Objavljeno: 22.4.2011 | Monitor April 2011

Pisma bralcev

Kako iz kamere na DVD?

S kamero JVC so bili posneti video zapisi v formatu .mod. To je menda "zapis" te firme. Naletel sem na težavo - kako oz. s katerim programom lahko "obdelam" te posnetke in potem ustvarim (zapečem - Nero) DVD ploščo, da jih bo "znal" brati DVD predvajalnik - tudi takšen, ki ne prepozna divx formata.

Miran

Google svetuje nekaj takega:

www.modconverter.net

Ko to MOD datoteko spremenite v kaj bolj standardnega (npr. MPEG-2), morate uporabiti katerega izmed programov za izdelavo DVD-Video. DVD-Video je standardni zapis, ki ga poznajo vsi DVD predvajalniki, tudi tisti res zelo stari.

Sami uporabljamo Ulead DVD Moviefactory (že starejši program) ali pa Cyberlink Powerdirector (zelo dober in preprost).

Varnostne kopije?

Že dlje časa iščem program za izdelavo backup datotek, ki bi bil nameščen v strežniku in bi omogočal izdelavo kopij dokumentov od posameznih uporabnikov (delovnih postaj) na lokacijo (strežnik ali tračna enota itd.).

Ali poznate kakšen takšen program, ki bi to omogočal?

Trenutno imamo zadevo rešeno tako, da ima vsak uporabnik nameščen program za izdelavo backupa vendar je zadeva glede delovanja in nadzora nad tem zelo nepraktična in zamudna, saj se zgodi da program ni vedno zanesljiv, ali pa celo uporabnik sam poseže v delovanje le-tega.

Marko

Teh programov je res veliko. Kot zgled omenimo Symantec Backup Exec 12. Namestimo ga v strežnik, na zunanji disk pa se delajo backupi drugih strežnikov (enkrat tedensko polni, vmes pa inkrementalen). Wikipedija ima sicer lep seznam tako brezplačnih kot plačljivih tovrstnih programov:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_backup_software

Morda samo medklic za Linux: Bacula

www.bacula.org/en/

Kateri računalnik?

Ker kupujem nov računalnik, sem v spletu poiskal konfiguracijo dveh, ki vam ju prilagam v priponki (prevod je prek Googlovega prevajalnika).

Prosim, da mi svetujete, kateri je boljši, in pripišite, zakaj dajete enemu ali drugemu prednost (npr.: procesor, matična plošča, grafična karta, disk ...), oz. ga ocenite od 1 do 10.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

INTEL Core i7 2600 4 x 3,4 GHz Quad Core Processor / Scythe Samurai ZZ (zelo tih!) / 4096MB Kingston DDR3 1333 MHz RAM, 1000GB SATA II WD Green HDD 5400rpm-7200 (IntelliPower) 64 MB predpomnilnika , ATI Radeon 1024 MB 6870 HDMI / VGA / DVI / All-in-One Card Reader / bodi tiho! Power System (S6) 450W (zelo tih!) / USB 3.0 / eSATA vrhu primera

Intel Core i7 950 4 x 3,06 GHz Quad Core Processor / Scythe Samurai ZZ (zelo tih!) / 8192MB 1333MHz DDR3 RAM, 2000GB SATA II WD Green HDD 5400rpm-7200 (IntelliPower) 64 MB predpomnilnika , ATI Radeon 1024 MB 5870 HDMI / VGA / DVI / All-in-One Card Reader / bodi tiho! Power System (S6) 450W (zelo tih!) / USB 3.0! / ESATA vrhu primera

Janko

Najprej: prvi sistem s procesorjem i7 2600k je malce novejši. Procesor je hitrejši, hladnejši, se lepo navija, porabi manj energije, ker pač temelji na novejši arhitekturi. Posledično bi enako rangirali tudi osnovni plošči: prva je novejša, ima hitrejša vodila za disk, odlika druge pa je boljša podpora pomnilniku in podpora obema obema grafičnima navezama, torej tako SLI kot Crossfire, a težko verjamemo, da se vam to zdi pomembno.

Grafična kartica (Radeon 6870) pri prvem je novejša, a malenkost počasnejša, prav tako ima računalnik pol manj pomnilnika in prostora na disku.

Odločitev naj torej temelji na tem, ali vam je pomembno imeti 8 GB pomnilnika in 2 TB diska (hitrejšo grafično kartico lahko mirno zanemarite) - potem vzemite drugi računalnik. Zlasti, ker ste dejali, da se sin ukvarja z grafiko.

Če pa želite imeti sistem nekoliko dlje odprt za nadgradnje in prihraniti nekaj desetakov, pa seveda sezite po prvem.

Kateri procesor?

Ali mi morda lahko približno poveste, kakšen je procesor v prenosniku, ki ga želim kupiti? Oznaka je Intel Core i5-540M, a pri teh novih Intelovih i3-i5-i7 si niti približno ne predstavljam, kako zmogljiv je kateri?
Čudi me, da tako hiter procesor v tako mali škatlici?


Simon

Procesor je res soliden, med delom porabi le 35 W. Drugače pa so procesorji i3 mišljeni za najmanj zahtevne, i5 dvojedrni za srednje zahtevne, i7 dvo- in štirijedrni pa za najzahtevnejše uporabnike.
Odvisno, za kaj ga potrebujete, za pisarniško delo, filme, internet in podobno je i3 povsem dovolj. Samo za primer - i3 370M/380M/390M so 2,4 - 2,67 GHz dvojedrniki, 3 MB predpomnilnika. In imajo že vgrajeno grafiko, ki za pisarniško delo popolnoma zadostuje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji