Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2015

Osmoljenca

V Monitorjev laboratorij sta prispela nova procesorja za namizne računalnike znamk Intel in AMD. Čeprav predstavljata trenutno najboljše, kar imata ponuditi omenjena izdelovalca, se ju drži smola. Njuna življenjska doba namreč ne bo prav dolga, kajti v kratkem ju bo nasledil nov rod procesorjev.

Slednje velja še posebej za Intelovo peto generacijo procesorjev, ki šteje vsega nekaj primerkov. Preizkušeni procesor Intel Core i7-5775C bo imel res malo časa, da prepriča uporabnike, saj Intel za september že napoveduje naslednjo, že šesto generacijo namiznih procesorjev z novo arhitekturo Skylake. Preizkus šeste generacije procesorjev Core bomo namreč objavili že v naslednji številki.

Začnimo po abecednem vrstnem redu. AMD je procesor A10-7870K, ki predstavlja trenutni vrh ponudbe omenjenega izdelovalca, označil z novim kodnim imenom – Godavari. Po tihem smo upali, da to obenem pomeni, da nas čaka nova procesorska arhitektura, a smo žalostno ugotovili, da gre le za manjšo nadgradnjo procesorjev z jedrom Kaveri. Nič ne de, zastavonoša je zastavonoša. A10-7870K je procesor z odklenjenim množilnikom, zato je namenjen računalniškim navdušencem, ki radi navijajo svoje sisteme. Presenečeni smo bili nad »rezervo« procesorja, ki sicer že deluje z visokimi delovnimi takti, posebej upoštevaje 32-nanometrsko litografijo. Štiri jedra namreč utripajo s 3,9 GHz, v turbo načinu pa se njihova frekvenca lahko poveča do 4,1 GHz. Naviti procesor je sposoben še dodatnih 10 do 15 odstotkov višjega takta. Da bi iz procesorja izvlekli kar največ računskih zmogljivosti, so ga v AMDju optimizirali za delo s hitrejšimi različicami pomnilnika DDR3, uradno je podprt DDR3 do modulov vrste DDR3-2133, s strani AMDja certificirani pomnilniški moduli pa znajo s procesorjem delovati tudi v načinu DDR3-2400. A prava novost se skriva v grafičnem delu, ki je sestavljen iz osmih modulov Radeon, ki skupaj premorejo 512 senčilnih enot. Njihova delovna frekvenca se je glede na predhodnika (model A10-7850K) zvečala za spoštljivih 16 %, na 866 MHz, in to se v praksi vsekakor pozna. Ob vseh pohitritvah velja omeniti tudi to, da je procesor porabo ohranil na ravni predhodnika (TDP ostaja 95W). V procesor vgrajena grafika podpira grafično knjižico DirectX 12, za še boljšo igričarsko izkušnjo pa so vgrajene tudi tehnologije, kot so HSA, Mantle, True Audio in FreeSync. AMD z arhitekturo Godavari vendarle uvaja tudi zanimivo novost: tehnologijo asimetričnega prikaza delov slike, ki ga podpirata tako Mantle kot DirectX 12. V računalniku z vgrajeno grafično kartico lahko uporabnik izbere, da posamezne dele igre računa (in prikaže) v procesor integrirana grafika, druge pa samostojna grafična kartica. Omenjene tehnologije tokrat nismo preizkusili, izdelovalec pa navaja, da tak pristop pri igrah, igranih v polni visoki ločljivosti (ali višji), in pri večjih obremenitvah prinaša tudi več kot 10 odstotkov dodatnih zmogljivosti.

Procesor A10-7870K ohranja podnožje predhodnikov FM2+, preizkusili pa smo ga z osnovno ploščo Asus A88XM-Plus. Višji delovni takti so procesorju vsekakor zagotovili občutno prednost v primerjavi s predhodnikom, ta je med 7 in 15 odstotki, odvisno od uporabljene aplikacije ali igre. Sploh če upoštevamo, da lahko danes deset odstotkov dodatnih zmogljivosti pomeni razliko med tekočo in zatikajočo se igričarsko izkušnjo. Veseli nas, da zmore AMDjev procesor, ki stane slabih 150 evrov, brez pomoči grafične kartice tekoče poganjati večino aktualnih iger v polni visoki ločljivosti 1080p z vsaj srednjimi detajli izrisa slike. V procesor vgrajena grafika je namreč že zmogljivejša od grafičnih kartic Radeon R7 250, in to je vsekakor zgovoren podatek. Bi si pa vendarle želeli tudi prenove arhitekture, zadolžene za premetavanje »matematičnih ničel in enic«, saj je v tem pogledu procesor bistveno podhranjen glede na primerek iz sosednjega tabora. Minus si zasluži tudi priloženi procesorski hladilnik oziroma njegov ventilator. Ta ob obremenitvi procesorja močno poviša svoje obrate, celo toliko, da njegovih naporov res ni mogoče preslišati.

To, da je AMD doslej s svojimi Radeoni R7 dobival vse bitke na področju v procesor vgrajene grafike, je šlo Intelu pošteno v nos. V Santa Clari so zato inženirji zavihali rokave in se domislili rešitve, s katero si bo procesorski gigant vsaj začasno povrnil ugled absolutnega tehnološkega vodje. Zdi se, da je Intel v evforiji uspehov na področju procesorjev za mobilne naprave kar nekako pozabil na svoje različice za namizne računalnike. Peta generacija procesorjev Core je bila tako predstavljena šele sredi poletja na sejmu Computex 2015. Glede na to, da bo v ponudbi zgolj pet modelov, trije Core i5 in dva Core i7, pa lahko priča tudi o nenadejanih težavah v proizvodnji. Novi procesorji namreč temeljijo na arhitekturi Broadwell, ki se lahko pohvali s tem, da kot prva uvaja 14 nm proizvodni proces. Na preizkus smo dobili najzmogljivejši primerek pete generacije namiznih procesorjev, model Core i7-5775C. Ta je pravi mišičnjak, saj ima štiri jedra in razkošno odmerjenih 6 MB hitrega predpomnilnika L3, ki nadoknadi nekoliko nižje tovarniško odmerjeno frekvenco. Jedra namreč računajo s 3,3 GHz, ob manjših obremenitvah pa jih tehnologija TurboBoost lahko požene tudi do 3,7 GHz. Iz neznanega razloga so v Intelu procesor označili z zadnjo črko C, čeprav je že dolgo praksa, da procesorje z odklenjenim množilnikom prepoznamo po črki K na koncu imena modela.

A omenjenega procesorja si vsekakor ne bomo zapomnili po matematičnih, temveč grafičnih zmogljivostih. Intel se je namreč odločil, da bo grafični del s komercialno oznako Iris Pro Graphics 6200 dobesedno »nabildal«. Glede na grafično srce, vgrajeno v procesorje z jedrom Haswell, namreč nova grafična rešitev prinaša več kot podvojeno količino izvajalnih enot (48 namesto 20) in poseben, sebi lasten superhitri predpomnilnik eDRAM v obsegu 128 MB. Inženirji so malenkost dvignili tudi najvišji delovni takt (na 1150 MHz). Vse skupaj zadostuje za res impresivne rezultate, saj so grafične zmogljivosti glede na prejšnjo generacijo procesorjev, denimo model Core i7-4790K,  več kot podvojene! In to se občuti predvsem pri igrah, kjer lahko po dolgem času zapišemo, da je moč tudi z Intelovo integrirano grafično rešitvijo poganjati sodobne igre v polni visoki ločljivosti. Kot razkrivajo rezultati tokratnega preizkusa procesorjev, Intelova integrirana grafika v navezi z nadvse zmogljivim osrednjim jedrom celo prekaša AMDjevo rešitev. A cena, ki jo moramo plačati za te rezultate, nikakor ni nizka, saj za ta Intelov procesor lahko kupimo kar tri AMDjeve. Cena, ki je vsekakor previsoka, bo še dodaten zaviralni dejavnik prodaje sicer res odličnega procesorja.

Intelova nova procesorska arhitektura in proizvodni postopek sta očitno terjala marsikateri kompromis. Poraba električne energije je dobesedno zgledna (procesor ima TDP postavljen pri 65 W, kar je okoli 20 W prihranka glede na prejšno generacijo procesorjev), kompleksna grafična rešitev pa je zahtevala znižanje delovnih taktov in tudi glede navijanja tega procesorja ne moremo pohvaliti. Tako je procesor po matematični plati vidno manj zmogljiv od predhodnika Core i7-4790K ali v nekaterih primerih celo še dodatno generacijo starejšega Core i7-3770K. Morda tudi tu tiči razlog, zakaj se Intelu s predstavitvijo pete generacije namiznih procesorjev dejansko ni nikamor mudilo. 14 nm litografija je poskrbela za hladnejše delovanje procesorja, ob polni obremenitvi ta ustvarja okoli 5 do 10 stopinj Celzija nižje temperature.

Grafika Iris Pro 6200 je pravi biser, obenem pa se lahko upravičeno vprašamo, ali jo  procesorji Core i7, ki so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, sploh potrebujejo. Ti uporabniki namreč kupujejo zelo zmogljive računalnike, katerih del je tudi zmogljiva (in draga) grafična kartica. To v praksi pomeni, da ostaja Intelova integrirana grafična rešitev praktično izklopljena. Intel zaenkrat ne kaže nobene namere, da bi grafično sredico Iris Pro namenil procesorjem Core i3 ali Core i5, kjer bi jo uporabniki sprejeli odprtih rok (je pa res, da je niso pripravljeni preplačati). Res smola.

AMD A10-7870K

Izdeluje: www.amd.com.

Prodaja: vse bolje založene trgovine.

Cena: 150 EUR.

✓    Grafične zmogljivosti, uporabne tehnologije (HSA, Mantle), cena.

✗    Slabši matematični del procesorja, glasna hladilna rešitev.

Intel Core i7-5775C

Izdeluje: www.intel.com.

Prodaja: vse bolje založene trgovine.

Cena: 460 EUR.

✓    Zmogljiva grafika, glede na zmogljivosti nizka poraba energije.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji