Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2017

Pasje življenje na Androidu

Pametni telefoni z Googlovim operacijskim sistemom nam v vsakdanjem življenju olajšajo marsikatero opravilo. Navajeni smo, da se ob določeni težavi nemudoma obrnemo na tržnico Play in na njej poiščemo aplikacijo, ki nam problem omili. Lastniki psov imamo težav več, a na srečo se za vsako najde ustrezen programski pripomoček.

Prva težava novega lastnika psa je totalna neubogljivost sicer prikupnega mladička. Pristopov k učenju psa je precej, najbolj priljubljeno je nagrajevanje v obliki priboljškov. Ker hrane pametni telefon (še) ne more pričarati, nam pri učenju pomaga z zvoki. V aplikaciji Dog/Puppy Clicker Training nas čakajo tako navodila, kako se treninga lotiti, kot tudi orodja za izvajanje posameznih vaj. Kljub izdatni programski pomoči bo učenje uspešno le ob rednem izvajanju vaj in disciplini.

Lastniki psov obožujemo fotografiranje ljubljenčkov, a kaj, ko nehvaležneži nad našim početjem niso navdušeni. Vedno se zgodi, da je idealen trenutek ob pritisku sprožilca zamujen. Psa vse prehitro zmoti vsak najmanjši zvok iz okolice in takoj pozabi na poziranje. Na pomoč nam priskoči BarkCam, iznajdljiva aplikacija za fotografiranje, ki pred zajemom slike predvaja psu zanimiv zvok ter z njim pritegne njegovo pozornost. No voljo so zvočne dobrote v podobi lajanja, mijavkanja, hišnega zvonca, žvenket ključev in druge privlačnosti, ki se jim bo kosmatinec le stežka uprl.

Psi so navdušeni nad družbo drugih kosmatincev, zato je pri vzgoji priporočljivo druženje z združljivo zverjo. Ljubljenčku najlažje najdemo ustreznega prijatelja z aplikacijo DoggyDatez, ki nas obvesti, ko se v bližini znajde človek s primernim psom. Uporaben iskalnik med drugim omogoča, da psu poiščemo prijatelja znotraj njegove pasme ali po imenu. Kot v primeru vsake druge družabne aplikacije je tudi uspešnost programa DoggyDatez pri izpolnjevanju lastnega poslanstva odvisna od množičnosti rabe, ki za zdaj še ni dosegla zadovoljive stopnje, zato je smiselnost uporabe vprašljiva. A gre za zanimiv programski izdelek, ki ga velja imeti v rezervi.

Ob vsakodnevnih sprehodih s psom nam dela družbo program MapMyDogWalk. Gre za aplikaciji MapMyRun podoben izdelek, ki se osredotoča predvsem na ustreznost prehojene poti, svetovanje pri izbiri destinacije ter pomoč pri izvajanju aktivnosti.

Nosljive naprave s telefoni z Googlovim operacijskim sistemom Android rade sodelujejo, zato ne preseneča, da je lastnikom psom na voljo posebna ovratnica, ki v navezi s pametnjakovičem uporabniku omogoča sledenje kosmatemu ljubljenčku. Ponujajo jo razvijalci aplikacije Whistle, stane slabih petdeset dolarjev. Z njeno pomočjo program spremlja lokacijo kosmatinca in uporabniku s sporočilom ali elektronsko pošto javi, ko navihanec zaide iz vnaprej določenega varnega območja. Med dodatnimi zmožnostmi aplikacije velja izpostaviti sodelovanje pri zdravljenju obolelega psa.

Zadnja predstavljena aplikacija za ljubitelje psov ni neposredno namenjena našim kosmatincem. Weather Puppy je namreč digitalna vremenska napoved, ki nas ob slabi prognozi razveseli s sliko naključnega, razmeram primernega mladička. Kljub temu gre za zmogljivo aplikacijo, ki ji po zaslugi storitve Weather Underground ne manjka natančnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji