Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2012 | Teme: grafične kartice, amd

Povprečnost, ki prepriča

Jesen je prinesla s seboj novo generacijo procesorjev AMD z vgrajeno grafiko. Trojica, oziroma Trinity, kot je kodno ime novih digitalnih mlinčkov, obljublja popoln napad v vstopnem in srednjem tržnem segmentu. Drugo generacijo namiznih procesorjev z vgrajeno grafiko AMD A-Series APU smo zato pognali čez vrsto zahtevnih preizkusov in preverili, ali je optimistična drža izdelovalca upravičena. Nekoč povprečnim procesorjem danes le težko kaj očitamo.

Kot prva smo dobili na preizkus kar zastavonošo nove družine procesorjev, model AMD A10-5800K, in malce manj zmogljivega A8-5600K. Gre za štirijedrnika, ki na področju matematičnih sredic prinašata zopet svež pristop, saj sta v bistvu sestavljena iz dveh dvojedrnih delov. Vsak dvojedrni sklop ima svoj hitri predpomnilnik L2, takšna zasnova naj bi pohitrila izvajanje operacij v operacijskih sistemih in aplikacijah, ki podpirajo paralelizem. Če po matematični plati lahko povežemo nekaj sorodnosti s procesorji FX, pa nova generacija procesorjev močno izstopa na področju vgrajene grafike. V procesor A10-5800K, ki ima kar 1,3 milijarde tranzistorjev, je namreč vgrajena najzmogljivejša grafična rešitev ta hip, in sicer jedro po imenu Radeon HD 7660D. To ima kar 384 sredic za obdelavo grafike in deluje s taktom 800 MHz. Model A8-5600K ima nekoliko šibkejšo grafiko Radeon HD 7560D z 256 sredicami, namenjenimi obdelovanju grafičnih podob.

Procesorja sta izdelana v 32-nm tehnologiji. To seveda vpliva tudi na porabo energije, saj je njuna termalna ovojnica postavljena pri 100 W. Brez skrbi, noben procesor kljub polni obremenitvi iz vtičnice ne bo "potegnil" toliko električne moči, saj tehnologija AMD Turbo Core 3.0 skrbi za hitro dviganje in nižanje delovnih taktov glede na obremenitev - največja delovna frekvenca štirijedrnika se tako pri modelu A10-5800K samodejno lahko dvigne kar na 4,2 GHz (s privzetih 3,8 GHz), medtem ko model A8-5600K "niha" med 3,6 in 3,9 GHz. Izdelovalec zatrjuje, da je nova arhitektura procesorja precej bolj učinkovita, matematični del procesorja naj bi premogel 25 % boljši izkoristek, grafični del pa celo 37-odstotnega glede na predhodnika.

Toliko v teoriji, kaj pa pravi praksa? Zasnova dveh dvojedrnih sredic ima v primerjavi s štirimi "čistokrvnimi" jedri svoje pluse in minuse, kot smo ugotovili tudi sami. Na splošno lahko zapišemo, da sta procesorja v povprečju opazno hitrejša od prejšnje generacije, čeprav zna biti v nekaterih aplikacijah, predvsem tistih matematično zahtevnih, razlika pogosto manjša od 10 %. A brž ko se najde aplikacija, ki podpira tudi pospeševanje izvajanja kode s pomočjo grafičnega jedra (t. i. GPGPU, pa tudi knjižica OpenCL zdaj podpira podobne ukaze), procesorja dobesedno poletita. Na ta način sta, denimo, zmanjšala ali celo izničila zaostanek za Intelovimi procesorji Core i3, ki so pri matematičnih opravilih redno premagovali AMDjeve procesorje APU. Nova generacija vrača udarec, a le, če uporabljamo aplikacije, ki imajo ustrezne tehnologije za pospeševanje - stiskanje datotek je na novih procesorjih, recimo, občutno hitrejše v aplikaciji WinZip kot pa WinRAR, čeprav se je tudi ta v primerjavi s procesorji na arhitekturi Llano dodatno pohitrila. Škoda, da to ne velja kar za vse aplikacije.

Črka "K" v imenu procesorjev označuje odklenjen množilnik, zato je procesor prijazen do navijalcev. Zaradi omejenega časa, namenjenega preizkušanju izdelkov, njunih meja gotovo nismo našli, saj sta procesorja na priloženem zračnem hlajenju dosegla 4,6 oziroma 4,5 GHz, a sta imela gotovo še nekaj frekvenčne in temperaturne rezerve. Ne nazadnje so resni navijalci z uporabo tekočega dušika (LN2) soroden primerek modela A10 pripravili do delovanja pri frekvenci, višji od 7 GHz.

Procesor AMD A10-5800K se po pričakovanjih daleč najbolje odreže na grafičnem področju, kjer novo grafično srce Radeon lahko pokaže vse svoje mišice. Ne le, da prepričljivo premaga vse tekmece, še posebej tiste iz nasprotnega tabora. Primerjava števila izrisanih sličic na sekundo naravnost osmeši Intelovo paradno grafično rešitev HD4000, saj jo Radeon HD 7660D kljub precej manj matematično zmogljivemu procesorju redno premaguje in postreže z 80 do 100 odstotki boljšimi rezultati. Druga generacija procesorjev AMD APU je s tem primerkom tudi prva sposobna tekoče poganjati igre v polni visoki ločljivosti (Full HD; 1080p), ne da bi se morali pri tem odreči kakovosti prikazane slike (večino iger lahko igramo v "medium", nekatere celo v "high detail" načinu). Zagrizeni igričarji bodo veseli tudi tehnologije AMD Dual Graphics, ki ob vstavitvi dodatne kartice AMD Radeon HD združi zmogljivosti obeh grafičnih jeder in tako še bistveno zveča število prikazanih sličic v igrah. Model A8-5600K tudi ni od muh, rezanje kril pa se mu še najbolj pozna na področju grafike, kjer v igrah nekoliko zaostane, a še vedno postreže z več kot spodbudnimi rezultati.

Da je nova grafična rešitev bistveno boljša od drugih na trgu, pričajo tudi njene druge funkcionalnosti. V AMD APU druge generacije vgrajena grafika lahko edina pošilja sliko na kar tri oziroma štiri računalniške monitorje hkrati (ti so lahko polne visoke ločljivosti) in kot edina v procesor vgrajena rešitev ta hip podpira tudi še višje ločljivosti - npr. 2560 x 1600 pik. Česa takega so bile do nedavna sposobne le grafične kartice, pa še to le tiste od srednjega cenovnega razreda naprej.

Novi procesorji, nove plošče

Naj že takoj zapišemo, da tako kot večina uporabnikov tudi v Monitorju nismo ravno navdušeni nad prakso, ki jo v zadnjih letih izvajata procesorska giganta. Skoraj vsaka nova generacija procesorjev prinese tudi novo podnožje, kar pomeni, da so možnosti nadgradnje starejših sistemov zelo omejene, če ne kar nične. Tako je tudi AMD z drugo generacijo procesorjev iz serije A postregel z novo platformo, imenovano FM2. Ta žal ni združljiva nazaj, v AMDju pa obljubljajo, da bo sprejela naslednjo generacijo procesorjev. Zdi se, da so te poteze, ki je poskrbela, da procesorji 1. in 2. nimajo iste razporeditve nožic, še najbolj veseli prav izdelovalci osnovnih plošč, saj imajo spet razlog za splavitev novih izdelkov. Sistemski nabori, ki podpirajo procesorje na podnožju FM2, so trije, in sicer že znana A55 in A75 ter novi A85X. Prvi nabor je namenjen najcenejšim in cenovno občutljivim sistemom, drugi predstavlja idealno platformo za sisteme domače zabave, tretji pa stavi na kar najboljše zmogljivosti.

Procesorja smo preizkusili na osnovni plošči ASUS F2A85-M PRO, ki vsekakor velja za zelo dobro opremljeno, saj ima številne priključke in funkcije. Opremljena s sistemskim naborom A85X ponuja vse novotarije, tudi USB 3.0, SATA 3, podporo CrossFireX (če nam vgrajena grafika ne zadošča) ter rešitvi TurboV in Auto Tuning za lažje navijanje sistema.

V bistvu nas je nadvse spodbudno presenetila plošči priložena programska oprema. Aplikacija Remote GO! namreč računalnik poveže z vsemi drugimi mobilnimi napravami, tako da ga lahko upravljamo tudi prek mobilnika ali tablice, če le imata nameščen operacijski sistem Android ali iOS (in seveda že omenjeno istoimensko mobilno aplikacijo).

Najlepše smo seveda pustili za konec. AMD se je očitno odločil, da bo povsem zavladal trgu procesorjev z vgrajeno grafiko. Kljub temu da gre za najzmogljivejši primerek te serije, procesor AMD A10-5800K že v prvem tednu prodaje v Sloveniji stane vsega 123 evrov, njegova cena pa se bo po pričakovanjih v prihodnjih mesecih le še znižala. Model A8-5600K je še za odtenek bolj dostopen, saj ga lahko kupimo že za vsega 105 evrov.

Upoštevaje, da je v procesorja vgrajena grafika podobno zmogljiva kot grafične kartice razreda 50-70 evrov, ni dvoma, da je AMDjeva nova platforma odlična priložnost za nakup. K privlačnosti platforme vsekakor prispevajo svoje tudi cenovno dostopne osnovne plošče različnih izdelovalcev, zanimivo pa bo videti, kako hitro jih bodo posvojili domači in tuji sestavljavci računalnikov.

AMD A10-5800K in A8-5600K sta pravzaprav namenjena od manj do srednje zahtevnim igričarjem, prav takih naj bi bilo daleč največ med povprečnimi uporabniki. Za pisarniško delo ali opravljanje nalog v sistemu hišnega kina sta preveč zmogljiva (in tudi preveč porabita), zato bodo te vrzeli zapolnili manj zmogljivi in še cenejši modeli. Cena dvojedrnika te generacije naj bi se gibala okoli 50 evrov, to pa je več kot poštena cena za sodoben procesor z vgrajeno grafiko. Kot kaže AMD žezla v nizkocenovnem razredu še lep čas ne bo dal iz rok.

AMD A10-5800K

Kaj: Procesor z vgrajeno grafiko.
Izdeluje: www.amd.com.
Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.
Cena: 123 EUR.
Za: Najzmogljivejša v procesor integrirana grafika na trgu, cena.
Proti: Po matematičnih zmogljivostih zgolj primerljiv s predhodnikom.


AMD A8-5600K

Kaj: Procesor z vgrajeno grafiko.
Proizvaja: www.amd.com.
Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.
Cena: 105 EUR.
Za: Zmogljiva grafika, cena.
Proti: Podnožje FM2 ni združljivo s FM1.



Asus F2A85-M PRO

Kaj: Osnovna plošča.
Proizvaja: www.asus.com.
Prodaja: www.pcplus.si.
Cena: 127 EUR
Za: Dobra opremljenost, navijalske sposobnosti, priložena programska oprema.
Proti: Cena glede "poslanstvo" platforme FM2.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji