Objavljeno: 30.1.2013 12:46 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2013 | Teme: nenehni testi, foto, brezzrcalni fotoaparati

Panasonic GH3

Panasonic je skupaj z Olympusom največji na trgu digitalnih brezzrcalnih aparatov z izmenljivimi objektivi. Vrh zmogljivostne lestvice načeloma predstavljajo modeli iz serije GH, to velja tudi za tokrat preizkušeni GH3, ki je bržkone najboljši Panasonicov digitalni fotoaparat doslej.

Ohišje ostaja razmeroma majhno in kompaktno, primerljivo je z manjšimi aparati DSLR. Kljub temu se po kakovosti lahko primerja z bistveno zmogljivejšimi modeli, saj gre za aparat, namenjen najzahtevnejšim uporabnikom. Ohišje je odporno proti vremenskim vplivom in umazaniji (seveda ob uporabi tako odpornega objektiva), kljub razmeroma skromnim meram pa zelo dobro sede v roke. Na voljo je tudi dodatno baterijsko držalo, kar olajša fotografiranje v pokončnem formatu.

Ohišje je zelo dobro opremljeno s funkcijskimi tipkami in kolesci, teh je bistveno več kot na kateremkoli vstopnem DSLRju. Vse skupaj je zelo dobro razporejeno, uporabnik se tu hitro navadi na postavitev. Kolesce za izbiro programa ima tri nastavitve, ki jih lahko prikrojimo svojemu okusu - pohvalno. Zaslon OLED je vrtljiv, to bodo še najbolj cenili uporabniki, ki nameravajo z aparatom snemati veliko videa. Je občutljiv za dotik, po kakovosti in vidnem kotu zelo dober, ponuja pa tudi samodejno prilagoditev svetlosti.

Tipalo je enako (oziroma sorodno) tistemu, ki ga najdemo v marsikaterem 'družinskem' aparatu, denimo Olympusovem E-M5. Je odlično, s 16 milijoni pik in malo šuma ter dobrim dinamičnim razponom. Za razliko od Olympusa uporablja Panasonic stabilizacijo slike, ki je vgrajena v objektive (in ne v aparat), dobro se obnese tako med fotografiranjem kot med zajemom videa.

Aparat ima kup funkcij, ki so namenjene ravno videu. Slednjega lahko zajema do ločljivosti 1920 × 1080 pri hitrostih od 24 pa vse do 60 slik na sekundo, ponuja pa tudi veliko funkcij za profesionalne snemalce (recimo SMPTE Timecode). Nanj lahko priključimo zunanji mikrofon, prek vmesnika HDMI pa lahko na zunanji zaslon pošljemo nestisnjen video.

Skupaj z aparatom smo dobili na preizkus omembe vreden objektiv, Lumix G X Vario 12-35 mm F2,8 ASPH Power OIS. Dolga oznaka razkriva odličen objektiv, ki v praksi pokriva goriščnice od 24 pa do 70 mm (v formatu Leica), pri tem pa je zaslonka konstantna, F2,8. Objektiv ima vgrajen tudi sistem za stabilizacijo slike, ostrenje pa je v navezi z GH3 bliskovito hitro. Seveda pa tak objektiv ni ravno poceni, velja namreč nekaj več kot tisoč evrov. Podobno je tudi pri fotoaparatu, ki je zaenkrat najdražji brezzrcalnik, kar smo jih kdaj preizkusili.

Panasonic GH3

Kaj: Digitalni fotoaparat razreda štiri tretjine z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4608 × 3456.

Tipalo: Efektivno 16,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 1188 EUR (samo ohišje), 2199 (skupaj z objektivom Lumix G 12-35mm/f2,8).

Za: Mere, tihi način, delo.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji