Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2013 | Teme: amd

Osvežitev

AMD je sredi oktobra naznanil popolno prenovo ponudbe grafičnih kartic. Radeoni HD serije 7000 bodo ostali naprodaj, dokler ne poidejo zaloge, nadomestili pa jih bosta družini Radeon R7 in R9. V Monitorjev laboratorij so na merjenje digitalne mišične mase že prišli trije izmed sedmih novincev.

Praksa zadnjih let je narekovala, da sta grafična giganta jeseni predstavila novo generacijo najzmogljivejših grafičnih kartic, ki je decembra (in v zimskih mesecih nasploh) skrbela za nasmeške na obrazih trgovcev. Z nekajmesečno zamudo so nato na trg kapljali še manj zmogljivi, a cenovno znatno dostopnejši modeli. V AMDju so se letos vsaj navidez odpovedali tem ustaljenim smernicam, saj so sredi oktobra predstavili prenovljeno oziroma, bolje rečeno, osveženo ponudbo grafičnih kartic. Družina kartic Radeon HD 7000 se poslavlja, nadomestili jo bosta dve družini, ki bosta ponudili temeljitejše razlikovanje. Modeli Radeon R7 bodo tako namenjeni »vsakdanjim opravilom«, grafične kartice Radeon R9 pa so ustvarjene za igričarje, ki od svojih grafičnih mlinčkov pričakujejo le najboljše.

Modeli bodo označeni z oznakami, sestavljenimi iz treh številk (in v nekaterih primerih tudi črke). Družino Radeon R7 ob začetku prodaje zastopajo modeli 240, 250 in 260X, oznake Radeon R9 pa sta deležna modela 270X in 280X. Pri vseh karticah gre v praksi le za uporabo obstoječe arhitekture GCN in grafičnih čipov, znanih iz modelov Radeon HD 7000, saj bo nova arhitektura GCN 2.0 na voljo šele s paradnima konjema, Radeonoma R9 290 in 290X, ki bosta na voljo proti koncu leta.

Mar gre le za prevaro potrošnikov z marketinškega stališča? Nikakor. V AMDju so menjavo oznak opravili zgledno, skupaj z znatno pocenitvijo zmogljivosti grafičnih kartic. Za odšteti evro bomo tako zdaj dobili več prikazanih sličic v igrah, hitrejšo obdelavo videa itd. Osvežitev modelne palete so izkoristili tudi izdelovalci grafičnih kartic, predvsem za spremembe v oblikovanju tiskovin, napajalnih sklopov in hladilnih rešitev. Nova generacija grafičnih kartic tako na prvi pogled deluje povsem sveže, čeprav temelji na že videnih grafičnih procesorjih. Veseli nas tudi to, da so vse tokrat preizkušene grafične kartice predvsem tišje od svojih predhodnic – to je vsekakor pohvalno.

Največja tehnološka novost nove generacije grafičnih kartic, ki je ne bo moč spregledati, pa je vtičnik API po imenu Mantle. Rodil se je iz preprostega dejstva, da AMD danes obvladuje trg nove generacije igralnih konzol in računalniške grafike. Microsoftov Xbox One in Sonyjev Playstation 4 bosta namreč uporabljala AMDjevo grafiko z arhitekturo GCN, AMD pa bo to s pridom izkoristil za oblikovanje odprtokodnega vtičnika API in poenotenje uporabnikove izkušnje. Igre, ustvarjene za novo generacijo konzol, bodo tako videti odlično tudi na osebnih računalnikih s »pravimi« grafikami. Mantle namreč razvijalcem omogoča neposreden dostop do grafičnega procesorja in rabo njegovih prvinskih funkcij, kar, denimo, s knjižico DirectX, na kateri že desetletje temeljijo igre za osebne računalnike, ni možno. In prav zato so v preteklosti strojno podhranjene igralne konzole (za nekaj let in generacij »železnine«) še vedno bile sposobne iz sebe spraviti spodobno grafiko. No, Mantle bo poskrbel za nove razsežnosti grafike na osebnih računalnikih, saj AMD predvideva, da bi pohitritve iger oziroma njihovih funkcij v primerjavi z DirectX 11 lahko dosegle tudi do 9-kratnik (!) trenutnih vrednosti. Seveda si igričarji z 200 in več prikazanimi sličicami na sekundo ne moremo veliko pomagati, znamo pa ceniti igranje pri   višjih ločljivosti (tudi višjih od polne visoke ločljivosti), na več monitorjih in z vrsto grafičnih učinkov, ki naredijo igre kar najbolj realistične. Že drugo leto bomo lahko videli, kako uspešni so bili razvijalci iger pri izkoriščanju nizkonivojskega dostopa do funkcij grafičnih procesorjev.

Nova generacija kartic podpira tudi knjižico DirectX 11.2, ki je žal na voljo le z operacijskima sistemoma Windows 8 in 8.1. DX 11.2 prinaša boljše upravljanje strojne opreme (virtualni pomnilnik) in vrsto svežih učinkov s področja prikaza slike v treh razsežnostih. A za pravo oceno delovanja vseh novotarij bomo morali počakati na nove igre z ustrezno podporo.

■ Radeon R7 260X

Grafična kartica AMD Radeon R7 260X je svojevrstna posebnost med tokratnimi novinkami, saj kot edina temelji na nadgrajeni arhitekturi GCN 1.1. Ta premore povsem novo tehnologijo AMD TrueAudio, ki prinaša revolucionarno zvočno izkušnjo v zvočnike ali slušalke uporabnika. Kdo bi si mislil, da bo prav AMD tisti, ki bo obdelavo in »pospeševanje« zvoka preselil v grafični procesor? Za nameček je zvočna obdelava povsem programabilna (vgrajeni so zvočni procesorji Tensilica HiFi EP), kar bo razvijalcem omogočilo obilo ustvarjalne svobode. Tehnologijo so sicer komajda dobro predstavili, a demo posnetki, ki skrbijo za prikaz njenega potenciala, pričajo o tem, da bo imela na dojemanje iger podoben učinek, kot ga je imela uvedba programabilnih senčilnih procesorjev v grafična jedra. Prostorski zvok, pristni odmevi, obdelava zvočnih posnetkov in sočasno predvajanje velike količine glasov so namreč šele začetek. Razbremenitev osrednjega procesorja, ki je doslej obdeloval zvok, pa bo za igričarje bržkone pomenila za okoli desetino več prostih virov, ki utegnejo igre porabiti za izračun fizike, umetne inteligence ... Tehnologija AMD TrueAudio bo navzoča tudi v arhitekturi GCN 2.0 in jo lahko pričakujemo tudi v modelih Radeon R9 290 in 290X.

In kako se AMD Radeon R7 260X odreže po grafični plati? Zelo solidno, z njo bomo brez težav igrali večino aktualnih igričarskih naslovov v visoki ločljivosti. Ne nazadnje gre le za preoblečen in malce navit Radeon HD7790 z dvema gigabajtoma hitrega pomnilnika GDDR5. Edina omejitev je 128-bitno pomnilniško vodilo, ki v praksi skrbi, da kartica ne bo hodila v zelje zmogljivejšim modelom. Najlepšo novico smo pustili za konec – priporočena cena kartice je komaj 130 dolarjev, pri nas verjetno evrov, to je več kot pošteno za vse prikazano na našem preizkusu.

Radeon R7 260X

Cena: 299 EUR.

✓    Odlične grafične zmogljivosti.

✗    Poraba energije.

■ Radeon R9 270X

AMDjev »visoki razred« se začne z modelom Radeon R9 270X. Njegova tiskovina na moč spominja na stari model Radeon HD7870 (s takti je blizu različici GHz Edition). Gre za idealno kartico za igranje iger v polni visoki ločljivosti z najvišjimi nastavitvami podrobnosti slike (navadno kar nastavitev »Ultra« v igrah). Še pred letom dni smo morali za kaj takega odšteti blizu štiri evrske tisočake, to jesen pa so nam tovrstne zmogljivosti dosegljive za vsega dvesto evrov. Res impresivno. Preizkušena kartica se je lahko pohvalila z 2 GB hitrega pomnilnika GDDR5, še zahtevnejši igričarji pa si bodo lahko omislili tudi model s 4 GB pomnilnika, ki jim utegne priti prav, če še bodo odločili igre igrati na več računalniških zaslonih hkrati. Na kartico Radeon R9 270X lahko brez težav priključimo tudi več računalniških monitorjev (do tri hkrati), saj ima kar štiri sodobne vmesnike, in sicer DisplayPort 1.2, HDMI 1.4a in dva DVI. Tudi zahtevnejši igričar bi si za dva stotaka težko želel še kaj več ...

Radeon R9 270X

Cena: 199 EUR.

✓    Cena, zelo dobre grafične zmogljivosti.

✗    Še vedno je to le preoblečen Radeon HD7870.

■ Radeon R9 280X

Do predstavitve prestižnih modelov z oznako R9 290 bo v ponudbi kraljevala kartica Radeon R9 280X. Gre za nadgradnjo modela Radeon HD7970, ki se lahko pohvali z izjemnimi računskimi zmogljivostmi (4,1 TFLOPs), nad katerimi že danes težko kaj pripomnimo, morebiti le to, da nam poraba 250 W ob polni obremenitvi ni pretirano všeč, saj tako zmogljiva grafična kartica za seboj potegne tudi naložbo v zmogljivejši (in dražji napajalnik). Vse to seveda pozabimo, ko igre poženemo pri ločljivosti 2560 x 1440 pik in z najpodrobnejšimi nastavitvami. Ali pa na več monitorjih hkrati. Tudi prihajajoča igra, ki utegne užalostiti številne igričarje (po svoji zahtevnosti, saj se za optimalno igranje priporoča zmogljive kartice z vsaj 3 GB pomnilnika), ji ne bo povzročala nikakršnih preglavic.

Več kot kilogram težka kartica je impresivna že na prvi pogled. Sapphirova hladilna rešitev, sestavljena iz vročecevne bakrene zasnove, ki oddano toploto pripelje do velikih hladilnih reber iz aluminija, kjer jo učinkovito odvedeta dva velika ventilatorja, skrbi, da kartica svoje delo opravlja tiho in brez pretiranega segrevanja notranjosti računalnika.

Radeon R9 280X

Cena: 199 EUR.

✓    Cena, zelo dobre grafične zmogljivosti.

✗    Še vedno je to le preoblečen Radeon HD7870.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji