Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2015

Pisarna prihodnosti

Microsoft s pisarniškim paketom Office sledi Googlu in Applu z načrtom, ki bi uporabniku omogočal urejanje dokumentov, preglednic in predstavitev z različnimi napravami hkrati. Zadnji kamenček v mozaiku je nova različica Pisarne za računalnike z operacijskim sistemom OS X.

Office 2016 prihaja pet let po zadnji različici Pisarne za računalnike Mac. Skrajni čas, saj je uporaba paketa Office 2011 kot potovanje v preteklost. Brezplačna, časovno omejena poizkusna različica za rabo ne zahteva naročnine na Microsoftovo oblačno storitev Office 365, nakazuje pa precejšnje spremembe. Uporabniški vmesnik je še vedno razdeljen na trakove z ukazi, a so očiščeni navlake in zato bolj urejeni. Prvi vtis je odličen, zdi se, da je spremenjeno vse. Kljub temu se ob prehodu z Office 2011 v različici 2016 takoj počutimo domače, kar je svojevrsten dosežek, ki ga cenimo. Ker nekaj zmožnosti preizkusni različici še manjka, se 2,7 GB velika datoteka namesti poleg obstoječe različice pisarniškega paketa Office. Tako lahko novinca brez težav uporabljamo v sožitju z dosedanjo Pisarno. Polna različica Office 2016, ki bo povsem enakovredna pisarniškemu paketu z operacijskega sistema Windows (Office 2013), izide letos poleti in bo za naročnike oblačne storitve Office 365 brezplačna, drugi pa bomo morali zanjo plačati. Kako, še ni jasno, kaj lahko pa se zgodi, da bo Microsoft posamezne dele prodajal kot samostojne aplikacije na tržnici Mac App Store.

V paketu so urejevalnik besedila Word, upravitelj preglednic Excel, snovalec predstavitev PowerPoint, odjemalec elektronske pošte Outlook ter beležnica OneNote. Zbirka, ki v preizkusni različici zahteva operacijski sistem OS X Yosemite, se izdatno opira na Microsoftovo oblačno shrambo OneDrive. Slehernemu Microsoftovemu računu je v oblaku dodeljenih 15 GB prostora, naročnikom na storitev Office 365 pa kar 1 TB. Uporaba oblačne shrambe nam olajša skakanje z ene naprave na drugo. Dokument, spočet na tablici, lahko dokončamo na računalniku, nato s telefonom popravimo še finese. Podobno mantro žebrata tudi Google in Apple, pri čemer ima slednji v primerjavi z drugima dvema veliko slabost, da ne podpira različnih platform. iWork deluje zgolj v Applovem svetu, za uspešno prehajanje med napravami zahteva OS X in iOS, Office pa deluje v vseh priljubljenih operacijskih sistemih na svetu (Windows, Android, iOS, OS X).

Pozdravni zaslon pisarniške zbirke Office 2016 je na Macu skoraj do pičice enak tistemu iz različice za mobilni iOS.

Pozdravni zaslon pisarniške zbirke Office 2016 je na Macu skoraj do pičice enak tistemu iz različice za mobilni iOS.

Office 2016 uporabnika na vsakem koraku prepričuje v rabo Microsoftove oblačne shrambe OneDrive.

Office 2016 uporabnika na vsakem koraku prepričuje v rabo Microsoftove oblačne shrambe OneDrive.

Ob naročnini na oblačno storitev Office 365 se z oblakom OneDrive poveže že preizkusna različica Office 2016. To zbirki prinese izboljšano sodelovalno delo in napredno deljenje datotek. Med zmožnostmi, ki zadevajo sodelovanje, velja izpostaviti hkratno delo dveh uporabnikov na istem dokumentu v oblaku ter komentiranje v obliki pogovora sodelujočih. Office 2016 zna podobno kot Applov iWork odpreti vse prejšnje različice spremenjenega dokumenta, shranjene v oblaku OneDrive. Žal pri tem početju ne sodeluje z Applovim sistemom upravljanja različic, ki v primeru zbirke iWork spremenjene dokumente v ozadju samodejno shranjuje tudi, če ne uporabljamo oblaka. Neposredno shranjevanje v druge priljubljene oblačne shrambe (Dropbox, iCloud) ni privzeto omogočeno. Glede na to, da je Microsoft z Dropboxom nedavno sklenil zavezništvo in uporabnikom zbirke Office na operacijskem sistemu iOS omogočil neposreden dostop do priljubljene oblačne shrambe, pričakujemo, da bo do poletja v Office 2016 delovala vsaj ta.

Aplikacije v zbirki so hitre, zmogljive in prilagojene zaslonom Retina. Nadležna in nasičena plavajoča okna so stvar preteklosti, njihove zmožnosti so lično popredalčkane v akcijske trakove. Word je tako pridobil trak za lažje oblikovanje dokumenta in združene zmožnosti v skupini Style, ki uspešno nadomestijo nasičeno plavajoče okno Inspector (Office 2011), še vedno le 32-bitni Excel trak z ukazi za urejanje enačb, PowerPoint pa trak z zmožnostmi animacije pri delu s posameznimi diapozitivi. Poslovni uporabniki bodo veseli upravljanja  pravic RMS (Rights Management Services), ki je zapečeno v posamezne aplikacije. Bližnjice s tipkovnico so usklajene s pisarniškimi programi iz operacijskega sistema Windows in to bo prav vsakomur olajšalo prehod s PCja na Mac. V Excelu tako za kopiranje posamezne celice enako delujeta Ctrl+C kot Cmd+C. Zakaj ista bližnjica ne deluje tudi v Wordu, ve le Microsoft.

Skupinsko urejanje v sodobni Pisarni je racionalizirano in preprosto.

Skupinsko urejanje v sodobni Pisarni je racionalizirano in preprosto.

Drobnih napak je precej in jih najdemo na vsakem koraku. Lep zgled je sicer dobrodošla aplikacija OneNote, ki veselo pozdravlja lastnike iPada.

Drobnih napak je precej in jih najdemo na vsakem koraku. Lep zgled je sicer dobrodošla aplikacija OneNote, ki veselo pozdravlja lastnike iPada.

Office 2016 je zgolj predogled, zato predhodnice ne vržemo stran. Pomanjkanje nekaterih zmožnosti in občasna nestabilnost zbirke zahtevata občasen zagon stare Pisarne. Uporabniki Maca imamo do poletja tako na voljo zgolj dve možnosti: nadaljnje izkoriščanje stare programske opreme (Office 2011) ali delo z Applovo pisarniško zbirko iWork in trpljenje ob pregovorni nezdružljivosti s preostalim delom sveta. Office 2016 pač še ni nared za resnejše delo. Ker je preizkus brezplačen, zbirko kljub temu toplo priporočamo. Če smo ji pripravljeni pogledati skozi prste, nam zaupanje povrne z doslej neznano robustnostjo v svetu operacijskega sistema OS X. Najbolj je bodo veseli prišleki iz sveta Microsoftovih Oken, ki se bodo pri delu z zbirko počutili kot doma. Office 2016 je najbližje izkušnji pisarniških programov v okolju Windows. Zanemariti ne gre niti drugih prednosti. Če PowerPoint ne seže niti do kolen Applovemu pripomočku Keynote, pa sta Word in Excel močnejši orodji od Pages in Numbers. Če urejevalnik besedila in pripomoček za preglednice potrebujemo v mešanem okolju, kjer si datoteke delimo z uporabniki PCjev, vprašanja o koristnosti pisarniške zbirke Office na Macu sploh ni. Če pa naša elektronska korespondenca zajema vsaj en strežnik Exchange, bomo Microsoftove Pisarne na OS X z Outlookom na čelu veseli kot otrok lizike.

Microsoft Office 2016 (for Mac) Preview

Pisarniška zbirka programov.

Prodaja: Microsoft.

Cena: brezplačno.

✓    Povezava z oblakom OneDrive, Outlook, OneNote.

✗    Zahteva OS X 10.10, pomanjkanje nekaterih zmožnosti, ni samodejnega shranjevanja različic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji