Objavljeno: 18.12.2006 17:57 | Avtor: Igor Harb | Monitor December 2006

Preprosta in zmogljiva poslovneža

Največja izdelovalca mobilnih telefonov na našem trgu, Sony Ericsson in Nokia, sta v zadnjih mesecih predstavila cel kup telefonov in dva med njimi natančno merita na poslovne uporabnike. Nokia E60 in Sony Ericsson M600i sta oba zelo kakovostno izdelana, preprosto ju je uporabljati in sta brez fotoaparata. Ponujata večje število naprednih funkcij, vendar je osnovne funkcionalnosti mogoče uporabiti, ne da bi se ubadali z njimi.

Poslovni uporabniki od svojih mobilnih telefonov zahtevajo predvsem kakovostno izdelavo, stabilnost in preprosto rabo. Zmogljivost, večopravilnost in možnosti pametnih telefonov so šele drugotnega pomena, fotoaparati, predvajalniki glasbe, igre in podobne večpredstavne zadevščine pa sploh niso prioriteta, oziroma so celo odvečne.

Finska "vroča" robustnost

Nokia E60 meri na poslovne uporabnike že s svojim videzom, ki spominja na starejše telefone te znamke serije 6000, le da je nekoliko bolj oglata in da, kakopak, ponuja barvni zaslon. Funkcionalno je sicer skorajda enaka "pametnemu" modelu E61, ki smo mu podelili zlati Monitor v septembrski številki, le da ima ta večji zaslon in znakovno tipkovnico.

E60 je klasikom podobna le po zunanjosti, saj ima pod ohišjem zbrane najsodobnejše tehnologije. Najzanimivejša je vsekakor podpora WLAN, ki omogoča celo internetno telefonijo, združljivo s standardom SIP (vendar ne Skype), o čemer smo pisali v novembrski številki. Operacijski sistem je Symbian OS z uporabniškim vmesnikom Series 60, ločljivost zaslona je 352 × 416 pik, zaslon pa je mogoče preprosto obrniti za 90 stopinj, tako da si laže ogledujemo spletne strani. Tako kot drugi Nokiini telefoni serije E tudi E60 podpira potisno elektronsko pošto (BlackBerry Connect, Integral ...) in ogled dokumentov Microsoft Word, Excel, PowerPoint in Adobe PDF.

Hitrost delovanja aparata je zadovoljiva, pri običajni rabi pa smo bili zadovoljni tudi s trajanjem delovanja akumulatorja. Ta se znatno poslabša pri rabi povezave WLAN, čeprav neaktivna povezava ni pretirano požrešna. Je pa zato raba WLAN tudi "vroča", saj se aparat po desetih minutah začne pregrevati. Sicer se nam zaradi tega ni zrušil, ni pa ga več prijetno držati v roki, še manj ob ušesu. Kot omenjeno, je mogoča tudi internetna telefonija, vendar so nastavitve precej zahtevne. Vsekakor gre za zanimivo in prodorno tehnologijo, vendar bo na preprosto in zanesljivo delovanje treba še počakati.

Vgrajena različica bluetootha je 1.2 in omogoča do šest hkratnih aktivnih povezav. To je resda redko pri telefonih, vendar ne podpira prenosa stereo zvoka. Aparat sicer podpira pomnilniške kartice (žal zgolj MMC) in vgrajeni predvajalnik digitalne glasbe in videa. To iz njega lahko naredi tudi predvajalnik MP3, vendar je več kot očitno, da Nokia ne meri na uporabnike, ki bi si to zares želeli. Prav tako ni priložena pomnilniška kartica, kar je pri telefonih sicer pravilo.

Švedsko-japonski gizdalin

Če se tudi pri Sony Ericssonovem poslovnem telefonu najprej pomudimo pri videzu, opazimo, da je slogovno nadvse dovršen, vendar to z redno rabo takoj pokvarimo, saj se za dotik občutljivi zaslon takoj umaže. Poleg vnosa podatkov prek zaslona ponuja M600i tudi celotno tipkovnico QWERTY, ki pa je hkrati številčnica, saj črke vnašamo s pritiskom na straneh vsake tipke. Čeprav je videti nenavadno, je taka tipkovnica silno praktična in jo je preprosto uporabljati, še bolj presenetljivo pa smo ugotovili, da lahko z njo tipkamo hitreje in z manj napakami kakor z večino tovrstnih pomanjšanih tipkovnic. Ker M600i izhaja iz Sony Ericssonove serije P (zaslon na dotik, isti uporabniški vmesnik) in hkrati tudi meri na uporabnike BlackBerryja, ima ob strani tudi kolesce, s katerim se premikamo med menuji. Ker je na levi strani naprave, je primeren za uporabo s kazalcem ali pa za levičarje (večina teh naprav ima kolesce na desni), vendar pa z nekaj vaje tudi te taktike hitro usvojimo. Običajna raba telefona vključuje kombinacije tipkovnice, kolesca in pritiska na zaslon, pri čemer ni treba zmeraj izvleči pisala, sploh ob pogostih opravilih, kot je prevzem klicev.

Napravo poganja procesor ARM 9 s taktom 220 MHz in to je pravzaprav njena največja slabost. Že premikanje med menuji je počasno, odpiranje programov pa še bolj. Samo delo v večini programov je načeloma sicer zadovoljivo hitro, vendar to ne odpravi neprijetnega priokusa. Uporabniški vmesnik Symbian OS v9.1 je UIQ 3, podobno kot pri modelu P990i in prihajajočem W950i.

Poleg počasnosti smo bili razočarani še nad odsotnostjo povezave WLAN, ki v tem razredu telefonov sicer postaja stalnica, je pa zato Bluetooth različice 2.0, ki omogoča višjo hitrost prenosa in stereo zvok. Vgrajenega pomnilnika je 60 MB, priložena pa je tudi pomnilniška kartica Memory Stick Micro, znana tudi kot M2. Zaradi slabo zasnovane reže je kartico silno težko vzeti iz telefona, nato pa moramo biti previdni, da je ne izgubimo, saj je dejansko premajhna.

M600i podpira različne sisteme potisne elektronske pošte, na aparatu pa najdemo tudi precej kakovostne programske opreme, med drugim brskalnik Opera, Quickoffice in Pdf+. Z M600i tako dobimo izjemno poslovno napravo, ki omogoča preprosto rabo tudi zahtevnejših funkcij, a žal na rovaš počasnosti.

Nokia E60

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS v9.1, S60.

Procesor: TI OMAP, 220 MHz.

Pomnilnik: 64 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MMC.

Ločljivost zaslona: 352 × 416 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 1.2, IR, WLAN.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM in UMTS 900/1800/1900/2100 MHz.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošen vtis: 9.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: 109.200 tolarjev, 49.900 tolarjev ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom.

Za: Preprosta raba običajnih funkcij, stabilnost, podpora WLAN.

Proti: Zapletene napredne funkcije, pregrevanje WLAN.

Sony Ericsson M600i

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS v9.1, UIQ 3.

Procesor: ARM9, 208 MHz.

Pomnilnik: 60 MB RAM + 64 MB M2.

Pomnilniška kartica: Memory Stick Micro (M2).

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, IR.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM in UMTS 900/1800/1900/2100 MHz.

Odzivnost: 7.

Uporabnost: 10.

Splošen vtis: 8.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.com.

Prodaja: Svema, www.svema.si.

Cena: 65.000 tolarjev pri Si.mobil - Vodafone, 49.900 tolarjev pri Mobitelu.

Za: Preprosta raba običajnih in naprednih funkcij, oblika.

Proti: Počasnost, nima WLAN, zaslon se umaže.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji