Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus

Piflar

S piflarjem smo v šoli zbadali sošolce, ki so vedno vse znali in najbolje naredili, skratka imeli odlične ocene. No, ob marsikaterem izzivu pa so bili oni tudi naše edino upanje, da bomo določeno nalogo sploh rešili. V svetu programskih paketov za optično prepoznavanje vsebin se zdi, da bi podobna oznaka lahko veljala za ABBYY Finereader 10.

Ne dolgo nazaj, natančneje v oktobrski številki, smo vzeli pod drobnogled tri glavne programe za optično prepoznavanje in ugotavljali, koliko so nam lahko v pomoč pri praktičnem delu z analognimi in digitalnimi vsebinami. Zmagovalec tistega preizkusa je bil ABBYYjev program Finereader 9.0, ki je novembra dobil naslednika za "modelno leto" 2010. Seveda smo ga brž preizkusili tudi sami. Z veseljem lahko zapišemo, da ABBYY Finereader 10 Professional Edition prinaša bistveno več kot le lepotne popravke, kot je sicer navada v avtomobilski industriji.

Že oktobra smo ugotovili, da je ABBYY Finereader najboljša izbira med programi OCR, če želimo hitro postoriti bolj ali manj preproste operacije z analognimi ali digitalnimi dokumenti. Najbolj pogosto uporabljane operacije so namreč avtomatizirane in ob pomoči intuitivnega vmesnika omogočajo res hitro in predvsem natančno delo s programom. Po tej plati desetica sledi predhodni različici, samodejno zaznavanje vrste dokumenta, ki ga ima program pred seboj, pa se zdi še za odtenek natančnejše (predvsem ko gre za samodejno ugibanje jezika, uporabljenega v besedilu).

Finereader 10 že ob zagonu ponudi vrsto standardiziranih opravil, kot so zajem vsebine dokumenta v Wordov dokument ali Excelovo preglednico, dobrodošel dodatek pa je tudi zajem vsebine v dokument HTML.

Preprost vmesnik aplikacije ABBYY Screenshot Reader. Včasih so prav majhni dodatki zlata vredni. Tale je vsekakor eden izmed njih.

Naš preizkus z računom iz trgovine je za programe OCR očitno le pretrd oreh. Pri temle vnosu je ABBYYjev najnovejši skupek programske kode pokazal razkošnost algoritmov prepoznavanja besedila. Rezultat je kljub temu slab.Ena najpomembnejših novosti v programu ABBYY Finereader 10 je dodatek ABBYY Screenshot Reader. Gre za drobno aplikacijo, ki se namesti v sistemski kotiček in tam preži na uporabnikove zahteve po optičnem prepoznavanju vsebine na zaslonu (ali le delu zaslona) in njenem izvozu na odložišče ter posledično v številne aplikacije. Programček prepozna tako besedilo kot tudi slike in tabele, za večjo natančnost prepoznavanja lahko sami izberemo jezik besedila. Ko smo izbrali vsebino, ki jo želimo prepoznati, si programček za svojo magijo vzame nekaj sekund in rezultat je pred nami. Mimogrede, celotna aplikacija Finereader 10 pri tem ni niti pognana! Ko ga enkrat začnemo uporabljati, poti nazaj ni, prav njegova uporabnost je tista, zaradi katere menimo, da bi podobno rešitev v prihodnje morali imeti prav vsi programi za optično prepoznavanje vsebin.

Med drugimi novostmi Finereaderja 10 velja omeniti še prepoznavanje besedila in drugih elementov na digitalnih fotografijah. Avtorji so v program implementirali več pametnih tehnologij, s katerimi sliko zmanipulira do te mere, da si lahko z njo pomaga pri optičnem prepoznavanju. Če nam samodejni način delovanja ni všeč, lahko posežemo po ročnem upravljanju (sence, ISO šum, popravljanje perspektive ...), čeprav zanj, roko na srce, prav pogosto nimamo razloga.

Praktično delo s Finereaderjem 10 je razen že omenjenega Screenshot Readerja v nas pustilo podobne občutke kot njegov predhodnik. Delo s časopisi, revijami in strukturiranimi dokumenti je zanj mala malica, malce manj so mu všeč tabele (še posebej zahtevnejše), pri našem zdaj že standardnem preizkusu prepoznavanja računa iz trgovine pa si je algoritem OCR zopet polomil zobe. Njegova poglavitna odlika ostaja preprostost opravljanja tudi zahtevnejših opravil in prijaznost do uporabnika. Finereader je tako še vedno edini program OCR, ki zna samodejno prepoznati, da je uporabnik, denimo, skeniral knjigo po dve strani hkrati - in to ustrezno urediti v dokumentu (vsako stran postaviti ločeno, popraviti raztegnjeno pisavo ...). Prav ta skrbnost za udobje pri delu ga pravzaprav naredi odličnega.

Edino pomanjkljivost na preizkusu je ABBYY Finereader 10 pokazal pri (ne)sodelovanju z razvojno različico Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2010, kjer mu komunikacija z Excelom nikakor ni šla od rok. Slednje mu seveda ne štejemo v slabo, saj Office 2010 še ni povsem končan, verjamemo pa, da se bosta v prihodnje povsem razumela. Ne nazadnje z izvozom dokumentov v programe pisarniškega paketa Office 2007 nismo imeli nobenih težav.

Kaj reči za konec? ABBYY je s Finereaderjem 10 letvico pomaknil še nekoliko više, veseli pa nas predvsem to, da avtorji nenehno razvijajo njegove možnosti in uporabnost. Najnovejši Finereader zato ni le lep, je tudi presneto pameten, pravi piflar. In to je dobro, zelo dobro.

ABBYY FineReader 10 Professional Edition

Kaj: Program za optično prepoznavanje vsebin.

Proizvaja: ABBYY, www.abbyy.ua.

Prodaja: EC, www.ecdoo.si.

Cena: 144 EUR.

Za: Natančen, preprost za uporabo, funkcija ABBYY Screenshot Reader.

Proti: Cena, določene vsebine mu še vedno delajo preglavice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji