Objavljeno: 30.9.2007 10:33 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2007

Pisma bralcev: september 2007

Katera večnamenska naprava?

Včasih je bilo znano, da Epson v svojih tiskalnikih (večnamenskih napravah) uporablja tehnologijo, pri kateri je bila glava za izpis ločena od kartuše (glava je bila vgrajena v sam tiskalnik), medtem ko je bila glava za izpis pri HPjevih tiskalnikih na samih kartušah. V primeru okvare glave pri Epsonu je bilo treba zamenjati celotno napravo, pri HPjih pa se je glava menjala vsakokrat, ko se je menjala kartuša (dražje, vendar v primeru okvare glave ceneje :).

Zanima me, kako je zdaj s tem?

Ali obe podjetji uporabljata še isti koncept glav za tiskanje?

Ker se odločam za nakup večnamenske naprave in kolebam med Epson Stylus DX6050 in HP Photosmart C4180, me zanima, katera naprava je po vašem mnenju boljša.

Sašo

Sistem kartuš je danes podoben, vendar "nekoliko mešan". Canon namreč premore nekatere (cenejše) modele, pri katerih je glava vgrajena kar v kartušo, medtem ko je pri dražjih modelih to ločeno, HP pa ima (dražje) modele, pri katerih so glave in kartuše ločene, pri cenejših modelih pa večinoma vztraja pri skupni rešitvi. No, Epson pa še kar vztraja le pri ločenih glavah in kartušah.

Med modeloma, ki ju navajate, bi bolj priporočali HPjevega.

Televizija namesto monitorja

Razmišljam, da bi namesto 19-palčnega monitorja LCD kupil kar 32 palčni LCD TV, na katerega bi imel stalno priklopljen PC. PC bi uporabljal kot večpredstavni center in za brskanje po internetu.

Ali je to po vašem mnenju smiselno? Bojim se namreč, da bom imel preveč zrnato sliko (okrog 1400 × 800 pik na 32 palcih je morda malo preveč).

Hkrati sem v dvomih, kako daleč bom moral sedeti, ko bom hotel brskati po internetu (to počnem 2 uri na dan).

Ste morda že objavili kak podoben članek (v prejšnji reviji so bili široki monitorji LCD, a to ne pokriva mojih potreb). Imate morda kak spletni naslov, na katerem bi lahko našel podrobnejše info?

Saša

Omenjene kombinacije zaenkrat še nismo preizkusili, vendar nekoliko dvomimo o smiselnosti take rabe. Če boste sistem uporabljali kot HTPC (večpredstavni PC), bo zelo verjetno vse v najlepšem redu, saj je tak sistem prilagojen rabi na daleč (2 ali več metrov stran od televizorja). O HTPCjih smo pisali v aprilski in junijski številki leta 2005.

V nasprotnem primeru pa bi znala biti računalniška slika, kot sami ugotavljate, precej zrnata, poleg tega bi tudi "beganje" oči gor in dol zaradi velikosti zaslona lahko postalo utrujajoče. Seveda odvisno od razdalje, s katere bi spremljali TV, pa vendarle.

Kateri 24-palčnik?

Prosim za pomoč pri izbiri LCDja. Rad bi 24-palčnega, stane lahko do 1000 evrov.

Uporabljal bi ga za pisarniške programe, programiranje, oblikovanje slik v Photoshopu, ogled filmov ...

Igric pa ne igram.

Sam izbiram med Samsungovim modelom 244T in Dellom 2407wfp. Predlagate morda kaj drugega?

Gregor

Obsežni preizkus zaslonov LCD smo opravili pred kratkim, točneje junija letos. Resda zlatega Monitorja med monitorji z veliko diagonalo nismo podelili, pa vendarle se je zelo dobro obnesel LG 245WP, ki ponuja dobro razmerje med kakovostjo in ceno.

Tabelo vseh preizkušenih zaslonov najdete tule: www.monitor.si/6_LCD.

Sicer pa v naših trgovinah najdemo dva "podmodela" tega monitorja - LG L245WP-BN in LG L245WP-SF. Malce guglanja razkrije, da se oznaka -BN pojavlja (tudi) na npr. japonskih spletnih straneh, -SF pa samo na evropskih trgih. Gre torej za enaka monitorja, namenjena različnim trgom po svetu.

Kako prilagoditi program za drugo platformo?

Zanima me, kako - če je sploh možno - lahko program, ki je napisan za Windows CE, zaženem v Pocket PC. Ker imam posebne zahteve glede programske opreme (avdio editorjev), sem našel dva programa, ki sta sila enostavna, z majhnimi zahtevami in napisana tudi za CE, vendar se na ročnem računalniku ne zaženeta. To sta WavePad in MixPad. Ali je mogoče ta programa posnemati ali kako drugače prilagoditi za ročni računalnik?

Boštjan

Žal programa, če nimate izvirne kode (in niste programer ;), ne morete ustrezno spremenit i...

iPhone pri nas?

Imam možnost iz Amerike dobiti Apple iPhone, pa me zanima, ali imate morda kake podatke o tem, ali bi stvar delovala tudi pri nas? Mislim predvsem na omrežja GSM/UMTS.

Primož

Žal ne, deluje le v omrežju AT&T. Jeseni bo na voljo tudi v Evropi, vendar dvomimo, da tudi pri nas. Ga je pa mogoče "shekat", mu izklopiti telefonski del in ga s tem spremeniti v zmogljiv ipod ...

 

"Digitalne" tv kartice

Prebiral sem si vaš zadnji test tv kartic za računalnik in me je zelo zmotilo, da niste testirali digitalnih oz. tv kartic za digitalni signal. Za druge izdelovalce ne vem, vem pa, da ima Leadtek vsaj dve novi kartici, verjetno najboljši med Leadtekovimi. Zato bi bilo zelo dobro za vse, ki se odločajo za nakup tv kartice, narediti še preizkus digitalnih tv kartic.

Navsezadnje tudi v Slovenijo prihaja digitalni signal in se od analognega poslavljamo. Tako da bi bil ta test zelo zelo dober, če že ne nujen.

Marko

Kaj natanko imate v mislih pod "digitalni signal"?

Kartice za DVB-T smo v tem članku omenili, kljub temu da signala (razen testnega) v tem formatu še kar nekaj časa ne bo.

"Digitalni signal" je sicer lahko tudi DVB-C (kabelski), DVB-S (satelitski), IP TV (SioL TV, T-2 TV, AMIS TV) ...

19-palčni monitor

Rad bi nabavil 19-palčni monitor, ne širokega formata, temveč navadnega. Kaj priporočate? V reviji nisem našel opisa omenjenega monitorja.

Darko

Širokih zaslonov LCD že nekaj časa nismo preizkušali; smo pa zato v letošnji junijski številki preizkusili skoraj 30 zaslonov širokega formata, ki so trenutno "na pohodu" pri nas.

Če vseeno želite 19-palčni monitor z razmerjem stranic 4 : 3, vam priporočamo, da si ogledate naslednje modele:

- Samsung SyncMaster 940B,

- Philips 190C7FS,

- NEC MultiSync 195VXM+.

sRGB?

Pri Philipsovem monitorju sem opazil, da ima oznako sRGB, pa me zanima, kaj to pomeni, ali mi lahko razložite?

Zvone

sRGB je barvna lestvica, ki sta jo ustvarila HP in Microsoft za uporabo z monitorji in tiskalniki. V profesionalnih okoljih (tisk, grafika, oblikovanje) se uporabljajo druge, bolj "široke" barvne lestvice (npr. Adobe RGB).

Oznaka sRGB na monitorju le pomeni, da ta izdelek zmore prikazati paleto barv, ki jo definira omenjena lestvica.

Sony Cybershot H9

Pri branju julijske številke Monitorja mi je padla v oči precej ugodna (in tudi enotna) ocena za kakovost slike kompaktnega digitalnega fotoaparata Sony Cybershot H9 (stran 109). Omenjeni fotoaparat je bil nekaj časa na mojem prednostnem seznamu, vse dokler se zanj v internetu niso začeli pojavljati testi in mnenja. Večinoma so preizkuševalci namreč opozarjali na nepričakovano in notorično slabo kakovost slike.

Zavedam se, da je vsaka ocena subjektivna, vendar pa je kakovost slike ključna značilnost in statistično je malo verjetno, da to na podlagi tolikšnega števila kritik pri tem modelu res ni kamen spotike (seveda v svojem razredu). Prosil bi vas, če mi morda napišete kaj več o kakovosti slike (morda primerjava), ker me še zmeraj mika, da bi fotoaparat glede na druge tehnične značilnosti vseeno kupil. SLRji me zaenkrat še ne zanimajo ...

Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Alen

Težava tega fotoaparata je, da ima za odtenek premočno stiskanje JPEG, kar "odnese" nekaj podrobnosti s posnetka. Pri višjih vrednostih ISO pa sistem za zmanjševanje šuma še dodatno poseže v posnetek, zato so lahko nekateri posnetki videti že kar slabi.

Sicer pa je kakovost posnetkov dokaj dobra, všečna - dobra reprodukcija barv in pravilna osvetlitev. Pograjali bi ne preveč posrečen menujski sistem, pohvalili pa dodatne zmožnosti in malenkosti, ki v vsakdanjiku pridejo prav (nočno IR slikanje, pa tudi splošno hitro delovanje in odzivnost aparata ...).

Kupiti ali ne kupiti? Odvisno - če iščete popolno kakovost posnetkov v tem cenovnem razredu, potem verjetno ne. Sicer pa gre po našem mnenju za kakovosten in zmogljiv aparat.

Tiskanje na kuverte

Kupujem cenejši ČB laserski tiskalnik, ki bi tiskal neposredno na kuverte A5 in 23×11 cm, ne da bi jih pri tem mečkal. Tega podatka ne morem preveriti ne v tehnični dokumentaciji in ne v trgovini. Vesel bi bil, če bi mi lahko svetovali pri nakupu.

Slabe izkušnje imam z Brother HL 5150D in Samsung 1520, dobre s HP Laserjet 5L.

Andrej

Pri naših rednih preizkusih že nekaj časa ne preizkušamo več možnost odtisa na kuverte. Dokler smo to počeli, pa so se dejansko najbolje obnesli laserski tiskalniki HP.

Predlagamo vam, da pred nakupom preverite, kakšna je največja gramatura papirja (g/cm2), ki ga je tiskalnik še sposoben sprejeti. Čim večja je, tem večja je možnost, da gre papir skozi tiskalnik po bolj ravni poti. S tem je možnost, da se bo kuverta pri tiskanju zmečkala, manjša. Predlagamo HP Laserjet 1022 ali pa Canon Lasershot LBP-2900.

Samsungov Origami

Nekaj dni nazaj sem v Dnevniku bral o Samsungovem prenosnem PCju. Bila je tudi fotografija. Menda je zelo OK. A je vam kaj znano o tej stvari? Se razume, ne govorim o laptopih!

Gali

Verjetno imate v mislih Samsungov PC, narejen na platformi Origami:
Pri nas teh napravic še nismo zasledili in jih verjetno še nekaj časa ne bomo. Ko bodo dobavljive tudi pri slovenskih zastopnikih, pa jih bomo seveda preizkusili tudi v Monitorju.

Zmeda pri oznakah DVD

Zanima me, kje si lahko bolj natančno preberem o DVDjih CDjih! In kaj pomenijo oznake zraven (npr. DVD+R, DVD-R, DVD +R DL,...) in če je treba nujno kupiti takega, kot piše na DVD "pekaču"?

Rok

O DVDjih in CDjih smo v Monitorju že veliko pisali, res pa je, da v zadnje čase to počnemo vedno manj. Te naprave se med seboj namreč vse manj razlikujejo. Če poenostavimo:

- DL pomeni DualLayer, to pa pomeni, da zna DVD "pekač" zapisovati tudi dvoslojne, 8,5 GB DVDje.

- "Plus" ali "minus" R sta dva standarda zapisovanja in nosilcev.

- Dobro je ločiti še "R" in "RW", pri čemer lahko na prve nosilce podatke zapišemo le enkrat, na druge pa večkrat.

Torej, če na zapisovalniku piše samo "+R", potem morate kupiti nosilce "+R". Če boste kupili nov zapisovalnik, teh težav ne boste imeli, kajti danes znajo prav vsi zapisovalniki DVD zapisovati na obe vrsti nosilcev, pa tudi na nosilce (plus in minus) DL.

Avstrijci imajo cenejše Delle!

Kako to, da so prenosniki Dell pri nas veliko dražji kot, recimo, v sosednji Avstriji? Če sem bolj podroben, ogledoval sem si model Inspiron 1720, katerega cena je pri nas v povprečju okrog 1800 evrov z ddv (FMC in Alldea), v Avstriji pa z enako konfiguracijo nanese okrog 1400 evrov (dell.at). To je 400 evrov razlike!

Klemen

Odgovor slovenskega zastopnika je:

"Dell je v Avstriji neposredno navzoč, kar pomeni, da ima že v osnovi boljše razmere kot mi v Sloveniji. Tudi trg je veliko večji, tako da lahko ponudijo ugodnejšo ceno. Posledično se to pozna pri končni ceni."

Morda bi kazalo tudi kaj pripomniti o pomanjkanju konkurence, a saj je to razvidno že iz samega odgovora ...

Lenovo R61?

Zanima me, ali boste v uredništvu preizkusili tudi prenosnik Lenovo R61 (T7100, 1GB, Quadro NVS140M, 15,4 palca, 1680×1050, 802.11n, 6-celična baterija). Zanimam se namreč za nakup takega prenosnika, ne najdem pa nobenega preizkusa prenosnika s temi specifikacijami.

Matevž

V našem laboratoriju smo pravkar preizkusili Lenovo T61, ki je sicer podoben R61, a nekoliko robustnejši od njega. Model R61 pa zaenkrat od slovenskega zastopnika še pričakujemo in ga bomo vsekakor preizkusili, brž ko bo mogoče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji