Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2013 | Teme: tablica, android

Popolna desetka?

Z Nexusom 7 je naveza Asus/Google osupnila tehnološki svet. Tablica za dobrih dvesto evrov je bila odlična in težko so se našli kritiki, ki bi znali tehtno izpostaviti kakšno večjo slabost. Tablica je še danes vrhunski nakup, ki ga odsvetujemo zgolj v primeru želje po večjem zaslonu. Takšnim, kakršnega ima Nexus 10.

Z manj pompa in več blišča so v Googlu v sodelovanju s Samsungom sestavili večjo tablico z oznako Nexus. Nenavadna je njena zaobljena oblika, ki jo naredi večjo, kot je v resnici. Malodane čudaška je lepljiva prevleka hrbtišča, zaradi katere je tablico res lažje (ob)držati v rokah, a je obenem pravi magnet za prstne odtise. Samosvoja je barvna lučka LED za opozorila, ki s programom, kot je Light Flow, tablico dodatno oplemeniti. Toda vse našteto ni nič v primerjavi z deset palcev velikim zaslonom LCD Super PLS, ki tablico Nexus 10 brezkompromisno izdvoji iz množice. Gre namreč za zaslon, ki ima enako ločljivost kot Applov opevani prenosnik Macbook Retina. Razmerje pik 2560 × 1600 na tako majhni površini seveda pomeni njihovo večjo gostoto, 300 ppi, s katero Nexus 10 brez težav prehiti kateregakoli tekmeca.

Šeststo gramov težko tablico s hitrostjo 1,7 GHz poganja dvojedrni procesor A15. Pomagajo mu grafika Mali T604, 2 GB pomnilnika RAM ter 16 ali 32 GB prostora za shranjevanje aplikacij in podatkov. Tablica deluje tekoče, brez zatikanj ob rabi. Hrbtna kamera s tipalom 5 MP, ki ji dela družbo bliskavica LED, ustvari spodobne fotografije in video posnetke, prednja 2 MP leča pa je namenjena predvsem video pogovorom s kakovostjo 720p. Nexus 10 se zna povezati s sateliti GPS, z Bluetoothom (4.0), NFC in z brezžično povezavo opremljenimi napravami. Zajetna baterija 9000 mAh se polni s kablom mikro USB. Avtonomija tablice je solidna, zdrži na primer devet ur nepretrganega predvajanja video posnetkov, a je polnjenje dolgotrajno.

Trenutna različica Androida na tablici Nexus 10 je 4.2.2, v kratkem pa se nam obeta 4.3, ki ga bo Samsungova naprava bržkone dobila med prvimi. Ker smo o novostih zadnjega Jelly Beana že pisali, omenimo le najočitnejše, ki jih Samsungova tablična naprava izvrstno izkoristi. To so predvsem uporabniški računi, lebdeči pripomočki na zaklenjenem zaslonu in izboljšani kamera ter tipkovnica. Žal tablica kljub visoki ločljivosti in veliki zaslonski površini še vedno ne omogoča prave večopravilnosti. Pri delu smo omejeni na eno stvar naenkrat, zato tablice ne moremo priporočati za resno delo.

Če je Nexus 7 z neverjetnim razmerjem med ceno in kakovostjo zlahka odnesel krono najboljše manjše tablice in še danes velja za dobro kupčijo, je zgodba z Desetko bolj zapletena. Napake so pri Samsungovi tablici očitnejše, saj jih ob večji cenovni postavki težko spregledamo. Boljši nakup od Nexusa 10 je na primer Applov iPad 4, pri Androidih pa gleda v hrbet (sicer dražjemu) Asusovemu Infinityju.

Nexus 10

Tablica.

Prodaja: Amazon.co.uk.

Cena: 433 EUR (brez davka, s poštnino).

✓    Zaslon, zvočniki, mikro USB, vedno svež Android.

✗    Pomanjkanje aplikacij za tako visoko ločljivost, brez razširljivosti priložene shrambe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji