi v načinu z manjšo močjo.

Optoma EP7155i

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 3000 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 1176 EUR.

Za: Zmogljivost, vhod HDMI.

Proti: Glasno delovanje.

Optoma ES526

Preizkusili smo tudi najnovejši Optomin projektor ES526. Gre za prenosni projektor, ki zaradi nižje ločljivosti (800 × 600 pik) ni primeren za zahtevnejše uporabnike. To še ne pomeni, da ni niti omembe vreden. Čeprav gre za precej majhen projektor, se v njem skriva precej zmogljiva žarnica, ki zmore ustvariti kar do 2800 lumnov. Tudi kontrastno razmerje lepo sega iz povprečja, saj je kar 3000 : 1. Na voljo je tudi model z ločljivostjo 1024 × 768 pik in enakim svetlobnim tokom, vendar ga na žalost še nismo imeli možnosti preizkusiti.

Projektor Optoma ES526 se je presenetljivo dobro izkazal pri projiciranju slike v ločljivosti 1024 × 768 pik. Slika v tem primeru deluje rahlo "megleno", vendar ne izpušča posameznih pik, tako kot počnejo nekateri konkurenti. To se še posebej opazi pri projiciranju preglednic.

Kakovost slike je dobra, tudi barve so lepo pravilne, seveda pri ustrezno izbranem barvnem profilu, ki je namenjen projiciranju čim svetlejše slike. V tem načinu o barvni pravilnosti težko govorimo, tudi beli odtenki skoraj silijo rahlo na rumeno.

Nabor vhodov je razmeroma majhen, saj ponuja zgolj VGA, S-video in kompozitni vhod, prek vrat RS-232 pa lahko upravljamo tudi do več enakih projektorjev hkrati, seveda z ustreznim razdelilnikom.

Kljub majhnem ohišju in močni žarnici je projektor razmeroma tih in ne povzroča nadležnega hrupa, še posebej, če zmanjšamo jakost žarnice. To pride prav, kadar se projektor ne uporablja v slabo zatemnjenih prostorih, saj s tem življenjsko dobo žarnice podaljšamo na 4000 ur.

Optoma ES526

Tip: DLP.

Ločljivost: 800 × 600 pik.

Svetlobni tok: 2800 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 4000/3000 ur.

Cena: 552 EUR.

Za: Tiho delovanje, zmogljivost žarnice.

Proti: Brez digitalnega vhoda.

Toshiba TLP-X100

Toshibin TLP-X100 smo zaradi dokaj kompaktnih mer in razmeroma majhne teže uvrstili v razred prenosnih projektorjev. Izmed vseh projektorjev na tokratnem preizkusu je omenjeni model eden redkih, ki namesto DLP uporabljajo tehnologijo 3LCD. Podoben Toshibin projektor, zasnovan na tehnologiji DLP s primerljivimi tehničnimi zmogljivosti, je v razredu osnovnih poslovnih projektorjev. TLP-X100 ima navedeni svetlobni tok žarnice 2200 lumnov, kontrastno razmerje pa je po pričakovanjih precej nižje, le 600 : 1. Ohišje je dokaj kompaktno, kar pomeni nekaj težav pri hlajenju. Posledično je projektor pri polni moči precej hrupen, pri zmanjšanju moči pa se jakost hrupa opazno zmanjša. Navzven pade v oči nekoliko nenavadna postavitev "nogic", kar pomeni veliko težav pri nastavljanju projektorja, če podlaga ni ravna.

Za to, da postavitev vendarle ni tak hud problem, poskrbi zadostna optična povečava, ki tokrat omogoča projiciranje dovolj velike slike že s krajših razdalj. Ker je uporabljena tehnologija LCD, tokrat ni večjih težav z barvami, ne glede na to, kateri barvni profil izberemo. Pri dodeljevanju priključkov niso ravno pretiravali, na ohišju bomo našli po dva vhoda VGA, kompozitni, S-video in avdio vhod. Nekoliko nenavadno je, da v teh časih namesto dvojnega vhoda VGA ne uporabijo raje še enega hibridnega, na primer vhod DVI-I.

Toshiba TLP-X100

Tip: 3LCD.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2200 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 839 EUR.

Za: Kakovost slike, optična povečava.

Proti: Brez digitalnega vhoda.

Osnovni poslovni projektorji

Epson EB-X6

Epson v osnovnem poslovnem razredu ponuja tri projektorje, ki se med seboj razlikujejo zgolj po ločljivosti (od 800 × 600 pik do 1280 × 800 pik), preizkušeni model EB-X6 je na sredini, torej mu pripada ločljivost 1024 × 768 pik. Opremljen je z žarnico standardne moči, ki premore svetlobni tok 2200 lumnov. Kljub tehnologiji 3LCD je nazivno kontrastno razmerje precej visoko, 2000 : 1.

Ohišje projektorja ni med najmanjšimi, ima pa zanimivo izveden poklopec leče, ki obenem deluje tudi kot začasna zatemnitev slike (AV-mute). To seveda pri drugih projektorjih z navadnimi pokrovčki ni pametno početi. Projektor ponuja dobro optično povečavo, med konkurenti v svojem razredu pa je edini, ki lahko z razdalje dvanajstih metrov projicira sliko v velikosti deset metrov po diagonali. Kakovost projicirane slike je dobra, tudi barve so lepo pravilne. Opazili smo le rahle nepravilnosti pri poizkusnem projiciranju belega ozadja, saj se odtenki na določenih mestih rahlo razlikujejo od celote. Kljub vsemu je slika na vseh področjih enakomerno osvetljena.

Čeprav ima projektor nekoliko večje ohišje, pri polni moči ni ravno med tišjimi. Pri preklopu na varčni način pa se jakost hrupa občutno zniža, razlika v osvetljenosti slike pa je zanemarljiva. V varčnem načinu bomo tudi podaljšali življenjsko dobo žarnice na 4000 ur.

Epson EB-X6 po številu priključkov ne izstopa iz povprečja. Na voljo je zgolj VGA, S-video, kompozitni in video vhod, ne manjka pa povezava USB, ki ni namenjena zgolj za upravljanje projektorja, temveč za prenos slike. Namestitev povezave je preprosta, saj ne potrebujemo dodatnega CDja z gonilniki, saj so ti shranjeni na samem projektorju in se ob prvem priklopu samodejno namestijo.

Epson EB-X6

Tip: 3LCD.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2200 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 4000/3000 ur.

Cena: 750,53 EUR.

Za: Optična povečava, kakovost slike, povezava USB.

Proti: Brez vhoda HDMI ali DVI.

InFocus IN2102 in InFocus IN2106

Tokrat smo vzeli pod drobnogled InFocusova predstavnika osnovnega razreda IN2102 in IN2106. O vmesnem modelu IN2104 smo pisali že pri lanskem preizkusu. Gre za skoraj povsem enaka projektorja, ki se praktično razlikujeta zgolj po ločljivosti. Oba imata sicer vgrajeno enako močno žarnico, ki premore 2500 lumnov, vendar je razlika v ločljivosti kljub temu velika. Tako je model IN2102 z ločljivostjo 800 × 600 pik namenjen bolj nezahtevnim uporabnikom, dražji model IN2106 pa se ponaša z ločljivostjo 1280 × 800 pik, ki se večinoma uporablja tudi na prenosnih računalnikih.

Projektorja imata enako, dokaj veliko ohišje. Med delovanjem sta oba dokaj glasna, na žalost se tudi v varčnem načinu jakost hrupa ne zniža preveč. Kljub temu da gre za projektor osnovnega razreda, imata oba dobro kakovost projicirane slike z naravnimi barvami. Model IN2102 razmeroma lepo pretvori tudi sliko višjih ločljivosti (1024 × 768 pik). Rahlo pomanjkljivost obdelave slike smo opazili le pri modelu IN2106, ki v določenih okoliščinah slabo filtrira motnje v signalu, na primer motnje zaradi omrežne napetosti. Sprva smo mislili, da je za "migotanje" slike kriva nizka osveževalna frekvenca, vendar z višanjem te frekvence težave še vedno nismo mogli odpraviti. To je bil tudi edini projektor na preizkusu, ki je imel takšno težavo. Optična povečava je samo 1.1x, vendar je slika z nekoliko manjše razdalje dovolj velika. Nabor priključkov je malenkost nenavaden, saj bomo namesto enega digitalnega vhoda našli kar dva analogna vhoda VGA, zraven pa še S-video in kompozitni vhod.

InFocus IN2102

Tip: DLP.

Ločljivost: 800 × 600 pik.

Svetlobni tok: 2500 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 7088 EUR.

Za: Zmogljivost žarnice, kakovost slike.

Proti: Glasno delovanje.

InFocus IN2106

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 2500 Lm

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 1140 EUR.

Za: Ločljivost, kakovost slike.

Proti: Glasno delovanje, brez digitalnega vhoda.

Optoma DX609v

Optomin projektor DX609v bi lahko zaradi razmeroma majhnih mer in teže (2 kg) uvrstili v razred prenosnih projektorjev, vendar ima Optoma za ta razred svoje favorite, katerih opis sledi v nadaljevanju. DX609 je na voljo v dveh različicah, "v" in "i", pri katerih gre zgolj za razliko v moči žarnice. Opisani model DX609v ima tako žarnico, ki ponuja svetlobni tok 2000 lumnov in precej dobro kontrastno razmerje 2000 : 1. Ohišje opisanega modela je zelo podobno ohišjem drugih Optominih projektorjev, to pa glede na pretekle izkušnje pomeni tiho delovanje, čeprav je projektor dokaj majhen. Glede na današnje stalnice je svetlobni tok 2000 lumnov bolj ali manj minimum, vendar se kljub vsemu dobro obnese tudi v slabše zatemnjenih prostorih. Opaznejša razlika nastane le pri kakovosti projicirane slike. Če želimo svetlejšo sliko, lahko izberemo temu primeren barvni profil. Posledično to pomeni veliko bele barve in zelo slabo barvno razločljivost. V načinu, kjer bodo barve bolj ali manj pravilne, pa projektor precej izgubi na svetlosti. Vendar tudi v tem načinu barve še vedno niso tako "žive" kot pri nekoliko zmogljivejših projektorjih. Optična povečava je 1,1, za pokrivanje celotnega platna (180 cm) bomo potrebovali nekoliko večjo razdaljo od platna. Glede na to, da gre za povsem osnovni model, nas je presenetilo, da ima projektor poleg vhoda VGA in S-video še digitalni vhod DVI-I. Vse tri vhode je možno z dodatnimi kabli razširiti še v komponentni, kompozitni in HDMI vhod.

Optoma DX609v

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2000 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000.

Cena: 780 EUR.

Za: Tiho delovanje, vhod DVI.

Proti: Nizek svetlobni tok.

Toshiba TDP-XP1

Gre za najosnovnejši poslovni projektor v Toshibini ponudbi. TDP-XP je na voljo v dveh različicah, opisani TDP-XP1 je najšibkejši model. Razlika med modeloma je le v moči žarnice, TDP-XP1 je tako opremljen z žarnico, ki premore 2200 lumnov, TDP-XP2 pa ima rahlo močnejšo žarnico z nazivno vrednostjo 2500 lumnov. Kljub temu da ohišje ni preveč kompaktno, projektor med delovanjem ni najtišji, pri znižanju jakosti žarnice pa deluje skoraj enako glasno. Seveda moramo v tem primeru računati tudi na slabšo osvetlitev, če vzamemo še barvni profil, ki nam zagotavlja pravilne oz. naravne barve, pa bo slika še toliko bolj temna. Projicirana slika je sicer v normalni postavitvi lepo ostra in barve so v pravem barvnem profilu tudi zelo lepe, že na oko pa se lahko opazi neenakomerna osvetlitev. To napako smo opazili že pri predhodnih Toshibinih projektorjih, vendar jim je do danes očitno še ni uspelo odpraviti. Z meritvami smo ugotovili, da se zgornji levi in spodnji desni kot po osvetljenosti razlikujeta tudi do 500 luksov. Glede na to, da gre za prenosni projektor, bi pričakovali tudi nekoliko večjo optično povečavo. Vendar se je pri meritvah z iste razdalje z različnimi projektorji izkazalo, da ima Toshiba TDP-XP1 s te razdalje še najmanjšo širino slike od vseh. Od priključkov nam omenjeni model ponuja zgolj najosnovnejše; en VGA vhod, kompozitni, S-video in avdio vhod. Za nadzor nad projektorjem pa so na voljo še vrata RS-232, ki jih je možno s posebnim pretvornikom priklopiti tudi v omrežje.

Toshiba TDP-XP1

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2200 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 743 EUR.

Za: Cena.

Proti: Neenakomerno osvetljena slika, optična povečava.

Srednji poslovni projektorji

Epson EB-G5100

V Epsonovi ponudbi bomo poleg klasičnih poslovnih projektorjev našli tudi nekaj modelov, ki so namenjeni zahtevnejši rabi. Projektorji takšnega kova so v razredu G5000, ki trenutno ponuja štiri različice, mi pa smo si pobliže ogledali najosnovnejši model, EB-G5100. Ohišje projektorja je zelo lepo oblikovano, menujske tipke so premaknili na zadnjo stran, ki jo lahko s priloženim plastičnim pokrovom zakrijemo in s tem pokrijemo tudi cel šop kablov. Veliko ohišje ima tudi svoj namen, saj precej utiša hlajenje precej močne žarnice. Projektor med delovanjem sicer ni neslišen, vendar mu jakost šuma precej upade, če zmanjšamo moč žarnice.

Projektor je zasnovan na tehnologiji3LCD, žarnica pa premore svetlobni tok 4000 lumnov. Z meritvami smo ugotovili, da je odstopanje od prave vrednosti kar precejšnje. Posebna lastnost projektorja je tudi izredno dobra prilagodljivost. Glede na to, s kakšne razdalje želimo projicirati sliko, lahko izbiramo med šestimi različnimi objektivi, ki jih je mogoče povsem preprosto in hitro zamenjati s pritiskom na gumb. Dobrodošlo je tudi vertikalno in horizontalno premikanje leč, kar nam postavitev projektorja še toliko bolj olajša.

Kakovost projicirane slike je po pričakovanjih zelo dobra, z barvno pravilnostjo nima težav, prav tako ne z enakomernostjo osvetlitve. Za dobro kakovost projiciranja slik potrebujemo tudi ustrezno povezavo oz. priključek, teh pa je pri EB-G5100 več kot dovolj. Tako bomo našli vhod HDMI, dve vtičnici VGA, komponentni in kompozitni vhod, S-video ter avdio vhode. Za ustrezno nadzorovanje projektorja pa rabijo še USB, LAN in RS-232 vrata. Dražji modeli pa imajo poleg višje ločljivosti možnost predvajanja vsebin s pomnilniških kartic.

Epson EB-G5100

Tip: 3LCD.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 4000 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 3354,62 EUR.

Za: Zmogljivost, prilagodljivost.

Proti: Visoka cena, življenjska doba žarnice.

InFocus IN3108

Infocus IN3108 je najmočnejši predstavnik v razredu 3100. Predvsem zaradi njegove velike zmogljivosti ga uvrščamo med projektorje srednjega poslovnega razreda. Svetlobni tok žarnice je 3500 lumnov, ponaša pa se tudi z nekoliko višjo ločljivostjo, in sicer 1280 × 800 pik. InFocus se je pri novih projektorjih izkazal tudi v oblikovnem smislu, saj je omenjeni projektor stilno všečen, od klasičnih projektorjev pa se razlikuje tudi po tem, da nima nikjer nobenega vidnega gumba. Ti so namreč v obliki za dotik občutljive plošče. Projekcija slike je po pričakovanjih zelo dobra, prav tako tudi lepo osvetljena, zahvaljujoč precej zmogljivi žarnici. Morda omenjeni projektor res ni najtišji, vendar z delovanjem v varčnem načinu hrup precej znižamo, razlika v svetlosti pa ni tako drastična. Kot smo pisali že pri projektorju IN1100, ima tudi IN3108 za prenos slike na voljo povezavo USB, imenovano DisplayLink. Ta naj bi bila po novem vgrajena v vse prihodnje InFocusove projektorje, kar je za vse prihodnje uporabnike gotovo razveseljivo. Poleg USB lahko uporabimo tudi vtičnico HDMI, na voljo pa sta še dva vhoda VGA, in sicer S-video in kompozitni. Komponentni vhod je na voljo ob pomoči posebnega kabla, ki ga seveda priklopimo na vhod VGA. Za upravljanje projektorja pa je na voljo že omenjena povezava USB ali vrata RS-232.

InFocus IN3108

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 3500 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 1440 EUR.

Za: Kakovost slike, povezava USB, cena.

Proti: Hrupno delovanje.

Optoma EP728i

V srednji poslovni razred smo uvrstili Optomin projektor EP728i, ki je v primerjavi s konkurenti po svojih zmogljivostih nekoliko v ozadju. Skrit je v že videnem kompaktnem Optominem ohišju, v katerem se zelo učinkovito in tiho hladi zmogljiva žarnica. Ta premore svetlobni tok 2800 lumnov. Kontrastno razmerje ne odstopa od povprečja, opazna pa je nekoliko višja kakovost slike. Kljub višjim svetlobnim tokom in tehnologiji DLP so barve lepo pravilne oziroma naravne. Tudi pri spreminjanju barvnih profilov ni velikih odstopanj. Le optična povečava nas je rahlo razočarala. Je namreč zgolj 1,1x, to pa pomeni, da smo nekoliko omejeni pri sami postavitvi projektorja, oziroma potrebujemo večje razdalje za dovolj veliko sliko. S številom vhodov niso ravno pretiravali, kljub temu pa so postregli z vhodom VGA in DVI-I, S-video in avdio vhodom in RS-232 in USB priključkom, ki je namenjen upravljanju računalniške miške ob pomoči daljinskega upravljalnika. Žarnica projektorja lahko zdrži do 4000 ur, če projektor obratuje v varčnem načinu, v nasprotnem primeru pa lahko pričakujemo 1000 ur manj.

Optoma EP728i

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2800 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 4000/3000 ur.

Cena: 1068 EUR.

Za: Tiho delovanje, kakovost slike.

Proti: Slaba optična povečava.

Optoma EP782

Optoma 782 spada med najmočnejše modele v njihovi ponudbi. Čeprav na prvi pogled ne deluje prav nič posebnega, se v notranjosti skriva marsikaj. V oči najprej pade antena, ki štrli z zadnje strani ohišja. Kot je pričakovati, gre za povezavo WLAN s projektorjem. Poleg antene ji delata družbo še digitalna HDMI in DVI-D vhoda, dva vhoda VGA in po en S-video in kompozitni vhod. Za nameček pa ima še vsak svoj avdio vhod. Za upravljanje računalniške miške z daljinskim upravljalnikom je na voljo vtičnica USB, za nadzorovanje projektorja pa še vtičnici RS-232 in LAN. Da pride na svoj račun vsa pisana paleta vhodov, skrbi izredno močna žarnica, ki zagotavlja svetlobni tok kar 4700 lumnov. Z naprednejšo tehnologijo DLP DarkChip3 pa zagotavljajo večje kontrastno razmerje, in sicer kar 3000 : 1.

Kakovost projicirane slike je primerna zmogljivosti projektorja. Barve so pravilne in ravno prav žive, kljub temu pa si lahko nastavimo belkasto "DLP" sliko in s tem izkoristimo zadnji kanček moči projektorja. Slika je nekoliko zamaknjena navzgor od ravnine projektorja in to nakazuje, da je projektor namenjen fiksni postavitvi na strop. Ohišje projektorja je dobro izdelano, saj s hlajenjem kljub zelo močni žarnici ne povzroča motečega hrupa. Pod drobnogled pa smo vzeli Optominovo novost, že prej omenjeno brezžično povezavo. Pri večini projektorjev je proces povezave zapleten in to marsikomu vzame voljo že na samem začetku. Pri Optomi so ta proces skušali kar se da poenostaviti in jim je tudi dokaj uspelo. V pregledu brezžičnih omrežij zgolj najdemo projektor in se povežemo nanj. Za namestitev programske opreme odpremo le spletni brskalnik, ki nam takoj ponudi nalaganje datotek. Ob zagonu programa se nam avtomatično spremeni ločljivost, ki je primerna za projektor, in povezava je vzpostavljena. Hitrost povezave je zadovoljiva, vendar premajhna za predvajanje videa. Zato programska oprema omogoča predvajanje videa ob pomoči njihove programske opreme, ki datoteko očitno sočasno pošilja, predvaja pa se na samem projektorju. Zanimivo, da je podprta večina formatov zapisa, dokaj uspešno pa predvaja tudi posnetke v polni ločljivosti HD. Sicer dokaj dobra rešitev, vendar kljub temu ne tako udobna, kot če bi projektor zmogel predvajati video brez pomoči ustreznega predvajalnika.

Optoma EP782

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 4700 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 2640 EUR.

Za: Zmogljivost, oprema.

Proti: Življenjska doba žarnice.

Toshiba TLP-X200

Model TLP-X200 nekoliko izstopa iz ponudbe Toshibinih projektorjev, vendar ne zaradi tehničnih zmogljivosti, temveč zaradi nekoliko nadpovprečne opreme. To ugotovimo že takoj ob vklopu, saj ima projektor vgrajeno govorečo asistentko, ki nas obvešča o trenutnem stanju projektorja. V prvih minutah je sistem zanimiv in zabaven, ko poskušamo iz projektorja izvabiti raznorazne dialoge, kmalu pa vse skupaj postane skoraj moteče. Če na platnu ne vidimo slike, namreč ni treba, da nam projektor še sam pove, da nima signala. To je lahko še posebej nerodno, če nas projektor glasno opozarja pred večglavo množico, ko nam gre že tako ali tako za nohte.

Podobno kot TLP-X100 je tudi TLP-X200 zasnovan na tehnologiji3LCD. Nekoliko opaznejša razlika je le v močnejši žarnici, ki omogoča svetlobni tok do 3000 lumnov. Kontrastno razmerje ostaja enako, 600 : 1. Med delovanjem je razmeroma tih, še posebej, če ga uporabljamo v varčnem načinu. Kakovost projicirane slike je po pričakovanjih dobra in slika je lepo enakomerno osvetljena. Na voljo je tudi nekoliko večja prožnost pri postavitvi zaradi dobre optične povečave. Nekoliko težav pa lahko povzroča pod ravnino projektorja zamaknjena slika, kar od nas zahteva, da projektor postavimo nekoliko više, kot je višina začetka platna.

Poleg klasičnih priključkov, kot so VGA, HDMI, S-video ter kompozitni vhod, je na voljo še vtičnica USB, za predvajanje vsebine na pomnilniških enotah USB. Kot posebnež v razredu ima omenjeni model na voljo tudi brezžično povezavo WLAN. Uporabniki operacijskega sistema Windows XP bodo morali namestiti ustrezno programsko opremo, uporabniki Windows Vista pa lahko uporabijo kar neposredno povezavo. Povezava poteka razmeroma tekoče, dovolj hitro za predvajanje filmov manjšega formata.

Toshiba TLP-X200

Tip: 3LCD.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 3000 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 1668 EUR.

Za: Tiho delovanje, kakovost in mere slike, povezava WLAN.

Proti: Življenjska doba žarnice.

Posebneži

Optoma EP1080

Že res, da se projektorji visoke ločljivosti večinoma uporabljajo za predvajanje video vsebin, vendar se včasih potreba po visoki ločljivosti pojavi tudi v poslovni rabi. Velika večina projektorjev uporablja ločljivost 1024 × 768 pik, to pa je več kot dovolj za vsakdanjo rabo. Vendar pride nekoliko višja ločljivost še kako prav, kadar želimo projicirati razne tehnične risbe ali prikazati določene podrobnosti. Ena izmed rešitev je uporaba projektorja visoke ločljivosti za domači kino. Vendar taki projektorji za poslovno rabo niso primerni, predvsem zaradi slabega svetlobnega toka. Ravno to je največji adut Optome EP1080, saj se ponaša s kar 3600 lumni svetlobnega toka. Temu primerno je tudi nekoliko nižje kontrastno razmerje, 2200 : 1, kljub temu da uporablja novejši DLP chip z imenom DarkChip3.

Čeprav je projektor namenjen poslovni rabi, so se pri Optomi zelo potrudili pri oblikovanju ohišja in izbrali nenavadno barvo z bleščicami.

Kakovost projicirane slike je po pričakovanjih zelo dobra in lepo svetla. Kljub visokemu svetlobnemu toku so barve ravno prav žive. Pri obratovanju pri polni moči ne moremo reči, da je projektor izredno tih, čeprav številke pravijo drugače. A hrup kljub vsemu ni tako moteč, pri normalni moči pa projektor postane prijetno tih. Pri projektorjih visoke ločljivosti smo bili večinoma vajeni dobre optične povečave ali fizičnega premika leč, vendar žal Optoma EP1080 tega ne ponuja. Tako bomo morali na žalost pravo velikost slike na platnu nastavljati predvsem z oddaljenostjo projektorja. Projektor omogoča silno veliko paleto priključkov. Tako bomo našli priključek za HDMI, DVI-D, 2x vhod VGA, S-video, kompozitni in komponentni vhod ter pripadajoči avdio vhod. Projektor ponuja tudi možnost 12 V krmilnega signala, nadzora prek povezave LAN ali RS-232 ter upravljanje miške prek povezave USB.

Visoko ločljivost ter silno veliko priključkov pa lahko tudi združimo za gledanje dveh slik hkrati oz. gledanje slike v sliki (PIP).

Optoma EP1080

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 3600 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000 ur.

Cena: 3480 EUR.

Za: Kakovost, opremljenost, zmogljivost.

Proti: Optična povečava, visoka cena.

Optoma EX525ST

Model EX525ST je Optomin posebnež, saj gre za projektor, ki lahko sliko projicira z bistveno krajših razdalj kot klasični projektorji. Pri konkurenčnih projektorjih smo lahko videli različne rešitve, ki sliko projicirajo ob pomoči serije zrcal, Optoma EX525ST pa uporablja najpreprostejšo obliko, in sicer z uporabo posebne leče. Tak način sicer ne omogoča, da bi lahko projektor postavili tik ob platno, je pa dovolj, da ga od platna ali stene odmaknemo dober meter in si s tem zagotovimo širino slike 180 centimetrov. To je vsekakor dobrodošlo, če se znajdemo v stiski s prostorom. Kot smo že pisali, je pri projektorjih za kratke razdalje pomembno, da je platno, na katerega projiciramo sliko, kar se da ravno. Vsaka guba oz. zamik zelo deformira projicirano sliko, saj pri takšnih kratkih razdaljah šteje vsak centimeter.

Projektor je opremljen z žarnico, ki premore svetlobni tok 2500 lumnov, kontrastno razmerje pa je 2500 : 1. Kljub posebni leči je projicirana slika ob pravih razmerah enakomerna in ostra. Sprememba barvnih profilov ne vpliva drastično na kakovost slike in večinoma so barve ravno prav žive in pravilne. Tako kot večina projektorjev tudi EX525ST omogoča varčni način obratovanja, ki nekoliko zniža svetlost, vendar že tako tih projektor še toliko bolj utiša. Očitno nekoliko večje ohišje tudi tokrat ni bilo zaman. Ker gre le za nekoliko poseben projektor, je na voljo cela paleta vhodov. Tako bomo našli klasični VGA, DVI-I vhod, S-video in kompozitni vhod, temu primerno tudi avdio vhod, USB za upravljanje kazalca miške z daljinskim upravljalnikom, za nadzorovanje projektorja pa sta na voljo vtičnici LAN in RS-232. Morda ne bi bilo odveč, ko bi dodali še povezavo WLAN.

Optoma EX525ST

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2500 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 4000/3000 ur.

Cena: 1560 EUR.

Za: Kakovost slike, tiho delovanje.

Proti: Brez povezave WLAN.

Toshiba F10

O projektorjih LED smo pisali že v majski številki, a nam je "zmanjkal" Toshibin model F10. Tako se je na tokratnem velikem preizkusu uvrstil med posebneže, saj zaradi še razvijajoče se tehnologije LED težko konkurira med preostalimi prenosnimi projektorji.

Ker tehnologija LED načeloma ne zahteva veliko prostora, so pri Toshibi celoten sistem uspešno stisnili v majhno ohišje, tako da po velikosti ne odstopa od konkurentov. Vgrajen ima modul s tremi svetlečimi diodami, seveda za vsako barvo posebej. Sliko pa ustvarja ob pomoči čipa DLP. Nazivni svetlobni tok je 100 lumnov, z našimi meritvami pa smo izmerili vrednost 58 lumnov. Treba je poudariti, da smo meritve opravljali pri največji razdalji projektorja od platna, tako da je projicirana slika po diagonali merila kar 1,9 metra. Projektor s stotimi lumni svetlobnega toka se težko primerja s klasičnimi prenosnimi projektorji, ki zlahka ustvarijo svetlobni tok nad 2000 lumni. Zato je več kot očitno, da se tak projektor uspešno uporablja zgolj v dobro zatemnjenih prostorih. Tudi pri slabše zatemnjenih prostorih bi ga pogojno lahko uporabili, vendar bi težko govorili o kakršnikoli barvni razločljivosti. Ločljivost projektorja je 800 × 600 pik, to je povsem dovolj, saj projektor nikakor ni namenjen zahtevnejši rabi.

Na voljo je VGA in kompozitni vhod, družbo pa mu dela še vtičnica USB in reža za SD pomnilniške kartice. Tako lahko predvajamo vsebino na pomnilniških karticah, ne da bi potrebovali računalnik; to bi lahko v prid izkoristili za predvajanje reklamnih sporočil. Konec koncev so projektorji LED silno vzdržljivi, saj je navedena življenjska doba svetlečih diod kar 20.000 ur.

Toshiba F10

Tip: LED.

Ločljivost: 800 × 600 pik.

Svetlobni tok: 100 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 20.000 ur.

Cena: 828 EUR.

Za: Življenjska doba žarnice oz LED.

Proti: Brez optične povečave.

Toshiba TDP-EX20

Posebnost, ki ločuje Toshibin TDP-EX20 od drugih projektorjev, je sposobnost projiciranja slike z zelo majhne razdalje. Najkrajša razdalja, s katere lahko projiciramo sliko, je tako le pol metra, največja priporočena pa meter in pol. Pri takšni oddaljenosti projicirana slika po diagonali meri dobra dva metra in pol. Slika je zelo svetla in lepo vidna tudi v ne preveč temnih prostorih, čeprav ima projektor povsem povprečen svetlobni tok 2300 lumnov. Nobenih težav nima niti s pravilnostjo barv, čeprav zasnova temelji na tehnologiji DLP. Na pogled je TDP-EX20 podoben klasičnim projektorjem, v oči pade predvsem njegova nekoliko izbočena leča, ki še dodatno pripomore k lepši sliki. Projektorju je priložen daljinski upravljalnik z laserskim kazalnikom, ki je zmožen upravljati računalniško miško s priloženim sprejemnikom, priklopljenim na računalnik. Nekoliko nas je razočaral neroden dostop do omrežne oz. brezžične povezave, če uporabljamo operacijski sistem Windows XP, saj se je namestitev zaradi zahtevanega natančnega branja navodil izkazala za zelo zamudno. Tudi programska oprema ni ravno pregledna. Izbiramo lahko sicer, katera aplikacija se bo projicirala in katera ne, vendar je izvedba nekoliko nerodna, saj projektor na koncu ne prikaže zgolj izbrane aplikacije, temveč poleg nje vidimo tudi vse neizbrane, le da so pokrite z belo barvo, to pa nekoliko moti. Z uporabo operacijskega sistema Windows Vista, pa Toshibine programske opreme za povezavo s projektorjem ne potrebujemo. Povezava omogoča prenos zvoka na projektor, težave pa nastanejo pri predvajanju videa. Projektor ima poleg omrežnih povezav na voljo še priklop USB, prek katerega lahko pregledujemo vsebino na ključih USB. TDP-EX20 je zmogljiv, bogato opremljen projektor, ki poleg tega razveseljuje tudi z nizko ceno.

Toshiba TDP-EX20

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2500 Lm.

Življenjska doba žarnice (z varčevanjem/brez): 3000/2000 ur.

Cena: 1428 EUR.

Za: Kakovost slike, opremljenost.

Proti: Brez digitalnega vhoda.

Tabela z rezultati 1

Tabela z rezultati 2

Tabela z rezultati 3

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji