Objavljeno: 25.11.2005 20:53 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2004

Orodjarna za grafiko

Canvas sodi med tiste grafične izdelke, ki na enem mestu poskrbijo za številna opravila, za katera sicer potrebujemo več različnih programov. Čeprav ni vodilni na nobenem od posameznih področij grafičnega oblikovanja, deluje celota prepričljivo in je cenejša od tekmecev.

Grafični program Canvas v naših krajih ni preveč znan, po svetu pa je prepričal že veliko uporabnikov. Program, ki smo ga v Monitorju v preteklosti že predstavili, predstavlja zanimivo kombinacijo risarskega in slikarskega programa ter programa za DTP in CAD, povrh vsega pa so dodali še zmožnost dela z geografskimi informacijskimi sistemi in znanstvenimi podatki. Program je v osnovi nastal kot risarski paket, a se je razvil v vsestransko grafično orodje.

Univerzalna zasnova

Za razliko od tekmecev, kot je CorelDRAW, ki sicer omogoča več, a v ločenih programih, omogoča Canvas delo na enem mestu, kar lahko postopke znatno olajša in pohitri. Program se sproti prilagodi predmetu, ki je v obdelavi - najsi bo to risba, fotografija ali načrt - in uporabniku ponudi orodja in menuje, ki so tedaj smiselna. Čeprav bodo morda grafični profesionalci pogrešali katero od naprednih funkcij, pa bo tak koncept še posebej všeč občasnim in manj izkušenim uporabnikom.

Canvas je univerzalno grafično orodje, a cilja tudi na nekoliko bolj tehnično občinstvo. Zanimiv bo zlasti tistim, ki tehnične načrte, pripravljene v programih za CAD in GIS, skupaj z drugimi skicami, risbami in fotografijami ter vse skupaj oblikujejo v brošure, kjer pridejo v ospredje namiznozaložniške funkcije, kot je denimo delo z okvirji, stolpci, natančno določanje razmika med vrsticami, spodsekavanja, preliv besedila okoli risb in tako dalje. Dokaz je prizadevanje avtorjev, da bi v programu ponudili čim večjo natančnost. Canvas 9 sicer omogoča novo, dvojno 64-bitno natančnost predstavitve predmetov, kar omogoča, da lahko naredimo risbe v velikosti 2000 × 2000 milj in nanje postavimo dve milijardi grafičnih predmetov. Dovolj za vse projekte CAD in GIS.

Program ima zelo bogato podporo za uvoz in izvoz. Vgrajen je urejevalnik matematičnih formul in risalnik grafov (preprostejših dvorazsežnih), torej tudi znanstvena razlaga tehničnih dokumentov ni zapostavljena. Pri izvozu podatkov lahko računamo na pripravo dokumentov PDF, spletnih strani in celo animacij Flash, vgrajeno pa je celo orodje za urejanje sličic oziroma spritov, ključnih elementov za animacije.

Nove in stare dobrote

Nova različica ima prečiščen grafični vmesnik, ki uporabniku sproti ponuja orodja, ki so trenutno smiselna glede na izbrani predmet, omogoča pa tudi nastavitve za nadzor lastnosti grafičnih elementov, ki jih celo pri bolj znanih tekmecih redko najdemo. Pohvaliti gre predvsem orodjarno, ki je dovolj izčrpna in dobro organizirana, da nam funkcij ni treba iskati v menujih.

Program je za uporabo preprost, vendar natančen. Kdor že ima izkušnje z grafičnimi programi, ga bo hitro obvladal, čeprav se bodo morda morali tisti, ki so vajeni CorelaDRAWa ali Illustratorja, nekoliko privaditi na nekatere posebnosti. V risarskem delu ne pogrešamo skoraj ničesar. Funkcij za CAD program nima dosti, zato ne more nadomestiti katerega resnejšega programa za CAD, vendar pride prav orodje za kotiranje, izdelavo pomožnih črt in oznak. Tudi glede urejanja fotografij se ne mori meriti s programi, kot jo Photoshop, vendar lahko računamo na obsežen nabor filtrov in orodij za retuširanje (odpravljanje rdečih oči), pa tudi na kako posebnost.

Za geodete in znanstvenike?

Preizkusili smo različico Professional Edition, ki je namenjena najširšemu krogu uporabnikov. Obstajata še namenski različici GIS Mapping Edition in Scientific Edition, ki z dodatnimi funkcijami stavita bolj na specializirane uporabnike. Različica GIS omogoča uporabo vektorskih zemljevidov, GeoTIFF posnetkov v več neodvisnih slojih, rabo različnih koordinatnih sistemov, projekcije in druga specializirana orodja. Uporaben je predvsem kot dodatek programom GIS za objavo geografskih podatkov. Znanstvena različica pa stavi predvsem na natančnost predstavitve rastrskih slik (do 32 bitov za barvni kanal), saj zadostuje tudi za področja, kot so medicina, astronomija in druga. Vgrajena so specializirana orodja za numerično in slikovno analizo slik (obarvanja) ter pripomočki za iskanje podrobnosti. Omeniti velja, da izdelovalec ponuja program za računalnike PC in Mac z domala enakim naborom funkcij.

Program je doživel še eno pomembno spremembo - zamenjal je namreč lastnika. Od nedavnega je namreč družba Deneba v lasti podjetja ACD Systems, znanega ponudnika grafičnega pregledovalnika ACDSee in drugih grafičnih orodij. Nakup je bil opravljen, ko je bil Canvas 9 že zaključen, torej posebne sinergije med podjetji še ni bilo, vendar je to dober obet za prihodnje.

ACD Systems Canvas 9

Kaj: Risarski program, ki vsebuje tudi elemente programov za DTP, CAD, GIS in slikarskih programov.

Zahteve: Windows 2000 ali XP ali MacOS X.

Izdeluje: ACD Systems, www.canvas9.com.

Prodaja: EC, www.ecdoo.si; tel. (01) 43 41 540.

Cena: 94.080 tolarjev.

Za: Možnost uporabe različnih grafičnih orodij v istem dokumentu, natančnost, dobra podpora za tehnične in znanstvene dokumente, dober uporabniški vmesnik.

Proti: Omejena podpora za vektorsko grafiko SVG, slaba združljivost s programi za DTP.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji