Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2011

(Pre)poceni alternativa

Eno od mest v verigi naprav, ki jih Sitecom trži pod sloganom Smart living, zaseda Home storage center, ki je namenjen omrežni hrambi in posredovanju datotek. Dolgo ime za sabo skriva NAS, ki ima prostora za dva diska.

Storage center se drži oblikovnih smernic družine Sitecomovih naprav in je tako kot v tokratni številki opisani tv predvajalnik bele barve. Vrhnjo stranico zopet pokriva imitacija usnja in robovi so srebrno pobarvana plastika. Kot se spodobi za NAS nižjega cenovnega razreda, je plastika poceni, vendar na otip deluje presenetljivo trdno. Na sprednji strani naprave najdemo gumb, ki odpre pokrov, pod katerim se skrivata mesti za dva diska. Na zadnji strani pa je velik, a dokaj tih ventilator, USB vhod, vhod za napajalnik, omrežni vhod, gumb za vklop in gumb za avtomatično stvarjenje varnostne kopije. Pri sledenju grafični podobi so šli tako daleč, da je napajalnik, ki ga dobimo poleg, prav tako bele barve.

Namestitev diskov je enostavna in mehanizem s svojo trdnostjo daje vedeti, da bosta diska kepko zasidrana v napravi. Po vstavitvi diskov NAS prižgemo in s priloženim CDjem skozi kratek čarovnik namestimo napravo na omrežju in si določimo, pod katero črko bo naš računalnik videl diske v NASu. Do nastavitev in dodatnih funkcij pridemo prek spletnega vmesnika, ki je narejen lično in pregledno. Pohvaliti gre hitrost vmesnika in logično razporeditev vseh funkcij v zavihke, kar se izkaže za dosti bolj naravno postavitev kakor standardno glavno okno v navezi s stransko vrstico.

Prvi zavihek v nastavitvah postreže s stanjem naprave in dnevniki, ki zapisujejo potek delovanja sistema. Pod drugim zavihkom lahko nastavljamo lastnosti naprave, omrežne nastavitve, polja raid (podpira 1, 0 in JBOD), datum in čas. Tretji zavihek ponudi možnost nastavljanja uporabnikov, ki bodo lahko dostopali do posameznih delov na diskih. Prav tako tu nastavljamo mape, ki jih želimo deliti z uporabniki omrežja. Oboje je narejeno sila preprosto in pri vsakem uporabniku je z grafičnim diagramom prikazana informacija, koliko njemu dodeljenega prostora je uporabnik porabil. Kot se za novejše NASe spodobi, ima tudi Sitecomova naprava vgrajen Bittorrent odjemalec, ki omogoča le dodajanje posamičnih datotek in njihovo odstranitev. O kakem naprednem urejanju časa, kdaj naj naprava s torrenti bremeni mrežo, ni govora. Prav tako ni možnosti nikakršne nastavitve samodejnega dodajanja torrent datotek prek virov RSS. Poleg odjemalca Storage center premore še postavitev iTunes strežnika, FTP strežnika in strežnika UpnP AV, ki smo ga testirali v kombinaciji s Sitecomovim tv media playerjem. Slednji ni imel nikakršnih težav s prepoznavanjem naprave in predvajanjem vsebin. Pravzaprav gre za programsko rešitev Twonky media server, ki jo dobro poznajo že uporabniki Wdejevih omrežnih naprav in je že tako dozorela, da je postala močno orodje za posredovanje večpredstavnih vsebin prek omrežja.

Stvaritev in vzdrževanja varnostne kopije izbranih podatkov ne nastavljamo prek spletnega vmesnika, temveč s priloženim programom Sitecom autosave essentials. Ta omogoča hitro nastavitev kopiranja mape Moji dokumenti, kjer mu lahko zapovemo kopiranje vseh vsebin ali pa samo posameznih sklopov (slike, video posnetki, dokumenti ...). Omogoča tudi možnost kopiranja zgodovine brskanja po spletu, zaznamkov in spletne pošte. Lahko si tudi nastavimo le kopiranje točno določenih map ali pa datotek z določeno končnico. Takrat bo NAS naredil varnostno kopijo vseh datotek s končnico ,,jpg". Kako se tak sistem obnese na dolgi rok, je vprašljivo, saj je datotek z enakimi končnicami, ki jih nočemo hraniti, nešteto. Poleg gumba na sami napravi, ki sproži stvaritev varnostne kopije, lahko NASu s programom Essentials določimo, katere dneve in ob kateri uri naj samodejno naredi kopijo. Pri testiranju hitrosti prenosa podatkov se Storage center ni obnesel najbolje, saj je datoteke pisal pri 19,68 MB/s, bral pa pri 25,25 MB/s.

Sitecom je za malo denarja (dobiti ga je mogoče že za 100 evrov) ponudil dokaj zmogljiv paket, ki pa ima kar nekaj pomanjkljivosti, ob katerih alternative (kot je v prejšnji številki opisani D-Link DNS - 320) izpadejo dosti boljše. Tako se pogreša funkcija nastavitve shranjevanja varnostne kopije na prek USBja priklopljen zunanji disk. Uporabniki Macov bodo pogrešali Time Capsule. Prav tako ne gre zanemariti preveč preprostega bittorrent odjemalca in to, da ni možnosti za nastavitev hibernacije same naprave.

Za 100 evrov bi bila Sitecomova rešitev dobrodošla za tiste z majhnim "budgetom" in prvimi koraki v omrežno shranjevanje in varnostne kopije. Vendar je na trgu za kakih 30 evrov več na voljo dosti alternativ, ki za malo večji denarni vložek ponujajo več. Veliko več.

Sitecom home storage center

Omrežni disk NAS.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 100 EUR.

Hitrost branja: 25,25 MB/s.

Hitrost pisanja: 19,68 MB/s.

Za: Cena.

Proti: Premalo funkcij, poceni plastika, počasen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji