Objavljeno: 27.6.2023 | Avtor: Boris Šavc

Pro et contra - delo od koderkoli ali ne?

Pro et contra - delo od koderkoli ali ne?

Vedno več poklicev je takih, da zanje potrebujemo računalnik, internetna infrastruktura pa omogoča, da lahko z njimi delamo od koderkoli. Toda ali to pomeni, da bi to tudi morali početi?

Nikakor ne!

Boris Šavc

Letni dopust je čas, ko končno izprežemo, damo možgane na pašo in se posvetimo zgolj sebi ter družini. Žal se zadnja leta dogaja, da delodajalci od zaposlenih velikokrat pričakujejo drugačne počitnice. Ker je epidemija pokazala, da je veliko dela mogoče postoriti z oddaljenih lokacij, je jemanje računalnika na morje, v hribe in drugam postalo popolnoma običajno početje. Medtem ko smo včasih elektroniko na dopust nosili izključno zaradi zabave, je danes zgodba obrnjena. Računalnik na dopustu nam odžira čas zanjo. Jemanje računalnika na dopust se zdi morda praktično, vendar je treba upoštevati nekatera dejstva, zakaj to ni vedno najboljša ideja.

Na prvi pogled se nam ne zdi nič narobe. Datum dopusta smo si lahko poljubno izbrali, saj delodajalec ve, da bo za vse poskrbljeno, sami pa smo tudi mirnejši, da v primeru katastrofe v službi ne bomo popolnoma nemočni. Vendar pozor! Eden izmed glavnih namenov dopusta je, da se oddaljimo od vsakodnevnih obveznosti in si vzamemo čas za sprostitev. Če imamo računalnik s seboj, je zelo verjetno, da bomo podzavestno še vedno povezani z delom ali drugimi obveznostmi, kar nam bo onemogočalo, da bi se popolnoma sprostili. V današnjem tehnološko naprednem svetu smo pogosto preveč zatopljeni v zaslone. Dopust je priložnost, da se posvetimo resničnemu svetu, uživamo v lepoti narave, spoznavamo nove kulture in preživimo čas s prijatelji ali z družino brez motenj. Hkrati je vsaj enkrat letno priporočljivo, da imamo »elektronsko dieto«. Včasih je koristno, da se odmaknemo od digitalnih naprav in se osredotočimo na analogne izkušnje. To nam lahko pomaga, da obnovimo svojo ustvarjalnost, izboljšamo koncentracijo in zmanjšamo stres.

Dodaten razlog za puščanje računalnika doma je varnost. Ko potujemo, je možnost za izgubo ali krajo prtljage vedno prisotna. Računalnik je draga naprava, ki lahko vsebuje tudi občutljive podatke. Tveganje, da ga lahko izgubimo ali da nam ga lahko ukradejo, je dodaten stres, ki si ga med dopustom nihče zares ne želi.

Potovanje s kupom elektronske opreme za nameček ni niti najmanj udobno, saj računalnik in pripomočki predstavljajo dodatno težo in zasedajo prostor, ki bi ga lahko bolje izkoristili za druge, počitnicam primernejše stvari.

  

Delo od koderkoli pomeni svobodo!

Matej Šmid

Sliši se slabo – vedno prenosnik s seboj, vedno pripravljen na delo, nikoli na dopustu, nikoli zares izprežen. Vendar z določeno mero zmernosti vse to lahko prinese tudi res globok občutek svobode. Naj pojasnim.

Odkar so podjetja oziroma njihova vodstva v času covida ugotovila, da je svet prav lepo obstal tudi, ko smo delo v celoti opravljali iz domačih pisarn, se je marsikaj spremenilo. Stalno delo od doma verjetno res ni najboljše, saj s kolegi marsikatero koristno informacijo za podjetje izmenjamo tudi v pisarni, na hodniku ali ob kavi. Toda vsaj nekaj dni na teden, ki si jih zaposleni lahko razporedi doma ali morda v naravi, zagotovo blagodejno vplivajo nanj in na njegovo delo. Manj dela v kosu, vendar enako ali več dela, ki je razporejeno prek dneva ali tedna. Dela, ki je zaradi tega včasih razporejeno tudi prek večerov, vikenda in celo dopusta.

Sam sodim med odvisnike od tehnologije, kar v prvi vrsti vključuje odvisnost od pametnega telefona in seveda osebnega računalnika. Aktivno uporabljam dva telefona in dva računalnika, prenosnik je s telefoni z menoj tudi na počitnicah. In to odvisnost s pridom uporabljam tudi v službene namene. V službenem okolju sem si, denimo, ob pomoči specializiranih programov uredil sinhronizacijo določenih omrežnih imenikov z oblačno shrambo Google Drive. Tako imam s telefonom dostop do vsega, kar podjetje ustvari in se me tiče. Ker telefoni že dolgo znajo odpirati in celo obdelovati pisarniške ter grafične formate, lahko velik del opravil opravim od koderkoli, tudi iz narave ali s plaže. Če moram kaj na(do)pisati, odprem zložljivo tipkovnico bluetooth, ki ima tudi sledilno tablico za miško (stala me je borih 20 evrov). Če moram urediti kaj resnejšega, odprem prenosnik.

Tudi dostop do interneta v 99 odstotkih primerov danes pač ni več težava, počasne hotelske povezave Wi-Fi in skorajda neobstoječe v avtokampih so že davno povozili stolpi za mobilne povezave LTE in 5G. Podatkovni paketi pa tudi v evropski tujini že dolgo obsegajo več kot zadovoljive količine gigabajtov.

In ne, tudi žena na tako mojo službo 24/7 nima pripomb, saj vse uredim v kratkih koščkih dneva, ki najinih dopustov prav nič ne motijo. Prav zato pa so dopustovanja lahko daljša in tudi v tistih delih leta, ko si dopusta včasih nisem mogel privoščiti, saj je bila moja prisotnost v podjetju nujna. Danes ni več, saj sem prisoten navidezno, prek interneta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji