Objavljeno: 26.9.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Oktober 2017

»Pametni« obliž

Po pametnih telefonih, urah, zapestnicah, avtomobilih, domovih in še čem, so zdaj prišli na vrsto tudi obliži. L’Oreal je predstavil pametni obliž, ki meri izpostavljenost uporabnika sončnim žarkom in potrebo po zaščitni kremi.

Aplikacija poziva uporabnika k rednemu skeniranju obliža, kar hitro postane nadležno. Morda se tega lotimo le v izjemnih primerih, npr. ob obisku visokogorja.

Prvi občutki pri uporabi pametnega obliža so podobni kot pri pametnih lončkih, ki uporabniku sporočajo, ali spije dovolj tekočine. Nekaj, o čemer se lahko vsak popolnoma sam odloči, se prenaša na tehnologijo.

Obliž namestimo na odprti del telesa, kot je na primer hrbtna stran roke, in meri izpostavljenost žarkom UV. Namesti se razmeroma enostavno, podobno kot nalepka, uporabnik pa ga lahko po besedah izdelovalca nosi do tri dni in si pri tem nanaša kreme, se prha, plava in podobno.

Po nameščenem obližu je naslednji korak namestitev brezplačne aplikacije My UV Patch, ki je na voljo za iPhone ali androide, pred začetkom uporabe pa se je treba še registrirati in ustvariti profil uporabnikove kože (starost, spol, svetlost polti in stanje, kot je na primer suha ali mastna koža). Nato le še poskeniramo obliž in merjenje izpostavljenosti žarkom UV se lahko prične – po potrditvi trenutne lokacije uporabnika se prikaže trenutna temperatura kraja in indeks UV.

Že pri nastavljanju profila se je težko znebiti občutka, da gre pri vsem skupaj za marketinško zvijačo. Obliži so namreč brezplačni, pri ustvarjanju profila pa se med drugim postavi vprašanje, kakšno vrsto nanosa zaščitnih krem ima uporabnik najraje. Med možnostmi so klasične kreme, pršila ali pa kreme, ki se nanašajo po sončenju. Še najzanimiveje pa je, da aplikacija vedno izpiše priporočilo za uporabo zaščitne kreme, četudi je v času testiranja indeks UV v območju srednje vrednosti (to, da je L'Oreal izdelovalec teh krem, bržkone ni treba posebej poudariti).

Aplikacija priporoča skeniranje obliža enkrat na uro, na tej podlagi pa oblikuje priporočila. Po treh dneh lahko uporabnik obliž zamenja za novega in nadaljuje merjenje. Obliži so, kot že omenjeno, brezplačni.

Pri uporabi je treba izpostaviti dva pomisleka. Obliž je razmeroma velik in zaradi oblike srca v modri barvi ga bo opazil sleherni sogovornik. To bo gotovo marsikoga motilo. Drugi pomislek pa je smiselnost rabe. Ali res potrebujemo obliž in aplikacijo, da nas opomnita, da sije sonce?

L'Oreal My UV Patch

»Pametni« obliž za merjenje izpostavljenosti sončnim žarkom.

Za: Še ena izmed »pametnih« »naprav« …

Proti: … ki je seveda oglasno/marketinško naravnana.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji