Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2017

Panasonic Lumix G80

Panasonic redno osvežuje svojo linijo brezzrcalnih modelov, najnovejši aparat v tej seriji je model G80. Aparati v seriji 'G' se po oblikovanju držijo smernic aparatov DSLR, torej z odebeljenim ročajem na desni in kukalom na zgornji strani. Ohišje tega aparata je iz kombinacije kakovostne plastike z nekaj magnezijeve zlitine. Glede na cenovno umestitev nas je presenetilo, da je odporen proti vremenskim učinkom in prahu – to večinoma srečamo pri dražjih aparatih.

Zanimivo, da so pri tem aparatu vgradili optično stabilizacijo tudi v samo ohišje. Tradicionalno so tako rešitev ponujali pri Olympusu, Panasonic pa se je držal stabilizacije v objektivih. Pri tem aparatu pa imamo načeloma oboje, vsaj če uporabljamo enega izmed Panasonicovih objektivov z vgrajeno stabilizacijo (kar ponuja tudi kit objektiv). Sistem se dobro obnese, tako kot pri Olympusih lahko zdaj izkoristimo stabilizacijo tudi pri objektivih, ki je sicer nimajo (denimo pri fiksnih objektivih, sploh kakšnih starejših).

Zadaj je zaslon, ki omogoča vrtenje in je hkrati občutljiv za dotik. Nad njim je še digitalni okular, ki ponuja (kot pri Sonyjevi a6300) dobro ločljivost in odlične barve, v rabi je tehnologija OLED. Nad okularjem je tudi tipalo, ki samodejno izklopi zaslon, ko približamo aparat k očesu. Ohišje lepo sede v roko, le tistim, ki imajo večje roke, se bo morda zdelo nekoliko majhno. Vsekakor pa je fotografiranje z njim udobnejše kot z aparati, ki imajo ožja ohišja in so videti kot starejši, filmski aparati (denimo tokrat preizkušeni Fujifilmov X-A3). Za nadzor sta na voljo dve funkcijski kolesci, po ohišju je natresenih še kar nekaj različnih tipk. Aparat ima zelo veliko funkcij, to se pozna tudi na skoraj preveč natlačenih menujih.

Tipalo je že znano iz drugih aparatov tega podjetja. Ponuja 16 milijonov pik in občutljivost od ISO 100 do ISO 25,600. So pa tu odstranili nizkopasovni filter, kar nekoliko zveča ostrino fotografij. Šum je dobro nadziran, vsaj tam do vključno ISO 1600. Aparat je hiter in odziven, zelo hitro (in natančno) je tudi ostrenje.

Ta aparat se zelo dobro obnese tudi za zajem videa, saj ponuja ločljivosti do 4K (pri 30 ali 25 slikah na sekundo). Velikost takega videa je sicer kar poštena, snema s pasovno širino do 100 Mb/s, izberemo lahko tudi FullHD do vključno 60 slik na sekundo. Pri tem je zelo koristen vrtljiv zaslon. Aparat ima tudi vhod za zunanji mikrofon, nima pa vhoda za slušalke.

Gre za odličen, dobro zaokrožen aparat, ki ponuja presenetljivo veliko. Edina morebitna ovira je cena, čeprav ni pretirana. Sploh dobra kombinacija je z osnovnim, kit objektivom, saj ta ponuja presenetljivo dober razpon goriščnic v primerjavi z večino drugih priloženih objektivov.

Panasonic Lumix G80

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4592 × 3448.

Tipalo: Efektivno 16 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 879 EUR (ohišje), 979 EUR (z objektivom 12-60 OIS).

Za: Kakovost fotografij, odpornost ohišja, hitrost in natančnost ostrenja, video 4K.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji