Prizemno digitalno oddajanje

Prizemno digitalno oddajanje

Stari dobri analogni standard PAL, ki definira signal, ki prenaša televizijsko sliko v vaše domove, se počasi, a nepreklicno poslavlja. Lani je doživel petinštirideseto obletnico obstoja, veliko vprašanje pa je, ali bo dočakal tudi petdeseto. Analogni prenos slike bo nadomestil digitalni.

Pravzaprav se je to marsikje že zgodilo. Če sprejemate sliko po širokopasovni povezavi, pa naj bo bakrena ali optična, potem pride do vas v digitalni obliki. Isto velja za vse gledalce satelitskih povezav, kjer za prenos skrbi digitalni standard DVB-S, vedno bolj pa je prisotna novejša različica DVB-S2, ki se uporablja predvsem za prenos slike visoke ločljivosti. Tudi po kabelskih povezavah teče vedno več digitalnega prometa, kodiranega po standardu DVB-C. PAL je uporabljen le še za prenos slike "po zraku" oziroma v prizemnem oddajanju, kakor se temu pravi uradno. Z drugimi besedami, če za sprejem televizije uporabljate hišno anteno, pride do vas analogni signal.

Namesto analognega signala bo v družinske hiše prišel digitalni DVB-T. Ta spada v isto družino kakor satelitski DVB-S in kabelski DVB-C, "T" v imenu pa pomeni terrestrial, prizemni. Prinesel vam bo lepšo sliko, več televizijskih programov in omogočil prenos slike visoke ločljivosti. Hkrati pa vam bo tudi zapletel življenje, saj boste morali med anteno in televizor priklopiti škatlo, imenovano "sprejemnik DVB-T". Ta bo poskrbela za pretvorbo signala iz digitalne oblike v tako, ki jo razume televizor. Lastniki novejših televizorjev morda tega sprejemnika ne bodo niti potrebovali. Če na vašem novem aparatu piše "DVB-T", zraven pa še "MPEG4", potem ste med temi srečneži. Zakaj MPEG4 in ne MPEG2, pa vam bomo povedali v nadaljevanju.

Sprememba bo doletela približno 200.000 gospodinjstev z individualnimi antenami. Vsi drugi pa boste lahko še nekaj časa živeli po starem. Gledalci internetne in satelitske televizije ste tako ali tako že digitalizirani, kabelski operaterji pa že dandanes od večine televizijskih ponudnikov dobijo digitalni signal in ga šele pred pošiljanjem v kabelski sistem pretvorijo v analogno obliko.

Kljub temu se bo vse spremenilo (in hkrati nič ne bo drugače - program bo še vedno dolgočasen), zato si na naslednjih straneh preberite vse o standardu DVB-T in njegovem uvajanju ter o trenutni ponudbi sprejemnikov DVB-T pri nas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji