Objavljeno: 10.10.2007 17:51 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Panasonic

Panasonic Lumix DMC-LS75

Megapike 7

Zum 3x (35-105 mm)

LCD 6,3 cm

2xAA

Kartica SD

Prodaja: Mimovrste, www.mimovrste.si.

Cena: 190 EUR

Za: Umirjevalnik slike, preprosta raba, cena.

Proti: Nima optičnega iskala.

Panasonicov vstopni model je nekoliko dražji od številnih drugih, na prvi pogled precej podobnih modelov, a svojo ceno upraviči z nekaterimi značilnostmi, ki odstopajo od povprečja. Sedem megapik je na primer že nekoliko boljeod česa? od povprečja? ne moreš primerjati z ničem

Panasonicov zmogljivi slikovni procesor Venus Engine III se proti digitalnemu šumu sicer pogumno bori, a ga je pri največji občutljivosti ISO 1250 še vedno veliko in če imamo v mislih kakovost posnetkov, je koristno z enim očesom paziti na povečevanje občutljivosti fotoaparata.

Zaslon LCD z le povprečno ločljivostjo je večinoma dobro viden, a smo vseeno od časa do časa v njem videli preveč odsevov in pogrešali optično iskalo. Tako kakor pri vseh tovrstnih fotoaparatih je poudarek na samodejnem delovanju z le osnovnimi ročnimi nastavitvami. Med 19 tematskimi avtomatikami najdemo vse najpogosteje uporabljane, za povrhu pa še nekaj posebnežev, na primer za fotografiranje zvezdnega neba ali za posnetke iz letala.

Kakovost preizkusnih posnetkov je bila dobra. Ob natančni analizi smo sicer opazili tudi nekaj nepravilnosti, a so bile vse po vrsti v mejah sprejemljivega in pod povprečjem tega cenovnega razreda. Tudi z odzivnostjo in hitrostjo smo bili povsem zadovoljni. Pri hitrem zaporednem slikanju se s tremi posnetki na sekundo pri polni ločljivosti izkaže celo zelo dobro. Bliskavica je svoje delo dovolj dobro opravila, pa tudi zmogljivosti pri bližinski fotografiji so boljše od povprečja. Nekoliko slabše se izkaže le pri snemanju, predvsem zato, ker nima mikrofona.

LS75 je zanimiv majhen fotoaparat, namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ki pa vseeno niso zadovoljni kar z najbolj enostavnimi modeli. Vgrajen umirjevalnik slike, na primer, bo zanesljivo rešil marsikateri posnetek, pri čemer velja dodati, da je to trenutno eden najcenejših modelov, ki ga premore. Škoda, ker fotoaparat ne zna zaznati tudi obrazov, a mogoče smo že preveč zahtevni.

LS60 ima eno megapiko manj in malo manjši, 5-centimetrski zaslon, druge lastnosti, vključno z umirjevalnikom slike, pa so enake. Ker je približno 50 evrov cenejši, je trenutno najcenejši tako zmogljiv fotoaparat.

Panasonic Lumix DMC-FX10

Megapike 6

Zum 3x (35-105 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: PCHand, www.pchand.si.

Cena: 225 EUR

Za: Umirjevalnik slike, preprosta raba, cena.

Proti: Nima optičnega iskala.

Naslednji Panasonicov model je po zmogljivosti zelo podoben prejšnjemu, le da so inženirji vse skupaj spravili v precej manjše, čeprav ne tudi najtanjše ohišje. Vgrajeni objektiv se ponaša z Leicinim imenom in čeprav to ne pomeni več toliko, kakor je pred leti, je vseeno zagotovilo za izvrstno kakovost. Ko smo si posnetke ogledovali pod veliko povečavo, se je pokazalo, da sicer tudi Leicin objektiv ni brezhiben, je pa vsekakor boljši od povprečja - sploh v tem cenovnem razredu.

Tudi FX10 se ponaša z umirjevalnikom slike, ki svoje delo dobro opravi in je vsekakor ena od pomembnejših prednosti pred številnimi tekmeci. Na sliki zna zaznati gibanje in skrajšati osvetlitveni čas. Fotoaparat bo vse manj izkušene uporabnike razveselil z zelo preprosto rabo in pestrim naborom tematskih avtomatik, nekoliko zahtevnejši pa bodo verjetno pogrešali več možnosti za ročne nastavitve, saj so na voljo le najbolj osnovne. Zaslon LCD ima sicer le povprečno ločljivost, a je nadpovprečno dobro viden, zato smo optično iskalo pogrešali nekoliko manj kakor pri nekaterih drugih modelih.

Pri preizkušanju se je fotoaparat izkazal podobno kakor LS75. Kakovost posnetkov je bila dobra, le ljubitelji barv bodo verjetno privzeto barvno nastavitev standard spremenili v živahnejši vivid. Digitalnega šuma je za odtenek manj, kar je verjetno posledica malce manjše ločljivosti tipala, še vedno pa z občutljivostjo ne smemo pretiravati. Odzivnost in hitrost sta nekako v povprečju tega cenovnega in velikostnega razreda. Svetlomer svoje delo v večini primerov dobro opravi, v težjih svetlobnih pogojih, ko so napake najpogostejše, pa bodo izkušenejši uporabniki verjetno pogrešali možnost izbire načina merjenja svetlobe.

Bliskavica je za ta velikostni razred nadpovprečno močna, pa tudi pri bližinski fotografiji se fotoaparat dovolj dobro izkaže. Spodobno se izkaže tudi v vlogi videokamere. Snemamo lahko celo v večji ločljivosti, 848 x 480 pik v slikovnem razmerju 16:9. Med snemanjem žal ne moremo zumirati.

Lumix FX10 odlikuje izvrstno razmerje med velikostjo, zmogljivostjo, kakovostjo in ceno. V nobeni od teh lastnosti sicer ni v samem vrhu, a noben drug žepni model za tako ugodno ceno ne ponuja toliko. Če bi torej radi imeli razmeroma zmogljiv in majhen fotoaparat za zmerno ceno in lahko pogrešate naprednejše ročne nastavitve in optično iskalo, ne bi pa se radi odrekli umirjevalniku slike, je to model za vas.

FX12 ima eno megapiko več in je zato približno 25 evrov dražji.

Panasonic Lumix DMC-LX2

Megapike 10

Zum 4x (28-112 mm)

LCD 7,1 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: Mixi, www.mixi.tv.

Cena: 420 EUR

Za: Objektiv, umirjevalnik slike, ročne nastavitve, zapis RAW.

Proti: Nima optičnega iskala, ostrina pri večjih občutljivostih.

Lumix LX2 smo pravzaprav že spoznali, ko smo ga preizkušali z rdečo okroglo Leicino značko na ohišju in imenom D-Lux 3. Da se ne bi po nepotrebnem ponavljali, si bomo tule nekoliko podrobneje ogledali njegovo največjo posebnost, široko tipalo s "panoramskim" razmerjem stranic 16:9. Nekoliko širše fotografije so lahko prav zanimive, kar še posebno velja za počitniške in popotniške posnetke, poleg tega pa lepo zapolnijo široki televizijski zaslon (pri čemer lahko samo obžalujemo, da Panasonic še nima izhoda za televizijsko sliko visoke ločljivosti).

Po drugi strani široke fotografije ne zapolnijo tako zelo lepo računalniškega monitorja in tudi pri tisku boste imeli težave, saj standardni fotografski papirji niso takšne velikosti. Seveda lahko fotografijo odtisnete na večji papir in obrežete, a to tisk podraži.

Zaradi tega je na objektivu stikalo, s katerim lahko izberemo tudi klasično (analogno) fotografsko razmerje stranic 3:2, ali 4:3, kakršno sicer uporabljajo skoraj vsi drugi digitalni fotoaparati. Vendar v tem primeru žrtvujemo nekaj ločljivosti (pri 3:2 nam ostane 8,5 megapike, pri 4:3 pa 7,5), še huje pa je, ker s tem žrtvujemo tudi doseg objektiva v širokokotni legi. 28 mm je ena od večjih prednosti tega fotoaparata, a če slikamo v razmerju 4:3, se zaradi spremenjenega slikovnega kota goriščna razdalja spremeni v precej bolj vsakdanjih 34-136 mm. Seveda lahko to izkoristimo tudi v svojo korist in kadar bi radi izkoristili širokokotnik, slikamo v razmerju 16:9, če nam zmanjka kakšen milimeter na teleobjektivni strani, pa preklopimo na 4:3. Kar z drugimi besedami pomeni, da ima objektiv pravzaprav skoraj 5-kratni zum, ne samo 4-kratnega.

Od posameznega uporabnika je torej odvisno, v kakšni meri bo izkoristil prednosti širokega tipala in širokokotnega objektiva. To pravzaprav velja tudi za druge napredne lastnosti tega odličnega fotoaparata, na primer številne ročne nastavitve ali zapis RAW. Kar pa ne pomeni, da se ne bo dobro izkazal tudi v rokah začetnika, ki si lahko privošči nekoliko boljši fotoaparat, morda z mislijo na čase, ko bo postal bolj vešč fotografske obrti, saj Lumixa LX2 zlepa ne bo prerasel. Upravljanje je tudi po zaslugi preglednih menijev na širokem zaslonu LCD zelo preprosto, elektronika pa je tudi brez pomoči fotografa uspešno kos večini nalog, pred katerimi se znajde.

Panasonic Lumix DMC-TZ3

Megapike 7

Zum 10x (28-280 mm)

LCD 7,6 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: PCHand, www.pchand.si.

Cena: 380 EUR

Za: Objektiv, umirjevalnik slike, zaslon LCD, velikost glede na zmogljivost, odzivnost, hitrost.

Proti: Nima iskala, omejene ročne nastavitve, ostrina pri večjih občutljivostih.

Panasonic TZ3 je sicer nekoliko večji od najmanjših žepnih modelov, a ko ugotovimo, da je opremljen s kar 10-kratnim zumom, se njegove majhnosti zavemo v novi luči. Nadvse pohvalna je tudi odločitev, da zum raztegnejo v širokokotni smeri in razpon 28-280 mm je vsekakor zelo uporaben. Fotografije imajo ločljivost 7 megapik, tipalo jih ima pa kar 8,5. Je namreč nekoliko širše, zaradi česar lahko fotografiramo tudi v razmerju 3:2 in 16:9, ne da bi zato žrtvovali ločljivost ali izgubili 28-milimetrski širokokotni pogled.

Nekoliko manj vsestransko uporabne so nekatere druge značilnosti, predvsem omejen nabor ročnih nastavitev. Vsaj osvetlitveni čas je od časa do časa koristno ročno izbrati. Fotoaparat se spogleduje predvsem z uporabniki, ki radi brezskrbno pritiskajo na sprožilec, od časa do časa pa vklopijo katero od številnih tematskih avtomatik. Za še bolj brezskrbno fotografiranje poskrbi učinkovit umirjevalnik slike. Zaslon LCD je velik in tudi v zanj bolj neugodnih svetlobnih razmerah dovolj dobro viden, kljub temu pa smo včasih pogrešali iskalo. Ki bi sicer moralo biti elektronsko, kajti optično (če ni zrcalno-refleksno) je pri tako zmogljivem zumu neuporabno.

Med preizkusom se je fotoaparat zelo dobro izkazal. Všeč sta nam bili njegova odzivnost in hitrost, ki sicer nista takšni kakor pri zrcalno-refleksnih modelih, a vseeno več kot spodobni. Pri ostrenju je imel fotoaparat nekaj manjših težavic v slabših svetlobnih pogojih in ko smo vklopili bližinsko slikanje. Nekaj drobnih optičnih pomanjkljivosti smo opazili le v najbolj širokokotni legi, drugače pa je Leicin objektiv zelo dober - kot smo pričakovali. Posnetki so zelo ostri, barve pa lepo zasičene. Pri občutljivostih, večjih od ISO 400, se začno kazati neželene posledice preveč nasilnega zmanjševanja šuma, značilne za procesor Venus III.

Bliskavica je povprečno zmogljiva, zmogljivosti pri bližinski fotografiji pa nekoliko nad povprečjem. Podobno velja tudi za video, saj lahko snemamo v širokem razmerju 16:9 z ločljivostjo 848 x 480 pik, žal pa med snemanjem ne moremo zumirati.

TZ3 je zelo vsestransko uporaben in priročno majhen fotoaparat z odličnim objektivom, skoraj idealen sopotnik na potovanju ali počitnicah. Primeren je tako za začetnike, kot tudi za nekoliko zahtevnejše uporabnike, pa čeprav bodo slednji verjetno pogrešali kakšno ročno nastavitev več.

Približno 40 evrov cenejši Lumix DMC-TZ2 ima 6 megapik ločljivosti in malo manjši, 6,3-centimetrski zaslon LCD.

Panasonic Lumix DMC-FZ8

Megapike 7

Zum 12x (36-432 mm)

Elektronsko iskalo

LCD 6,3 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: PCHand, www.pchand.si.

Cena: 350 EUR

Za: Objektiv, umirjevalnik slike, ročne nastavitve, zapis RAW.

Proti: Ostrina pri večjih občutljivostih.

Panasonic FZ8 je značilen predstavnik nekoliko večjih fotoaparatov, opremljenih z zelo zmogljivimi zumi. Panasonicov 12-kratni v časih, ko imajo nekateri tekmeci že 15- ali celo 18-kratne, sodi celo med bolj umirjene. Kljub temu bi moral njegov teleobjektivni doseg zadovoljiti tudi najzahtevnejše uporabnike. Fotolovci, športni fotografi in zalezovalci slavnih osebnosti sicer uporabljajo še "daljše", a praviloma potrebujejo tudi svetlobno močnejše in kakovostnejše, kakršni so na voljo le za zrcalno-refleksne modele.

Tako zmogljiv objektiv skoraj nujno potrebuje umirjevalnik slike in Panasonicov optični svojo umirjevalno nalogo zelo dobro opravi. Fotoaparat ima zelo dobro elektronsko iskalo, ki pa bi morda lahko imelo malo večjo ločljivost. Tudi zaslon LCD je nadpovprečno dobro viden, celo ko nanj posije kakšen sončni žarek.

Fotoaparat je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, ki se iz takega ali drugačnega vzroka (najpogosteje zaradi cene ali velikosti) ne odločijo za zrcalno-refleksni fotoaparat, zato ima zelo pestro izbiro ročnih nastavitev. Je zgledno odziven in hiter, le pri ostrenju v težjih svetlobnih razmerah in najbolj teleobjektivni legi je včasih malce počasnejši, kar pa mu težko zamerimo, saj imajo s tem težave tudi skoraj vsi drugi tovrstni modeli. Kakovost posnetkov je zelo dobra, z naravnimi in živimi barvami ter dobro ostrino. Manjše optične napake sicer zelo dobrega objektiva so vidne le pri zelo velikih povečavah, v večini primerov pa jih ne bomo opazili.

Še najšibkejša točka fotoaparata je digitalni šum pri večjih ločljivostih, oziroma način, na katerega se ga loteva slikovni procesor Venus Engine III. Ta se namreč šuma kar uspešno znebi, a na račun ostrine oziroma podrobnosti na posnetkih. Posledice so sicer opazne le pri občutljivostih, večjih od ISO 200 in večjih povečavah, na srečo pa je najzahtevnejšim uporabnikom na voljo zapis RAW, ki omogoča, da se odstranjevanja šuma lotimo po svoje, z računalnikom. Vgrajena bliskavica je izvrstna, fotoaparat pa se dobro izkaže tudi pri bližinski fotografiji in snemanju.

Panasonic FZ8 je odličen fotoaparat, ki mu ne moremo očitati skoraj ničesar, še posebno, če imamo v mislih tudi zelo ugodno ceno. Objektiv bi bil v idealnem svetu bolj širokokoten, kar pa lahko popravimo z dokupom širokokotne predleče. Skratka, imeniten fotoaparat za vse, ki bi radi za svoj denar dobili kar največ fotografske zmogljivosti.

Panasonic Lumix DSC-FZ50

Megapike 10

Zum 12x (35-420 mm)

Elektronsko iskalo

LCD 5 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: PCHand, www.pchand.si.

Cena: 510 EUR

Za: Objektiv, umirjevalnik slike, ročne nastavitve, zapis RAW.

Proti: Ostrina pri večjih občutljivostih.

Stopničko više na lestvici Panasonicovih modelov je FZ50. Opremljen je z vrhunskim in zelo zmogljivim Leicinim objektivom z 12-kratnim zumom, ki pa je žal raztegnjen le v teleobjektivni smeri in če ga hočemo spremeniti v bolj vsestransko uporabnega, bo nanj treba natakniti širokokotno predlečo.

Fotoaparat je namenjen zahtevnejšim ljubiteljskim fotografom, ki jim zmogljivosti malih fotoaparatov ne zadostujejo, po katerem od zrcalno-refleksnih modelov pa iz tega ali onega vzroka ne posežejo. Verjetno najpomembnejši je še vedno cena. Zrcalno-refleksna ohišja so sicer res čedalje cenejša, a če prištejemo še dva objektiva, ki pokrivata Panasonicov razpon goriščnih razdalj, je tudi najcenejši zrcalno-refleksni model še vedno vsaj enkrat dražji.

FZ50 je po obliki zelo podoben majhnemu-zrcalno refleksnemu fotoaparatu in se zelo podobno tudi vede. Edine razlike so pravzaprav elektronsko iskalo (ki je, mimogrede, odlično) namesto optičnega, vgrajen objektiv, ki ga ne moremo zamenjati (a zato ni nevarnosti, da bo med menjavo na tipalo padel kakšen prahec), manjše tipalo CCD, katerega posledica je bolj izražen digitalni šum pri večjih občutljivostih, a po drugi strani omogoča snemanje videa.

Kot se za fotoaparat, namenjen zahtevnejšim uporabnikom, spodobi, imamo na voljo precej popoln nabor ročnih nastavitev. Umirjevalnik slike svojo delo učinkovito opravi. Odzivnost je primerljiva z zrcalno-refleksnimi modeli, hitrost pa še nekoliko zaostaja, čeprav bo večina uporabnikov z njo povsem zadovoljna. Objektiv ostri presenetljivo hitro, svetlomer pa tudi ni imel omembe vrednih težav niti v težjih svetlobnih pogojih.

Kakovost posnetkov je zelo dobra. Barve so naravne in žive, ostrina pa, tudi po zaslugi izvrstnega objektiva, odlična. A le dokler se držimo manjših občutljivosti. Kakor hitro fotoaparat v slabših svetlobnih razmerah občutljivost poveča prek ISO 200, se soočimo z dejstvom, da 10 megapik v tem fotoaparatu še zdaleč ni enakovredno 10 megapikam v tudi najcenejšem zrcalno-refleksnem modelu. Česar pri "normalno" velikih fotografijah najverjetneje sploh ne bomo opazili, a v tem primeru se lahko vprašamo, zakaj bi sploh zapravljali denar za tipalo s takšno ločljivostjo.

Bliskavica je zelo zmogljiva, fotoaparat pa se dobro izkaže tudi pri bližinski fotografiji in v vlogi videokamere. Zelo vsestransko uporaben fotoaparat torej, katerega prednost pred neposrednimi tekmeci je izvrsten objektiv, slabost pa predvsem nekoliko skromnejši doseg v širokokotni legi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji